0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Nasıl yani? direkt Tıp okumadan cerrah mı olacak insanlar? Anlayamadım çok özür dilerim.... Bir de siz ne işle iştigal ediyorsunuz acaba? merak ettim Sayın Köse...
Gunde 8000 rakami esasen bahsettiginiz durum uzere hep ayni kisiler. bastan savilan derdine cozum bulunamayan hastalar. annem ankaradaki 4 buyuk devlet hastanesinin nerdeyse butun bolumlerindeki butun hocalara gitti hepsi de ayni film fotokopi beyin tomogrofisi farkli ilac vs vs vs 1 cuval ilac ayni filmden 99 tane. 3 yildir hastanelerdeyiz bir kere bile 15 dk sini ayiripta muayene edeni gormedim. haliyle her hafta hastanedeyiz 8000 tekrarlayan rakaminin biri biziz. sukur annemin durumu kotu degil.
Konuya aslında OSYM nin el atması lazım... 6 yıl eğitim sonrasında da uzmanlık olacağına , diğer mesleklerdeki gibi direk üniversite sınavında branşları kazanıp okusalar bu şekilde sayıları daha çok artar , normal sürede mezun olduklarında direk uzman olarak çıkarlar... Sayılarının artmasını istiyorlarmı oda şüpheli bir durum. Arz ve Talep dengesi bozulacağı için ücretlerdeki değerlerde değişecektir.Benim gördüğüm sağlık sistemi---- Cerrahi kısımlar hariç...1-Polikliniğe gidersiniz- 4 ilacınız yazılır- sonra Allah kerim saldım çayıra mevlam gayıra- Geri dönüşü olmayan bir durum, hasta iyileştimi ne oldu kimse bakmaz, zaten hasta iyileşmezse başka bir doktora gider görünür bu süreç devam eder. ilk gidilen dr durumdan haberdar değildir, zannederki hasta gelmediğine göre iyileşti, aynı semptomlara aynı ilaçlar yazılır gider. (ilaçların yazılması ve tercih nedenleride ayrı bir muamma)2-Polikliniğe gidersiniz- bir sürü tahlil istenir bir sürü röntgen, tıbbi görüntüleme istenir- ama sonuçlar bile beklenmeden 4 ilacınız zaten akıldadır yazılmıştır bile.Usulen tahlillerede bakılır. ve 1 aşamanın devamı aynen gider. (Arkadaşlar bu arada hastalarda şöyle bir durumda var, ne kadar çok tahlil ne kadar çok tıbbi görüntüleme isterse hekim, o hekim iydir, candır. Aslında yok böyle birşey, herşey PARAYLA , hastane kasasına girecek parayla alakalı bir durum. Ultrason hizmetleri kasaya fazla para getirmediğinden Tomografiye bile yönlendirilir bir sürü radyasyona maruz kalırsınız. Ama biz millet olarak fotokopi çektirir gibi röngen çektirmeye alıştırılmışız.3-Polikliniğe gidersiniz, durumunuz çetrefilli ise ve siz zaten önceki tecrübelerinize dayanarak kendi aldığınız ilaçlarla iyileşemediniz ise, 4 ilaçta sizi kesmez ya sizi başka bir branşa yönlendirirler yada (genelde nöroloji- psikiyatri genel cerrahi vb gibi) bir üst sağlık kurumuna sevk edilirsiniz. Ve o hastadan kurtulursunuzbir sürü seçenek var. Bu duruma durduk yere gelmedik, hem hekim hem hastalar hemde tüm bu sistemden faydalananlar getirdik. Sistem falan biziz sonuçta, ne demişler biz bize benzeriz. yok aslında birbirimizden farkımız. 9 saat olan mesai aktif çalışılan süre olarak 4-5 saate indirilir ve ooooooo 5 dakkada 1 hasta bakmak zorundayız diye şikayet edilir. Puan kazanmak için neredeyse selam verseniz hastanede yatışınız yapılır, o ayki puanlar tavana geldiyse, 1 sonraki aya stoklarda biriktirilir o hasta. Vs vs vs ... Hekimler suçlu değil hakikatten, bizler suçluyuz, sonuçta hekimlerde hasta konumundalar her zaman. Ama işte birazcık işletme körlükleri var çünkü hasta olduklarında zaten arkadaşları yada girdiklerinde ben de hekimim dendiğinde vatandaşın yaşadığı sıkıntıları görmüyorlar. Her meslekte var bu...İnsanlar güne gider gibi, pazara gider gibi hastanelere gidiyorlar. Bir hastaneye günde 8000 kişinin geldiğini düşünebiliyormusunuz, inanılacak bir rakam değil. Cümleten hastayız yani Bu sistemde çok paralar dönüyor, ilaç firmalarından medikal cihaz üreticilerinden A dan Z ye herşey para...ve bu tahmin bile edemeyeceğiniz paralar. Eczanelerde reprezant diye bildiğimiz insanlar çalıştıkları hekimlerin reçetelerine baktıkları ve yazılan ilaçlara göre karşılıklarının verildiği bir sistemde bence bu şu anda aldığımız hizmet çok bile.Kusura bakmayın, çok uzun vede çok edebiyat dolu olmadı belki ama sistem bu. Bizler düzelmeden hiç bir sistem (sağlık-eğitim vb vb vb ) düzelmez.
Estağfirullah ben anlatamamışımdır Sayın Bayram.Cerrah (çeşitli cerrahi uzmanlıklar var) olmak isteyen , Göz doktoru olmak isteyen, Kadın Doğum uzmanı olmak isteyen, ortopedist olmak isteyen direk o branşı kazanıp okusun diyorum. OSYM tercih rehberiAnkara Üniversitesi Tıp Fakultesi Göz hastalıkları bölümü mesela,
Çıldırmış olmalısınız anatomi fizyoloji biyokimya mikrobiyoloji farmakoloji patoloji histoloji vs vs. öğrenmeden ne uzmanlığından bahsediyorsunuz kuzum ??Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum 6 yıl bile yetmez hekimlik için emin olun....Tabi yine de tüm yazılarınız içinde katıldığım noktalar da yok değil....Yardımcı Sağlık Hizmetlerine gelince asla göz ardı etmek mümkün değil...... elbette ekibin önemli birer parçası (kan alma sütür atma vs gibi konularda benim de elime su dökülemez ya neyse) onlar.... Fakat lütfen siz hekimliği ve hekimlik eğitimini gerçekten çok iyi kavrayamamışsınız.... enjeksiyon yapan adam açık kalp ameliyatı da yapabilire doğru gidiyor bu düşünce yapısı aman dikkat..... sağlıcakla... Not: Murat bey İnşaat mühendisiymiş eniştemle meslektaş her zaman ki geyiği yapmayacağım
Doğrudur çıldırmış olabilirim :-DHaklısınız hekim olmak için gerçekten de 6 yıl yetmez ;-) ama artık ümitliyim çünkü öss de derece yapanlar tıp bölümlerini tercih ediyor. Can kat mıydı neydi sizin bir hocanız vardı morpo kantini ve anfilerinizi biliyorum hatta derse bile girmiştim sizin üniversitesi :-DBu konu çok uzar Hande hanım 'karagöz hacıvatın final sahnesini yapayım bir hata ettiysek affola. Bu arada eniştenize dediğinizi merak ettim :-D
Triaj diye bir sistem var , bunun en güzel örneğini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde görmüştüm. Gerçi çoğu şeyin en güzelini orada görmüştüm. Tebrikler emeği geçenlere
İbn-i Sina da okurken bizde de vardı.....Oy kaygısıyla tezat düşüyor malesef.... İşte anlatmaya çalıştığım bu..... Halkın sağlığını politikacı mı düşünür? Hekim mi? gerçekçi olalım....
Hande Hanım , üstünüze alınmayın ama çoğu şey para için. Ben hekimlerin düşündüğü sağlık düşüncelerinide biliyorum. (genellemek doğru değil biliyorum ) Acilden mi girse hasta daha çok para kazanırız yoksa polikliniktenmi girsin , yatışmı yapalım yoksa ayaktan tedavimi yapalım. Ne yaparsak daha çok kazanırızı iyi biliyorum. Sezen Aksunun şarkısı gibi Masum değiliz hiç birimiz......Hastanelerin görevi çayın taşıyla çayın kuşunu vurmaktan başka bir şey değil.
Üstüme alınamam zaten ben birinci basamak hekimiyim, dediğiniz şeyin sebebi performans sistemidir ona baştan karşıyım konunun başından beri yazdıklarımı tam anlamıyla özümseyebilseniz keşke.... sizi kırmak değil amacım ama siz sisteme dair bilgileri sanırım primer elemanlarından almıyorsunuz (konuyu hekim-para ayrıntısından bir kurtarabilsek sistem üzerinde konuşabilsek iyi olacak ama neyse )
Diğer Meslek Dallarında kariyeri olan kafası daha çok çalışan parlak beyinler özel sektörde çalışırken DR lik branşında neden illaki Devlette çalışmak isterler bunu anlayamıyorum. Özel sektöre geçmek yada kendi hastanelerini sağlık kurumlarını açmak elinizde değil mi? DR olarak Mezun olunca illaki devlet memuru olarak çalışmak gibi bir zorunluluk varmı? Zorunlu hizmet dışında?Not : "sizi kırmak değil amacım ama siz sisteme dair bilgileri sanırım primer elemanlarından almıyorsunuz "Bu kısmı anlayamadım kusura bakmayın.
Amac adalet ise : madencinin yaptigi is az mi degersiz copcunun yaptigi is. su kanalizasyon pislik temizlemek dahami az para hak ediyor. bu gibi soylemlerle kendini hakli gostermek.....mdr lar para kazansin aylik 15 bin tl alsin hak ediyorlar. hizmet sunsunlar bizim cebimizdeki paralardan ellerini ceksinler.Utanmadan aldigimiz para az demesinler