0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Atila abi şimdi diyorsunki ; 150-200 bin km ye kadar 5w30 sonrası 0w40 veya 5w40 !! bana inan...benim araç 76000 km benim kullanacağım yağ 0w40 olucak..ne sıkıntısı olabilir ? hatta sana sorduğumda sen bu yağı tavsiye etmiştin.bende seni dinleyerek bu yağı kullanmaya karar verdim.sıkıntı olmaz dimi abi ?
özen ticaret benimde yağ aldığım firma gayet iyiler.
Cok sağol Alper. Alıyorum bu yağı. Kitapçık illaki 0w20 kullanacaksın diyor. Servis 10w40 yeter diyor.. Yemezler.. ilk bakımda 5w30 koydurdum. Şimdi 0w20'ye dönüyorum.Elimde 2-3 ay beklemesi sorun olmaz degil mi ? bu nasıl servis ben özel servisken bu araçlarda 10-40 yagı tavsiye etmiyorum ,, bir önceki bakımı serviste yaptırmış araçlar geliyor bazen koydukları yag ile araç 10,000 km yapmış resmen yanık kokuyor yazık bu motorlara lütfen sadece tam sentetik yag kullanın ben mobil satıyorum toyota türkiyeye ilk girdigi günden son bikaç yıla kadar da mobil kullanıyordu mobil şuanda piyasdaki en iyi yaglardan biri denebilir ,enos da güzel bir yag diye duydum ama hiç kullanmadım ,sanırım honda nın dolumunda bu yag kullanılıyormuş
Bu arada bu raf ömrü meselesi benimde kafama takıldı. 2 yıl diyen var 5 diyen var. Benim aldigim yağ 2012 10. ay üretilmiş.. Hanüz yağı kullanmadim. 2 ay sonra kullanacağım.
Atilla bey avensis 1.6 lpg;li aracımda 5W40 tam sentetic mobil 3000 kullanıyorum aracın kilometresi 164.000 de bana hangi yağı tavsiye edersiniz
Bu arada ilkerlere mail attim. Aninda telefon ile geri dönüş yaptilar. Eneos yağlarlarda SM serisi full sentetic ürünlerimiz raf ömrü açılmadıktan sonra yoktur dedi. İsterseniz 10 yıl sonra açıp kullanabilirsiniz dedi.Yorumlarınızı merak ediyorum.
devam et, 250 bine gelince mobil1 5w50 kullanırsın.
atilla bey 250 binde gelince 5/50 geçilmesine hiç gerek yok o km. toyota için hiç problem olmaz 5/50 bayagı kalın bir yag biz ae101 kasalarda kullanıyoruz onu mobil-1 0/40 kullanarak 1,000,000 km. yapan araçlar var (saygılar)
Yusuf kardeşim ben 3sfe motorda 10w60 kullanıyorum oğlum da aynı yağı kullanıyor onunda arabası aynı ve inanmayacaksınız son yağla 30bin yapmış. 0w40 la 1 milyon yapılır ama 5w50 ile daha fazla yapılır. arkadaşlar kalın yağ öcü değildir eğer iyi bir yağsa motoru ince yağa nazaran çok daha iyi korur.
Koruma olarak daha fazla koruması hangi koşullarda kullanıldığına göre değişir, eğer sıcak iklimi olan bir yerde iseniz dediğiniz gibi kalın yağ daha fazla koruma sağlar. Ancak soğuk bir yerde kalın yağın donması ya da akışkanlığının azalmasının gerçekleşme durumu daha fazladır. Dolayısıyla koruma oranı o sıcaklıkla normal akışkanlık değerini koruyabilen bir yağdan daha az olacaktır. Ayrıca kalın yağlarda iç direnç daha fazla olacağıncan gerek yağ pompası açısından gerekse motor içerisindeki gezindiği noktalar açısından daha zorlayıcı olacaktır. Bence kesinlikle x yağı en iyi diye bir şey olamaz, belirttiğim gibi yaşadığınız yerden tutunda aracı kullanış mesafeleriniz, kullanış tarzınız gibi birçok parametreye bağlı olarak seçilecek en uygun yağ en iyidir sizin için.
ertan kardeş bölüm sorumluluğun hayırlı olsun. yağ pompası, eksantrik mili, krank , piston ve sekmanlar araba km yaptıkça aşınır ve boşluk yapar. yağ pompası aşındıkça tazyiği düşer, eksantrik yatakları aşındıkça ana yataklara giden yağın basıncı düşer ve aşınma başlar. piston sekman aşınınca motorun kompresyonu düşer güç kaybı başlar. işte kalın denilen yağ bu aşınmaları tolere eder ve motor ömrü bir o kadar artar. ayrıca multigrade yağlarda soğukta ayrı sıcakta ayrı viskozite oluşur, yani 10w60 yağ soğukta 10 numara sıcakta 60 numara olur, yani soğuk iklimde motoru sıkan ilk viskozitedir, 15w40 soğukta 10w60 dan daha kalındır.
Atilla abi bu bilgiler için teşekkürler.Bende müsadenle bir bilgi paylaşmak istiyorum.İnceledigim hemen hemen tüm uzun yol araç testlerinde 100K/150K larda araba fabrika verilerinin altında yakıt tüketmeye başlıyor (sembolik degerlerde) 200K ya uaştıgında ise tekrar artmaya başlıyor.Bu mantıkta Km arttıkça yagın kalınlaştırılması mantıklı peki buna nasıl karar verilmeli?Teknik olarak ölçüm metodu varmı yoksa koydugumuz yagdan sonraki degişimde %X eksilirse kalınlaştırılmalı şeklindemi?