0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MerhabalarAynı durum bendede var.Aracım T25 benzinli 1.6 daha öncede T25 1.6 benzinli kullandım.Aracımı 3000-3500 devir aralığında kullandığımda anlık ve ortalama tüketimin baya bir düştüğünü gözlemliyorum.Ancak shift ışığınında pedalın durağan pozisyonuna göre yandığını unutmamak gerekir.Yani anladığım kadarı ile özetlersem rahvan gidişte agresif kullanım yoksa vitesi yükselt diyor.Normal kullanımda pek geçerli değil gibi yada pratik bir uygulama değil gibi geliyor banada.Deneyimi olan arkadaşlar deneyim ve bilgilerini paylaşırsa sevinirim.Keyifli sürüşler dilerim.
Ümit bey öncelikle teşekkürler .Demek sadece dizelde değil benzinli motorlarda da bu durum var . Bakalım diğer arkadaşlarda durum ne ? Bu arada başlıktan 1.4 d-4d yazısını kaldıracağım .
Dediklerin mantıklı Mahmut. Ancak bunu koymalarının mutlaka bir esprisi olmalı.
Shift'in olayı anında ekonomi değil. Bende çok takılmıştım ne alaka 2000-2200 d/d'da vites yükseltme diye ama biraz düşününce sanırım mantığını buldum. Şöyle oluyor; örneğin araçla 3. viteste 2500 d/d yol alıyoruz ve gaza normal bir şekilde basmaya devam ediyoruz, eğer agresif bir gaz tepkisi yoksa araç hızlanma ihtiyacını vites yükselterek sağlamamızı istiyor. Çünkü aracın shift ışığını yaktıktan sonra bir sonraki ve ya önceki vitese ''oranla'' anlık tüketim artma eğilimine geçiyor. 70 km/s hızla gitmek isteyen biri 3. vitesle de gidebilir ama bunu 4. vitesle yapması uzun vadede ekonomi getiriyor. 4. vitese geçtikten sonraki 10-15 saniyelik, arabanın devrini toparlayıncaya kadar, sürede yakılan fazla yakıt önceki vitesin ortalamasının altına düşüyor. Ortalama diyorum çünkü anlık tüketimi takip etmek insanı yanıltabiliyor. Çok karışık bir anlatım oldu, toparlayamadım ama örnekle pekiştirirsek; 50 km'lik yolu 3. vites ile sürekli 6 litre yakarak gidebilirsiniz ama 4. vitese atarak 10-15 saniyeliğine 8-9 lt'lere çıkıp ortalamada 5 litre yakarak da gidebilirsiniz. Yanlış değerlendirmişsem düzeltin lütfen, benimde kafama takılan bir soru bu. Kendi mantığımca bulduğum cevap böyle.
Abi koymalarına karşı değilim ama en azından kapatma seçeneği sunsalardı . Ben aracı ilk aldığımda ciddi ciddi kafayı yedirtecekti bana tasarrufta yaptırmıyor . Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanların sürüş güvenliğini ciddi derecede bozduğunu düşünüyorum . Abi sizde durum nasıl hiç gözlemlediniz mi ?
Kesinlikle mantıklı ancak shift e göre kullanım yakıt ortalamanızı gerçekten düşürüyor mu?
Bende anlık tüketim yok ama shifte uyarsam 2500 devirde ışık yakıyor, aşağı yukarı diye. Shifte uymaya çalışınca sanki bana tasarruf yaptırıyor gibi geliyor. Shifte uymayıp 3000-3500 devirlerde vites atarsam bir müddet sonra ortalama tüketim artış gösteriyor.
Evet, bayağı etkisi oluyor. Eski araçlardan kalan alışkanlıkla motoru dinleyerek vites değiştirirdim, yaklaşık 3000 d/d'da filan, şu an, artık alıştım ve shift uyarısına göre değiştiriyorum ve 1 Lt'den daha fazla bir fark var. Bir noktadan sonra insan aracın vites isteme noktasına alışıyor ve göstergelere hiç bakmadan da shift ışığını yakalayabiliyor.
Valla benzinli corolla avensis ve auris kullandım shift ışıkları bulunan ona göre arabama hemen hemen uygularsam yakıt düşük oluyor bu maksimum 2500 devir oluyor ki 2250 ile 2500 arasında da yaklaşık 0.5 litre falan oynuyor. Şehiriçinde öyle en azından arabanın hafif olup motorun o kasaya göre güçlü olmasındanda kaynaklı olunabiliyor. Benim shift ışığımda anlık gösterge oluyor 3ten 4e çekince ilk baş 8 litreye fırlıyor ama çok kısa 5 saniyedir maksimum sonra direk 4-4.5'a iniyor. Daha bugün denedim radar olan bir yolumuz var burada sınırda 50 km/h. 5. viteste hızlanmasına izin vermeden sabit tutunca 50kmde anlık tüketim 3.1-3.9 arası gitti hiç 4e çıkmadı ve 4ten 5e çektiğimde de ortalama 4.5'a çıkıp indi direk. Araç ağırlığını baz alarak devri yakalayıp vites attığınızda şehiriçide ciddi az yakan araçlara sahibiz.
bence onun adı shiftlight bile değil, eco light, shift light denen olay, optimum anda performans kaybı yaşamamak için önemli, corollayada keşke öyle yapsalardı, 6200 gibi yeşile dönüp 6400 sonrası kırmızı gibi bir şey olsa bence çok daha doğru olurdu, sigortası tek ise çekmek lazım, gereksiz bi ışık, benim araçta bilgisayardan silebilsem sileceğim ama silemiyorum.
Shift in bvtes degiştirme istegi ile MMTnin vites degiştirme mantıgı aynı.O nedenlede MMT basınca gitmiyor şikayetleri var.Ama tatlı tatlı gazı ezerseniz oldukça ekonomik oluyor. Zaten 40 km ile 4. viteste giderken fazla gaza basarsanız vitas düş işaretinide veriyor.
Abi ben ne olursa olsun o ışıklara gıcığım .