Gönderen Konu: Mobil 1 ESP Formula 5W-30 motor yağı ve 2008 Yaris 1.4D-4  (Okunma sayısı 23325 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
Merhaba arkadaşlar.

Belki faydam dokunur diye yaşadığım bir tecrübeyi anlatmak istiyorum.

Yarisimi satın aldıktan sonra bütün bakımlarını yaptırmak üzere, İstanbulda arkadaşlarım tarafından tavsiye edilen bir toyota tamircisine arabamı teslim ettim. Arabayı aldığım günden beri sorunsuz bir şekilde memnuniyetle kullanıyordum. Arabayı teslim aldıktan sonra bir türlü ilk kullandığım günkü hazzı alamadım. Motor sesi inanılmaz artmıştı, performans düşüklüğü ve yakıt tüketimi konusunda sıkıntılarım vardı. Bakım yaptırdığım yer dahil bir kaç yere tekrar gösterdim ve herşeyin normal olduğunu söylediler. Bir süre idare ettim ve kabullenmeye çalıştım. Resmen soğumuştum toyotodanda yaristende. Yaz gelince tatil amaçlı şehirler arası yolculuklara başladım ve motor sesi, yakıt ve performans üçlüsü tam bir ızdırap olmaya başladı. Taki İstanbul'dan memleketim Gaziantep'e 1150 km yol gelinceye kadar. Yol boyunca moral bozukluğuyla geldim Arabayı düzeltmeye karar verdim. Yakıt katkısı ve enjektör temizleyici kullandım. İşe yaramadı... Enjektörleri söktürüp temizlettim hatta enjektör bilyalarını yeniledim işe yaramadı...  En sonunda yağdan kaynaklanan bir sorun olabileceğine karar verdim. Tamircimi aradım 10w-40 yağ kullandığını söyledi. Muhtemelen ucuz ve yarı sentetik yağ olmalıydı. Araca en pahalı motor yağı olan Mobil 1 ESP Formula 5w-30 yağ koydurdum fe filtreyi değiştirdim. Arabam şu anda ilk aldığımgünden daha iyi durumda. Ses ve performans sorunumun tamamen ortadan kalktı. Sadece motor yağı yüzünden aylarca sıkıntı çekip durdum.

Nacizane tavsiyelerim...

1- Arabanızın huyunu suyunu, sorunlarını yada sorunun neyden sonra kaynaklandığını, normal kullanımdan farklı olarak duyulan garip sesleri vs.. ustalar sizden daha iyi bilemez.

2- Servis pahalı diyorsanız, özel servislere ve tamircilere çok dikkat edin. Mümkünse bir kaç yere gösterin. İnternetten araştırın mutlaka. Bu forumda arama yapın, yeni konu açıp insanlara danışın. Forumda size seve seve fikir verecek iyi insanlar var.

3- Ucuza kaçmayın. Ucuz malzeme size masraf açacak sorunlar çıkarabilir. Hem daha çok paranız gider hemde canınızı sıkar.

4- Tamircilere ve özel servislere güvenseniz bile mümkünse arabanın başında bekleyin. Hangi malzemeleri neden kullandığını sorun. Parça alınacaksa tamirciye aldırmayın, gidin siz alın yada araştırıp alın. Tamircinin parçayı taktığını gözünüzle görün yada kullanılan malzemeyi (yağ hidrolik vb...) kullanırken görün. Bunu yapamıyorsanız aracı teslim alırken ayrıntılı sorular sorun, bilgi alın, hasarlı parçayı görün.

5- Özellikle dizel araçlarda yağ ve yakıt konusuna dikkat edin. Kaliteli yakıt ve yağ kullanın. Örn: Mobil1 ESP Formula yağın değişim km'si 50bin km. Fiyatı 100 - 130 tl aralığında. Aslında 10bin km'de değişen 50 60 tllik yağlara göre daha ekonomik. Kaliteli yakıt kullanmazsanız ödeyeceğiniz enjektör temizleme yada değişme işlemi için tasarruf ettiğiniz parayı fazlasıyla ödeyebilirsiniz.

6- İstanbulda işçilik için çok fazla para istiyorlar ve kazıklamaya çalışıyorlar. 300 TL lik enjektör temizliğini başka şehirde 100 TL'ye yaptırdım. 70 TL verip klima düğmesini yaptırmama rağmen 3 gün sonra bozuldu, ve konsoldan envai çeşitte sesler gelmeye başlamıştı. Başka şehirde aynı düğmeyi tekrar yaptırdım ve konsolu söktürüp istanbuldaki tamircinin kırdığı kısımlar yaptırdım ve 30 TL ödedim. Yani işçilik için söylenen fiyatı hemen vermeyin, mutlaka pazarlık yapın...
Toyota Yaris 1.4D-4 2008

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Mobil 1 ESP Formula 5W-30 motor yağı ve 2008 Yaris 1.4D-4
« Yanıtla #1 : Ağustos 24, 2013, 23:18:16 »
Paylaşımınız için teşekkürler. yakıtta nasıl bir değişim(litre olarak) gözlemlediniz. Aynı görüşleriniz benzinli yaris içinde geçerli olabilirmi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '16
  • 22 kere teşekkür etti
  • 112 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 24, 2013, 23:52:20 »

5- Özellikle dizel araçlarda yağ ve yakıt konusuna dikkat edin. Kaliteli yakıt ve yağ kullanın. Örn: Mobil1 ESP Formula yağın değişim km'si 50bin km. Fiyatı 100 - 130 tl aralığında. Aslında 10bin km'de değişen 50 60 tllik yağlara göre daha ekonomik. Kaliteli yakıt kullanmazsanız ödeyeceğiniz enjektör temizleme yada değişme işlemi için tasarruf ettiğiniz parayı fazlasıyla ödeyebilirsiniz.

Hiçbir yağ firması km olarak değişim zamanı vermez, söylediğiniz bu km(50bin) her türlü motor için çok fazla. Bu nedenle yağ firmaları eğitimlerinde genelde km belirtmek yerine çalışma saatini belirtirler.

Mesela sürekli dur-kalk olan bir trafikte kullanılan araç ile akan bir trafikte veya uzun yolda kullanılan aracın motorlarındaki yağların özelliğini kaybetme km'leri aynı olmayacaktır. Çünkü x saatte yoğun trafikte kullanılan araç 5000km yaparsa, aynı çalışma saatinde diğer aracın yapacağı km fazla olacaktır.

İmkan oldukça günümüz turbo dizel araçları için 5w30, benzinli araçlar için 0w20 kullanmak uzun motor ömrü  sağlayacaktır.

Ayrıca amerikada bakımlarda sürekli mobil1 yağ kullanılan araçların, kullanılmayanlara göre yaklaşık 1000$ daha yüksek fiyata alıcı bulduğunu 2-3 arkadaştan duydum.
2009-2012 Auris Comfort Extra LS 1.6-132PS Valvematic
2012-2016 Corolla Comfort Extra 1.4 D-4D 90 PS
2016 - Corolla Premium Navi High 1.4 D-4D 90 PS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 25, 2013, 00:12:43 »
Paylaşımınız için teşekkürler. yakıtta nasıl bir değişim(litre olarak) gözlemlediniz. Aynı görüşleriniz benzinli yaris içinde geçerli olabilirmi.

Rica ederim Erol Bey,

Yagi yeni degistirdigim icin biraz devirli kullanip arabanin yeni halini test etmeye calisiyorum. Bu yuzden yakit icin dogru veri ortaya cikmayabilir ama bu sekilde 6.5 lt gosteriyor yol bilgisayari. Onceden 7 lt den asagi dusmezdi. Daha sakin kullaninca ve bir depoyu bitirince net degisimi paylasirim buradan.
Benzinli araclar ile ilgili fazla bilgim yoktur. Bundan onceki iki arabamda benzinliydi ve yillarca yagla ilgili bir sorunum olmamisti. Benzinliler bu konuda daha sansli sanirim. Dizelde yagin bu kadar onemli oldugunu bende bilmiyordum.
Ayrica performansi cok farkediyor arabanin. Bu kesinlikle yakitin daha verimli kullanimi anlamina gelir ve yakit ekonomisi saglar. Mobil1'in sitesinde ustune bastirarak ekonomi saglayacagindan bahsediyorlar.

Resmi sitesinden bir link paylasayim. Neden tam sentetik ve kaliteli yag kullanilmasi gerektigini daha iyi anlatiyor
http://www.mobil1.com.tr/sentetik-yag-nedir.aspx

Toyota Yaris 1.4D-4 2008

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 25, 2013, 00:29:49 »
Hiçbir yağ firması km olarak değişim zamanı vermez, söylediğiniz bu km(50bin) her türlü motor için çok fazla. Bu nedenle yağ firmaları eğitimlerinde genelde km belirtmek yerine çalışma saatini belirtirler.

Mesela sürekli dur-kalk olan bir trafikte kullanılan araç ile akan bir trafikte veya uzun yolda kullanılan aracın motorlarındaki yağların özelliğini kaybetme km'leri aynı olmayacaktır. Çünkü x saatte yoğun trafikte kullanılan araç 5000km yaparsa, aynı çalışma saatinde diğer aracın yapacağı km fazla olacaktır.

İmkan oldukça günümüz turbo dizel araçları için 5w30, benzinli araçlar için 0w20 kullanmak uzun motor ömrü  sağlayacaktır.

Ayrıca amerikada bakımlarda sürekli mobil1 yağ kullanılan araçların, kullanılmayanlara göre yaklaşık 1000$ daha yüksek fiyata alıcı bulduğunu 2-3 arkadaştan duydum.

Yagi aldigim yer bana 1 yil suresi var demisti yagin. 50bin km degisimi var ama ben 1 yilda okadar km yapmiyorun dedim. 25binde degistir o zaman dedi. Muhtemelen 1 yil sonunda 20bini ancak bulacak km. Bende zaten 50bin km bekleyip riske atmam arabayi. 20bin km de degissem yine yeterlidir benim icin. Yari sentetik 10w-40 yag ne kadar asindirdi motoru bilmiyorum ama bundan sonra daha cok dikkat edecegim. Arabam 140binde ama motorun durumu cok iyiydi. Dikkatli olmazsam motor bakimi bana patlayabilir.
Toyota Yaris 1.4D-4 2008

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 26, 2013, 12:21:05 »
Bizim türkiyede çoğu kullanıcı 10w-40 yarı sentetik kullanıyor, bu zihniyet değişmedi hala, zaten bundan dolayı motorlar 150,000 km civarı rektefiye görüyo, ayçiçek yağı koysan daha çok gider.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 26, 2013, 14:01:28 »
Bende 20 bin bakımında yağı kendim götürdüm ve servise sordum ne alayım diye Mobil 1 ESP Formula 5W-30 önerdiler. 100tl ye bostancı sanayiden mobil bayisinden aldım ve çok memnunum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 26, 2013, 14:03:43 »
Ben 50 bin km dir Mobil 1 ESP 5w30 kullanıyorum. Bende çok memnunum. Yağı otostarttan kampanyadan 65 liraya almıştım. Halen evde iki tane 4 er litre yağ yedekte tutuyorum :)
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 26, 2013, 14:49:01 »
Ben 50 bin km dir Mobil 1 ESP 5w30 kullanıyorum. Bende çok memnunum. Yağı otostarttan kampanyadan 65 liraya almıştım. Halen evde iki tane 4 er litre yağ yedekte tutuyorum :)

Bende internetten takip edip ucuza kapaticam bitane. Fakat 2 tane 100bin km yapar. Araba dayanir insallah o kadar :)
Toyota Yaris 1.4D-4 2008

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 26, 2013, 14:51:08 »
Bizim türkiyede çoğu kullanıcı 10w-40 yarı sentetik kullanıyor, bu zihniyet değişmedi hala, zaten bundan dolayı motorlar 150,000 km civarı rektefiye görüyo, ayçiçek yağı koysan daha çok gider.

10 ltlik tenekelerle yag alip onu kullaniyor tamirciler. Tabi listeyede 100 tl yaziyorlar degisim icin :))
Toyota Yaris 1.4D-4 2008

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 26, 2013, 14:52:41 »
Bende 20 bin bakımında yağı kendim götürdüm ve servise sordum ne alayım diye Mobil 1 ESP Formula 5W-30 önerdiler. 100tl ye bostancı sanayiden mobil bayisinden aldım ve çok memnunum.

Servis ne kadar aldi yag degisimine
Toyota Yaris 1.4D-4 2008

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 26, 2013, 15:48:41 »

Aynen kankamin tavsiyesine uydum ve bir daha baska bi yag dusunmedim.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 26, 2013, 15:55:30 »
Aynen kankamin tavsiyesine uydum ve bir daha baska bir yag dusunmedim.

Sercan'cım  bende  DPF olmadığı için  ustaya sordum 5/40 Castrol Edge senin için ideal dedi..Ben de aynen devam diyorum..
Benim araba 2009 model..Bunlarda DPF  yok..   5/30 yağ koysam bile gider herhalde,maliyet açısından Ufuk'ta  gerek yok abi demişti..
Ben de öyle yaptım :)
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 26, 2013, 16:03:19 »
Cokda farketmez aslinda ama sizin arac icin en uygununu kullaniyorsunuz bencede.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 26, 2013, 16:29:56 »
Yeni nesil Toyota motorlarına ince yağlar daha uygun. Bunu aslında genel bir bilinçlendirme kampanyasına dönüştürmemiz lazım. Yağ üretimi Türkiye'de diğer birçok şey gibi oligopoli olduğundan istediğimiz değil, bulduğumuzu kullanmak zorunda kalıyoruz bu da yanlış.

Daha ben hiç satışta olan 0W-20 yağ görmedim örnek olarak.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 711 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 26, 2013, 19:07:48 »
0-20 yağı toyota kendisi önermiyor ki ? siz nasıl kullanacaksınız ? ekonomi için kitapçığa yazılmış ancak yağın sadece 20 numara olması aşırı koşullarda motoru korumaya yetermi tartışılır..

siz bırakın 0 40 , 10 60 yağ kullanmayı önce insanlara yağın ve filtresinin ömrünün olduğunu anlatın. değiştirsinlerde 20 50 koysunlar , yeterki değişsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 26, 2013, 19:56:20 »
Ekonomik için yazılmış diyorsunuz ama foruma bir bakın isterseniz "benim araba çok mu yakıyor?" diye kaç tane konu sayacaksınız bakalım ;)

Değişim konusundan bir örnek, Amerikan araçlarında yağ değişimi için yol bilgisayarında uyarı çıkar. Bizde satılan hiçbir toyotada bunu görmedim daha.

edit:

Ha bir de şu var, 0w-20 gibi yağların değişim periyodu 15000km.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 711 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 26, 2013, 20:41:10 »
ben şunu anlatmak istiyorum. zor bir durumda kalsanız ? mesela uzun süre tam gaz gitmek zorunda kalmak veya sıcak bir günde trafikte kalsanız...
bu durumda arabayı kullanmayacakmıyız ?

ben her koşulda güveneceğim bir yağ seçmek isterim. güven verdiği için toyota kullanıyorum. ince yağ ile aklıma " acaba bişey olur mu " diye getirmek istemem.
yani yine hem motoru yormayacak hemde yeterince tasarruf yaptırıp 15 bin km kullanılacak yağlar var. mesela 5 30 veya 0 30...
benzinden kazanacağınız 0.01 litre için aklınızda soru işareti ile gitmek istermisiniz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 27, 2013, 07:54:01 »
Yarisin kitapçığında 0w-20 öneriyor, eğer bu yağı bulamazsanız 5w-30 koyun fakat diğer değişimde mutlaka 0w-20 koymalısınız diye yazmış.
Bende mitsubishi colt var 2011 model yağ değişimi 15.000 km de bir yapılıyor servisler10w-40 koyuyor fakat anlaşma gereği bu kalitesiz yağı koyuyorlar, Avrupada 5w-30,0w-40 veya 5w-40 tam sentetik koyuyorlar ve yağ değişimi 20.000km bir yapılıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 27, 2013, 09:18:11 »

Servis ne kadar aldi yag degisimine

Hulusi bey benim durumum biraz karışık :D  20 bin bakımına 490tl dediler,  bende bakım demedim, bakımda ne değişecek ise  listesini çıkarıp servisten istedim,  yağ filtresi + karter tapa contası + hava filtresi + mazot filtresi   ve yağı kendim getirmek koşulu ile hepsinin değişimi ve ücretine 170TL istediler Bursadaki serviste yaptırttım ve 100TL de yağ verdim 270TL ye bitirdim işi,   20 bin bakımı diyince 490TL oluyor nedense fiyat  aç bunlar aç.  gözlerini para bürümüş. 

haa şimdi 20 bin bakımı yazmıyor aracın servis kayıtlarında ama ne sıkıntı çıkartırlarki bana ? bence hiçbir sıkıntı olmaz garanti ile alakalı çünkü 20 bin km de yapılması gereken işlemlerin hepsi yetkili serviste yapılmış kayıtları var :)  sadece 20 bin bakım diye yazmıyor okadar.