Gönderen Konu: Radyatör temizliği  (Okunma sayısı 16222 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Ynt: Radyatör temizliği
« Yanıtla #20 : Temmuz 15, 2014, 01:41:48 »
Kalorifere giden hortumlardan biri çıkmış araba ordan su atıyor ben 1000 km uzun yol yaptım memlekete gelince ustam gaz ayarı yaparken gördü.. (bi güzel sektirdi seni nasıl yolluyorlar böyle diye her göz göremiyor) hortumu tamir etti malum radyayörden su takviye edecez malum kalitesiz antifiriz ve su kullanmaktan içi paşlanmiş kurum bağlamış biz önce sabunlu suyla doldur boşalt yaptık suyun rengi bembeyaz oldu... şimdi eski günlerine geri dönmüş... halil amca mahalleden yaklaştı eskinin kamyon şöförü buna 1 şişe maden suyu doldur alttab boşalt hiçbir şey bırakmaz tecrübeyle sabit dedi. Radyatörü deler diye de cesaret edemiyorum da. Halil amcaya da o kadar güvenim tam. Ne yapsak ki radyatörü deler mi?
Barış hocam, bu tarz koca karı ilaçları niteliğindeki tavsiyeler bazen işe yarayabiliyor.
Sirkenin kireçleri yok etmesi, margarinin ziftleri akıtması gibi.

Denemek lazım fakat sodanın zarar vereceğini zannetmiyorum. Ona bakılırsa antifirizin içinde de asit var.
1.6 VVT-i

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Temmuz 15, 2014, 01:41:48 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Temmuz 15, 2014, 01:43:06 »
Kalorifere giden hortumlardan biri çıkmış araba ordan su atıyor ben 1000 km uzun yol yaptım memlekete gelince ustam gaz ayarı yaparken gördü.. (bi güzel sektirdi seni nasıl yolluyorlar böyle diye her göz göremiyor) hortumu tamir etti malum radyayörden su takviye edecez malum kalitesiz antifiriz ve su kullanmaktan içi paşlanmiş kurum bağlamış biz önce sabunlu suyla doldur boşalt yaptık suyun rengi bembeyaz oldu... şimdi eski günlerine geri dönmüş... halil amca mahalleden yaklaştı eskinin kamyon şöförü buna 1 şişe maden suyu doldur alttab boşalt hiçbir şey bırakmaz tecrübeyle sabit dedi. Radyatörü deler diye de cesaret edemiyorum da. Halil amcaya da o kadar güvenim tam. Ne yapsak ki radyatörü deler mi?

Halil Amcaya sor bakalım gazlı maden suyumu gazsız maden suyumu ? Maden suyu porçöz gibi değildir  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Temmuz 15, 2014, 01:46:29 »
Halil Amcaya sor bakalım gazlı maden suyumu gazsız maden suyumu ? Maden suyu porçöz gibi değildir  :tamam:
Ya işte bildiğimz maden  suyu sade olan:-) 200ml al bir tane boşalt dedi:-)
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Temmuz 15, 2014, 01:49:36 »
Ya işte bildiğimz maden  suyu sade olan:-) 200ml al bir tane boşalt dedi:-)

Şundan sordum gazlı olan Karbondioksit basılmıştır ve porçöz gibi etki yapar. Diğer gazı gitmiş olan aksine kireçlendirir  :tamam: Daha çok tıkar.

Uzun süre Antifriz görmemiş araca antifriz koyarsan kireç tarafından tıkanmış delik vb yerler varsa açar ve delinmiş olur  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 205 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Temmuz 15, 2014, 01:55:57 »
Şundan sordum gazlı olan Karbondioksit basılmıştır ve porçöz gibi etki yapar. Diğer gazı gitmiş olan aksine kireçlendirir  :tamam: Daha çok tıkar.

Uzun süre Antifriz görmemiş araca antifriz koyarsan kireç tarafından tıkanmış delik vb yerler varsa açar ve delinmiş olur  :tamam:

Halil amca eskilerden... bu kadar hesap yapmayacagını düşünüyorum maden suyuyu açıp doldurmuştur:-))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 600000
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Temmuz 15, 2014, 03:23:05 »
Abim ben çok bilgili değilim araçlar konusunda ama oksijeni arttırılmış su yani yeni su içindeki minerallar (kireçlenme gibi) ve oksidasyon gibi problemlere yol açar kalorifer sistemlerinde ( Araç değil ev tipi kalorifer :)) Bu yüzdende su boşlatması yenilenmesi yapılması tercih edilmez kullanılmış eski su her daim iyidir.  :tamam:

Tazyikli suyu neresinden nasıl basıyorsun bilmiyorum ama mantıken konuşuyorum gene araç bilgisinden değil, normal devir yönünün tersine bir basınç yaptığından içersindeki motor pompa varsa onda sıkıntı yaptırabilirsin diye düşünüyorum. Ayrıca sistem eğer ki atıyorum ince borudan kalın boruya gidiyor ise sen tersten basarak pislikleri ince boruda tıkatabilirsin.

Tüm bu yazdıklarım sadece mantık yürütmesi araç bilgim yok  :tamam:

Araya başka mesaj girmiş :) Zeki Keskine cevaben yazmıştım  :tamam:
estafurullah abi ama şunu yapıyorum bir görsel olsada ordan anlatsam radyatörden çıkan bir hortum var motora giden onu söküyoruz motordan, radyatörden su bırakıyoruz tazikten kastım normal musluğa bağlı hortumdan ve bu sayede motorun iç kısımlarındaki yani suyun gezdiği yerlerdeki pislikler geliyor bu bir kaç kez oldu hatta ilk başlarda turuncu renkte çamur geliyordu bir kaç tekrarladık bunu ve ilk başlarda su akmıyordu radyatörden taşıyordu ama motor kısmından gelmiyordu biz basmaya devam edince önce yavaş yavaş sonrasında gayet güzel temiz geldi ve öğrendiğime göre önceki sahibi por çöz koyup aracı suyla karısık bir müddet kullanmış kalorifer tıkanıklığı için ve dediğim gibi bir kaç kez tekrarladıktan sonra düzeldi içim rahat olsun diye hep yaptırırım arada 

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 15, 2014, 03:25:22
İşte böyle tecrübe oluyor bazı şeyler.  :D
Üniteyi takınca fanın çalışması esnasında yaşanan mutluluğu tahmin edebiliyorum.

İşin aslı gördüğüm, burada okuduğum şeylere dayanarak bizim araçlarda her an sürpriz çıkartabilecek şeyleri sıralamak gerekirse bunların başında direksiyon sistemi ve teyp(yol bilgisayarı(!) mı desem ?) geliyor. Kaliper pimlerinin ses yapmasını, cam fitillerinin zamanla kırılması olaylarını falan geçtim...
Buna şükür.
:D içimi okudun arkadaş vardı yanımda fan çalıştı bastım ensesine tokadı vallahi çalıştı diye :D
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Temmuz 15, 2014, 03:35:49 »
85 binde bizim araba ayni araba 2005 model kişin fan açmiyor kolay kolay ama bu havalar yarim saat turlayinca açiyor fani hemen sesi hiç hoşuma gitmiyor  bilgi amaçli yaziyim dedim  :)
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 205 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Temmuz 15, 2014, 03:37:19 »
öğrendiğime göre önceki sahibi por çöz koyup aracı suyla karısık bir müddet kullanmış kalorifer tıkanıklığı için ve dediğim gibi bir kaç kez tekrarladıktan sonra düzeldi içim rahat olsun diye hep yaptırırım arada
Porçözü tavsiye ediyorsunuz yani petek tıkalı malrsef değiştirmeyi düşünüyorum.  Malum toplam maliyet 250-300. Porçöz neyi parçalıyacak aranın orası da ayrı bir soru?  Ne diyorsunz simdi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Temmuz 15, 2014, 03:43:25 »
Porçözü tavsiye ediyorsunuz yani petek tıkalı malrsef değiştirmeyi düşünüyorum.  Malum toplam maliyet 250-300. Porçöz neyi parçalıyacak aranın orası da ayrı bir soru?  Ne diyorsunz simdi?
hayır kesinlikle tavsiye etmiyorum yanlış hatırlamıyorsam sizmiydiniz kalorifer sorunu olan benim aracımda ben aldığımda kalorifer sorunu vardı por çöz dediler araştırdım zarar verir dediler ben aracı aldığım arkadaş kullanmış hatta suyla karıştırıp bir iki gün gezmiş usta çok şaşırmıştı nasıl daha büyük zararlar vermedi diye çıkan çamur da por çözün marifetiydi ne kadar yararı oldu bilemem ama temizlemek için çok uğraştık zaten yeni petek aldım kalorifer sorununu çözmek için

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 15, 2014, 03:54:22
şunu da belirteyim o zamanlar efsane kasalarının tıkanıklıklarının por çöz ile giderildiği söyleniyordu ama bizim e12 kasaların değil sebebi de petekte kullanılan malzemedenmiş ama yanlışta yönlendirmek istemem o açıdan en sağlıklısı petek değişimi derim ben  :saygi:
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Temmuz 15, 2014, 08:23:45 »
Yüksel haklısın.
Bayram yaklaşıyor diye her gece araba var. Garajda çalışıyorum.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Temmuz 17, 2014, 00:48:17 »
Yüksel haklısın.
Bayram yaklaşıyor diye her gece araba var. Garajda çalışıyorum.
Şakasına takılıyorum abi, yanlışımız olduysa affola.
Allah kolaylık versin.

Sabah 8.00'de işten çıktığım gibi Muharrem ustamın yanına gideceğim ve radyatörü temizleteceğim. Hala istediğim bilgilere ulaşamamış olsam da, tahminen su ve hava yardımıyla temizleriz.
Fotoğrafları akşama paylaşırım.  :tamam:
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Temmuz 17, 2014, 03:14:28 »
Valla bende yapmak istiyorum senelerdir bi cesaret edemedim normalde yaparım sıkıntı olmaz bir tek o radyatöre giren aşağıdaki boruya nasıl ulaşıp sökücem derdindeyim :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Temmuz 18, 2014, 07:01:51 »
Arabayı götürdüm ve Muharrem ustamla birlikte baktık.
Bu havalarda fanın devreye girmesinin normal olduğunu, TOYOTA'ların kolay kolay hararet yapacak araçlar olmadığını söyledi. Radyatörü de çok kirli görmedi, devamlı antirifizde kullanılan bir araç olduğu için kireçlenme ihtimalini düşünmedik.

Benim araç otomatik şanzıman olduğu için şanzıman, öndeki radyatör vasıtasıyla soğutulurmuş. Muharrem abi, eğer radyatörü sökersek yeni koyduğumuz şanzıman yağından ve antifirizden bir miktar azalma olacağını söyledi. Ben de "Gerek yok o zaman" moduna girdim.
Hem üstteki radyatör-şanzıman bağlantısını, hem de bizim araçlarda 2 adet fan olduğunu öğrendim.  :-[ Önde klima radyatörü ve fan, arkada ana radyatör ve fan.

İstersem beraber arkadaşının dükkanına gidip, klima radyatörüne su tutturabileceğimizi söyledi ve kabul ettim.

Arkadaşının dükkanına gidip hem klimayı kontrol ettirdim, hem de dışarıdan bir güzel yıkadık. Klimacı da "Başka arabalar gibi hararete kalkacak arabalar değil, içini rahat tut" dedi.
Klima performansı, klima radyatörünü yıkadıktan sonra değişti gerçekten.

Sohbet muhabbet derken tamirhanede 4 saat geçirmişim.  :rofl:
Fotoğrafları koyayım;

Yıkanmadan önce.

Ana fanın gerek önü gerek arkası temizmiş zaten.

Yıkadıktan sonra. Radyatör üzerindeki karalıklar kir sanırım ve çıkmadı.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 19, 2014, 02:09:48
::)

Aracı aldığımdan beri evin önüne geldiğimde fan açan araç, bu gece 15 KM yol yaptıktan sonra açmadı.
İlerleyen günlerde daha net anlarım.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Temmuz 08, 2024, 00:40:34 »
Eski bir konu ama bir hortlatalım youtu.be de bir video denk geldi şöyle bir sistem bizede lazım her aracın radyatörü en azından yılda bir böyle temizlenmeli çoğu araç radyatör ızgarası kirli olduğundan düzgün soğutma yapmadığı için conta yakıyor iş ileriye giderse motor yiyor,bir tane ustada (işini iyi yapanları tenzih ederim) şu radyatörleri bir kontrol edeyim yolda canlı veri bakayım motor suyu sıcaklığı kaça çıkıyor demiyor.
https://youtube.com/shorts/qwgCiLsAzyE   
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.