Gönderen Konu: Kış Lastiği Takmayan Yandı!!!!  (Okunma sayısı 6390 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 95 Model 1.6 XEİ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '95
  • 23 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Kış Lastiği Takmayan Yandı!!!!
« : Aralık 08, 2013, 22:34:13 »
Bugün okuduğum bi habere göre trafik şube tüm illere yazı göndermiş aracını kış şartlarına göre hazırlamayan sürücülere 77 tl ceza kesilecekmiş.Denetimler başlayacakmış.Ne yani Adana'nın göbeğinde yaşayan bi sürücüde mi kış lastiği takmak zorunda? Kar yağan yağmayan her yerde bu zorunluluk var mı? Ben anlamıyorum bu işi arkadaş ya milletin cebindeki üç kuruşu nasıl alırız diye uğraşıyorlar resmen.Lpgye bir gecede 31 kuruş zam yetmedi sanırım.Şanlıurfa'da yaşıyorum her yerde mobese var.Her şeyden insanlara ceza geliyor.Tamam trafik kurallarına uyacağız ama bukadarda insanların üzerine gelinmez ki arkadaş ya bu kadarı insafsızlık resmen.

Toyota Club Türkiye

Kış Lastiği Takmayan Yandı!!!!
« : Aralık 08, 2013, 22:34:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 82000
  • Model Yılı: '11
  • 5 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
Ynt: Kış Lastiği Takmayan Yandı!!!!
« Yanıtla #1 : Aralık 08, 2013, 22:57:07 »
fakat sadece hafif ticari ve ticari araçlarda.
2011 Avensis 1.8 Elegant Extra Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 08, 2013, 23:09:49 »
fakat sadece hafif ticari ve ticari araçlarda.
+1 Başkasının canını ve malını taşıyan araçlarda zorunlu olması çok güzel oldu. Eskiden lastik takmadıklarından zincirsiz çıktığınız bir yerde önünüzde kayınca yol kapanıyor ve duruyorsunuz haliyle, duruncada zincirsiz olarak arabanın yürümesinin imkanı yok hadi zincir sar bakalım. Hatta dua ediyorum hususi araçlarada zorunlu olsada biraz olsun şu kazaların önüne geçilse. Ehliyet verirken kışın nasıl araç kullanılacağı öğretilmediği gibi birde kar lastiği alma huyumuzda yok, normalde sorunsuz gidilecek yerde fren yapıp kaza yapan çok sürücü oluyor her sene. 4 tane kar lastiği hususi otomobillerde 2000 lira olsa( 17 inç için belki olabilir bu fiyat) ve lastik olmadığı için bir kaza yapıldığında hiç bir hasar olmadan sadece 2 far kırılsa 1000 lira yapar. Alınan riske değer mi, değmez. Lastik takmak için kar yağması gerekmiyor, hava sıcaklığı +7 derecenin altına düşüyorsa( bu maksimum nokta tabi daha üst sıcaklıklardada tutunma azalacaktır) lastikleri değişmenin zamanı gelmiş demektir.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '11
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 08, 2013, 23:13:36 »
bu son haber karlı ve buzlu yollarda özel araçlar için geçerli. Ticari araçlar için ceza yanılmıyorsam 500 tl. Yayınlanan genelgede özel araçların lastik derinliği ve yol şartlarına uyumluluğu denetlenecek yani karlı buzlu bir yolda uygun lastiği olmayan 77 tl ceza alçakmış
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Aralık 08, 2013, 23:15:41 »
bu son haber karlı ve buzlu yollarda özel araçlar için geçerli. Ticari araçlar için ceza yanılmıyorsam 500 tl. Yayınlanan genelgede özel araçların lastik derinliği ve yol şartlarına uyumluluğu denetlenecek yani karlı buzlu bir yolda uygun lastiği olmayan 77 tl ceza alçakmış
Bu durum zaten eskidende vardı ancak lastik dişlerine bakılmıyordu. Sadece yol çok kötü ise kontrol noktasında zincir sardırmadan bırakmıyorlardı. Güzel bir uygulama olur bence, çok fazla bilinçsiz sürücü var ne yazıkki
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 95 Model 1.6 XEİ
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '95
  • 23 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 08, 2013, 23:22:11 »
Yolda kar ve buz varsa amenna ama haberde tüm sürücüler tüm iller dedi tüm illerde denetim olacağı söylendi.Kar buz olmayan memleketteki insanlara da bu uygulama olursa çok saçma olur ben bunu demek istedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Aralık 08, 2013, 23:24:23 »
Yolda kar ve buz varsa amenna ama haberde tüm sürücüler tüm iller dedi tüm illerde denetim olacağı söylendi.Kar buz olmayan memleketteki insanlara da bu uygulama olursa çok saçma olur ben bunu demek istedim.
Kar ve buz olmayan yerde kimse zincir sarmanız konusunda yaptırımda bulunmaz, ancak eğer düzenleme gelirse kar lastiği takmanız konusunda yaptırım uygulanabilir. Belirttiğim gibi kar lastiği sadece karda buzda kullanılmaz, hava sıcaklığının düşük olduğu durumlardada geçerlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 08, 2013, 23:27:29 »
http://trfdenetleme.iem.gov.tr/kis-lastigi.aspx

KIŞ LASTİĞİ TAKIN, KAR ZİNCİRİ BULUNDURUN

Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Karayolu Trafik Yönetmeliği gereği
"bir takım Kar Zinciri bulundurulması" zorunludur.

KARAYOLU TRAFİK KANUNU

Araçlarda bulundurulması zorunlu gereçler:

MADDE 31- Araçlarda (Değişik: 08.03.2000-4550/1 md.);
a)Özelliklerine ve cinslerine göre, yönetmelikte nitelik ve
nicelikleri belirtilen gereçlerin,

KARAYOLU TRAFİK YÖNETMELİĞİ

1) SAYILI CETVEL: Araçlarda Bulundurulması Gereken Techizat ile
Bunların Niteliklerini Gösteren Cetvel

C) HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TECHİZAT

Kriko, bijon anahtarı, dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul,
pense, tornavida, seyyar lamba veya el feneri,
karlı ve buzlu günler için bir çift patinaj zinciri, çekme halatı.

bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunludur.

Kar Zinciri bulundurma zorunluluğu Yaz veya Kış Lastiği takmış , 4X4 ler dahil, tüm araçlar için geçerlidir.

Kış Lastiği ve özellikle M+S Kış Lastiği , araçlara kar üzerinde yaz lastiklerine göre daha yüksek bir ÇEKİŞ ve ( eğer dört tekere de takılıysa ) daha yüksek bir FREN olanağı vermektedir, ancak buz üzerinde , özellikle yokuş aşağı inişlerde, kış lastiklerinin de yapabileceği fazla bir şey yoktur. Kar Zinciri takılması gereklidir.

Kış lastikli 4x4 araçlar diğer kış lastikli araçlara göre buz üzerinde daha fazla ÇEKİŞ olanağına sahip olabilirler ve yokuş çıkabilirler, ancak FREN sırasında tüm araçlar eşittir.

Kış Lastiği takılı olduğu görülmesine karşın , Trafik yetkilileri Kar Zinciri takılmasını isterse , sürücülerin kesinlikle bu karara uymaları gereklidir.

Unutulmamalıdır ki, kar üzerinde Kış Lastiği güvenlidir , ancak buz üzerinde, Kar Zinciri ve Kış Lastiği ikilisi daha güvenlidir.

KAYNAK : http://www.kislastigi.com/makale_detay.asp?id=22

Güzel bilgiler var soru cevap şeklinde
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '09
  • 111 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 09, 2013, 07:09:30 »
Devletin yolu cokmu uygun. Gece 30km hizla 2. vitesle giderken 10 ay once biten yeni yolundaki cukur sayesinde sag iki kis lastigimiz yarildi. Simdi sadece onler kis lastigi oldu arkalar yaz lastigi oldu. Hukumet vatandasa gelince yasalari cok guzel uyguluyo ama kendi kapisinin onunu bakmiyo. Once kendi yollarini imkanlarini dort dortluk yap.sonra vatandasa bu kurallara uymaya zorla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2013, 09:28:45 »
haberi bugün bende gördüm , resmen insanları bunaltıyorlar artık, böyle bir uygulama yapacaksan önceden zemini hazırlar haberi duyurusunki insanlar maddi durumlarını ayarlasın , lastikçiler kuyruk olmadan çile çekmeden işlerini belli bir zamana yayıp yapsınlar,  böyle bir saçmalık yok, yumurta g.te dayanınca iş yapmaya bayılıyorlar

http://gundem.milliyet.com.tr/bunu-yapmayan-surucu-yandi/gundem/detay/1804370/default.htm

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • atiker grand 2018
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110524
  • Model Yılı: '06
  • 136 kere teşekkür etti
  • 128 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2013, 10:14:47 »
bu sene kar lastiklerimi takmak istemiyordum, kışın aracımı fazla kullanan biri değilim ama özel araçlara da zorunlu tutulursa mecbur takıcaz galiba :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 09, 2013, 11:35:43 »
Yav bunlarin ben...
Yav zaten kisin toplasan 500 km ya yapariz yada yapmayiz bunun icin lastikmi alacagiz yahu.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 09, 2013, 12:12:44 »
Yav bunlarin ben...
Yav zaten kisin toplasan 500 km ya yapariz yada yapmayiz bunun icin lastikmi alacagiz yahu.
Kimse hiçbir şey için masraf yapmak istemez, ancak ne yazıkki o 500 km içerisinde bir şey olmayacağının garantisini kimse veremez. Uzun süreli araç değiştirmeyenler için çok fazla bir kayıp yok bence. 2 takım lastik olacağı için lastikler daha geç eskiyecektir, tek fark ilk başta biraz daha masraf olmuş olması olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 09, 2013, 12:36:04 »
Murat Köse arkadaşımız konuya çok güzel bir açıklama getirmiş.

Hususi aracını hergün kullananların aslında kanunları dahi beklemeden Kış lastiğine geçmesi bir alışkanlık olmalı.

Eğer Kış lastiğine geçersem kesinlikle ucuz 4 ad. jant da alırım, her seferinde lastik sök/tak lastiğe ve janta zarar verebilsede aynı zamanda gereksiz yere balans da yenilenmek zorunda kalınıyor.

Eğer böyle bir uygulama yaparsam, jantı orjinalinden daha ince olarak tercih edeceğim ve lastikte ona uygun olarak daha ince olacaktır.
Bu, hem aracın kaygan zeminde daha stabil olmasını sağlarken hemde yakıt sarfiyatını kısmen düşürecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 09, 2013, 12:46:51 »
En iyisinden - normakinden dislisinden buzlusundan karlisindan 4 adet lastiginizi taktiniz sakin sakin ilerliyorsunuz. aman ben kisin arabami kullaniyorum sanki diten ve o gun bur is icin disari cikan bir vatandas kayiyor ve size bodoslama daliyor. 300-600 tl ekonomi icin 3.000-6.000 tl masraf cikiyor
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 09, 2013, 12:50:57 »
Murat Köse arkadaşımız konuya çok güzel bir açıklama getirmiş.

Hususi aracını hergün kullananların aslında kanunları dahi beklemeden Kış lastiğine geçmesi bir alışkanlık olmalı.

Eğer Kış lastiğine geçersem kesinlikle ucuz 4 ad. jant da alırım, her seferinde lastik sök/tak lastiğe ve janta zarar verebilsede aynı zamanda gereksiz yere balans da yenilenmek zorunda kalınıyor.

Eğer böyle bir uygulama yaparsam, jantı orjinalinden daha ince olarak tercih edeceğim ve lastikte ona uygun olarak daha ince olacaktır.
Bu, hem aracın kaygan zeminde daha stabil olmasını sağlarken hemde yakıt sarfiyatını kısmen düşürecektir.

benim orjinal saç jantlarım duruyor depomda Tekin abi, standart orjinal lastiklerim 185 / 60 / 15 ebatındaydı,  kış lastiği hiç kullanmadım bugüne kadar, sence aynı ebattamı lastik tercih edeyim yoksa daha ince bir lastikmi alayım,  karda ince lastik daha iyi diye hatırlıyorum bende, karı yarıp geçmesi daha kolay çünkü, WRC araçlarda karda koşulan parkurlar için çok ince lastik kullanılıyordu ordan aklımdan kalmış :D

175 65 15 mi alsam ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 09, 2013, 13:04:23 »
benim orjinal saç jantlarım duruyor depomda Tekin abi, standart orjinal lastiklerim 185 / 60 / 15 ebatındaydı,  kış lastiği hiç kullanmadım bugüne kadar, sence aynı ebattamı lastik tercih edeyim yoksa daha ince bir lastikmi alayım,  karda ince lastik daha iyi diye hatırlıyorum bende, karı yarıp geçmesi daha kolay çünkü, WRC araçlarda karda koşulan parkurlar için çok ince lastik kullanılıyordu ordan aklımdan kalmış :D

175 65 15 mi alsam ?

Kar'ı daha iyi yardığı için değilde, kaygan zeminle temas ne kadar az olursa araç o kadar stabil kalır.

175/60 daha performanslı ve orantılı olurken yakıt tüketimini kötü etkilemez diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 09, 2013, 13:07:10 »
  Hususi araçlar için şu anda diş derinliği önemli arkadaşlar. 3mm. altı uyarı, 1,6mm. altı cezai işleme maruz kalma sebebi bildiğim kadarı ile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Aralık 09, 2013, 13:07:56 »
Kar'ı daha iyi yardığı için değilde, kaygan zeminle temas ne kadar az olursa araç o kadar stabil kalır.

175/60 daha performanslı ve orantılı olurken yakıt tüketimini kötü etkilemez diye düşünüyorum.
+ olarak dar tabanlı lastiklerde aracın temas yüzeyi az olduğunu ve yere uygulanan basıncında aracın ağırlığının temas yüzeyine oranı olduğunu düşününce mantıklı oluyor. Ancak 185 ile 175 arasında çok fazla fark olur mu bunu bilmek lazım. Değmeyecek bir değişiklik ise hiç oynama yapmadan aynı ebattan gidilebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 09, 2013, 13:13:39 »
  Hususi araçlar için şu anda diş derinliği önemli arkadaşlar. 3mm. altı uyarı, 1,6mm. altı cezai işleme maruz kalma sebebi bildiğim kadarı ile.

+1

İlgi yönetmelik maddesi:"Araçlarda kullanılan lastiklerin diş yüzeyinin ana yivlerindeki (oluklar) diş derinlikleri, 4 den az lastikli araçlarda en az 1 mm , 4 ve daha fazla lastikli araçlarda en az 1,6 mm olacaktır. Ana yivler, lastik yüzeyinin yaklaşık 3/4 oranında genişliğini kapsayan, lastik yüzeyinin merkezi kısmındaki yivlerdir."

Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.