Gönderen Konu: Fren Disk Eğrilmesi ve Titreme!!.. (2003 Corolla Sedan)  (Okunma sayısı 9247 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '03
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Toyotaclubtr forum üyesi arkadaşlar merhaba.

2003 Corolla Sedan aracımda 110/120 km. hızdan sonrasında frene bastığım zamanlarda sadece pedal ve direksiyon değil araçta komple bir titreme söz konusu.Zamanla 100>90>80 km hızlara inerek daha sık yapmaya başlıyor.

-2 kere ön disk ön balata değişti (1 ay içinde yine titreme yapıyor)..
-2 kere ön diskler tornalandı, balatalar zımparalandı (1 ay içinde yine titreme yapıyor)..
-Fren sıcakken su değmesin diye çok dikkat ettim..

Yukarda saydıklarımı yaptığım halde sonuç değişmiyor, 1 ay içinde yine titreme yapıyor. Disk markası TRW, Toyota servisi bu markanın orijinal olmadığını söyledi. Kime sorduysam fren sıcakken su değdirme diyor ona dikkat ediyorum ama şöyle de bir durum var: illaki yağmur çamur su birikintisi üzerinden geçiyoruz, yıkama esnasında dikkat etsek bile günlük kullanımda bir şekilde yine suyla temas oluyor, hele çelik jantlarda aralık daha geniş yani su girme ihtimali daha yüksek.

Artık bu sorundan dolayı bıkmış durumdayım, benzer sorun yaşayanlar vardır. 2006 senesine ait bu forumda açılmış bir konu var, işime yarar çözüm bulamadım linki burda: http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=1161.0
"Mala mülke olma mağrur, deme var mı ben gibi. Bir muhalif yel eser, savurur harman gibi."

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
Ynt: 2003 Corolla Sedan Fren Disk Eğrilmesi ve Titreme!!..
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2014, 00:15:33 »
bu e12 corollalarda hiç bu sorunu yaşamadım zamanında bir fordda fiestada başımıza gelmişti bizim.2kere diskler degişti 2 kere tornalandı ama nafile diyorsunuz.70km hızdan sonrada sanırım yapmıyor titreme diyorsunuz.salıncaklar geliyor benim aklıma.kontroletmekte fayda olabilir.salıncaklar burçlar vs orjinalmiki acaba.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 25, 2014, 00:19:52 »
Ona hiç baktırmadım, gösterdiğim ustalar ve servis hiç bahsetmediler. Direk disk eğrilmesi deyip disk yenilenecek diyorlar.

bu e12 corollalarda hiç bu sorunu yaşamadım zamanında bir fordda fiestada başımıza gelmişti bizim.2kere diskler degişti 2 kere tornalandı ama nafile diyorsunuz.70km hızdan sonrada sanırım yapmıyor titreme diyorsunuz.salıncaklar geliyor benim aklıma.kontroletmekte fayda olabilir.salıncaklar burçlar vs orjinalmiki acaba.
"Mala mülke olma mağrur, deme var mı ben gibi. Bir muhalif yel eser, savurur harman gibi."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 25, 2014, 00:22:22 »
Arka disklerinde kontrol edilmesi gerekir.

Orjinal parça kullanmak daha verimli ve garantili olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
Ynt: Fren Disk Eğrilmesi ve Titreme!!.. (2003 Corolla Sedan)
« Yanıtla #4 : Temmuz 25, 2014, 00:25:21 »
tüm disklerin 2 kere degiştigini ve çok kısa sürede tekrar titreme yaptıgını egilmeye sebep oldugunu düşündügümde balans vs herşeyin iyi oldugunu düşündügümde aklıma salıncaklar geliyor benim.büyüklerim daha iyi anlıyanlar vardır muhakkak forumda ama baktırmanızda yarar var derim.tabi bide fren merkezine bakılabilir.benim düşüncelerim bunlar.

salıncaklarda bir boşluk varsa aynı titremeyi yapar diye düşünüyorum
fren merkezide saglıklı degilse gene buna benzer bir titreme yapar diye düşünüyorum.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 25, 2014, 00:35:05 »
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak belirtmem gereken bir durum daha var. Ön diskler değiştiğinde veya tornalandığında ilk 1 ay hiçbir hızda hiçbir şekilde titreme olmuyor. O 1 aylık sürede ne oluyorsa diskleri eğen bir şey var ve sonuç malum, titreme...

tüm disklerin 2 kere degiştigini ve çok kısa sürede tekrar titreme yaptıgını egilmeye sebep oldugunu düşündügümde balans vs herşeyin iyi oldugunu düşündügümde aklıma salıncaklar geliyor benim.büyüklerim daha iyi anlıyanlar vardır muhakkak forumda ama baktırmanızda yarar var derim.tabi bide fren merkezine bakılabilir.benim düşüncelerim bunlar.

fren merkezide saglıklı degilse gene buna benzer bir titreme yapar diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 25, 2014, 00:38:48 »
Jantlarda bir bozulma olmuş olabilir mi?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 25, 2014, 00:40:06 »
anlatmak istedigimde benim bu aslında zaten.ister trw ister başka marka olsun.arabayı titiz kullanıyorsunuzdur düzgün yol vs vs.bunları es geçiyorum ama hiçbir marka disk bukadar sürede benim mantıgıma göre egilme yapmaz.benim görüşüm hala aynı ön ve arkadaki salıncak amortisör saplamalarının orjinali olmıyan daha ince bir çaplı ürünlerle takılması sonucunda burç yataklarında boşluklar oluşur ve araçta bu tür bir sıkıntıya sebep olabilcegini düşünüyorum.aynı şekilde diger bir ihtimalde fren merkezinizde bir sızdırma varmı acaba diye geldi aklıma benim.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Temmuz 25, 2014, 00:40:33 »

Salıncakların eklem yerlerinde yani burç/civata gibi parçalarında aşınma varsa yüksek süratlerde araç sağa sola kayar aynı şeyi frenlemede de yapar ama frenleme esnasında titreşim üretmez.

Fren merkezindeki contalarda da aşınma varsa, güçsüz fren oluşur ama titreşim olmaz.

Yüksek süratlerde sadece frene hafifçe dokandığınızda titreşim oluşuyorsa, bu fren disklerinin yamuk olduğunun göstergesidir.

Eğer disklere torna uygulaması ve değişimi yapılacaksa, fren balatalarının da kontrol edilmesi ve gerekiyorsa yeni olsalar bile değişmesi gerekir. 

Eğer lastikler çok sert ise ABS sistemi devreye giriyor olabilir, anlamayan biri iki titreşimi karıştırabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 25, 2014, 00:41:25 »
Yakın bir zamanda 4 lastik değiştireceğim, bu esnada jant eğriliğini de kontrol ettireceğim. Jantlar aracın orijinal siyah demir 15inç jantları.

Jantlarda bir bozulma olmuş olabilir mi?

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 25, 2014, 00:44:12
Evet Tekin bey, frene tam basınca titreme olmuyor, oluyorsa da hafifliğinden ben hissetmiyorum. Frene yarım hafif ya da yarım basınca titreme meydana geliyor.

Salıncakların eklem yerlerinde yani burç/civata gibi parçalarında aşınma varsa yüksek süratlerde araç sağa sola kayar aynı şeyi frenlemede de yapar ama frenleme esnasında titreşim üretmez.

Fren merkezindeki contalarda da aşınma varsa, güçsüz fren oluşur ama titreşim olmaz.

Yüksek süratlerde sadece frene hafifçe dokandığınızda titreşim oluşuyorsa, bu fren disklerinin yamuk olduğunun göstergesidir.

Eğer disklere torna uygulaması ve değişimi yapılacaksa, fren balatalarının da kontrol edilmesi ve gerekiyorsa yeni olsalar bile değişmesi gerekir. 

Eğer lastikler çok sert ise ABS sistemi devreye giriyor olabilir, anlamayan biri iki titreşimi karıştırabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Temmuz 25, 2014, 00:45:26 »
Jantlarda eğiklik olsa zaten sürekli titreşim olur, balans dahi yetmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 25, 2014, 00:46:05 »
bizim ford fiestada başımıza gelmişti ve salıncaklardaki boşluktan dolayı oldugu ortaya çıktı serviste yaptırıldıktan sonra herhangi bir sıkıntı daha çekmedik.
ama tekin abinin dedigi dogru lastiklerin sertliginden dolayı abs kitlenmesimi yoksa başka bir titrememi.60 yanak lastik var üzerinde ya çok dikkatsiz gezip jantı biçiyorsunuz yada jantlar saglam benim kanaatimce.60yanak lastik hor kullanılmassa jantta çok yıpranma yapmaz kanımca.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Temmuz 25, 2014, 00:48:35 »
...frene tam basınca titreme olmuyor, oluyorsa da hafifliğinden ben hissetmiyorum. Frene yarım hafif ya da yarım basınca titreme meydana geliyor.

Diskte yamukluk olsa, yüksek süratlerde frene ne kadar daha fazla basarsanız o kadar titreşim artar.

Yumuşak lastik değişimi ile başlayın derim.

Lastik havalarını 36 - 33 yapın, düşük hava nedeniyle yere iyi basamayan lastik nedeniyle ABS erken devreye girer, yakıt tüketimi fazla olur.

Corolla Sedan için, Yumuşak lastikte bu basınçlar ile konfor, güvenlik ve tasarruftan ödün vermezsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 25, 2014, 00:50:45 »
Bu durum aracı ilk aldığımda yoktu. 2014 yılbaşı zamanı lastik durumları nedeniyle ön arka lastik (jantlarından sökülmeden) değişimi yaptırdım. Bu durum ondan sonra meydana geldi. Ancak en son tornayle birlikte balans ayarı da yapıldı, ustanın bir tanesi balans yapıldıktan sonra da oluyorsa ön arka jant değişimi titreme nedeni değildir demişti.

bizim ford fiestada başımıza gelmişti ve salıncaklardaki boşluktan dolayı oldugu ortaya çıktı serviste yaptırıldıktan sonra herhangi bir sıkıntı daha çekmedik.
ama tekin abinin dedigi dogru lastiklerin sertliginden dolayı abs kitlenmesimi yoksa başka bir titrememi.60 yanak lastik var üzerinde ya çok dikkatsiz gezip jantı biçiyorsunuz yada jantlar saglam benim kanaatimce.60yanak lastik hor kullanılmassa jantta çok yıpranma yapmaz kanımca.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 25, 2014, 00:53:53 »
tekin abinin dedigi gibi lastiklerinizin şuanki durumu nedir acaba bilmek lazım olmadı bir lastik degişimine gidilebilir.ben jant olayının zor oldugunu düşünüyorum.8 senedir biniyorum en ufak bir yamulma yok jantlarda çünkü 60yanak iyi bir yanak.
arkasından da geçmezse tekin abi katılmıcak sanırım ama ben bir salıncak ve fren merkezine baktırırım :)
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 25, 2014, 00:55:39 »
Lastikler Lassa 60 yanak. Durumları çok eski, görünümü idare eder ancak tarihleri 2008-2009 yani çok eski. Önümüzdeki ay 4 lastik yenileyeceğim.

tekin abinin dedigi gibi lastiklerinizin şuanki durumu nedir acaba bilmek lazım olmadı bir lastik degişimine gidilebilir.ben jant olayının zor oldugunu düşünüyorum.8 senedir biniyorum en ufak bir yamulma yok jantlarda çünkü 60yanak iyi bir yanak.
arkasından da geçmezse tekin abi katılmıcak sanırım ama ben bir salıncak ve fren merkezine baktırırım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Temmuz 25, 2014, 00:57:00 »
Bu durum aracı ilk aldığımda yoktu. 2014 yılbaşı zamanı lastik durumları nedeniyle ön arka lastik (jantlarından sökülmeden) değişimi yaptırdım. Bu durum ondan sonra meydana geldi. Ancak en son tornayle birlikte balans ayarı da yapıldı, ustanın bir tanesi balans yapıldıktan sonra da oluyorsa ön arka jant değişimi titreme nedeni değildir demişti.

O zaman lastiklerden biri veya ikisi yamuk demektir. O teker muhakkak daha fazla balans almıştır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Temmuz 25, 2014, 00:58:28 »
kesinlikle tekin abinin dedigi gibi lastikle başlasanız iyi olur.güvenliginiz içinde. zaten lastik seçimi ve basıncı hakkında gerekeni sölemiş.yumuşak bir lastik o basınc aralıgında işinizi görür umarım ama işe onlarla başlamak en güzeli bence.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 20 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 25, 2014, 01:10:56 »
Tekin bey ve Ogün bey. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim şu an ki düşüncem diskleri son kez torna ettirip balataları yenileyip aynı gün 4 lastiği de değiştirmek. Bu esnada jant eğriliğini de kontrol ettireceğim, tam donanımlı bir lastik bayisi var bu iş için gideceğim. Tamirciye de uğrayıp salıncakları da kontrol ettireyim.

Bunları yaptıktan sonra sonucu buraya tekrar yazarım. Tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Temmuz 25, 2014, 01:17:53 »
Maddi durumunuza uygun konforlu yumusak etiketleri makul olan bir lastik secmeniz iyi olur diye dusunuyorum.vaktiniz varsa lastik konusunda forumun encok tercihedilenlerini siraladim lastik olarak bakabilirsiniz.disk tornalatma konusunda borsey diyemem size kalmis ama evet balata degisikligi salincak kontrolu guzel lastk ve jant sonuclarina gene bakariz.
iyi forumlar.
2002 corolla sol vvt-i