0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
libya mısır ve tunus ayaklanmalarının lpgye bir etkisinin olmaması gerekiyor.. bu ülkeler petrolü etkiler, dövizi, altını vs etkiler ancak çok az lpgye etki olur.. o da çok dolaylı yollardan
Mazot'u sadece dizel araçlarınız olarak düşünürseniz büyük bir hataya girersiniz arkadaşlar. Elinize ulaşan ekmeğin maliyetinde bile mazot vardır unutmayın. Yani bu yapılan ekonomiye, vatandaşın cebinede büyük bir darbe niteliğindedir.
bu ülkede hiç bir zam hiç bir fitili ateşleyemez arakdaşlar. anca kendi kendimizi yer dururuz. motorin ve benzini aynı fiyata çekecekler bundan kaçış yok. gerçi lpg için de aynı şeyi düşünüyordum, bu yüzden lpg li aracımı satıp dizel araç aldım hatta. ama akaryakıt fiyatları beni takip ediyor sanırım. çünkü aralık ayında LPG li aracımı sattığımda LPg fiyatı 2,23 TL idi ankarada., şu anda 2,06 civarı. yine aralıkta dizel aracımı aldığımda motorin 3,25 TL idi ancak şu anda motorin 3,65. yani sanırım benim kullandığım yakıt türünü özelikle araştırıp onu fiyatını artırma konusunda özellikle bir çalışma var... bu bağlamda tüm dizel araç kullanıcılarından özür diliyorum...
Zam yapmak için sebep bulmak çok kolay asıl yetenek böyle durumlara yönetebilme becerisinde ve bunu malesef onda ya da bunda göremiyorum ülke bazında. Sonuç olarak halkın gerçek manada bilinç seviyesini yakalaması şart. Muammer, söylediğine katılmamak elde değil ama devlet bir şirket değildir, Sosyal amaçlarda güdmesi gereken (toplumun her kesimine karşı ) bir yapıdır. Yani şimdi hepimiz gerçekten birliktelik sağlayabilsek ve akaryakıt pompa fiyatları makul düzeye inene akdar hiç bir şekilde araç kullanmasak bu sefer hasılatı! nasıl sağlayacaklar çok akıllı idareciler merak ediyorum. Yanlış anlamayın lafım kimseye değil, şu işleri beceremeyenlere.
Ahmet, ABD'deki vergi oranlarını da bizimle paylaşabilir misin 3,5/2,9 = 1,20 yani yaklaşık % 20'lik bir artış olmuş. Bildiğim kadarıyla şu anda benzinin rafineri çıkış fiyatı 1,2 TL/kg civarında. Gel buradan bir hesap yapalım.1,2 TL + 1,9 TL ÖTV = 3,1 TLDağıtım şirketleri ve bayilerin toplam karının yaklaşık 0,4 TL/lt civarındaolduğu söyleniyor.3,1 + 0,4 = 3,5 TL% 18 KDV ekleyelim3,5 * 1,18 = 4,1 TL% 20'lik artışa denk gelecek şekilde hesabı bir de 1 TL'lik rafineri çıkış fiytı üzerinden yapalım.1 TL + 1,9 TL ÖTV = 2,9 TLKarı ekliyoruz 2,9 + 0,4= 3,3 TLKDV'yi ekliyoruz 3,3 * 1,18 = 3,9 TLOcak ayı başında da bizde fiyatlar 3,9 TL/lt seviyelerindeydi zaten. Yani gördüğün gibi rafineri çıkış fiyatındaki % 20'lik artış, pompa fiyatı % 5 civarında yansıyor ancak. Aynen bir önceki mesajımda belirttiğim gibi nasıl ki bir ürünün maliyetini hammadde fiyatı dışında enerji ve işçilik gibi girdiler de önemli oranda etkiliyor ve bu girdilerin herhangi birinde yaşanan artış maliyete bire bir yansımıyorsa, yüksek ÖTV oranı da bizde aynı işlevi görüyor.