Gönderen Konu: Auris Motor Açma  (Okunma sayısı 4962 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
Auris Motor Açma
« : Temmuz 26, 2014, 03:30:12 »
Arkadaşlar bazıları geçmişten kalan bilgilerle motorun açılması gerektiğini söylüyor bazıları ise yeni model arabalarda böyle şeyler olmadığını söylüyor. Arabayı yeni aldıktan sonra yüksek devirli kullanıp motoru açmak gerekir mi acaba? Kafamda deli sorular...  :parti:
Oysa zaman, cazibe gibi. Asla senin sandığın kadarına sahip değilsindir.
                                                                                 Khaled Hosseini

Toyota Club Türkiye

Auris Motor Açma
« : Temmuz 26, 2014, 03:30:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
Ynt: Auris Motor Açma
« Yanıtla #1 : Temmuz 26, 2014, 04:01:53 »
 :) :) şahsi düşüncem motoru açmak diye bir kavram yoktur motoru aşındırmak diye bir kavram vardır.çok çok yüksek devir olmamak kaydıylada arada sırada zorlanabilir araç.ben ayda bir zorluyorum şahsen çok abartmadan.aracın gıcır gıcır bu tür bir tutku olmadıkça araba keyif işidir keyif alcagın şekilde kullan derim
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 26, 2014, 04:06:17 »
Haklısın ama yakıt tüketimi için sordum. Çünkü bazı başlıklarda da yazdım 100 km'de 9.5 litre gösteriyor ki bence bu çok fazla bir rakam. Acaba diyorum motor açma veya aşındırmadan sonra düşüyor mu bu fiyatlar?  :-\
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Temmuz 26, 2014, 04:20:25 »
Haklısın ama yakıt tüketimi için sordum. Çünkü bazı başlıklarda da yazdım 100 km'de 9.5 litre gösteriyor ki bence bu çok fazla bir rakam. Acaba diyorum motor açma veya aşındırmadan sonra düşüyor mu bu fiyatlar?  :-\
aracın sıfır yeni bir araç daha kmsi çok düşüktür biraz sabırlı olup km yapmasını beklemek lazım.zamanla motor zaten kıvamına gelecek ve yakıt verilerin düşecektir bence.şuan araç çok yeni.zamanından önce motoru aşındırmak şanslıkla birlikte düşünüldügünde ve birazda bilinçsiz yapıldıgını düşününce kötü sonuçlar dogurabilir.biraz bekle araç biraz km yapsın bence
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 26, 2014, 04:21:49 »
aracın sıfır yeni bir araç daha kmsi çok düşüktür biraz sabırlı olup km yapmasını beklemek lazım.zamanla motor zaten kıvamına gelecek ve yakıt verilerin düşecektir bence.şuan araç çok yeni.zamanından önce motoru aşındırmak şanslıkla birlikte düşünüldügünde ve birazda bilinçsiz yapıldıgını düşününce kötü sonuçlar dogurabilir.biraz bekle araç biraz km yapsın bence
Tavsiyelerinize uyacağım, aslında geçen depoyu fulledikten sonra biraz gezdim ve hiç aşağı inmedi,keşke hep öyle kalsa. :D Bir de ekranın oradaki tuşa basınca sıfırlanır mı her şey? Onu anlayamadım pek.
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 26, 2014, 04:29:22 »
Tavsiyelerinize uyacağım, aslında geçen depoyu fulledikten sonra biraz gezdim ve hiç aşağı inmedi,keşke hep öyle kalsa. :D Bir de ekranın oradaki tuşa basınca sıfırlanır mı her şey? Onu anlayamadım pek.

o araçtaki donanımı bilmiyorum o konuda birşey diyemem işte :) ama sabırlı ol motor biraz kendine gelsin o zamanla belli eder durumu.keyifle gez güzel güzel ;)
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 26, 2014, 04:36:16 »
o araçtaki donanımı bilmiyorum o konuda birşey diyemem işte :) ama sabırlı ol motor biraz kendine gelsin o zamanla belli eder durumu.keyifle gez güzel güzel ;)
Teşekkürler. :) Ben biraz daha araştırıp kurcalayarak bulurum herhalde. Umarım benzin istediğim değerlere gelirse keyifle gezerim ben de. :)
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 26, 2014, 04:41:36 »
Teşekkürler. :) Ben biraz daha araştırıp kurcalayarak bulurum herhalde. Umarım benzin istediğim değerlere gelirse keyifle gezerim ben de. :)
acele etme sabret yeter.nekadar düşecegini ne degerlere ulaşacagını gene forumda tek tek belirterek takip ederiz zaten ;)
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 26, 2014, 04:42:22 »
acele etme sabret yeter.nekadar düşecegini ne degerlere ulaşacagını gene forumda tek tek belirterek takip ederiz zaten ;)
Eğer ki sıfırlama yapabilirsem ve tam olarak o ekranda yazanları çözebilirsem tek tek paylaşırım,teşekkürler. :)
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 13000
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 26, 2014, 09:26:42 »
2014 Auris'i 26 Nisan'dan beri kullanıyorum... İlk günden bu yana (sadece ilk 2-3 gün hariç) yakıt tüketiminde aman aman bir fark görmedim. Sakin kullanımda 6-6,3 arası, agresif kullanımda 7-7,8 arası, çok dur-kalklı kullanımda ise 8 küsur civarı yakıyor. Bu ilk günden beri böyle; çünkü devamlı kontrol ediyorum. Hatta bir ara 5,7 ile 5,9'u bile gördüm.

Bence motor açma işlemi artık çok geride kalmış durumda. Yeni nesil arabalarda bu çok fazla bir önem taşımıyor. Sadece ilk 1000 km'de fazla hız yapmamak, çok yüksek devirde kullanmamak, yük çekmemek gerekiyor ki bu da yakıt tüketiminden çok motor koruma ile ilgili... Kullanım kılavuzunda bu bilgiler ve ne yapmamız gerektiği belirtilmiş durumda...

Not: Kullanım kılavuzunda ve broşürlerde geçen değerleri yakalamak biraz zor. Çünkü bu değerler optimum koşullarda geçerli. Mesela Auris için verilen değerler şöyle:

Birleşik (lt/100km)          5,7 lt/100km
Şehir dışı (lt/100km)       4,8 lt/100km
Şehir içi (lt/100km)         7,4 lt/100km

Ben bu değerlere daha ulaşamadım...
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 26, 2014, 10:54:50 »
Motor açma olayı aslında yanlış tabi edilen bir tanım bence. Size şöyle tarif edeyim bir düzenek düşünün ilk yaptığınızda çalışır sorun çıkarmaz ama zaman geçtikçe parçalar yerine alışkanlık yapar ve daha stabil alışmaya daha verimli çalışmaya başlar bazı hareketli parçalar görürsünüz artık o kadar çok çalışmıştır ki kendine yer yapar .Motor açma diye tabir edilen şey motoru üst devirlerde kullanıp o yer yapma aşındırma alıştırma olayıdır .Ben buna şöyle şahit oldum genel baam kaynaklı herlde

Babam 2010 yılında 2007 model ford connect arç aldık 50 binde falan araç ilk aldığımızda araç kedi gibiydi hatta şu kadarını söyleyim kadrana 20 kalan kadar basmışlıgım dahi var araç hala bizde ve 89 binde falan kullanmıyor pek babam arabayı sürekli alt devir kullandığından mıdır nedir bilmiyorum geçenlerde aynı araba kullandım araba resmen eşekleşmiş gidiyor ama o eski araba değil otobana çıktım 140-150 cık ötesi yok gibi gelince babama kızdım zaten dedim arabayı 2 bin devir i geçirmeye geçirmeye sağırlaştırmışsın dedim ya dizel araba kullanıp turbo devreye sokmayan heral de tek adamdır .Sen bilmezsin diyor dizel böyle kullanılır diyor birde akıl öğretiyor vel hasıl kelam açma kapama olayı böyledir ha şunu da belirteyim sürekli üst devirlerde kullanılan araçlarında motor aşınmaları ve yıpranmaları fazla olur buda motorun sesli çalışmasına yağ kayıplarına neden olur ben ayda veya arada sırada genelde otobanda basarım aracıma oda abartmam 15-20 km basarım o zaten yeterli olur
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 26, 2014, 12:49:32 »
2014 Auris'i 26 Nisan'dan beri kullanıyorum... İlk günden bu yana (sadece ilk 2-3 gün hariç) yakıt tüketiminde aman aman bir fark görmedim. Sakin kullanımda 6-6,3 arası, agresif kullanımda 7-7,8 arası, çok dur-kalklı kullanımda ise 8 küsur civarı yakıyor. Bu ilk günden beri böyle; çünkü devamlı kontrol ediyorum. Hatta bir ara 5,7 ile 5,9'u bile gördüm.

Bence motor açma işlemi artık çok geride kalmış durumda. Yeni nesil arabalarda bu çok fazla bir önem taşımıyor. Sadece ilk 1000 km'de fazla hız yapmamak, çok yüksek devirde kullanmamak, yük çekmemek gerekiyor ki bu da yakıt tüketiminden çok motor koruma ile ilgili... Kullanım kılavuzunda bu bilgiler ve ne yapmamız gerektiği belirtilmiş durumda...

Not: Kullanım kılavuzunda ve broşürlerde geçen değerleri yakalamak biraz zor. Çünkü bu değerler optimum koşullarda geçerli. Mesela Auris için verilen değerler şöyle:

Birleşik (lt/100km)          5,7 lt/100km
Şehir dışı (lt/100km)       4,8 lt/100km
Şehir içi (lt/100km)         7,4 lt/100km

Ben bu değerlere daha ulaşamadım...

Katalog verilerine ulaşmak neredeyse imkansız gibi. Ben ş.içi 7.4 e ulaştım ara ara, ancak ş.arası 4,8 hayal gibi ulaştığım en iyi tüketim şu ana kadar 5,4.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • 183 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 26, 2014, 15:40:21 »
Katalog verilerine ulaşmak neredeyse imkansız gibi. Ben ş.içi 7.4 e ulaştım ara ara, ancak ş.arası 4,8 hayal gibi ulaştığım en iyi tüketim şu ana kadar 5,4.

Aslında 4,8'e ulaşılabilir. Ama şöyle:

Yol düz olacak, rüzgâr olmayacak, 80-90 arası sabit bir hızla gidilecek ve yol bozuk olmayacak... Bu koşulları yakaladık mı 4,8'e ulaşabiliriz... Ama ne zaman??? Ülkemizde (hatta diğer ülkelerde) -deneme pistleri dışında- bu koşulların sağlandığı bir yol var mı acaba?
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 26, 2014, 16:34:58 »
Bilgiler için herkese teşekkürler yalnız Zühtü bey sizin aldığınız değerler 1.6 motor için mi? Ben yüksek devirli kullanıyorum ama her zaman değil,zaten arada bir alabiliyorum arabayı ama çok fazla yaktığı zaman insan araçtan soğuyor. Hani daha az devirli kullansam mı daha az yakar onu anlamadım yoksa zamanla düşecek mi bu veriler? Çünkü 9.5 civarı sinir bozucu bence.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 26, 2014, 16:35:28
Aytaç bey bu değerler 1.6 motor için mi acaba?
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • 183 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 26, 2014, 18:05:35 »
Bilgiler için herkese teşekkürler yalnız Zühtü bey sizin aldığınız değerler 1.6 motor için mi? Ben yüksek devirli kullanıyorum ama her zaman değil,zaten arada bir alabiliyorum arabayı ama çok fazla yaktığı zaman insan araçtan soğuyor. Hani daha az devirli kullansam mı daha az yakar onu anlamadım yoksa zamanla düşecek mi bu veriler? Çünkü 9.5 civarı sinir bozucu bence.

Aracım 1.6 motor, CVT şanzıman...

Sakin kullanımda devir 1400-2000 arası oluyor. Tabi ki rampa çıkarken 2500-3500 devire ulaşıyorum. Sürat arttıkça, agresif kullandıkça devir de haliyle artıyor; bu dediklerim 80-100 km sürat için geçerli. Mesela sollama yaparken bazen gaza çok yükleniyorum, devir de bu sırada yükseliyor (mesela 6000'e de çıktım). Devir yükselince benzin tüketiminin artması da kaçınılmaz...

9,5 tüketim İstanbul'un ıstıraplı trafiğinde olabilir bence. Ama motor yağında bir sıkıntı var mıdır diye bakılabilir? Veya lastik basınçları normal mi diye kontrol edilebilir (Auris 2014 modelin lastik basıncı 33 PSI olmalı).

Bir de tecrübeli arkadaşların fikirlerini alalım...
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #15 : Temmuz 26, 2014, 23:46:43 »

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 26, 2014, 16:35:28
Aytaç bey bu değerler 1.6 motor için mi acaba?

1.33 için söyledim ancak 1.6 ş.arası da bu değerler yakalanır. Doğru lastik basıncı, zamanında yapılan bakımlar ve sakin kullanım durumunda fabrika değerlerine bir nebze olsun yaklaşılabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Temmuz 27, 2014, 03:37:52 »
Aracım 1.6 motor, CVT şanzıman...

Sakin kullanımda devir 1400-2000 arası oluyor. Tabi ki rampa çıkarken 2500-3500 devire ulaşıyorum. Sürat arttıkça, agresif kullandıkça devir de haliyle artıyor; bu dediklerim 80-100 km sürat için geçerli. Mesela sollama yaparken bazen gaza çok yükleniyorum, devir de bu sırada yükseliyor (mesela 6000'e de çıktım). Devir yükselince benzin tüketiminin artması da kaçınılmaz...

9,5 tüketim İstanbul'un ıstıraplı trafiğinde olabilir bence. Ama motor yağında bir sıkıntı var mıdır diye bakılabilir? Veya lastik basınçları normal mi diye kontrol edilebilir (Auris 2014 modelin lastik basıncı 33 PSI olmalı).

Bir de tecrübeli arkadaşların fikirlerini alalım...
Biz daha yeni aldığımız için o lastik olsun motor yağı olsun problem çıkabilir mi? Gerçi hiç belli olmaz ama 1000 bakımı yaklaşıyor o zaman götüreceğiz. Yalnız 1400-2000 devirde shift yazısı gelmiyor,ben o yazıya göre kullanıyorum ama yanlış mı yapıyorum sizce?

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2014, 03:38:23
1.33 için söyledim ancak 1.6 ş.arası da bu değerler yakalanır. Doğru lastik basıncı, zamanında yapılan bakımlar ve sakin kullanım durumunda fabrika değerlerine bir nebze olsun yaklaşılabilir.
Umarım benim 1.33'üm için de aynı şeyler geçerli olur ve o değerleri yakalarım. :)
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #17 : Temmuz 27, 2014, 15:48:15 »
Biz daha yeni aldığımız için o lastik olsun motor yağı olsun problem çıkabilir mi? Gerçi hiç belli olmaz ama 1000 bakımı yaklaşıyor o zaman götüreceğiz. Yalnız 1400-2000 devirde shift yazısı gelmiyor,ben o yazıya göre kullanıyorum ama yanlış mı yapıyorum sizce?

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 27, 2014, 03:38:23
Umarım benim 1.33'üm için de aynı şeyler geçerli olur ve o değerleri yakalarım. :)

Yeni aracın motor yağı fabrika çıkışı 0w-20. Bunun yakıtla bil ilgisi yok. Lastik basınçlarını soğuk iken kontrol edin, 33-34 civarına ayarlayın. 1000 bakımda pek bir şey yapmazlar genel kontrol olur ve şikayet varsa dinlerler. Siz araca alıştıkça yakıt tüketiminiz azalacaktır. Shift göstergesi zaten ekonomi için tasarlanmış, uyarsanız motoru ekonomik kullanırsınız ama bunu devamlı takip etmek bazen işkenceye dönüşür aracı ara sıra devirli kullanmakta fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 59 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 27, 2014, 19:17:57 »
Yeni aracın motor yağı fabrika çıkışı 0w-20. Bunun yakıtla bil ilgisi yok. Lastik basınçlarını soğuk iken kontrol edin, 33-34 civarına ayarlayın. 1000 bakımda pek bir şey yapmazlar genel kontrol olur ve şikayet varsa dinlerler. Siz araca alıştıkça yakıt tüketiminiz azalacaktır. Shift göstergesi zaten ekonomi için tasarlanmış, uyarsanız motoru ekonomik kullanırsınız ama bunu devamlı takip etmek bazen işkenceye dönüşür aracı ara sıra devirli kullanmakta fayda var.
Ben pek anlamıyorum ama anlayan arkadaşlarımla dediğiniz lastik ayarına felan bakmam lazım. Shift dediğiniz gibi bazen işkenceye dönüşüyor,devirli kullanmak dediğiniz gibi ara sıra yapılmalı. Teşekkürler. :)
                                                                                 Khaled Hosseini

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Öğretmen
  • Kilometre: 8
  • 14 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Eylül 09, 2014, 23:42:32 »
Şu an 480 km deyim 7-8 litre (şehir içi) yakaladığım anda lpg den vazgeçerim ama şu an çok ürkütüyor beni 10 litre nedir yaa
Toyota Auris 1.6 Advance Skypack multidrive S