arkadaşlar bugün farkettim bizim araçta 120 km yi geçtikten sora frene basınca direksiyonda bir titreme oluyo araba 98 xei 1.6special edition acaba abs den dolayı mı kaynaklanııyor yada bir arızamı mevcut bilen varsa yardımcı olsn lütfen
ABS'den olduğunu zannetmem. Zaten o hızda fren yaparken debriyaja basılmadıkça teker bloke olmaz ABS devreye girmez. Ama fren yaparken debriyajada basıyosanız ABS'den olabilir.
ABS'nin kullanım kılavuzunda şöyle diyor;
"yolun güvenli fren için müsait olup olmadığı ABS'nin fren pedalına yaptığı tepkiden anlaşılabilir. Eğer yol çok bozuk ise ABS devreye girdiğinde fren pedalında daha çok ve yüksek sesli tıkırtı olur. Bu durumdan korkmayarak frene daha kuvvetli basılmalıdır."
Yani yol çok pürüzlü yada engebeli ise ABS gerçekten fren pedalını hem çok sertleştiriyor hemde takırtıyı artırıyor.
sizin sorunun ön düzenden kaynaklanması daha muhtemel. Alt rotillere baktırın derim.
Merhaba Hasan Bey, hic kimse arabamiza bizden fazla ozen gosteremez. Mumkun olsa da her turlu tamirati biz kendimiz yapabilsek. Ideali o.
Selamlar,
Bende de değişik markalarda aynı sorun oldu, her seferinde de ön fren disklerinin tornalanması ve düzeltilmesi gerekti..Eskiden daha zahmetli bir işlemdi ancak artık sadece ön tekerleklerin sökülmesi ile arabanın üzerinde bu işlem yapılabiliyor. Tabi bu işlem en fazla 1-2 seferlik yapılabiliyor, daha sonra komple diskleri değiştirmek gerekiyor. Deneyin, sorununuz çözülecektir. (Sanayideki fren/balatacılar bu işlemi yapıyor)
İyi bayramlar,
Evet sorun ön fren diskleri ve balatalarından kaynaklıdır. Eğer torna yapılması mümkünse disk yüzeyi tornalanır. Yada fren diskleri değişir. Yani sandığınız gibi ABS'den falan kaynaklı bi şey değildir merak etmeyin.
Selam. Bende arkadaşlara katılıyorum. Büyük ihtimalle Fren diskleri balansı bozulmuştur. Ayrıca şunada katılıyorum ki ABS devreye girdiğinde kesinlikle bu pedaldaki oluşan titreşimlerden çekinip pompalama tekniği kullanmayın. Bu ABS sistemini devreden çıkarır. Kimi marka ve model araçlarda ise ABS'nin devreye girdiği pedaldan çok oluşan sesten anlaşılır. Yani bu araçlarda ABS sebebiyle fren pedalı konforu çok bozulmaz. Ama yinede bu bir sorun değildir.
peki bu tornalama işlemini yapmadan aracı kullanmamamı mı tavsiye edersiniz bi sıkıntı olurmu açıkçası korkuyorum
Bence yürüyen aksama zamanla zarar verir. Ayırca frenlemeyi de etkiler olumsuz yönde. Tornalama için disk üzerinde güvenli kullanılabilecek (tornalama ve aşınma ile) minimum ölçü değerleri yazmaktadır. O değerin altına inmedikçe sorun olmaz tornalamanın.
açıkçası fren disklerinden kaynaklanan bir sorun olsa 70-80 ile giderkende yapar diye düşünüyorum. Bende de benzer sorun vardı, sağ alt rotil ve amortisör değişti. artık yüksek hızda frene asılsamda titreme yada hoplama olmuyor.
EGER ARACIN ON LASTIKLERINI SERT BIR YERE YAVASDA OLSA VURDUYSAN YADA DEGDIRDIYSEN LASTIK ICINDEKI TELLER KOPUYOR..HEPIMIZ KUCUKKEN LASTIK YAKMISIZDIR..BU TELLERIN BIR KAC TANESI BILE ZARAR GORUNCE BU TITREME SORUNUNU YASIYORUZ..YANI SORUN LASTIK DEYISIMI YAPILIRSA COZULEBILIR..
Merhaba Eren Bey, araba hareket halinde degilken direksiyondaki titreme de lastiklerle ilgili olabilir mi sizce? Bizim lastikler yeni sayilir...
merhaba burak bey.aynı sorun benim araçtada vardı 4 gün önce servise götürdüm ön fren disklerinin değişmesi gerektiğini söylediler.siparişi verdim bayramdan sonra değişecek.sebebi ise araç uzun yol yaptıktan sonra disklere su tutulması yada su olan yerden geçilmesi dediler.ustalar kesinlikle torna işini tavsiye etmiyorlar.
arabam yağ eksiltiyor neden yardımlarınıza teşekkürler
çok teşşekürler arkadaşlar bayramdan sonra servis yolları gözüktü demekki

bu nekadr masraf çıkartır sizce bana
Merhaba Eren Bey, araba hareket halinde degilken direksiyondaki titreme de lastiklerle ilgili olabilir mi sizce? Bizim lastikler yeni sayilir...
arac haraket halınde degılken dıreksıyonu saga sola cevırdıgınızde de tıtrıyorsa lastık havası,veya dıreksıyon pompası veya dıreksyon pompa yagı olan atf yagda sorun olabılır..benım fıkrım bu yonde
arabam yağ eksiltiyor neden yardımlarınıza teşekkürler
Once hosgeldiniz Slecuk Bey. Kendinizi tanitir misiniz bir baslik altinda? Arabaniz kac model?
Yag yakma sorunu, bildigim kadariyla, motor yagi zamaninda degistirilmedigi (az ya da asiri fazla yagla calistirildigi) zaman olan bir sey.Subap kilavuzlari/kecelerinin ve/veya segmanlarin zamanla yipranmasiyla bu sorun ortaya cikiyor.Ya da aracinizdaki PCV (Pozitif karter havalandirma valfi) zamanla karbon kalintilariyla tikanmis ise motor tam nefes alamaz ve olusan basinc motor yagini yakit dagitim sistemine gonderir. En basit yapabileceginiz sey bu PCV (valfini)'yi temizlemek, temizletmek. Bir yerde yaptirirsaniz belki para bile almazlar. Tabii bundan sonra yag yakmaz diyemeyiz eger ilk iki sebepten kaynaklaniyorsa sorun...
ABS, ESP, BJK falan hikaye

Diskler bizlere ömür

En azından tornalanmaya ihtiyaçları var.
arkadaşlar yalnız şöyle bi durum var araç 48000 km daha olmadı erken diilmi biraz diskler için

Fren diskinde balans oluşması daha çok onun kullanım ömrü ile alakalı değil, kullanım şartı ile alakalıdır. Mesela ard arda yapılan frenlemelerle ısınan fren diski üzerine geek yoldaki yağmurdan, gerek ise diskler henüz hala kızgın iken su tutmak onlarda eğilmeye sebep olur. Tabi aslında disklerin iç yüzeyleri kısmen koruyucu bir levha tarafından su ve sert cisimler gelmesin diye korunur. Dış yüzeyini koruma görevi ise Jant'a aittir ve kimi model jantlar malesef bunu çok iyi yapamazlar şekillerinden dolayı. Yani sonuçta sıcak bir demiri birden soğutursanız onda deformasyonlar olması doğaldır ve bunu o demirin ömrü belirlemez, disk ısısının yüksekliği ve ne kadar ve ne ile ne derece hızlı soğuduğu önemlidir. Yanlız kaliteli ve amacına uygun jantlar yapıları sayesinde diski daha sağlıklı şekilde soğutabilmektedir. Bu ise faydalı bir soğutmadır.
Merhaba aracınızdaki titreme muhtemelen fren disklerinden kaynaklanıyor.Diskler egerki pahalı gelirse taşlattırırsanız düzelir aynı zamandada balatanın yüzeyindende hafif tıraşlatinki daha iyi olur.Daha sonrada aracınızı güzel bir rot balansçıya götürün ön takım ve ön lastiklerin kontrolünü yaptırın.Taşlatma büyük bir maliyet almaz sizin için.
saygılar....