Gönderen Konu: Lastik Basınçları  (Okunma sayısı 8859 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
Lastik Basınçları
« : Eylül 22, 2013, 22:51:04 »
Merhaba otomobil severler,

Araçlarımıza, genelde fabrikasyon olarak sert hamurlu yüksek performans lastikleri takılmakta ve yine bu lastiklere uygun hava basıncı değerleri belirlenmektedir. Fakat çoğumuz ülkemizin bozuk yollarından dolayı lastiklerimizden gelen sesleri ve titreşimleri azaltmak için yumuşak hamurlu lastikleri tercih etmekteyiz. İşte bu noktada fabrikanın belirlediği hava basınçları yetersiz gelmekte, lastiklerin düzensiz aşınmasına sebebiyet verdiği gibi frenlerinde tam dozunda çalışmamasına sebebiyet vermektedir.

Yumuşak hamurlu lastik seçimi yaptığımızda, aracımızın sınıfına uygun olarak 2 ile 4psi daha fazla hava basmak bu tip olumsuzlukları ortadan kaldıracağı gibi aynı zamanda yakıt ekonomisi yapabilmemize de yardımcı olacaktır.

Şöyle bir örnek vermek isterim; 3 yaşındaki oğlumun küçük bisikletinin lastiklerine de 36psi hava basmaktayım. Bazılarımız belki şaşıracaktır, bukadar hava lastiği patlatmıyor mu? diye.. şunu unutmamak gerekir; bu birimler hava miktarı değildir, basınç birimidir. O nedenle bisiklet lastiğinde aynı basınca çok daha çabuk ulaşılır ve pedallar zorlanmadan çevrilir.

Toyota Club Türkiye

Lastik Basınçları
« : Eylül 22, 2013, 22:51:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 14 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Ynt: Lastik Basınçları
« Yanıtla #1 : Eylül 22, 2013, 22:53:29 »
Çok faydalı teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kadınlar insandır, biz insanoğlu.
  • 25 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 26, 2013, 10:36:47 »
Teşekkür ederim, hic dikkatimi cekmemisti, ilginç?
Sizi sabah namazına kaldıracağına söz veren birisiyle evlenin!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 26, 2013, 12:15:48 »
  İzninizle bu güzel bilgilere eklemenin yanında farklı bir bakış açısı da getirmek istiyorum.
 Lastiğin hız endeksi yükseldikçe, sertleşeceği her daim geçerli değildir. Örneğin F1 araçlarında yumuşak hamurlu lastikler ile, aynı hız seviyeleri yakalanmasına rağmen sadece lastiğin kullanım ömrü kısadır. Sonuçta yumuşak lastik ısıya karşı, nispeten sert olana göre daha az dayanıklıdır doğal olarak. Ancak yumuşak lastikte, serte göre daha iyi yol tutar. Tabi diğer tüm şartlar aynı iken. Tabi bunda; ısınan lastiklerin yüzeyinin yol ile sergilediği uyum da önemlidir. Olması gerekenden düşük havalı lastik, normalden daha fazla ısınır. Sıcak lastik soğuk durumuna göre daha iyi yol tutar ancak bunda da bazı sınırlar vardır.
 Ayrıca taban hamurunun sertliği ile yanak sertliği de farklı olabilir ve etkileri de farklıdır. Yumuşak yanak, yaylanma konforunu arttırır(ebatlar ve diğer şartlar aynı iken). Ancak kıvraklığı ve dayanımı daha azdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3431 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 26, 2013, 13:01:23 »
Mutlaka geçmişte paylaşmışımdır ama hatırlatma olması için;

Demirbükey ileri sürüş teknikleri okuluna gittigimizde teorik eğitimde eğitmen;
Çogu yerde lastik basıncının 32PSİ verildigini bunda konfor payınında oldugunu belirtmişti.
Dikkat ederseniz 160Km/h tan sonra 32 olan basınç 36PSİ'a çıkıyor neden diye sormuştu?

Bilmedigimiz içinde kendisi cevap verdi;
Bu hızlardan sonra üreticiler risk alamaz ve olması gereken basıncı tavsiye ederler demişti.
Hatta normal zamandada buna yakın kullanırsanız konforlu konforlu kaza yapmaktan ise konforsuz konforsuz yolda kalırsınız demişti.

Tekin abi;
Ben bisikletime 60/65 PSİ basıyorum altında hiç tat alamıyorum.  :D
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: '13
  • 28 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 26, 2013, 13:50:34 »
Ben en son aracın torpido gözünde yazan değerleri bastım. 32 psi. 160 sonrası 36 psi yazıyor ben o hızlara çok çıkmadığım için 32 bastım. Lastiklerim Bridgestone E250. Lastikçiler genelde 30 basalım diyor acaba doğru birşey mi yaptım?
Toyocuk :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 26, 2013, 13:53:55 »
Ben en son aracın torpido gözünde yazan değerleri bastım. 32 psi. 160 sonrası 36 psi yazıyor ben o hızlara çok çıkmadığım için 32 bastım. Lastiklerim Bridgestone E250. Lastikçiler genelde 30 basalım diyor acaba doğru birşey mi yaptım?
32 psi hava daha doğru.Çünkü zamanla lastiğin havasında azalma oluyor.Ayrıca düşük basınçtada yüksek basınçtada araç zarar görür.LAstik düşük basınçta dengesiz aşınır.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3431 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 26, 2013, 14:01:21 »

Düşük basınçl astik için aşırı zararlıdır.
Esnemeden dolayı ısınır dengesiz aşınır.
Fazla basınçta (40PSİ üstü) aracın yürüyen aksamına zarar verir.

Max. Kaç basılır derseniz fabrikada 60PSİ basıyoruz sevkiyatta inmelerden fazla etkilenmemesi için satış sırasında servisler olması gereken seviyeye düşürüyorlar.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 26, 2013, 14:21:00 »
  Olması gerekenden düşük basınçta lastik omuz kısmından daha çabuk aşınır. Aşırı fazla hava basınçlı lastikte, taban ortasından daha fazla aşınır. Ayrıca; idealden düşük hava basınçlı lastik, dış darbelere karşı daha dayanıksızdır.

Benim araç Hb. ve önlere 33(benimkinde mak.:35), arkalarda 30psi. kullanıyorum.

Bu arada; dizel enjektör basınçlarının(hele ki piezo) 1.600-2.400bar arasında olduğunu bilmek ilginç gelebilir.
 1 bar= 14.5psi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 26, 2013, 18:17:01 »
Ben 4 lastigede 33psi basiyorum. Biraz daha mi yuksetsem?
Arac 2010 corolla 2.0
Lastikler 215/45-17

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Eylül 26, 2013, 22:22:42 »
Arac 2010 corolla 2.0
Lastikler 215/45-17

Lastiklerin ebadlarından ziyade marka ve modeli?
Fabrikanın önerdiği basınç?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 36000
  • 15 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 26, 2013, 22:44:41 »
Önceki aracımda 32 basıyordum tabi PO nun hava makinasına göre :) Acaba şunaki Corolla 1.6 2010 aracıma kaç hava basmalıyım(orijinal lastikleri).
Toyota Corolla 2001 1.6 Terra Special
Toyota Corolla 2010 1.6 Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Eylül 26, 2013, 22:46:04 »
Lastiklerin ebadlarından ziyade marka ve modeli?
Fabrikanın önerdiği basınç?
Nitto NT830
215/45R 17  91W
Fabrikanin onerdigi bisi yok abi onun bende 33psi yapiyorum :) Siz ne onerirsiniz?

http://www.nittotire.in.th/NT830/nt830_size.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Eylül 26, 2013, 23:24:35 »
teşekkürler tekin ağabey ...
yumuşak hamurlu lastiklerde olsa üretici firmaların( lastik firmalarının) önerdiği lastik basınçlarını dikkate almakta fayda varmıdır acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Eylül 26, 2013, 23:30:54 »
teşekkürler tekin ağabey ...
yumuşak hamurlu lastiklerde olsa üretici firmaların( lastik firmalarının) önerdiği lastik basınçlarını dikkate almakta fayda varmıdır acaba?
Elbetteki,yani hem araç üreticisinin hemde lastik üreticisinin önerdiği değerleri dikkate alıp ortalama bir değerke karar vermek gerek.Örneğin araç üreticisi 32 öneriyor,lastik üreticisi 34-35 öneriyorsa 33 veya 34 yapılabilir diye düşünüyorum.Tabi bu miktarlardaki payı nitrojen kullandığımızda farklı normal hava kullandığımızda farklı düşünmek gerekir.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Eylül 26, 2013, 23:40:39 »
Elbetteki,yani hem araç üreticisinin hemde lastik üreticisinin önerdiği değerleri dikkate alıp ortalama bir değerke karar vermek gerek.Örneğin araç üreticisi 32 öneriyor,lastik üreticisi 34-35 öneriyorsa 33 veya 34 yapılabilir diye düşünüyorum.Tabi bu miktarlardaki payı nitrojen kullandığımızda farklı normal hava kullandığımızda farklı düşünmek gerekir.

nitrojen herkesin yaptıracağı bir olay değil en azından havaları genelde benzincilerde kontrol ettiğimizide düşünürsek..tekin ağabeyin söylediği yumuşak lastık hava basıncı ile sert lastık hava basınçlarının farklı olabileceğini üretici firmalarnda görüyor yada bilyor olması gerektiğini analtmaya çalışıyorum):

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Eylül 26, 2013, 23:58:45 »

nitrojen herkesin yaptıracağı bir olay değil en azından havaları genelde benzincilerde kontrol ettiğimizide düşünürsek..tekin ağabeyin söylediği yumuşak lastık hava basıncı ile sert lastık hava basınçlarının farklı olabileceğini üretici firmalarnda görüyor yada bilyor olması gerektiğini analtmaya çalışıyorum):
Anladım,üretici sitelerinde dahi araç üreticilerinin önerilerine uymamız gerektiği söylendiğine göre bence hamur kavramını çokta düşünmek gerekmiyor diye düşünüyorum.32 psi ile 36 psi arası öneriliyor ortalama olarak araçlarımız için.Yumuşak hamurlu ise 33 yapılabilir mesela.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Eylül 27, 2013, 10:11:42 »

nitrojen herkesin yaptıracağı bir olay değil en azından havaları genelde benzincilerde kontrol ettiğimizide düşünürsek..tekin ağabeyin söylediği yumuşak lastık hava basıncı ile sert lastık hava basınçlarının farklı olabileceğini üretici firmalarında görüyor yada biliyor olması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum):

Yumuşak lastikler aynı basınç değerleriyle aynı hizmeti veremezler, otomobil üreticisinin verdiği min. - max. basınç değerler arasından kullandığımız yol şartlarına en uygun olanını seçmek daha doğru olacaktır. Örnek; yumuşak veya sert hamurlu farketmeksizin fabrikanın verdiği 160km/h< 39psi ancak bu sürat ile sürekli gidilecekse anlamındadır. Fakat yine fabrikanın önerdiği 160km>32psi ise kötü yol şartları içindir. Yani en bozuk yollarda dahi bu basıncın altına düşmeyin denmektedir. Bu durumda hangisi doğrudur? Hiçbirimiz 180 ile saatlerce sabit Daytona yapmadığımıza göre 39 fazla gelir, genelde orta kalite veya kaymak asfaltta kullandığımıza göre 32psi'de düşük gelecektir. 32psi basıncın özellikle yumuşak hamurlu lastiklerde daha düşük kaldığını şöyle gözlemleriz. Lastiğin omuzunda 45C'lik köşe bölgesi vardır, yerdeki toz bu köşe çizgisini aşıp yan kısma taşmışsa lastikte yetersiz basınç var demektir. Örnek olarak aşağıda kendi ön lastiğimin görüntüsü, ön lastik sağ-sol dönerken daha fazla omuza bindirme yapar. Yaris Hybrid fabrika verisi 33-29 ama H sınıfı Bridgestone lastiklerle deneyerek 34-30psi basıncın şu an için en konforlu ve ekonomik yakıt tüketimi çıkaran basınç olduğunu tecrübe ettim. Arkaya yolcu ve bagaj koyduğumda, arkalara 32psi basacağım.

Özellikle elektronik hava saatlerini tercih ediniz.
Herkes kendi aracının min. fabrika basınç değerine göre artış yapmalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Eylül 27, 2013, 10:25:30 »
Arac 2010 corolla 2.0
Nitto NT830

Kadircim, uzay teknolojili desenli bu lastikleri tanımıyorum, uzaktan yorum yapamayacağım fakat bende Corolla kullandım ve özellikle 2.0 motorun varsa önler için 33psi'nin oldukça düşük kalacağını düşünüyorum. Bana kalsa önleri 36 veya aşağısı psi yaparım ve resimdeki görüntüyü yakalamaya çalışırım. Arkalar için 33 uygundur, yinede lastiğini gözlemle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 54000
  • 120 kere teşekkür etti
  • 222 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Eylül 27, 2013, 12:03:43 »
ben 195/65/16 lastiğe 33 basıyorum. fabrikanın  önerdiği basıncı bilmiyorum. 2008 astra 1.3 cdti. yeterli mi acaba?
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma