Gönderen Konu: Petrol Fiyatları  (Okunma sayısı 226741 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Petrol Fiyatları
« Yanıtla #1320 : Mart 02, 2011, 09:34:44 »
Depo 10 Lira fazlaya doluyor

Yılbaşından bu yana 50 litrelik bir depo 10 lira daha pahalıya dolar oldu

Libya’daki olayların etkisi ile brent petrol fiyatları 112 dolar seviyelerine yerleşince dünden itibaren benzinin litresine 5 kuruş daha zam geldi. Yılbaşından bu yana 50 litrelik bir depo 10 lira daha pahalıya dolar oldu.

Petrol fiyatları 110 doların üzerini kırıp 120 doları zorlarken, akaryakıt zamları da peş peşe geliyor. Dün 95 oktan benzinin fiyatı 5 kuruşluk zammın ardından 4.08 liraya ulaştı. 2011’e girerken 3.88 olan 95 oktan benzinin fiyatı aradan iki ay geçmeden 20 kuruş artarak psikolojik sınır gibi görülen 4 lirayı çoktan aştı. Bu artış depoya 10 liraya mal oldu. Yılbaşında 50 litrelik bir depoyu 194 liraya dolduran araç sahibi aradan iki ay geçmeden aynı depoyu artık 204 liraya yani 10 lira daha pahalıya dolduruyor. Ayda üç depo benzin harcayan bir araç sahibi için bu 30 liralık ek bir maliyet demek.

DEVAMI GELECEK

Üstelik bu zamların arkası kesilecek gibi değil. Uzmanlar benzin zammını yakın bir zaman sonra yine motorin zammının izleyeceğini ifade ederken, yılbaşından bu yana motorine gelen zammın 14 kuruşta kaldığına dikkat çekiyorlar. Türkiye’de akaryakıt fiyatına dayanak oluşturan Akdeniz piyasasında ocak başında 841 dolar olan benzinin tonu Tunus, Mısır ve Libya’daki halk ayaklanmalarından sonra 950 dolara kadar yükselmişti.

İyi bir haber ver be kardeşim diyenleri duyar gibi oluıyorum :D
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1321 : Mart 02, 2011, 13:40:44 »

İyi bir haber ver be kardeşim diyenleri duyar gibi oluıyorum :D

İyi bir haber ver be ABİCİM diyorum :D
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1322 : Mart 02, 2011, 14:22:16 »
Bu işin sonu benzin litre fiyatı 5 lira olur , Motorin 4 lira, LPG litresi 3 lira olur, yazıyorum buraya :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1323 : Mart 02, 2011, 14:27:03 »
Bu işin sonu benzin litre fiyatı 5 lira olur , Motorin 4 lira, LPG litresi 3 lira olur, yazıyorum buraya :D
Ben bunu arabayı satarken yazmıştım hatırlarsanız:))))))))))))))))
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #1324 : Mart 02, 2011, 14:31:54 »
arkadaşlar geçen sene 1 milyona yakın sıfır km araba satışı yapıldı türkiyede. ülkedeki toplam araba sayısının şu anda 15 milyon olduğunu düşününce bu rakamın ne kadar fazla olduğunu daha iyi idrak edebilriiz sanırım. şimdi bu bilgiye bakıp, benzin pahalı diye şikayet edersek, hükümette bize demez mi madem benzin pahalı bu kadar arabaya kim biniyo diye? kimse arabasından vazgeçmiyor, hatta gidip yeni araba alıyor. ben başbakan olsam bende indirmem vergiyi falan.
not: benzin fiyatlarının savunduğum düşünülmesin, emin olun benim kadar fazla tepki gösteren pek fazla kişi yoktur burada. ama hakkaten birde bu çerçeveden bakar mısınız?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1325 : Mart 02, 2011, 14:36:03 »
Ben bunu arabayı satarken yazmıştım hatırlarsanız:))))))))))))))))

Bende mi satıyorum yoksa, yok hayır vermem veremem hayıııııııııırrr :D :D :D Umut abi bilgiler tazelenmiş oldu, ben mesajı kaçırmışım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1326 : Mart 02, 2011, 20:59:41 »
Verginin fiyat icindeki yuksek payi biraz azaliyor, petrol fiyatinda son bir aydir gozlenen yuzdelik artis benzin fiyatlarina aynen yansitilmadi.Yansitilsaydi benzinin litresi 4.8 Lira olurdu.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1327 : Mart 02, 2011, 21:07:09 »
 :islik: :islik: :islik: :islik: :islik: :islik: :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1328 : Mart 02, 2011, 22:16:01 »
Dua edelimde 11 Mart'da sufilerde sıkıntı olmasın.yoksa altımıza bile olur....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1329 : Mart 03, 2011, 08:41:58 »
  Nükleer araca geçin, uzun yıllar yakıt problemi yaşamayın. ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1330 : Mart 03, 2011, 09:35:27 »
Verginin fiyat icindeki yuksek payi biraz azaliyor, petrol fiyatinda son bir aydir gozlenen yuzdelik artis benzin fiyatlarina aynen yansitilmadi.Yansitilsaydi benzinin litresi 4.8 Lira olurdu.

Bu hesabı neye göre yaptığını açıklayabilir misin Ahmet? Hammadde fiyatında meydana gelen artışlar üretim zinciri içerisindeki bir sonraki aşamaya hiç bir zaman aynı oranda yansıtılmaz. Akaryakıt örneğini ele alırsak, ham petrolün rafineride benzin, mazot, gaz yağı ve fuel oil gibi türevlerine dönüşümü sırasında çok ciddi enerji tüketimi olur ve tabi ki işçilik ve diğer işletme giderleri de yüksektir. Bunlar da ilave edilerek rafineri çıkış fiyatı hesaplanır. Tüpraş zararına satış yapmayacağına, ÖTV ve KDV oranları sabit olduğuna, dağıtım şirketleri ve bayiler kar oranlarından feragat etmeyeceklerine göre fiyatların ham petrol fiyatları ile aynı oranda artmasını zaten bekleyemeyiz. Demir çelik fiyatları 2 katına çıkınca otomobil fiyatları da aynı oranda artıyor mu :) Tekstil sektöründe çalışan çok sayıda tanıdığım var, pamuk ipliği fiyatı içerisinde pamuğun yani hammaddenin maliyeti sence ne kadardır? Ortalama bir iplikte % 50-60 civarındadır. Gerisi kar, işçilik ve enerjidir. Pamuk fiyatları % 100 artsa bile bunun giydiğimiz gömleğin maliyetine etkisi, dokuma ve konfeksiyon gibi aşamalardan sonra % 15'i geçmez :)

arkadaşlar geçen sene 1 milyona yakın sıfır km araba satışı yapıldı türkiyede. ülkedeki toplam araba sayısının şu anda 15 milyon olduğunu düşününce bu rakamın ne kadar fazla olduğunu daha iyi idrak edebilriiz sanırım. şimdi bu bilgiye bakıp, benzin pahalı diye şikayet edersek, hükümette bize demez mi madem benzin pahalı bu kadar arabaya kim biniyo diye? kimse arabasından vazgeçmiyor, hatta gidip yeni araba alıyor. ben başbakan olsam bende indirmem vergiyi falan.
not: benzin fiyatlarının savunduğum düşünülmesin, emin olun benim kadar fazla tepki gösteren pek fazla kişi yoktur burada. ama hakkaten birde bu çerçeveden bakar mısınız?

Burak Hocam, benim çocukluğumda ve gençliğimde benzin neredeyse sudan ucuz olmasına rağmen otomobil lüks olarak görülürdü. Sonra tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi bizde de zamanla tüketim kalıpları değişmeye başladı. Gıda fiyatları yönünde tüketim gücü azalmasına rağmen başta otomobil ve elektronik olmak üzere tüketim gücü artmaya başladı. Otomobil artık bir ihtiyaç ve statü göstergesi sayıldığı ve otomobil sahibi olmayan genç nüfusumuz hızla arttığı için otomobil satışlarının bu kadar yüksek olmasına bence şaşırmamak gerekiyor. Tabi tüketicilerin her zaman bütçelerine ve ihtiyaçlarına göre rasyonel kararlar verebildiklerini söyleyemeyiz, bazı şikayetlerin temelinde uygun olmayan satın alma kararları yatabilir ama bence şikayetlerin temel noktası dolaylı vergilerin bütçeyi denkleştirebilmek adına öenmli bir enstürman olarak kullanıldığının açık ve seçik ortaya çıkmış olmasıdır. Vatandaş artık bunu içine sindiremiyor.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #1331 : Mart 03, 2011, 10:16:32 »
Hakkı Bey katılıyorum size, akaryakıttaki verginin hiçbir şekilde mantıklı bir açıklaması zaten yok. Geçenlerde Nihat sırdar programında bir hesap yaptı, bu hesaba göre türkiyedeki bütün arabalar yılda sadece 1 depo yakıt alsa, toplam kurumlar vergisi kadar vergi geliri bırakıyorlarmış, zaten Bakan bey'de paralel bir açıklama yaptı. vergi toplayamıyoruz ne yapalım şeklinde aciz bir açıklama yaptı.
ancak düşünün ki geçen sene bir milyon değilde 250 bin araç satılmış olsa, ve bunun sebebi de akaryakıt fiyatlarının yüksekliği olsa, sizce dünya çapındaki otomotiv firmaları da akaryakıtla ilgili bir tedbir alınması için adım atarlar mı atmazlar mı? veya gerçekten boykot gibi birşey yapılsa, mecbur olanlar dışında kimse arabasına binmese?
ben mesela kasım ayına kadar işe arabayla gidip geliyordum, LPG'ye gelen fahiş zamdan sonra toplu taşımaya yöneldim, üstelik arabayla yarım saat süren yol 1 saat 15 dakka sürmeye başlamasına rağmen... kaç kişi yaptı acaba bunu merak ediyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1332 : Mart 03, 2011, 10:48:46 »
Burak Bey, tüketiciler olarak tüketim boykotu bu işin tek çıkar yolu ama bunu yapabilmek için erdemli bir toplum olmamız lazım. Fakat erdemli bir toplum olsak zaten devletin vergiyi tabana yayma çabaları sonuç alacak ve yine devletin milyarlarca TL'si popülist politikalar nedeniyle çarçur edilmek zorunda kalmayacaktır. Dolayısıyla pek değerli bakanımızın ifadesiyle vergi açığı ÖTV ile kapatılmak zorunda kalmayacaktı. Sanayicinin bu konuda devlete baskı yapabilmesi için akaryakıt fiyatlarının gerçekten satışları frenlemesi ve çok daha önemlisi üretimin büyük oranda iç piyasa için yapılmış olması gerekir. Üretimimizin çok büyük bir kısmı ihraç edildiği için bu konuda bir beklentiye girmemiz romantizm olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1333 : Mart 03, 2011, 13:29:30 »
Burak Bey, tüketiciler olarak tüketim boykotu bu işin tek çıkar yolu ama bunu yapabilmek için erdemli bir toplum olmamız lazım. Fakat erdemli bir toplum olsak zaten devletin vergiyi tabana yayma çabaları sonuç alacak ve yine devletin milyarlarca TL'si popülist politikalar nedeniyle çarçur edilmek zorunda kalmayacaktır. Dolayısıyla pek değerli bakanımızın ifadesiyle vergi açığı ÖTV ile kapatılmak zorunda kalmayacaktı. Sanayicinin bu konuda devlete baskı yapabilmesi için akaryakıt fiyatlarının gerçekten satışları frenlemesi ve çok daha önemlisi üretimin büyük oranda iç piyasa için yapılmış olması gerekir. Üretimimizin çok büyük bir kısmı ihraç edildiği için bu konuda bir beklentiye girmemiz romantizm olur.
Ben erdemli bir protestoyla sattım arabayı...
 :islik: :islik: :islik: :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1334 : Mart 03, 2011, 13:31:27 »
Ben erdemli bir protestoyla sattım arabayı...
 :islik: :islik: :islik: :islik:
duyan da sanki corolla falan sattın zannedecek :D
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1335 : Mart 03, 2011, 13:37:30 »
duyan da sanki corolla falan sattın zannedecek :D
Dev gibi araba sattım daha ne:))))))))))))))))))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1336 : Mart 03, 2011, 15:41:27 »
Dev gibi araba sattım daha ne:))))))))))))))))))
lc'sini satan bilge
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1337 : Mart 03, 2011, 21:27:44 »
Bu hesabı neye göre yaptığını açıklayabilir misin Ahmet? Hammadde fiyatında meydana gelen artışlar üretim zinciri içerisindeki bir sonraki aşamaya hiç bir zaman aynı oranda yansıtılmaz. Akaryakıt örneğini ele alırsak, ham petrolün rafineride benzin, mazot, gaz yağı ve fuel oil gibi türevlerine dönüşümü sırasında çok ciddi enerji tüketimi olur ve tabi ki işçilik ve diğer işletme giderleri de yüksektir. Bunlar da ilave edilerek rafineri çıkış fiyatı hesaplanır. Tüpraş zararına satış yapmayacağına, ÖTV ve KDV oranları sabit olduğuna, dağıtım şirketleri ve bayiler kar oranlarından feragat etmeyeceklerine göre fiyatların ham petrol fiyatları ile aynı oranda artmasını zaten bekleyemeyiz. Demir çelik fiyatları 2 katına çıkınca otomobil fiyatları da aynı oranda artıyor mu :) Tekstil sektöründe çalışan çok sayıda tanıdığım var, pamuk ipliği fiyatı içerisinde pamuğun yani hammaddenin maliyeti sence ne kadardır? Ortalama bir iplikte % 50-60 civarındadır. Gerisi kar, işçilik ve enerjidir. Pamuk fiyatları % 100 artsa bile bunun giydiğimiz gömleğin maliyetine etkisi, dokuma ve konfeksiyon gibi aşamalardan sonra % 15'i geçmez :)

Oyle yazili cizili bir hesap degil, yaptigim, Hakki. Bir tarafta petrolun 1-2 ay onceki varil fiyati, Turkiye'deki 1-2 ay onceki benzin fiyati var. Diger tarafta bugunku varil fiyati ve benzin fiyati var.
Her sey dedigin gibi sabitse, petrol fiyatindaki degisiklik tek 'sabit olmayan' o zaman. Nasil oluyor da beNzin fiyatlari ayni oranda artmiyor (petrol fiyatlarindaki artis oraninin altinda kaliyor) Hakki?

Buradan da bir ornek: ABD'deki benzin fiyatlari Ocak ayinda $2.90/gal. Bugun $3.50/gal.
Ayni rafineri giderleri, ayni bayii/nakliye maliyeti/karlari, ayni vergi orani.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • Model Yılı: '14
  • 6 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
2011 1.33 Corolla Comfort Gümüş Gri.30 bin km de 39500 e satıldı.07.08.2014

2011 1.6 Avensis Elegant Ekstra Beyaz.18 Binkmde-Düzcede
2014 1.4 Corolla Advence M/M İnci beyaz.0 km Bursada.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1339 : Mart 04, 2011, 08:16:21 »
Ahmet, ABD'deki vergi oranlarını da bizimle paylaşabilir misin  :) 3,5/2,9 = 1,20 yani yaklaşık % 20'lik bir artış olmuş. Bildiğim kadarıyla şu anda benzinin rafineri çıkış fiyatı 1,2 TL/kg civarında. Gel buradan bir hesap yapalım.

1,2 TL + 1,9 TL ÖTV = 3,1 TL
Dağıtım şirketleri ve bayilerin toplam karının yaklaşık 0,4 TL/lt civarındaolduğu söyleniyor.
3,1 + 0,4 = 3,5 TL
% 18 KDV ekleyelim
3,5 * 1,18 = 4,1 TL

% 20'lik artışa denk gelecek şekilde hesabı bir de 1 TL'lik rafineri çıkış fiytı üzerinden yapalım.
1 TL + 1,9 TL ÖTV = 2,9 TL
Karı ekliyoruz 2,9 + 0,4= 3,3 TL
KDV'yi ekliyoruz 3,3 * 1,18 = 3,9 TL

Ocak ayı başında da bizde fiyatlar 3,9 TL/lt seviyelerindeydi zaten. Yani gördüğün gibi rafineri çıkış fiyatındaki % 20'lik artış, pompa fiyatı % 5 civarında yansıyor ancak. Aynen bir önceki mesajımda belirttiğim gibi nasıl ki bir ürünün maliyetini hammadde fiyatı dışında enerji ve işçilik gibi girdiler de önemli oranda etkiliyor ve bu girdilerin herhangi birinde yaşanan artış maliyete bire bir yansımıyorsa, yüksek ÖTV oranı da bizde aynı işlevi görüyor.

Oyle yazili cizili bir hesap degil, yaptigim, Hakki. Bir tarafta petrolun 1-2 ay onceki varil fiyati, Turkiye'deki 1-2 ay onceki benzin fiyati var. Diger tarafta bugunku varil fiyati ve benzin fiyati var.
Her sey dedigin gibi sabitse, petrol fiyatindaki degisiklik tek 'sabit olmayan' o zaman. Nasil oluyor da beNzin fiyatlari ayni oranda artmiyor (petrol fiyatlarindaki artis oraninin altinda kaliyor) Hakki?

Buradan da bir ornek: ABD'deki benzin fiyatlari Ocak ayinda $2.90/gal. Bugun $3.50/gal.
Ayni rafineri giderleri, ayni bayii/nakliye maliyeti/karlari, ayni vergi orani.

Bu zam isyan ateşini fitilini yakabilir.

http://finanshaber.mynet.com/detay/ekonomi/motorine-fahis-zam/1828?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_finans_link_1
Motorine zam gelmiş....!