Gönderen Konu: Otobüs kazaları!  (Okunma sayısı 3894 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
Otobüs kazaları!
« : Ağustos 01, 2014, 12:27:49 »
 Selam;
Özellikle son zamanlarda meydana gelen ve üzücü sonuçlar doğuran otobüs kazalarının farkında mısınız!? Bir çok soru işareti geliyor bunların ardından insanın aklına.

Toyota Club Türkiye

Otobüs kazaları!
« : Ağustos 01, 2014, 12:27:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
Ynt: Otobüs kazaları!
« Yanıtla #1 : Ağustos 01, 2014, 13:14:46 »
Evet özellikle bayram dönemlerinde çok fazla otobüs kazası oluyor.

Ek seferlerden dolayı şoförler uykusunu alamayıp kaza yapabiliyor. Maalesef bi durum her bayramda yaşanıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 01, 2014, 13:18:58 »
Otobüs kazalarında araştırılan konuların başında  10 numara yağ kullanılıp kullanılmadığıdır. Oysa yangın sebeplerine bakmak lazım. En başta elektrik tesisatı ve kullanılan malzemeler. Kazaların başında ekonomik ömrünü doldurmuş araçların kullanılması ve kalitesiz bakım onarım
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 01, 2014, 13:24:42 »
Şuan bodrumdayim kendi arabamizla geldik topçularda feribota bincektik onumuzde kamilkoçun otobusu vardi feribot geldiginde otobus calisti bizim camlar acikti bir yağ kokusu geldi kizartma yagi gibi koktu ben pek anlamam ama babamda fark etti kizartma yagi koymuslar dedi araçlara bu şekilde yag koyup yanginlara sebeb oluyolar ve konu aslinda cok uzun herkes kendi arabasi ile gitmek istemiyor kazalar cok oluyor diyip korkup otobusle gidenlerde var  ve firmalarin kendi araçlari degil hepsi taşaron firmalarla anlasiyo o firmalarda soforleri kole gibi kullaniyor 24 saat  degil 48 saat calistiriyolar bu sekildede bir insan nasil arac surebilir
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 01, 2014, 14:24:13 »
Sanırım Hakana binin bahsettiği halk otobüsü kazaları...

Allah şifa versin yaralılara :(
http://sozcu.com.tr/2014/gunun-icinden/kabatas-kazasi-kamerada-568458/

http://video.sozcu.com.tr/2014/video/haber/taksi-soforu-korku-dolu-dakikalari-anlatti.html

Ulan bu insanlar ne kadar seviyo sallamıy video kaydı var adam 90la geliyodu otobüs diyor! otobüs gelmiyo bile duraktan yeni kalkmış heralde

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 531 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 01, 2014, 14:32:26 »
Kazaların yangın ile çıkması çok ilginç. Mazot ancak çok yüksek ısılarda patlayabilen bir yakıttır. Normal bir ısı formundaki metal ile etkileşiminde ise duman biçiminde kendisini açığa çıkartır. Motorda bir patlamanın olabilmesi için farklı sebeplerin tetiklemesinin olabileceği kanısındayım ancak öyle zannediyorum ki mazota yapılan 10 numara yağ katkısı gibi katıklar vuruntu şiddettini değiştirdiğinden özellikle basınç değerlerinin yükselmesine, yakıtın güç grubundan elektrik tesisatına sıçratmasıyla bu tip kazaların olabileceğini düşünüyorum. Ancak yanan motoru ve tesisatı yerinde incelemek net bir fikir verebilecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #6 : Ağustos 01, 2014, 15:17:02 »
Evet, şehir içi otobüsleri ilk kastettiğim ama şehirler arası otobüslere de değinilmesi çok iyi olmuş.
Bakım konusunda kesinlikle katılıyorum, konunun bir yandan içinde de olduğumdan bazı detayların istemeden, eksik bilgi vs ile kaçırıldığından ve çoğu olayın, iyi şans ile kötü bir duruma sebebiyet vermeden geçiştiğini düşünüyorum. Ancak son zamanlarda art arda açığa çıkan problemler var gibi. Şöförlerin çalışma ortamı saatleri, saygı ve bilgi konusunda da genel bir çalışma yapılmalı. Bu eksikliklerin manevi ve maddi götürüsü çok yüksek.
Kısacası; trafikte ceza kesmek için gösterilen çabalar ile yapılan yatırımların insan eğitimine daha çok yapılması bu işin çıkar yolu sanırım.

Bir süre önce istasyonda dizel yakıt alırken bir otobüs benzin aldı ve gitti. Ben de pompacıya sordum, o benzin mi aldı diye. Evet, çünkü 10 numarayı çok kaçırmış.

Bu arada bazı araçlardan kızartmalık yağ kokusu gelmesi çok anormal değil arkadaşlar, ama bunun Türkiye'de olması tuhaf. Biodizel yakıtlarda bu koku olabilir.(yanlış biliyorsam düzeltin, Türkiye'de biodizel kullanımı yok değil mi?)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 01, 2014, 15:38:12 »
istanbul'da belediye otobüsüne doymuş biri olarak şunu söyleyebilirim; özellikle özel halk otobüslerinde otomatik vitesli aracı kullanamayacak durumda olan şoförler var. durum çok vahim. manuel kullananlara göz atılsın onlardaki şoförler biraz daha tecrübeli ve yetenekli oluyor.

peki şoförler nasıl işe alınıyor biliyor musunuz ? yılın belirli bir gününde "mavi don"u olan vatandaşları iett garajı ya da uygun bir alanda topluyorlar. adaylar 5-10 dakika otobüs kullandıktan sonra (dur-kalk vb. (otomatik vitesli araçlar bu arada)) iyice batırmayanlardan otobüs şoförleri çıkıyor. biz de bu insanların kullandığı araçlara biniyoruz. abartmıyorum, özellikle bazı hatlardaki öho şoförlerinin tamamına yakını yolcuları rahatsız etmeden araç durdurmayı bilmiyor. böyle bir fren pedalı kullanımı yok. ciğerinizi zorluyorlar.

neler görmedim ki bugüne kadar. otobüslerin çoğunun ön konsolundaki p r n d 3 2 1 tuşlarından üstünde rakam olanların ne işe yaradığını çoğu şoför bilmiyor. kulakla kulaklık, sol tarafta sıcak kahve, gözde güneş gözlüğü. bunlardan geri kalmıyorlar ama.

ikarus şoförlerini özleyeceğimi hiç düşünmezdim.

ülkede şansa yaşıyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 837 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 01, 2014, 15:47:04 »
2005-2006 yılları arasında, kamyonumuza biodizel yakıt koyuyorduk. Hem de bir yağ fabrikasından.
Bayağı bayağı KARACABEY'de bir yağ fabrikasına girip, pompaya yanaşıyorduk. Depoyu doldurup, fişi alıp sefere çıkıyorduk.

Bir ara enjektörleri tıkadı, enjektör bakımı periyodi kısalmıştı.
Kışın donma yapıyordu, mazotla karıştırıp kullanıyorduk.
Performansta illaki bir düşme vardı. 8 seri ile çıktığımız rampalarda 5 seriye kadar düşüyorduk.
Araçta bunların haricinde bir sorun çıkarmadı.

Bizim biodizel kullandığımız yıllarda TR genelinde biodizel konusunda patlama yaşandı. Herkes yağ fabrikalarına pompa koyup, biodizel satıyordu.
Bir süre sonra mazota döndük ve o fabrika şu an biodizeli bıraktı ve yağ üretiyor.

10 numara yağı hiç kullanmadık fakat çevrede kullanmış çok tanıdığım var. Şu an sıkı denetimlerden ve 10 numara yağın zamlanmasından dolayı onlar da mazota döndüler.
10 numara yağ kullandıkları süreçte onlar da herhangi bir yangın tehlikesiyle vs. karşılaşmadılar. Mekanik anlamda bizimki gibi enjektör, filtre gibi elemanların bakım periyodları kısalmıştı.

Otobüslerin motorları arka tarafta yer alıyor. O kısımdaki tesisatı vs. bilmiyorum fakat diyeceğim şu ki, ben bu yangınların yakıt kaynaklı olabileceğini zannetmiyorum.

Dikkatimi çeken diğer bir şey de yanan otobüslerin çoğunun MERCEDES olması. MERCEDES'in TR'de otobüs pazarındaki hakimiyeti tartışılmaz fakat kafada soru işareti bırakıyor.
Akla 90'lı yılların sonunda piyasaya sunulan ilk parti O403'lerin yakıt tanklarının hatalı üretilmesi ve cayır cayır yanmaları geliyor.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '17
  • 69 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 01, 2014, 15:50:02 »
 Yurdumun necip insanı Dünya'nın en pahalı yakıtını almamak için sözde kendine göre ucuz çözümler buluyor. Nasıl ki 1gr. dana eti koymadan %100 dana etinden  mamul (!) sucuk, döner, kebap üretiyorsa çok yakında petrol türevi olmadan depoyu doldurmayı başaracaktır. 10 numara yağ biter , başka numaralar başlar, şimdi de trafo yağı kullanmaya başlamışlar. Arkadaşlar ben şehirler arası çalışan bir firmada yıllarca muavinlik yapmış biriyim.   2 saat uyumayı bırakın 2 saat uzanma vakti bulamayan nice kaptanlarla yolculuk yaptım, uyarıcı değişik ilaçlar almadan yola çıkanları, sen "ördekleri" ( biletsiz binen yolcular) daha fazla aldın bana az verdin, öyleyse sen daha fazla araç kullanacaksın diyenleri... Saysam sayfalar sürer. Bir de firmaların çoğuna bakın, Batı'da çalışıyordur ama... Bundan sonrası polemik olmasın diye yazamıyorum." Kaç kilo toz bir otoboz" yapıyordu ? 1 kilo mu? Yok o eskiden di? Yeni teknolojili otobüsler ancak 3 kilo tozla alınabiliyor.  Bu otobüslerin Batı'da da  yakıt (!) alabileceği yüzlerce akaryakıt istasyonu vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Ağustos 01, 2014, 15:52:25 »
Neden bu olumsuzluklar konusunda aynı düşünüyoruz, eminim çok kişi de öyledir. Otobüslerden tut, dolmuşlara, taksilere durum çok iç açıcı değil. Günlük düzenlemeler, gelip geçici kontroller ile de bu iş düzelmez.
 Gerçekten de, sağlıktan trafiğe, eğitimden kamu hizmetlerine kadar önemli bir atılım şart.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 01, 2014, 16:00:32 »
Neden bu olumsuzluklar konusunda aynı düşünüyoruz, eminim çok kişi de öyledir. Otobüslerden tut, dolmuşlara, taksilere durum çok iç açıcı değil. Günlük düzenlemeler, gelip geçici kontroller ile de bu iş düzelmez.
 Gerçekten de, sağlıktan trafiğe, eğitimden kamu hizmetlerine kadar önemli bir atılım şart.

bence sağlığın, trafiğin, kamu hizmetlerinin eğitime doğru atılması şart. başka türlü çözülmeyecek bu işler. inşaata amele alır gibi ehliyet sınıfı tutanları otobüs şoförü olarak istihdam ediyorlar.

bu yüzden özel araçları ile metro olmayan güzergâhlarda trafiğe çıkanlara kızamıyorum (istanbul için). bazı hatlarda bırakın şoförü, otobüse binip içeride nefes almak bile çok zor.

istanbul'un şehir ve bölge plânlamacılarına selamlarımı iletiyorum. daracık alanlara 30-40 katlı konutlar yapıldıktan sonra 5 tane köprü olsa yine de çözülemez trafik sorunu.

konu biraz dağıldı, kusura bakmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Ağustos 01, 2014, 16:11:53 »
 Yakıt tankı yalıtımı kaynaklıydı yanılmıyorsam 90 lardaki durum Yücel.

Hakan, zaten bence de genel bir sorun var, bu olaylar ise onların sadece sonuçları. Çözüm var ama irade istiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 01, 2014, 16:28:27 »
...Bu arada bazı araçlardan kızartmalık yağ kokusu gelmesi çok anormal değil arkadaşlar, ama bunun Türkiye'de olması tuhaf. Biodizel yakıtlarda bu koku olabilir.(yanlış biliyorsam düzeltin, Türkiye'de biodizel kullanımı yok değil mi?)

Kullanılmış kızartmalık yağın yakıt olarak kullanılanından patates kokusu gelebilir ama bio dieselden bu koku gelmez.

2000 yılından buyana ülkemizdeki mazotun içinde sürekli artan oranlarda bio-diesel kullanılmaktadır ki bu çok iyi bir şeydir.

Şehirlerarası kullanılan özellikle dünyanın en güçlü markası olan ve ülkemizde üretilen otobüslerde elektrik aksamından çıkan yangınlara nedense patent sahibi ülke hala bir çare bulamamış yada bulmak istemiyor görünüyor.

Biodiesel veya makina yağı kullanımı yangına sebep olmaz, en tehlikeli yakıtlar LPG ve benzindir.

Belediye otobüslerinin şoförleri şahin, broadway bile kullanmamışken bir anda otomatik şanzımanlı, ABS_VSC ve klimalı, turbo-diesel roketlere geçince, bu kadar rahat hızlanan 10 tonluk aracın, istediği an çok rahat duracağını düşünme gafletinden olacak ki son yıllarda belediye otobüs kazaları malesef ülkemizde çok hızlı artış göstermektedir.

Eğitim şart.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 01, 2014, 16:28:47 »
bence sağlığın, trafiğin, kamu hizmetlerinin eğitime doğru atılması şart. başka türlü çözülmeyecek bu işler. inşaata amele alır gibi ehliyet sınıfı tutanları otobüs şoförü olarak istihdam ediyorlar.

bu yüzden özel araçları ile metro olmayan güzergâhlarda trafiğe çıkanlara kızamıyorum (istanbul için). bazı hatlarda bırakın şoförü, otobüse binip içeride nefes almak bile çok zor.

istanbul'un şehir ve bölge plânlamacılarına selamlarımı iletiyorum. daracık alanlara 30-40 katlı konutlar yapıldıktan sonra 5 tane köprü olsa yine de çözülemez trafik sorunu.

konu biraz dağıldı, kusura bakmayın.

Eğitim elbette önemli fakat bu durum sadece eğitimsizlikle izah edilemez. Toplumumuzun her alanındaki bu kural tanımamazlık, bencillik, basiretsizlik, yaşanmış kötü olaylardan ders çıkarmama, bile bile hataya devam etme sadece eğitim meselesi değil.

Bu yaşıma kadar gördüklerim ve yaşadıklarımın sonucunda bizim toplumumuzun genlerinde bir problem olduğunu düşünüyorum artık.

Medeniyet, çağdaşlık gibi kavramlar bize o kadar uzak ki. Belki ilerde olur ama sanırım görmeye benim ömrüm yetmez. Zira batılı gibi olmaya çalışan, ama aslında doğu zihniyetine sahip bir toplumuz.

Son olarak;

"İdrak-i meali bu küçük akla gerekmez, zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez."

evet arkadaşlar, üzücü ama maalesef durum böyle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Ağustos 01, 2014, 16:33:24 »
2005-2006 yılları arasında, kamyonumuza biodizel yakıt koyuyorduk. Hem de bir yağ fabrikasından.

Kullanılmış yağların yakıta dönüştürülmüşünede bio-diesel densede işlemin petrol rafinerisinde yapılmış olması temel kuraldır.

Rafineride, özellikle tahıl ürünlerinin mühendislik çalışmaları ile üretilmiş bio-diesel kullanımında hiç bir sorun yoktur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 01, 2014, 17:54:54 »
Kazaların birçoğu bilindiği üzere bilinçsiz araç kullanımından kaynaklanıyor ülkemizdeki mantık acıdırki bize bişey olmaz adam iki vitese takar tamam abi bu kavradı işi denir sonu maalesef belli ben yaklaşık 7 yıldır kamyon ve tır kullanıyorum yollarda tekerleri ısıtıp yakan bendeki büyük çarpsamda bişey olmaz zihniyeti çok şeylere denk geldim ve tanık oldum hele şantiyelerde durum dahada vahim ehliyeti alan tecrübesizce yola çıkıyor uykusuz  ve süreyi aşıp başkasının ehliyetiyle yola çıkan küçük araçlarda bi nebze ağır vasıta araçlar büyük tehlike arz ediyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Ağustos 01, 2014, 18:16:58 »
Biodizel denen yakıt; içinde petrolden rafine edilen dizel ve bazı tarım ürünlerinden elde edilen(mısır, soya vb) yağın belli oranlarda karışımı ile elde ediliyor ve bu karışımın oranına göre gerçekten kızartma yağı kokusu almak mümkün. Ayrıca bu yakıtın faydalarının yanunda(petrol zengini olmayan ülkeler için) zararları da mevcuttur, bu ayrı şekilde ortaya kınabilir hep beraber aslında. En basit dezavantajı konvansiyonel eurodizele göre aşındırıcılığıdır ki bu yakıtta eurodizel sınıfında olabilir. Diğer yandan bazı tarım ürünlerinin ve ekim alanlarının kullanımı konusu var ki bu gelecekte önemli bir problem olabilir dünyamız için.
 Yağ; parlayıcı olmayabilir ama yanıcıdır.

Maalesef, bir araç ulaşım vasıtası olabildiği gibi, yanlış ellerde silahtır.

Radikal çözümler şart, herkesin sağlığı, iyiliği için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Ağustos 01, 2014, 18:55:00 »
...En basit dezavantajı konvansiyonel eurodizele göre aşındırıcılığıdır ki bu yakıtta eurodizel sınıfında olabilir.

Aşındırıcı demeyelimde, koruyuculuğu LPG gibidir yani bu yakıtların yağlayıcı özellikleri yetersizdir.

O nedenle Bio-dieselin sentetik diesel ile karıştırılma gereği vardır, %100 tek başına kullanılmamalıdır.

Mineral yağlarında aynı nedenle sentetik yağlarla karıştırılarak yarı sentetik yağ oluşturulma gereği oluşmuş ve %100 mineral yağ kullanımından vazgeçilmiştir.

Benzinde de aynı durum vardır, ülkemizde kısmi olarak bio-benzin yani bio-etanol üretimi vardır ve sentetik benzin içinde karıştırılarak kullanılmaktadır.

Bio yakıtlarının en büyük özelliği daha çevreci emisyonlar üretmesidir, diğer taraftan dünyadaki bütün arazilerin bu iş için ayrılsa bile yeterli
yakıt üretilemeyeceği ve sentetik yakıtlarla karışımın ötesine geçilemeyeceği açıklanmıştır.

Shell 95 Nitro yakıtının diğer yakıtlara göre en büyük farkı da kayganlaştırıcı özelliğinin daha fazla oluşu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 720 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 01, 2014, 18:56:39 »
kamyoncudan otobüsçüden ne bekliyosun kardeşim ?  toplumun geneli bozuk. sağolsunlar paradan başka birşeyi düşünemez olduk. durum bu.