Gönderen Konu: Radyatör temizliği  (Okunma sayısı 16240 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Radyatör temizliği
« : Temmuz 14, 2014, 19:54:04 »
Merhabalar arkadaşlar.

Aracı aldığımdan beri, ne zaman evin önüne gelsem aracı stop edecekken  fan devreye giriyor. Yolda seyahat halindeyken de giriyordur fakat duymuyorum, sadece park edecekken duyuyorum.

Her evin önüne geldiğimde fan açan araç, yolda da sıklıkla fan açıyordur. Hararet yapacağından değil de, ne gerek var bu kadar sık fan açmasının ? Yazık günah.

Aracın önceki sahibinin de pek bu işlerde bezi olmadığı için, öncesinde temizlettiğini zannetmiyorum. Kendileri direksiyon şoförü olduğu için, fan açmasının farkına bile varmıyordur.
Buna istinaden, radyatörü temizletmeyi düşünüyorum. Aslında motor rektefiyesi yaptırırdığım esnada, motor yokken bu işlemi yaptıracaktım fakat unuttum.

Sizlere soracağım iki husus var, yanıtlarsanız çok sevineceğim.

1- Aracınızın ne sıklıkla fan açtığını biliyor musunuz ?

2- Radyatörü tazyikli suyla mı temizlemek lazım yoksa sadece hava tutmak gerekli mi ? Kimyasallara hiç yaklaşmak istemesem de motor silk, enjektör temizleyici benzeri radyatör temizleyiciler de var. Bu kimyasalları kullanıp, memnun kalanlar var mı ?
1.6 VVT-i

Toyota Club Türkiye

Radyatör temizliği
« : Temmuz 14, 2014, 19:54:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Radyatör temizliği
« Yanıtla #1 : Temmuz 14, 2014, 20:03:26 »
Aracınızın radyatör suyu aldığınızdan beri antifrizli ise ve bu antifriz değeri normal ise bence içini kimyasal ile temizletmenize gerek yok. Hava geçişini engelleyen bir materyal yoksa sadece hava ile iyi basınçlı bir hava ile sadece hava tutsanız yeterli. Eski aracımda hiç olmadık bir zamanda hararet yapmaya başlamıştı tamirciye gittim adam ön taraftan gazete kağıdı çıkardı  :lol: meğersem babam tampona boya yaptırırken boyacı gazete kağıdı kapamış  :lol:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Temmuz 14, 2014, 20:34:05 »
Aracınızın radyatör suyu aldığınızdan beri antifrizli ise ve bu antifriz değeri normal ise bence içini kimyasal ile temizletmenize gerek yok. Hava geçişini engelleyen bir materyal yoksa sadece hava ile iyi basınçlı bir hava ile sadece hava tutsanız yeterli. Eski aracımda hiç olmadık bir zamanda hararet yapmaya başlamıştı tamirciye gittim adam ön taraftan gazete kağıdı çıkardı  :lol: meğersem babam tampona boya yaptırırken boyacı gazete kağıdı kapamış  :lol:

Aracı aldığımdan beri kırmızı antifirizle kullanıyorum Murat hocam.

Aslında dediğiniz gibi kimyasala bulaşmamak en güzeli ama "Acaba ?" diyor insan.

Radyatöre yüzeysel olarak baktığım zaman sadece sinekleri görebiliyorum. Açsak kim bilir neler göreceğiz.

Radyatörü temizlettikten sonra, radyatörün ön tarafına sıva filesi monte edeceğim. Pislik ve böcek girmesini keseceğini düşünüyorum. Hava girişini çok da fazla etkilemez herhalde.

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 14, 2014, 20:39:05 »
Murat bey'in belirttiği gibi her 80.000km'de orjinal antifriz konmuşsa içerde sorun yoktur ama termostadıda kontrol etmekte fayda vardır.

Klima Radyatörü en önde olduğu için, ince ve sivri bir metal ile içine giren küçük taşlardan arındırılıp eğilen yerleri düzeltildikten sonra, kaliper temizleyici sprey sıkıp yıkamacılardaki tazikli su ile durulanmalıdır.

Bunların haricinde hava filtresi üzerindeki sensöründe temizlenmesi sistemin daha düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Temmuz 14, 2014, 20:44:13 »
Murat bey'in belirttiği gibi her 80.000km'de orjinal antifriz konmuşsa içerde sorun yoktur ama termostadıda kontrol etmekte fayda vardır.

Klima Radyatörü en önde olduğu için, ince ve sivri bir metal ile içine giren küçük taşlardan arındırılıp eğilen yerleri düzeltildikten sonra, kaliper temizleyici sprey sıkıp yıkamacılardaki tazikli su ile durulanmalıdır.

Bunların haricinde hava filtresi üzerindeki sensöründe temizlenmesi sistemin daha düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır.
Merhabalar Tekin Bey.

Termostatı 2 ay kadar önce orjinal parça ile değiştirdim.

Radyatör için ince bir işçilik şart diyorsunuz. Hay hay, güle oynaya onunla vakit geçirebilirim.   :)

Hava filtresinin üzerindeki sensörden kastınız Map sensörü müdür ? Yaklaşık 2 ay kadar önce o da temizlendi. Araç temizlikten sonra 1800 KM civarı yaptı, kirlilik olacağını zannetmiyorum fakat yine de baktırırım.

Cevabınız için teşekkürler.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 14, 2014, 20:54:46 »
Radyatörle başbaşa güzel bir vakit geçirmekten başka bir şey kalmamış.. :)
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Temmuz 15, 2014, 00:21:17 »
Radyatörle başbaşa güzel bir vakit geçirmekten başka bir şey kalmamış.. :)
Elim nereye değse bir şeyleri bozuyorum. En iyisi ustamla beraber bu işe girişmek.  :D
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Temmuz 15, 2014, 00:23:30 »
Yüksel hocam bu aralar boş kaldın herhalde :) Maaşallahın var, el atmadık yer kalmadı, bol fotolu temizleme konusu bizleri bekliyor anlaşılan  :saygi:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 15, 2014, 00:24:59 »
Yücel senin şanzımanın balataları ne durumda bi tamir kiti siparişi verde elin değmişken . :P :P :P
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Temmuz 15, 2014, 00:40:15 »
Yüksel hocam bu aralar boş kaldın herhalde :) Maaşallahın var, el atmadık yer kalmadı, bol fotolu temizleme konusu bizleri bekliyor anlaşılan  :saygi:
Kedinin fareyle oynadığı gibi her gün bızıklayacak şeyler buluyorum diyelim Murat hocam.   

Ustamla aram iyi olmasa, aksi biri olsa sırf motor toplarken çektiğim fotoğraflardan dolayı motoru yarım bırakıp arabayla beni dışarı atardı.  :rofl:
Seve seve fotoğraflı bir konu açarım, şüpheniz olmasın.

Yücel senin şanzımanın balataları ne durumda bi tamir kiti siparişi verde elin değmişken . :P :P :P
Abi, isimlerle ilgili karmaşıklık yaşıyorsun bu günlerde, gözümden kaçmıyor.    :D

Şaka maka şanzımanı acayip merak ediyorum, aklımdan geçmiyor değil abi.  :D
Şöyle haybeden 3-4.000,00 TL bulsam yapacağım ilk iş dört dörtlük çalışan şanzımanı revizyon ettirmek olur herhalde.
Ama tabii her zaman, her yapılan işte motor revizyonundaki gibi memnuniyeti yakalayamayacağımın da bilincindeyim.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 15, 2014, 00:50:37 »
yüksel benimde 3-4 bin liram olaydı iyidi çıkma temiz bir şanzıman birde direksiyon kolonu alırdım bir yerlerden bütçe de bulaydık iyidi :D
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 15, 2014, 01:00:21 »
yüksel benimde 3-4 bin liram olaydı iyidi çıkma temiz bir şanzıman birde direksiyon kolonu alırdım bir yerlerden bütçe de bulaydık iyidi :D
Ben boşuna "Kafalar aynı" demiyorum yahu !   

Üstad, senin fan hangi sıklıkla devreye giriyor ? Hiç dikkat ediyor musun ?

Direksiyon kolonunda ne gibi bir sıkıntı var ki ? Eğer ses falansa, kaliperlere baktırmanda fayda var.

Bugün boştaydım TÜV işlerini hallettim ve Muharrem ustamın yanına gittim.
Sol ön tekerleği söküp, kaliper pimlerini uzun ömürlü mavi gresle, kaliperin üzerindeki iki zamazingoyu da pembe TOYOTA gresiyle yağladık. Direksiyondan geldiğini zannettiğim tıkırtılar kaliper pimlerinden geliyormuş. Eğer kesin teşhis koymadıysan, bir baktırmanda fayda var.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 161 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2014, 01:10:27 »
Ben boşuna "Kafalar aynı" demiyorum yahu !   

Üstad, senin fan hangi sıklıkla devreye giriyor ? Hiç dikkat ediyor musun ?

Direksiyon kolonunda ne gibi bir sıkıntı var ki ? Eğer ses falansa, kaliperlere baktırmanda fayda var.

Bugün boştaydım TÜV işlerini hallettim ve Muharrem ustamın yanına gittim.
Sol ön tekerleği söküp, kaliper pimlerini uzun ömürlü mavi gresle, kaliperin üzerindeki iki zamazingoyu da pembe TOYOTA gresiyle yağladık. Direksiyondan geldiğini zannettiğim tıkırtılar kaliper pimlerinden geliyormuş. Eğer kesin teşhis koymadıysan, bir baktırmanda fayda var.
müdür fan senin de dediğin gibi bende rolantide farkediyorum genelde hızlıysan rüzgar vurdugundan pekk girmez devreye tabi rampa yukarı değilse ama bence senin aracında herhangi bir problem yok ama radyatörü keyfi açıp temizletebilirsin ben her kış bakımda temizletirim antifirizi boşaltıp yıkatırım su ile yenisiyle değiştiririm tabi müsrüflük ama  :) benim aracın kolonu vasat çok problemli kaliperide yaptırdım fayda etmedi o kessin değişecek
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2014, 01:16:27 »
müdür fan senin de dediğin gibi bende rolantide farkediyorum genelde hızlıysan rüzgar vurdugundan pekk girmez devreye tabi rampa yukarı değilse ama bence senin aracında herhangi bir problem yok ama radyatörü keyfi açıp temizletebilirsin ben her kış bakımda temizletirim antifirizi boşaltıp yıkatırım su ile yenisiyle değiştiririm tabi müsrüflük ama  :) benim aracın kolonu vasat çok problemli kaliperide yaptırdım fayda etmedi o kessin değişecek
Rüzgar olayı mantıklı, olaya bu pencereden bakmamıştım gerçekten.

Eski mesajlarını hatırlıyorum da, hatta biraz önce de en eski mesajlara gidip baktım olaya hakim olabilmek adına.
Gerçekten dediğin gibi "çok sıkıntı oluyor hep diyorum motor olsa komple indirtir yaptırırım ama bu öyle birşeyki bir türlü akıl ermiyor mesela desen beyinde sıkıntı var lifte kaldırıp çalıştırıyoruz herhangi bir anormallik yok" olayına gidiyor olay.

Teşhis koymak güzel de, direksiyon kolonu almak yerine bildiğim kadarıyla tamir oluyor o parça.
Tamir olayını denemiş miydin ?
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 161 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 15, 2014, 01:22:57 »
üstad ben aracı ilk aldığımda digital klima bölmesini açtım temizledim ama takmadım ertesi günü 100 km'lik yola gittim gelişiyle 200 km etti ağustos ayı neyse merkeze geldim rampa çıktım 3 km evin önüne varmadan hararet tavan yaptı bekledim soğudu motor sanayiye gittim götürmedik usta bırakmadım hiç biri anlamadı fan müşürü hararet müşürü derken evin yolunu tuttum klima ünütesini bir taktım fan girdi devreye  :) bu ek bir bilgi olsun diye söyledim  :) kısacası 200 km yol yaptım hararet ortayı geçmedi 3 km rampaya vurunca hemen hararet kalktı  :) yüksel benim aracın kolonu sadece ses problemi yok sağ tarafa hala sert
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Temmuz 15, 2014, 01:23:55 »
radyatörü keyfi açıp temizletebilirsin ben her kış bakımda temizletirim antifirizi boşaltıp yıkatırım su ile yenisiyle değiştiririm tabi müsrüflük ama  :)

Böyle yapmak sudaki oksijeni arttırır.  :kötü:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 161 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 15, 2014, 01:28:31 »
Böyle yapmak sudaki oksijeni arttırır.  :kötü:
murat abi eğer radyatörde bıraksam ve yola o şekilde devam etsem doğru ama yıkayıp tazikli su ile yıkadıktan sonra antifriz bırakıyorum
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Temmuz 15, 2014, 01:32:33 »
üstad ben aracı ilk aldığımda digital klima bölmesini açtım temizledim ama takmadım ertesi günü 100 km'lik yola gittim gelişiyle 200 km etti ağustos ayı neyse merkeze geldim rampa çıktım 3 km evin önüne varmadan hararet tavan yaptı bekledim soğudu motor sanayiye gittim götürmedik usta bırakmadım hiç biri anlamadı fan müşürü hararet müşürü derken evin yolunu tuttum klima ünütesini bir taktım fan girdi devreye  :) bu ek bir bilgi olsun diye söyledim  :) kısacası 200 km yol yaptım hararet ortayı geçmedi 3 km rampaya vurunca hemen hararet kalktı  :) yüksel benim aracın kolonu sadece ses problemi yok sağ tarafa hala sert
İşte böyle tecrübe oluyor bazı şeyler.  :D
Üniteyi takınca fanın çalışması esnasında yaşanan mutluluğu tahmin edebiliyorum.

İşin aslı gördüğüm, burada okuduğum şeylere dayanarak bizim araçlarda her an sürpriz çıkartabilecek şeyleri sıralamak gerekirse bunların başında direksiyon sistemi ve teyp(yol bilgisayarı(!) mı desem ?) geliyor. Kaliper pimlerinin ses yapmasını, cam fitillerinin zamanla kırılması olaylarını falan geçtim...
Buna şükür.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 15, 2014, 01:35:03 »
Kalorifere giden hortumlardan biri çıkmış araba ordan su atıyor ben 1000 km uzun yol yaptım memlekete gelince ustam gaz ayarı yaparken gördü.. (bi güzel sektirdi seni nasıl yolluyorlar böyle diye her göz göremiyor) hortumu tamir etti malum radyayörden su takviye edecez malum kalitesiz antifiriz ve su kullanmaktan içi paşlanmiş kurum bağlamış biz önce sabunlu suyla doldur boşalt yaptık suyun rengi bembeyaz oldu... şimdi eski günlerine geri dönmüş... halil amca mahalleden yaklaştı eskinin kamyon şöförü buna 1 şişe maden suyu doldur alttab boşalt hiçbir şey bırakmaz tecrübeyle sabit dedi. Radyatörü deler diye de cesaret edemiyorum da. Halil amcaya da o kadar güvenim tam. Ne yapsak ki radyatörü deler mi?
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #19 : Temmuz 15, 2014, 01:39:44 »
Abim ben çok bilgili değilim araçlar konusunda ama oksijeni arttırılmış su yani yeni su içindeki minerallar (kireçlenme gibi) ve oksidasyon gibi problemlere yol açar kalorifer sistemlerinde ( Araç değil ev tipi kalorifer :)) Bu yüzdende su boşlatması yenilenmesi yapılması tercih edilmez kullanılmış eski su her daim iyidir.  :tamam:

Tazyikli suyu neresinden nasıl basıyorsun bilmiyorum ama mantıken konuşuyorum gene araç bilgisinden değil, normal devir yönünün tersine bir basınç yaptığından içersindeki motor pompa varsa onda sıkıntı yaptırabilirsin diye düşünüyorum. Ayrıca sistem eğer ki atıyorum ince borudan kalın boruya gidiyor ise sen tersten basarak pislikleri ince boruda tıkatabilirsin.

Tüm bu yazdıklarım sadece mantık yürütmesi araç bilgim yok  :tamam:

Araya başka mesaj girmiş :) Zeki Keskine cevaben yazmıştım  :tamam:
THE END