0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mustafa bey , board ingilizcede tahta anlamına geliyor ancak mesela elektronik devrelerin yerleştirildiği baskı devre paketlerinede board denir, ingilizcede bir kelime kullanıldığı yere göre değişiklik gösterdiği için bence baby on board ile kastedilen şey araç platformunu andırıyor bana, bu şasede bu platformda bu yapı üstünde çocuk var gibi algılıyorum ben.
Board (noun) ile Boarding (hem noun, hem verb) farklı kelimeler,Board dediğiniz gibi tahta demek.Boarding ise binmek anlamına gelir.Bir anlamı daha var, "boarding school" denirse, yatılı okul anlamına gelir.Bir de deyimi vardır, "Are you on board with me?" örneği gibi "on board" olmak hem binmiş olmak anlamı taşıyor olabilir, hem de destek olma, birlik olma anlamı taşıyabilir. Baby on board da bu ilk seçenekten gelmiş bir deyimdir yani.
Ha bir de "aboard" kelimesi var, ben biraderi çağırayım en iyisi, kendisi İngilizce dilbilimcidir
Mesaj Birleştirildi: Mayıs 05, 2014, 13:33:38Aslında vurgulamak istediğim Türkçe konuşmak ve yazmak varken neden İngilizce? İngilizce'yi en iyi şekilde öğrenelim, anlayalım ama günlük yaşantımızda bizim dilimiz Türkçe'dir. Türkçe konuşup yazmakta anlaşılabilirlik açısından daha faydalıdır, en azından ülkemizde. Birde işin şu boyutundan bakalım. İngiltere'de aracınızın arkasına "Dikkat Çocuk Var" ya da "Dikkat Basık Araç" demek ne kadar mantıklı? Kim ne anlar?
şimdi burda mevzuya parmakmı basalım, parmakmı sokalım bilemedim, ama ingiltere gibi toplumuna insan gibi davranan ülkelerde, arabada bebek var yazısı komik gelir tabi, ancak bunun nedeni insanların birbirine saygılı olması , trafik kurallarına uyması ve yapılan yanlışların cezasız kalmamasından kaynaklanıyor, yani orada kırmızıda geçti iseniz ceza yersiniz, başka bir araçtaki insanların canına kasti bir şekilde zar verirseniz hapislerde sürünürsünüz bu nedenle arabada bebek var kelimesi komik oluyor, ancak güzel Yurdumda tecavüzcülerin bile serbest kaldığını, katillerin serbest kaldığını ve aile bakanının kızlarınıza tecavüze uğramaması için çığlık atmayı öğretin diyebilen bir bakanı varken memleketin içinde olduğu durumu düşünürsek, bence arabada bebek var yazısı her nekadar bu tarz ayılara engel olmayacaksada en azından belki dikkatini çeker düşüncesiyle yapıştırılıyor ki bende aracıma dikkat prenses var yazısı yapıştırmıştım
Her kelimesine katılıyorum... Teşekkür butonunu bulamadım; buradan teşekkür ediyorum...
Aslında sadece ülkemize has bir uyarı değil. Bu tip yazılar 1984'den bu yana güvenlik amaçlı olmak üzere başta İngiltere, İtalya olmak üzere bir çok avrupa ülkelerinde kullanılmakta. Hatta başka versiyonları da mevcut. "Little Person on board" "Princess on board" "Pit Bull on board" vb. Ancak daha önceden de belirttiğim gibi onların bu ikazları kendi dillerinde yapıyor olmaları, bizim ise onların dilinde. İlginç ve hatalı kısım burada. Araçta pitbull cinsi köpek olacak ve siz aracınıza "Pit Bull on board" yazacaksınız. Hırsız köpeği görmeyecek ve kapıyı açacak sonuç??? Yani İngilizce uyarı bu dili hiç bilmeyen birisi için etkili olmayacak, sadece etkileyici olacaktır. Etkileyici, farklı olmak içinse güzelim Türkçemize yazık etmememiz gerekir.
Milli eğitimin yerellikten uzak olup olmaması tartışılır, bu siyasi ve politik bir konudur. Ancak önemli olan husus bilinçli ve belirli bir sosyokültürel yapıya haiz kişilerin bile özenti ve yabancılık eğilimleridir. Bu rahatlıkla yükseklisans tez konusu bile olabilir, belki de yapılmıştır.Mesaj Birleştirildi: Mayıs 05, 2014, 16:09:58Aynı zamanda devlet kişiyi bir noktaya kadar eğitir ancak, devletin eğittiği bireylerin kontrolü ise ailelere aittir. Ailelerin de bu konularda çok dikkatli olması gerekmektedir.
Millî Eğitim asla siyasi bir konu değildir, çünkü çocuklarımızın eğitim ve öğretimini belirleyen bir kurumdur... Ayrıca millî eğitimin yerellikten uzak olduğunu işin içinde olan biri olarak vurguluyorum; çünkü ben bir öğretmenim... Eğer millî eğitimi siyaset platformu içinde düşünürsek çok yanlış bir gayret içine girmiş oluruz...Ayrıca bugün özenti ve yabancılık eğitimin olan (ya da öyle olduğunu düşündüğümüz) kişiler de yetişkinliklerinden önce millî eğitim müfredatıyla yetiştirildiler... Suçun tamamını (tabi eğer ortada bir suç varsa) bireylerde aramak, onları bugünkü kültürel seviyelerine eriştiren sistemi göz ardı etmek olur ki bu da o bireylere yapılmış bir haksızlıktır...
Konu anlamlı ve yerinde lakin aynı sarı levhanın üstelik Türkçe versiyonunu da kullandım bir süre, yazının Türkçe olması inanın bir işe yaramıyor.Çocuğum küçükken arkadaki sürücüler daha rahat görsün diye özellikle aracın sol tarafına asmıştım, o zaman ki aracım hatcback olduğu için arka sürücüye olabildiğince yakındı uyarı levhası.O levha olduğu sürece arkadaki sürücülerden bu uyarıyı dikkate aldıklarına dair herhangi bir davranış farkı hissedemedim.Hatta bir seferinde yaşadığım olayı anlatayım yeri gelmişken.Çok yakın bir arkadaşımın düğününden çıkmıştım, saat 22:00 sıralarında İstanbul Çayırbaşı yakınlarında sahil yoluna bir paralel sokaktan gidiyordum, yol çok bozuktu ve çocuğum uyuduğu için uyanmamasına dikkat ederek yavaş gidiyordum, arkamdan sürekli olarak selektör yapan taksiciye önce dörtlüleri yakarak normal bir durum olmadığını anlatmaya çalıştım ancak anlamadı tabiki, sonrasında elimle selektör yapmamasını işaret ettim. Bulduğu ilk fırsatta yanımdan geçerken uzun süre kornaya bastı "araba kullanma yeteneği olan hayvan", hayvan diyorum zira bunun insanlıkla pek alakası yok. bu korna sesine çocuğum ağlayarak uyandı doğal olarak, benim de tepem attı, beni geçmiş olmasına rağmen camdan bağırarak durmasını söyledim o da haliyle daha da hızlandı ve kaçtı. Yol bozuk olduğu için çok hızlanamadım ve yakalayamadım hayvanı, yakalasaydım o arkadaki levhayı yedirecektim kendisine.Bu örnekte gördüğünüz gibi oradaki levhanın Türkçe olması da pek birşey ifade etmiyor, önemli olan diğer araçları kullananların insan olması. Bu yazımı konunun ana fikrine muhalefet olsun diye yazmıyorum ama ülkedeki İnsani yönden cahil nüfus sayısı çok olunca sizin çabalarınız boşa gidiyor maalesef.
Milli Eğitim siyasi bir kurum olmamalıdır. Bu konudaki söylemim milli eğitimin siyasallaşması ya da siyasi olması için değildir. Ancak milli eğitim siyasal taraflara çekilerek konunun başka başka yerlere gitmesini istemiyorum.Evet milli eğitim siyasi kesinlikle olmamalı ancak milli eğitimin politikası olmalı. Politiklik ve politika her nekadar siyaset ile birlikte anılsa da aslında farklı anlamlar ihtiva eden hususlardır. Siyaset bilimi bambaşka husustur. Milli eğitim politikasının ise belirlenirken adı üstünde milli olması, öz kültürünün olması demektir. Ben sizin kadar milli eğitim sistemi içerisinde yer almıyorum. Ancak en nihayetinde bu sistemde on yıldan fazladır eğitim gören bir kişiyim. Evet bizim eğitim sistemimiz ben okuduğum dönemlerde en azından sadece yakın tarihini şöyle böyle anlatmaya çalışan bir politikaya sahipti. Asıl köklerini hep öteledi. Bu yüzdendir ki bugün bir ingiliz milliyetçisinden daha fazla ingilizci insanlar var malesef.