Gönderen Konu: TÜVTÜRK'ün Uygulamaları Standart mı?  (Okunma sayısı 3426 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
TÜVTÜRK'ün Uygulamaları Standart mı?
« : Ağustos 13, 2014, 15:56:36 »
Bugün aracımın muayenesi yapıldı ve LPG ruhsata işlendi. Tabi ruhsatta değişti. Araçta kusur namına bir durum yok ancak iki adet hafif kusur belirttiler:

1-LPG etiketinin camda olmayışı: Kayseri Mühendisler Odasından sızdırmazlık raporu alırken üzerine basa basa sordum ancak artık LPG etiketinin verilmediği söylendi, sonuç hafif kusur.

2-LPG simit depo tankı uygun bağlanmamış: Yeni talimnamelere göre 10cm kuralına uygun olarak bağlandı ve güzelde bir işçilik yapıldı ancak nedenini sorduğumda yetkilinin önemli olmadığını simit deponun yerinde yedek lastik olması gerektiğini bu yüzden yazdıklarını belirttiler. Madem böyle bir şey var neden simit deponun üretimine izin verilmektedir?

Daha önce araçlarına LPG taktıran arkadaşlarımın bahsi geçen durumların kendi araçlarında da olmasına rağmen Tüvtürk raporlarında bunların herhangi bir kusur olarak işlenmediğini öğrendim.

Tüvtürk'ün bir standartı var mıdır? ;)

Toyota Club Türkiye

TÜVTÜRK'ün Uygulamaları Standart mı?
« : Ağustos 13, 2014, 15:56:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: TÜVTÜRK'ün Uygulamaları Standart mı?
« Yanıtla #1 : Ağustos 13, 2014, 16:05:23 »
Lpg'li araçlarla ilgili kağıt üzerinde belirtilen standartlar var ancak her istasyon kendine göre farklı işlem yapabiliyor. Başka bir istasyona gitseydiniz hafif kusur bile yazmayabilirlerdi.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ağustos 13, 2014, 16:10:53 »
Lpg'li araçlarla ilgili kağıt üzerinde belirtilen standartlar var ancak her istasyon kendine göre farklı işlem yapabiliyor. Başka bir istasyona gitseydiniz hafif kusur bile yazmayabilirlerdi.

Öyle öyle Aytaç Bey. İlginç bir durum. Kusurlarına bakmıyorum artık.:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #3 : Ağustos 13, 2014, 16:26:21 »
Öyle öyle Aytaç Bey. İlginç bir durum. Kusur bulamadıklarına veriyorum artık. :)

Ekte 2014 hafif kusur tablosu var, " camda etiket olmayışı" hakikatten kusur tablosunda var. :o

http://www.kamusalbilgi.com/trafik/100-2014-arac-muayane-hafif-kusur-tablosu.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 13, 2014, 16:29:11 »
Ekte 2014 hafif kusur tablosu var, " camda etiket olmayışı" hakikatten kusur tablosunda var. :o

http://www.kamusalbilgi.com/trafik/100-2014-arac-muayane-hafif-kusur-tablosu.html

LPG etiketinin kusur olduğunu aslında önceden biliyorum. Bu yüzden makine mühendisleri odasından özellikle istedim ancak vermediler. Artık kimseye etiket verilmiyor dediler. Ben aracımı hafif kusurlu bile olsa kusurlu geçirmek zorunda mıyım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #5 : Ağustos 13, 2014, 16:32:22 »
LPG etiketinin kusur olduğunu aslında önceden biliyorum. Bu yüzden makine mühendisleri odasından özellikle istedim ancak vermediler. Artık kimseye etiket verilmiyor dediler. Ben aracımı hafif kusurlu bile olsa kusurlu geçirmek zorunda mıyım?

Oda kendini güncellememiş demek ki, kusur maddeleri her yıl ufak tefek değişikliklere uğruyor, muayenenin yapılacağı yıl tabloya önceden bakmak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 13, 2014, 16:35:21 »
Her istasyonda farklı sebepler bulunabiliyor benim arabayı vizeye götürürken motor no fabrika etiketini kontrol ettim gayet okunaklı sıra geldi aracın bagajındaki yangın söndürme tüpünün göstergesine baktı tamam kapat 10 dakika sonra karşıdan bal dedi karşı tarafta bekledim dışarı getirdi kağıdı verdi içeri görünüyordu motor kaputunu bile açmadılar  motor no okunamıyor fabrika etiketi yanlış veya eksik bilgiler var camlarda lpg uyarı yazısı yok arka fren lamba sayısı fazla hepsi iyide fren lamba kusurunu ilk defa duyuyorum dedim biraz hafif kusur yazıyok böyle dendi bi arkadaşın minibüste ilkyardım seti hiç açılmamış çatal iğne yok diye yazmışlar  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 13, 2014, 16:44:55 »
ben hep far ayarını yaptırırım hep ayarsız çıkar nasıl çıktıgını anlamam.hayatta lpg yazısıyla gezidigim günü hatırlamam hiçde öle bir hafif kusur vermezler.gene aynı şekilde simit tank var hiç buzamana kadar sıkıntı çıkarmadılar.yerinden yerine degişen standardı olan ama gene tabikide uyulmayan kazanç kapısı vakit kaybı bir iş işte.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 13, 2014, 16:51:56 »
Etiketi camda görmeyen polisler ceza bile yazabilrler. Biz kullanırken yapıştırmamıştık malum avm otoparklarına sokmuyorlar :D Simit depo olduğundan rahat girebiliyorduk.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ağustos 13, 2014, 17:24:42 »
ben hep far ayarını yaptırırım hep ayarsız çıkar nasıl çıktıgını anlamam.hayatta lpg yazısıyla gezidigim günü hatırlamam hiçde öle bir hafif kusur vermezler.gene aynı şekilde simit tank var hiç buzamana kadar sıkıntı çıkarmadılar.yerinden yerine degişen standardı olan ama gene tabikide uyulmayan kazanç kapısı vakit kaybı bir iş işte.

Galiba, pek kusursuz araç geçirmek istemiyorlar. Ben bu kanıya varmaya başladım. Kendimi bir an mülakata girer gibi hissettim. Hayırlı olsun cümleleri, kapıda heyecanlı beklemeler. Olumlu sonuç alınınca bir çocuğun karnesini aldığı gibi sevinenler... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 106 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ağustos 13, 2014, 17:26:23 »
Bayiiden sıfır  araç çıkarıp götürseniz ondada bulurlar bir kusur :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #11 : Ağustos 13, 2014, 17:27:48 »
Bayiiden sıfır  araç çıkarıp götürseniz ondada bulurlar bir kusur :)

Buldukları kusur sayısı kadar prim mi alıyorlar acaba  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ağustos 13, 2014, 17:31:20 »
Buldukları kusur sayısı kadar prim mi alıyorlar acaba  :D

Çok mantıklı bir yaklaşım. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 32200
  • Model Yılı: '05
  • 4 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 13, 2014, 18:00:42 »
Bugün ben de aracımı muayeneye soktum ve tam konu açmak üzereyken bu konuyu gördüm.Nasıl bir çalışma prensibi var bu kurumun anlamak zor gerçekten.Sanki giderek kötüye gidiyor.Aracımı bağışlayın "at hırsızı" kılıklı biri aldı istasyona.Tavırlar falan sanki -haşa- küçük dağları kendi yaratmış gibi.İlk fren testine girdi araç.Langırt diye bir ses geldi.Dedim vitesteydi heralde araba.Ya sabır çektim.Neyse istasyonun kapısı açık olunca izleyebildim muayenenin devamını.El freni ile adam sanki yanlama yapıyor.O bitti rot,rotil, kontrolüne geçildi.Aklıma geldikçe sinirleniyorum.Sanki kamyon muayene ediyor. Ve sonuç 39.000 km'deki araçta 3 hafif kusur:şanzıman yağ kaçakları,far ayarı.Yahu şanzumanın neresinde kaçak var dedim servise götüreyim (!).Yok dedi, personel.Belki yağ koyarken sızmıştır. Terlemiştir şanzıman inmeden belli olmaz.Sanayiye gittim tanıdığım bir ustaya kontrol ettirdim.Hocam kaçak falan yok bunlar ne ayak anlamadım.Geçenlerde bir araba geldi.Muayene için kontrol ettirmeye.Ön takım gidik çürükler falan var bunlar yapılmadan geçmez dedim.Adam bir saat sonra geldi tek seferde geçmiş. Hemde neredeyse kusursuz.Kısacası laçkalaşmış bu Tüvtürk.
"İnsan inandıklarıdır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 106 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ağustos 13, 2014, 18:04:23 »
Bugün ben de aracımı muayeneye soktum ve tam konu açmak üzereyken bu konuyu gördüm.Nasıl bir çalışma prensibi var bu kurumun anlamak zor gerçekten.Sanki giderek kötüye gidiyor.Aracımı bağışlayın "at hırsızı" kılıklı biri aldı istasyona.Tavırlar falan sanki -haşa- küçük dağları kendi yaratmış gibi.İlk fren testine girdi araç.Langırt diye bir ses geldi.Dedim vitesteydi heralde araba.Ya sabır çektim.Neyse istasyonun kapısı açık olunca izleyebildim muayenenin devamını.El freni ile adam sanki yanlama yapıyor.O bitti rot,rotil, kontrolüne geçildi.Aklıma geldikçe sinirleniyorum.Sanki kamyon muayene ediyor. Ve sonuç 39.000 km'deki araçta 3 hafif kusur:şanzıman yağ kaçakları,far ayarı.Yahu şanzumanın neresinde kaçak var dedim servise götüreyim (!).Yok dedi, personel.Belki yağ koyarken sızmıştır. Terlemiştir şanzıman inmeden belli olmaz.Sanayiye gittim tanıdığım bir ustaya kontrol ettirdim.Hocam kaçak falan yok bunlar ne ayak anlamadım.Geçenlerde bir araba geldi.Muayene için kontrol ettirmeye.Ön takım gidik çürükler falan var bunlar yapılmadan geçmez dedim.Adam bir saat sonra geldi tek seferde geçmiş. Hemde neredeyse kusursuz.Kısacası laçkalaşmış bu Tüvtürk.

Şanzıman yağ kaçağı bulmaları fix özellikleri herhalde aynısını bizim 2005 megane da buldular. Biraz titizizdir araç konsunda. Hemen ustamıza götürdük hiçbir sıkıntı olmadığını öğrendik. Tüvün marifeti bu işte. İllaki sorun bulacaklar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 13, 2014, 18:19:56 »
LPG'li aracıma yaptırmıştım ben de taktırdıktan sonra, stepne yerinde yok, lpg etiketi yapıştırılmamış, sağ farda çok azcık ayarsızlık var diyerek hafif kusur vermişlerdi. Önemli konularda kusur olmadıktan sonra hafif kusurlara takılmıyorum açıkçası.
Tabi bir de egzos muayenesinin kusursuz olması önemli.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 13, 2014, 20:08:51 »
Benim kusurlar bunlardı sıfır araçlarda farlara kusur yazıyorlar arkadaşta 93 model hyundai excell tek kusur yazılmadan geçti hiç takıntım yok egzost muayenesi sorunsuz çıktı araç benzinde idi cihaza bağlandı ölçtü kağıdı kaşeledi imza atarken lpg'de kontrol etmiyormusunuz dedim yok benzin ayarları mükemmel çıktı onun için gerek yok dedi başka bi araca katalizör tıkalı onay veremem diye gönderdiler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 13, 2014, 20:24:57 »
Şu far olayi bizdede vardi yok huzmesi mi ne bozukmus bi tanesi bile saglam degil sozde muayyene yangin tupu bos olan bile geciyo bazi seyleri artik standart yapmalari lazim allah korusun
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 13, 2014, 21:05:08 »
Benim kusurlar bunlardı sıfır araçlarda farlara kusur yazıyorlar arkadaşta 93 model hyundai excell tek kusur yazılmadan geçti hiç takıntım yok egzost muayenesi sorunsuz çıktı araç benzinde idi cihaza bağlandı ölçtü kağıdı kaşeledi imza atarken lpg'de kontrol etmiyormusunuz dedim yok benzin ayarları mükemmel çıktı onun için gerek yok dedi başka bi araca katalizör tıkalı onay veremem diye gönderdiler

Benim egzost muayenesinde hem benzin için hem lpg için ayrı ayrı test yapıldı. İkisinden de lambda oksijen sensörü 1 çıktı. Lpgdeki CO,NO değerleri daha az çıktı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 32200
  • Model Yılı: '05
  • 4 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 13, 2014, 21:27:50 »
Akşam akşam yine canım sıkıldı.Bir gezintiye çıkalım dedim öğlen farketmemişim el freni cacık gibi olmuş. Aldığımdan beri sonuna kadar getirince iyi tutuyordu dengesiz herif muayenede sonuna kadar çekmiş iyice zorlamış galiba salmış kendini el freni tabancası.Akşamüstü baba dostu bir frenci ustamız var onu da 10 tl'ye hallettirdik. Yok yani sanki bedeva yapıyorlar... Şu firmanın sağlam bir denetlenmesi burnunun sürtülmesi lazım.Özel sektör varsa bir işin içinde asla alternatifsiz olmayacak.Bir süre sonra kalite hemen düşüyor soygun ise tavan yapıyor.
"İnsan inandıklarıdır."