Gönderen Konu: Shift saçmalığı .  (Okunma sayısı 4255 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
Shift saçmalığı .
« : Şubat 17, 2014, 17:30:37 »
Arkadaşlar uzun zamandır paylaşmayı düşündüğüm bir konuyu şimdi sizlerle paylaşıyorum .

Öncelikle shift ışıklarını oldu bitti sevmedim ve hiç bakmıyorum bile . Sebepleri ise öncelikle ciddi dikkat dağınıklığına sebep oluyor bir diğer sebep ise sizi sürekli vites değiştirmek durumunda bırakarak yoruyor . Zaten tasarruf yaptırdığına ben inanmıyorum sebebini aşağıda paylaşacağım .

Öncelikle bu yazacağımı denemek isteyenlerin trafiğin ve kendi güvenliği için boş ve geniş bir yolda demelerini rica ediyorum .

Şimdi gelelim konuya shift 1.4 d-4d aracım da sabit hızda giderken ortalama 2000 hatta 1900 devirde yanıyor ve vites yükseltmenizi istiyor . Sizden denemenizi istediğim  2500 devirde 3. viteste giderken anlık tüketimi gözlemlemeniz ve aynı hızda vitesi 4 e yükselterek yeniden anlık tüketimini gözlemlemeniz sizde ne sonuç verecek bilmiyorum ama benim araçta vitesi yükseltince anlık tüketim düşeceğine yükseliyor . Yani aracım 2500 devirde 2000 devire göre daha az yakıyor .  Her viteste de anlık tüketimi ortalama 10-15 sn takip etmenizi ve yolun düzgünlüğünden emin olmanızı tavsiye ediyorum . Ben bugüne kadar bir çok kez denedim sonuç hiç değişmedi .

Deneyen arkadaşların sonucu burada paylaşmasını rica ediyorum .

Toyota Club Türkiye

Shift saçmalığı .
« : Şubat 17, 2014, 17:30:37 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1412 kere teşekkür etti
  • 901 kere teşekkür edildi
Ynt: Shift saçmalığı . (1.4 d-4d )
« Yanıtla #1 : Şubat 17, 2014, 17:52:01 »
Merhabalar
Aynı durum bendede var.Aracım T25 benzinli 1.6 daha öncede T25 1.6 benzinli kullandım.Aracımı 3000-3500 devir aralığında kullandığımda anlık ve ortalama tüketimin baya bir düştüğünü gözlemliyorum.Ancak shift ışığınında pedalın durağan pozisyonuna göre yandığını unutmamak gerekir.Yani anladığım kadarı ile özetlersem rahvan gidişte agresif kullanım yoksa vitesi yükselt diyor.Normal kullanımda pek geçerli değil gibi yada pratik bir uygulama değil gibi geliyor banada.
Deneyimi olan arkadaşlar deneyim ve bilgilerini paylaşırsa sevinirim.
Keyifli sürüşler dilerim.
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #2 : Şubat 17, 2014, 17:55:23 »
Merhabalar
Aynı durum bendede var.Aracım T25 benzinli 1.6 daha öncede T25 1.6 benzinli kullandım.Aracımı 3000-3500 devir aralığında kullandığımda anlık ve ortalama tüketimin baya bir düştüğünü gözlemliyorum.Ancak shift ışığınında pedalın durağan pozisyonuna göre yandığını unutmamak gerekir.Yani anladığım kadarı ile özetlersem rahvan gidişte agresif kullanım yoksa vitesi yükselt diyor.Normal kullanımda pek geçerli değil gibi yada pratik bir uygulama değil gibi geliyor banada.
Deneyimi olan arkadaşlar deneyim ve bilgilerini paylaşırsa sevinirim.
Keyifli sürüşler dilerim.

Ümit bey öncelikle teşekkürler .

Demek sadece dizelde değil benzinli motorlarda da bu durum var . Bakalım diğer arkadaşlarda durum ne ? Bu arada başlıktan 1.4 d-4d yazısını kaldıracağım . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 17, 2014, 17:58:55 »
Ümit bey öncelikle teşekkürler .

Demek sadece dizelde değil benzinli motorlarda da bu durum var . Bakalım diğer arkadaşlarda durum ne ? Bu arada başlıktan 1.4 d-4d yazısını kaldıracağım . :)

Dediklerin mantıklı Mahmut. Ancak bunu koymalarının mutlaka bir esprisi olmalı.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
Ynt: Shift saçmalığı .
« Yanıtla #4 : Şubat 17, 2014, 18:06:26 »
Dediklerin mantıklı Mahmut. Ancak bunu koymalarının mutlaka bir esprisi olmalı.

Abi koymalarına karşı değilim ama en azından kapatma seçeneği sunsalardı . Ben aracı ilk aldığımda ciddi ciddi kafayı yedirtecekti bana tasarrufta yaptırmıyor . Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanların sürüş güvenliğini ciddi derecede bozduğunu düşünüyorum .

Abi sizde durum nasıl hiç gözlemlediniz mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 75 kere teşekkür etti
  • 161 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 17, 2014, 18:06:51 »
Shift'in olayı anında ekonomi değil. Bende çok takılmıştım ne alaka 2000-2200 d/d'da vites yükseltme diye ama biraz düşününce sanırım mantığını buldum. Şöyle oluyor; örneğin araçla 3. viteste 2500 d/d yol alıyoruz ve gaza normal bir şekilde basmaya devam ediyoruz, eğer agresif bir gaz tepkisi yoksa araç hızlanma ihtiyacını vites yükselterek sağlamamızı istiyor. Çünkü aracın shift ışığını yaktıktan sonra bir sonraki ve ya önceki vitese ''oranla'' anlık tüketim artma eğilimine geçiyor. 70 km/s hızla gitmek isteyen biri 3. vitesle de gidebilir ama bunu 4. vitesle yapması uzun vadede ekonomi getiriyor. 4. vitese geçtikten sonraki 10-15 saniyelik, arabanın devrini toparlayıncaya kadar, sürede yakılan fazla yakıt önceki vitesin ortalamasının altına düşüyor. Ortalama diyorum çünkü anlık tüketimi takip etmek insanı yanıltabiliyor. Çok karışık bir anlatım oldu, toparlayamadım ama örnekle pekiştirirsek; 50 km'lik yolu 3. vites ile sürekli 6 litre yakarak gidebilirsiniz ama 4. vitese atarak 10-15 saniyeliğine 8-9 lt'lere çıkıp ortalamada 5 litre yakarak da gidebilirsiniz. Yanlış değerlendirmişsem düzeltin lütfen, benimde kafama takılan bir soru bu. Kendi mantığımca bulduğum cevap böyle.  :-\

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 17, 2014, 18:15:18 »
Shift'in olayı anında ekonomi değil. Bende çok takılmıştım ne alaka 2000-2200 d/d'da vites yükseltme diye ama biraz düşününce sanırım mantığını buldum. Şöyle oluyor; örneğin araçla 3. viteste 2500 d/d yol alıyoruz ve gaza normal bir şekilde basmaya devam ediyoruz, eğer agresif bir gaz tepkisi yoksa araç hızlanma ihtiyacını vites yükselterek sağlamamızı istiyor. Çünkü aracın shift ışığını yaktıktan sonra bir sonraki ve ya önceki vitese ''oranla'' anlık tüketim artma eğilimine geçiyor. 70 km/s hızla gitmek isteyen biri 3. vitesle de gidebilir ama bunu 4. vitesle yapması uzun vadede ekonomi getiriyor. 4. vitese geçtikten sonraki 10-15 saniyelik, arabanın devrini toparlayıncaya kadar, sürede yakılan fazla yakıt önceki vitesin ortalamasının altına düşüyor. Ortalama diyorum çünkü anlık tüketimi takip etmek insanı yanıltabiliyor. Çok karışık bir anlatım oldu, toparlayamadım ama örnekle pekiştirirsek; 50 km'lik yolu 3. vites ile sürekli 6 litre yakarak gidebilirsiniz ama 4. vitese atarak 10-15 saniyeliğine 8-9 lt'lere çıkıp ortalamada 5 litre yakarak da gidebilirsiniz. Yanlış değerlendirmişsem düzeltin lütfen, benimde kafama takılan bir soru bu. Kendi mantığımca bulduğum cevap böyle.  :-\

Kesinlikle mantıklı ancak shift e göre kullanım yakıt ortalamanızı gerçekten düşürüyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 17, 2014, 18:18:04 »
Abi koymalarına karşı değilim ama en azından kapatma seçeneği sunsalardı . Ben aracı ilk aldığımda ciddi ciddi kafayı yedirtecekti bana tasarrufta yaptırmıyor . Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanların sürüş güvenliğini ciddi derecede bozduğunu düşünüyorum .

Abi sizde durum nasıl hiç gözlemlediniz mi ?

Bende anlık tüketim yok ama shifte uyarsam 2500 devirde ışık yakıyor, aşağı yukarı diye. Shifte uymaya çalışınca sanki bana tasarruf yaptırıyor gibi geliyor. Shifte uymayıp 3000-3500 devirlerde vites atarsam bir müddet sonra ortalama tüketim artış gösteriyor.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 75 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Şubat 17, 2014, 18:23:14 »
Kesinlikle mantıklı ancak shift e göre kullanım yakıt ortalamanızı gerçekten düşürüyor mu?

Evet, bayağı etkisi oluyor. Eski araçlardan kalan alışkanlıkla motoru dinleyerek vites değiştirirdim, yaklaşık 3000 d/d'da filan, şu an, artık alıştım ve shift uyarısına göre değiştiriyorum ve 1 Lt'den daha fazla bir fark var. Bir noktadan sonra insan aracın vites isteme noktasına alışıyor ve göstergelere hiç bakmadan da shift ışığını yakalayabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #9 : Şubat 17, 2014, 18:26:43 »

Ben bunu uzun yolda ortalamayı sıfırlayarakta denedim . Şöyle 50 km lik yolu ilk önce 80-90 arası 5. viteste gittim aynı yolu aynı hızlarda birde 4. viteste gittim tüketim de ise 4. vites ile hatırladığım kadarıyla 0.2 lik bir tasarruf olmuştu . Denemelerimde ortalama hızım 5. viteste çok az bir miktar daha yüksekti diye hatırlıyorum . 4. vitesteki yolculuğumda yol boyunca devir hep daha yüksekti . Ama buna rağmen motor sesinden dolayı aynı yolu hep 5. vitesi kullanarak gider gelirim . :)

Tam emin konuşamıyorum bunu deneyeli baya zaman geçti . Dediğim gibi uzun süredir paylaşmayı düşündüğüm bir konu ama uzun yola çıkma fırsatı bulursam yeni ve kesin değerleri de paylaşırım . Birde ben 1.4 d-4d için konuşuyorum ama yukarıda Ümit beyin dediğine göre aynı durum benzinlide de var .

Bende anlık tüketim yok ama shifte uyarsam 2500 devirde ışık yakıyor, aşağı yukarı diye. Shifte uymaya çalışınca sanki bana tasarruf yaptırıyor gibi geliyor. Shifte uymayıp 3000-3500 devirlerde vites atarsam bir müddet sonra ortalama tüketim artış gösteriyor.

Evet, bayağı etkisi oluyor. Eski araçlardan kalan alışkanlıkla motoru dinleyerek vites değiştirirdim, yaklaşık 3000 d/d'da filan, şu an, artık alıştım ve shift uyarısına göre değiştiriyorum ve 1 Lt'den daha fazla bir fark var. Bir noktadan sonra insan aracın vites isteme noktasına alışıyor ve göstergelere hiç bakmadan da shift ışığını yakalayabiliyor.

Anlaşılan benzinli valvematic motorlarda işe yarıyor .
Dizel kullanıcılarının da tecrübelerini bekliyorum . Bende ilk aldığımda shifte uydum ama baktım olacak gibi değil onu takmadan kullanmaya başladım ve tüketimim de bir yükseliş olmadı .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 17, 2014, 18:40:59 »
Valla benzinli corolla avensis ve auris kullandım shift ışıkları bulunan ona göre arabama hemen hemen uygularsam yakıt düşük oluyor bu maksimum 2500 devir oluyor ki 2250 ile 2500 arasında da yaklaşık 0.5 litre falan oynuyor. Şehiriçinde öyle en azından arabanın hafif olup motorun o kasaya göre güçlü olmasındanda kaynaklı olunabiliyor. Benim shift ışığımda anlık gösterge oluyor 3ten 4e çekince ilk baş 8 litreye fırlıyor ama çok kısa 5 saniyedir maksimum sonra direk 4-4.5'a iniyor. Daha bugün denedim radar olan bir yolumuz var burada sınırda 50 km/h. 5. viteste hızlanmasına izin vermeden sabit tutunca 50kmde anlık tüketim 3.1-3.9 arası gitti hiç 4e çıkmadı ve 4ten 5e çektiğimde de ortalama 4.5'a çıkıp indi direk. Araç ağırlığını baz alarak devri yakalayıp vites attığınızda şehiriçide ciddi az yakan araçlara sahibiz.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 17, 2014, 18:48:47 »
bence onun adı shiftlight bile değil, eco light, shift light denen olay, optimum anda performans kaybı yaşamamak için önemli, corollayada keşke öyle yapsalardı, 6200 gibi yeşile dönüp 6400 sonrası kırmızı gibi bir şey olsa bence çok daha doğru olurdu, sigortası tek ise çekmek lazım, gereksiz bi ışık, benim araçta bilgisayardan silebilsem sileceğim ama silemiyorum.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 17, 2014, 18:50:16 »

Açıklamalarınıza kesinlikle katılıyorum ve konu anlaşılmıştır diye düşünüyorum. :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #13 : Şubat 17, 2014, 18:51:09 »
Valla benzinli corolla avensis ve auris kullandım shift ışıkları bulunan ona göre arabama hemen hemen uygularsam yakıt düşük oluyor bu maksimum 2500 devir oluyor ki 2250 ile 2500 arasında da yaklaşık 0.5 litre falan oynuyor. Şehiriçinde öyle en azından arabanın hafif olup motorun o kasaya göre güçlü olmasındanda kaynaklı olunabiliyor. Benim shift ışığımda anlık gösterge oluyor 3ten 4e çekince ilk baş 8 litreye fırlıyor ama çok kısa 5 saniyedir maksimum sonra direk 4-4.5'a iniyor. Daha bugün denedim radar olan bir yolumuz var burada sınırda 50 km/h. 5. viteste hızlanmasına izin vermeden sabit tutunca 50kmde anlık tüketim 3.1-3.9 arası gitti hiç 4e çıkmadı ve 4ten 5e çektiğimde de ortalama 4.5'a çıkıp indi direk. Araç ağırlığını baz alarak devri yakalayıp vites attığınızda şehiriçide ciddi az yakan araçlara sahibiz.

Bu mesajdan sonra anlaşılan benzinlide az veya çok işe yarıyor .

bence onun adı shiftlight bile değil, eco light, shift light denen olay, optimum anda performans kaybı yaşamamak için önemli, corollayada keşke öyle yapsalardı, 6200 gibi yeşile dönüp 6400 sonrası kırmızı gibi bir şey olsa bence çok daha doğru olurdu, sigortası tek ise çekmek lazım, gereksiz bi ışık, benim araçta bilgisayardan silebilsem sileceğim ama silemiyorum.

Alper abi benimde gıcık olduğum nokta kapatılamaması en azından buna izin vermeleri gerekirdi .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 17, 2014, 18:55:39 »
Shift in bvtes degiştirme istegi ile MMTnin vites degiştirme mantıgı aynı.
O nedenlede MMT basınca gitmiyor şikayetleri var.

Ama tatlı tatlı gazı ezerseniz oldukça ekonomik oluyor.   ;)

Zaten 40 km ile 4. viteste giderken fazla gaza basarsanız vitas düş işaretinide veriyor.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 17, 2014, 19:00:19 »
Shift e dikkat ederek kullandığımda ortalamam baya duşuk çıkıyor o yuzden olabildiğince uymaya çalışıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #16 : Şubat 17, 2014, 19:23:46 »
Shift in bvtes degiştirme istegi ile MMTnin vites degiştirme mantıgı aynı.
O nedenlede MMT basınca gitmiyor şikayetleri var.

Ama tatlı tatlı gazı ezerseniz oldukça ekonomik oluyor.   ;)

Zaten 40 km ile 4. viteste giderken fazla gaza basarsanız vitas düş işaretinide veriyor.

Abi ben ne olursa olsun o ışıklara gıcığım . :)

Devri en az 2200-2300 civarında tutmaya çalışıyorum ve 3000 ne gelmeden vites yükseltmiyorum . Bu şekilde şehir içi tüketimim şu an 5.7 kullanım ise genellikle normal şehir içi trafiği çok hızlı akmasa da ilerliyor . Ama bir kavşak var ki yeşili 2. kerede yakalarsam seviniyorum genelde 3. kere yandığında geçerim  . :)

Birde dizel kullananlar yorum yazsa iyi olacak sadece benim araç mı böyle yoksa herkeste durum aynı mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Şubat 17, 2014, 19:31:13 »
Ben kafama göre takılıyorum yoksa canımı sıkıyor abi shift ışığı :lol: 2500'De sabit olarak değiştiriyorum.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 75 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Şubat 17, 2014, 19:33:26 »

Alper Abi, eco light haksızlık olur. Shift doğru bir tabir. Shift uyarısı araç gaz tepkisine göre yanıyor. Sürekli ekonomi peşinde olan bir özellik değil. Dip gaz yaptığında ecu verileri, kullanıcı performans istiyor olarak okuyup shifti yakmıyor ve agresif kullanımda en verimli olacak aralıkta yakıyor. Arada arabayı zorluyorum ve 5500 d/d yaktığı oluyor shift uyarısını.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 17, 2014, 20:19:58 »
Abi ben ne olursa olsun o ışıklara gıcığım . :)

Shifte uygun gitmek gerçektende yakıt ekonomisi sağladı bende de. Valvematic Benzinli bendeki.

Bu arada Mahmut, sanki bir yerde kişiselleştirilebilir özelliklerde bu ışığın kapatılabileceği yazıyordu.

THE END