https://www.facebook.com/photo.php?v=682193085153442&set=vb.588748917831193&type=2&theater
Mesaj Birleştirildi: Nisan 02, 2014, 13:12:37
linke bir göz atın derim...
Bu linkten yola çıkarak günlerdir kafamın içinde dönüp dolaşan fakat bir türlü kelimelere dökemediğim düşünceleri size aktarmaya çalışayım...
Bu sadece mesleki bir gözlem yani kimseyi eleştirmek ya da hatalı görmek gibi bir durum söz konusu değil....
Son 5 yıldır biliyorsunuz Sağlık ocağındayım son 3,5 yıldır da Aile hekimliği yapıyorum yani standart türk ailelerinin sağlık problemleriyle haşır neşir durumdayım....
Aslında konu "Türkiye'de Dünyanın diğer ülkelerine oranla yüksek poliklinik sayısı" olduğundan yola çıkılarak bakıldığında bizi pek çok sorunun yanıtına götürüyor....
Hastalık sürecini hala kabul edemeyen insanların sayısında ki yoğunluk beni şaşırtıyor ve bu zamanla azalması gereken bir davranış şekliyken tam tersi artış gösteriyor....
Örneğin grip tanısı koyduğum hastanın "peki neden bu kadar kötü hissediyorum?" diye sorması....
Hastalığın yarattığı bulgulara tahammülsüzlük, insanların sorumluluk almadan, zora girmeden, engel görmeden yaşama isteğini dile getiriyor...
yine örnek veriyorum....
çocuğunun dondurma yedikten sonra hasta olması sebebiyle gelen annenin sözü:
"şuna iğne yapında dondurma yemesin bir daha"
Oysa doğru davranış; çocuğa dondurmayı doğru zamanda yemesini öğretmek...Yine çok şeker ve çikolata tüketen çocuğun annesi:
"çok şeker yiyor bakın dişlerine.... Buna şekeri yasaklayın"
Doğru davranış; diş bakımı ve temizliği konusunda eğitim vermek ve sağlıklı beslenme kurallarını uygulamak...Üst solunum yolu enfeksiyonu yeryüzünde yaşayan büyük küçük herkesin yakalanabileceği en kolay hastalık öyle değil mi?
"-dün öksürdü ateşi çıktı ilaç verin düzelsin"
Öksürüğün ve ateşin ancak günler içinde düzelebileceği söylendiğinde geceleri uyuyamadığını belirten ebeveynin hayalinde, daima gülüp oynayan hiç ateşi çıkmayan geceleri sorunsuz uykuya dalan bir evlat olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz... Yani şikayet eden hasta değil çocuğuyla ilgilenme sorumluluğu artan ebeveyndir.
Doğru davranış; hastalıktan korunma yöntemleri benimsenmesi yanısıra hastalıkla doğru mücadele....Kronik kabızlık sorunu çeken hasta;
"bi ilaç ver de kolay yapayım"
Doğru davranış; düzenli beslenme egzersiz bol sıvı ve tuvalet alışkanlığıdır oysa....Sık idrara çıktığını belirten hasta sorgulandığında aldığı çıkardığı sıvı miktarı dengelidir ama ilaç ister sebebini şu cümleden anlarsınız...
"namaz abdesti almak zorunda kalıyorum bi ilaç ver de idrara çıkmayayım"
Doğru davranış; bol su tüketip idrara çıkmak ve her namaz öncesi temizlenmek...."Bunları niye yazdı ki şimdi ??" diye düşünenler sonuca geliyorum...
İnsan... yaşam.... toplum....
Daima kolay olana yönlenme....
Sadece ebeveyn boyutunda sonuç:
(Birey boyutunu yazmama gerek yok aynı mantıkla benzer sonuca ulaşabilirsiniz)
Çocuğumu yetiştiriyorum.....
Kötü alışkanlıkları olsun istemiyorum....
Ahlaki değerleri yüksek olsun istiyorum....
Herşeye sahip olmasını istiyorum.....
(arzularınızı artırabilirsiniz)
Kötü alışkanlıklar......Yasaklansın hiçbir kötü alışkanlığı olmasın, alkol yasak olsun sigara yasak olsun internet yasak olsun....
Doğru davranış; ben çocuğuma doğru bir eğitim vererek neyi ne zaman nerde ne şekilde kullanabileceğini öğretmeliyim...Ahlaki değerler...... Kadın erkek ilişkisi yasak olmalı oğlum ya da kızım tasvip etmediğim ilişkiler içinde olmamalı yasaklansın hepsi diziler de filmlerde görmesin sokakta görmesin bana sormasın... yasak olursa ahlaklı olur....
Doğru davranış; çocuğum zamanı geldiğinde herşeyi bilmeli öğrenmeli kendi tercihlerini kendisi sağlıklı olarak yapmalı....Herşeye sahip olsun..... Lüks sayılsın ya da sayılmasın hayatını kolaylaştıracak ve zevk katacak herşeye sahip olsun bunları kolaylıkla elde edebileceksem harika !!
Doğru davranış; Çalışmak üretmek emek vermek görevdir çocuğuma bunu öğreteyim eşit ve adil bir düzen içinde hakettiklerine kavuşsun....Özet;
Yasaklamacı bir yapı insan gelişimine katkı sağlamaz aksine algısı kapalı mantığıyla değil sadece ezberleriyle yaşayan, sağlıksız, farklı fikirlere kapalı,özgürlüklerinin farkında olmayan,korku üzerine kurulu yaşamlar oluşturur...
Not: Bu yazı,şahsi kanaatim, şahsi tecrübelerim, şahsi bakış açımdır