Gönderen Konu: Şanzıman yağı bu kadar pahalı mı?  (Okunma sayısı 20330 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 8 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Şanzıman yağı bu kadar pahalı mı?
« : Kasım 18, 2013, 22:35:41 »
96 corollanın vites geçişleri biraz zorlu olduğu için Şanzıman yağını değiştirmeye karar verdim ustamın tavsiyesi ile castrol 75-80 yağ aldım bugün 3 litresi 105 lira ve bu araçlar için en iyi yağ olduğunu söylüyorlar. Mesela aynı markanın 75-90 nı vardı 3 litresi 60 liraya ama bu araç için uygun olmadığını söylüyorlar. Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim

Toyota Club Türkiye

Şanzıman yağı bu kadar pahalı mı?
« : Kasım 18, 2013, 22:35:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: Şanzıman yağı bu kadar pahalı mı?
« Yanıtla #1 : Kasım 18, 2013, 22:42:00 »
96 corollanın vites geçişleri biraz zorlu olduğu için Şanzıman yağını değiştirmeye karar verdim ustamın tavsiyesi ile castrol 75-80 yağ aldım bugün 3 litresi 105 lira ve bu araçlar için en iyi yağ olduğunu söylüyorlar. Mesela aynı markanın 75-90 nı vardı 3 litresi 60 liraya ama bu araç için uygun olmadığını söylüyorlar. Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim

Bunu diyen kimdi?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 18, 2013, 22:50:36 »
Vakit kaybetmeden ustanızı ve aldığınız yağı değiştirin derim. Mobilin 75w90 tam sentetik yağını öneririm.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 95 Model 1.6 XEİ
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '95
  • 23 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 18, 2013, 22:51:38 »
Bu araçlara en uygun şanzıman yağı Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90 ve 2 litre yeterlidir.Ben çok kısa bi zaman önce değiştirdim ve çok araştırmıştım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 18, 2013, 23:07:13 »
Arkadaşlar ustama sonuna kadar güveniyorum yıllardır o bakıyor bindiğim araca. Üstelik şimdiki aracımı da kendisinden aldım sayılır ve satmam düşüncesiyle çok iyi bakmıştı araca neden 75-80 yağa itiraz ettiniz? Yağı aldığım yerden de satan kişi  90 a göre çok daha iyi olduğunu , biraz pahalı olduğu için çok tercih edilmediğini ifade etti. Sizin itirazınız yağın çeşidine mi yoksa ücretine mi onu anlamadım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 18, 2013, 23:11:00 »
Arkadaşlar ustama sonuna kadar güveniyorum yıllardır o bakıyor bindiğim araca. Üstelik şimdiki aracımı da kendisinden aldım sayılır ve satmam düşüncesiyle çok iyi bakmıştı araca neden 75-80 yağa itiraz ettiniz? Yağı aldığım yerden de satan kişi  90 a göre çok daha iyi olduğunu , biraz pahalı olduğu için çok tercih edilmediğini ifade etti. Sizin itirazınız yağın çeşidine mi yoksa ücretine mi onu anlamadım
Kesinlikle yağın çeşidine, kullanım kitapçığında aracınız için 75w90 yağ öneriliyor kesinlikle. Birçok araçta 75w80 kullanıldığı için çok bilgi sahibi olmayan ustalar bu şekilde bilgi aktarıyorlar. Kesinlikle kullanmayın o yağı, şanzımanınıza zarar vermiş olursunuz.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 18, 2013, 23:12:47 »
Bildigim kadariyla 75 kismi kisin onemli digeri sikisik trafikte yazin vslerde onemli 80 sikisik trafikte cok incelecegi icin size zaten yine zorluk cikartir korumasini tam yapamaz. 90 diye biliyorum bende.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 95 Model 1.6 XEİ
  • Kilometre: 200000
  • Model Yılı: '95
  • 23 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 18, 2013, 23:17:37 »

Sizin aldığınız yağ bizim önerdiğimiz yağdan daha ucuz bi yağ.Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90 şanzıman yağının litresi 40 tlye yakın.2 litre yeterli 3 litre çok fazla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 19, 2013, 09:46:56 »
Toyota - Honda - Mıtsubıshı gibi Japon grubu araçlar için üretilmiş tek yağ  Mobil SHC 75W-90  Tam sentetik  yağdır. Üzerinde Japon araçlar için özel üretilmiştir diye yazar .Sebebi ise Japon araçların şanzıman dişli yapısı sıkı olduğundan kalın koyduğunuz yag dişli aralarına tam nüfus etmeyip şanzımanın aşınmasını viteslerin sert geçmesine neden olur .Ustanız ustalığına sözümüz yok ama eksik bilgi farklı bir iş.Araç sizin kendiniz bilirsiniz.Bizim dediğimiz yağ 1 litrelik kutularda satılır kutu fiyatı 40-44 tl arasındadır ortalama 2 litre kullanılır .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 401 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 19, 2013, 10:28:40 »
Toyota - Honda - Mıtsubıshı gibi Japon grubu araçlar için üretilmiş tek yağ  Mobil SHC 75W-90  Tam sentetik  yağdır. Üzerinde Japon araçlar için özel üretilmiştir diye yazar .Sebebi ise Japon araçların şanzıman dişli yapısı sıkı olduğundan kalın koyduğunuz yag dişli aralarına tam nüfus etmeyip şanzımanın aşınmasını viteslerin sert geçmesine neden olur .Ustanız ustalığına sözümüz yok ama eksik bilgi farklı bir iş.Araç sizin kendiniz bilirsiniz.Bizim dediğimiz yağ 1 litrelik kutularda satılır kutu fiyatı 40-44 tl arasındadır ortalama 2 litre kullanılır .

Çok bilgim olmadan yazıyorum, yanılıyorsam düzeltin..75w80 yağ, 75w90'dan daha ince değil midir? Eğer böyleyse yazdığınız ile ters düşüyor? dişli yapısı sıkı ise arasına girmesi için daha ince yağ koyulması gerekmez mi?

Mesaj Birleştirildi: Kasım 19, 2013, 10:33:14
Konuyu biraz bölmek gibi olacak ama çok alakası olmadığından sorabilirim diye düşündüm. Bildiğim kadarıyla motor yağlarının üzerindeki endeksler yağın optimum çalışma sıcaklıklarını gösteriyor. 5w30 5 ile 30 drc arasında gibi..Şanzıman yağıda aynı mantık çerçevesinde midir? 75w90 neyi ifade eder, bilgisi olan arkadaşlarımız bizi de aydınlatabilir mi ::)
2017 C-HR Hybrid Diamond

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1.0 VVT İ
  • Araç: Yaris
  • Model Yılı: '13
  • 19 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 19, 2013, 10:56:17 »
w kelimesi winter yani kış koşullarında yağın kalınlığının ölçümüdür. şanzıman için önerim mobil75w90 tam sentetiktir.
castrol mobil in yanında musluk suyu gibi kalır.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 19, 2013, 11:15:08 »
Bunu diyen kimdi?

Vakit kaybetmeden ustanızı ve aldığınız yağı değiştirin derim. Mobilin 75w90 tam sentetik yağını öneririm.

+1

Şanzıman Yağı araştırması için zaten 10TL harcandı, yanlış viskozite alındı, doğru viskozite olsa bile yağın içeriği bu şanzımanın istediği muhteviyata sahip mi?, risk alınıyor, değişim ücreti vs..yani ilave masraflar yolda.

Şanzıman yağının en kalitelisi, ucuzu ve garantilisi, yetkili servistedir. Siz kahvenizi içerken, değişim orjinal tamamlanmış olur. Ayaklarınız çamur olmaz, üşümezsiniz.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 19, 2013, 12:12:35 »
+1

Şanzıman Yağı araştırması için zaten 10TL harcandı, yanlış viskozite alındı, doğru viskozite olsa bile yağın içeriği bu şanzımanın istediği muhteviyata sahip mi?, risk alınıyor, değişim ücreti vs..yani ilave masraflar yolda.
Şanzıman yağının en kalitelisi, ucuzu ve garantilisi, yetkili servistedir. Siz kahvenizi içerken, değişim orjinal tamamlanmış olur. Ayaklarınız çamur olmaz, üşümezsiniz.
+1   Aynen Tekin Bey'in dediği gibi..
Benim auris için  Şanzıman yağı + fren hidroliği değişimi ve işçilik dahil 180 TL fiyat verdiler.. Başka yerde aramaya,uğraşmaya değmez..
Servis ile konuştum 10 gün içinde gideceğim..Bana göre fiyat makul,arabam için de en iyisi..
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 19, 2013, 12:59:04 »
+1   Aynen Tekin Bey'in dediği gibi..
Benim auris için  Şanzıman yağı + fren hidroliği değişimi ve işçilik dahil 180 TL fiyat verdiler.. Başka yerde aramaya,uğraşmaya değmez..
Servis ile konuştum 10 gün içinde gideceğim..Bana göre fiyat makul,arabam için de en iyisi..

40.000km 60.000km gibi yol yapan bu orjinal parçalara 10TL - 20TL gibi fark ödemek, pahalı demek değildir.

Aracınızın bu parçalarının ve beraberinde çalışan parçalarınında extra 1 yıl garanti kapsamında olması, bonus.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 8 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 19, 2013, 22:19:21 »
Arkadaşlar yukarıda bir arkadaşımız da aynısını sormuş, açıklamada kalın yağ vites geçişini zorlaştırır diye yazılmış tavsiyesi sizlerinki gibi 75-90 ama benim aldım dediğim 75-80 yağ daha ince değil mi, ben mi yanlış biliyorum? Yani bizim araçlara ince yağ konulması gerekiyorsa hangisi tercih edilmeli? 75-80 in araca zarar vereceğini yazmış bazı arkadaşlar , o derece mi hatalı bir seçim olur 75-80 yağ koymak? Konuyu iyice öğrenmek için soruyorum başınızı ağrıtıyorum ama kusura bakmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Kasım 19, 2013, 22:29:08 »
Arkadaşlar yukarıda bir arkadaşımız da aynısını sormuş, açıklamada kalın yağ vites geçişini zorlaştırır diye yazılmış tavsiyesi sizlerinki gibi 75-90 ama benim aldım dediğim 75-80 yağ daha ince değil mi, ben mi yanlış biliyorum? Yani bizim araçlara ince yağ konulması gerekiyorsa hangisi tercih edilmeli? 75-80 in araca zarar vereceğini yazmış bazı arkadaşlar , o derece mi hatalı bir seçim olur 75-80 yağ koymak? Konuyu iyice öğrenmek için soruyorum başınızı ağrıtıyorum ama kusura bakmayın.
75w80 yağ 75w90 yağa göre daha ince olduğundan dişliler arasında yeterli tutunmayı sağlayamayacaktır. Yani şöyle düşünün dişliler arasındaki boşluğu tam olarak dolduramayan bir yağ kullandığınızda dişliler birbirine daha fazla sürtüneceği için hem vitesler zor geçmeye başlayacak hemde aşınma fazla olacaktır. Ancak aradaki boşluk tam dolarsa sürtünme azalacağından daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca aracınızın kitapçığında başka değere sahip yağ önerilmediğine göre bir önemi olmalı değil mi? Yani motor yağında farklı değerler yazarken neden şanzıman yağında tek değer var düşünmek gerek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • 14 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Kasım 19, 2013, 23:53:22 »
Arkadaşlar ben geçenlerde şanzıman yağını değiştirttim fakat yağın markası mobil değildi.Pek bilinmeyen bir markaydı.75 90 ve kitapçıkta yazan GL-5 uygun olduğu yazıyordu 1,5 lt lik silindir şeklinde kutuda idi ve 2 tane aldım yaklaşık 2,5 lt koydular aracım 2000 yaris 1,3 vvt-i.Sizce herhangi bir sıkıntı olur mu?markasından dolayı tekrar değiştireyim mi? Buradaki yazılanları okuyunca kafama takıldı.teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Kasım 19, 2013, 23:59:32 »
Arkadaşlar ben geçenlerde şanzıman yağını değiştirttim fakat yağın markası mobil değildi.Pek bilinmeyen bir markaydı.75 90 ve kitapçıkta yazan GL-5 uygun olduğu yazıyordu 1,5 lt lik silindir şeklinde kutuda idi ve 2 tane aldım yaklaşık 2,5 lt koydular aracım 2000 yaris 1,3 vvt-i.Sizce herhangi bir sıkıntı olur mu?markasından dolayı tekrar değiştireyim mi? Buradaki yazılanları okuyunca kafama takıldı.teşekkürler...
Tam sentetik değil ise sorun olabilir. Bilinmeyen marka yağı kullanarak şanzımanı riske edeceğinize 100 lira verin kafanız rahat etsin derim. Ayrıca 2.5 litre konusunda emin misiniz? 2 litre civarı alması lazım diye biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • 14 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Kasım 20, 2013, 00:09:08 »
Tam sentetik değil ise sorun olabilir. Bilinmeyen marka yağı kullanarak şanzımanı riske edeceğinize 100 lira verin kafanız rahat etsin derim. Ayrıca 2.5 litre konusunda emin misiniz? 2 litre civarı alması lazım diye biliyorum.
Tam senteki mi bilmiyorum Ertan bey fakat üç litrenin çoğunu koyduk dedi usta?tam sentetik olması önemli yani.Yarın bakayım aldığı yere tam sentetik olduğu  üzerinde yazar mı ve öyleyse değiştirmeye gerek var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 20, 2013, 00:16:37 »
Tam senteki mi bilmiyorum Ertan bey fakat üç litrenin çoğunu koyduk dedi usta?tam sentetik olması önemli yani.Yarın bakayım aldığı yere tam sentetik olduğu  üzerinde yazar mı ve öyleyse değiştirmeye gerek var mı?
Şöyle söyleyeyim 1.6 araçlarda manuel şanzıman 1.9 litre alıyor tam olarak, sizin aracınız 1.3 olduğu için hacim aynı mıdır bilmiyorum. Ancak kuvvetle muhtemel aynıdır. Şişeden doldurulduğu için yanılmış olabilir ustanız. Yağ konusunda ise mesela bende değiştirirken araştırdım mobil 75w90 yağın önerildiğini gördüm.