bu arada madem konu yağ değişim zamanına geldi

corolla ve yarisin arasında bi hata yapıp ekonomi için traktör gibi ses çıkaran dizel bir peugeot 206 Plus aldım

herneyse bu aracın yağ değişimi 20 bin de 1 di ve aldım 1 yıll kullandım 1 kere yağ değiştirmeden sattım

bakım aralığı keseyi epey koruyor
bir adet sipariş verdim umarım memnun kalırım
Bende geçen kampanyadan aldığım bir şişe duruyor, bir tane daha mı alsam ki
Motor yağlarının raf ömrü 1 yıldır, ucuz diye çok almak mantıklı olmayabilir. Ucuz olan yağların üretim tarihlerine dikkat ediniz.
3 YIL diye biliyorum
3 yıl değil. Zaten servis periyoduna bakarsanız yağ değişimi için 1 yıl veya 10.000km yazar. Bu bütün otomobillerde böyledir. 1 yıl veya .........km.
3 yıl değil. Zaten servis periyoduna bakarsanız yağ değişimi için 1 yıl veya 10.000km yazar. Bu bütün otomobillerde böyledir. 1 yıl veya .........km.
Toyotada 6 ayda ya da 10.000km de diyor

Ayrıca Yağın raf ömrünün o kadar kısa olacağını pek sanmıyorum.
Ama şunda hemfikirim tarihi eski yağ gücünü kaybeder zamanla ama uzun zamanla.
Raf ömrü açısından çoğu marka size 2 yada 3 yıl diyecektir, fakat motor yağının bu kadar uzun süre muhafaza edilmesi için sıfır derecenin altında bir sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekir. Sanayide veya herhangi bir bayide motor yağları normal dükkanın içinde raflarda durur. Kimse motor yağı depolayacam diye soğuk hava deposu almaz. Zaten araçlarda olsun dışarıda olsun motor yağına zarar veren şey yüksek sıcaklıktır.
Hiçbir zaman aracıma 3 aydan daha bayat yağ koymam, almam.
Sahsen ben sureye degilde(uzun olmamasi kaydi ile) km'ye bakiyorum imkanlarim biraz daha genis olsa yagimi 5000km de bir degistiririm. Cok da faydasi olacagini dusunuyorum.
Yanlış ! 1 yıl değil markaya göre değişebilir ama 1 yıl açılmış yağ için geçerlidir.
Ayrıca 10 bin km de yanlış , konumuz olan yağın ömru 15 bin km dir kutusundada yazıyor.
Ayrıca peugeotta yağ değişikliği 20 bin km de bir
Raf ömrü açısından çoğu marka size 2 yada 3 yıl diyecektir, fakat motor yağının bu kadar uzun süre muhafaza edilmesi için sıfır derecenin altında bir sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekir. Sanayide veya herhangi bir bayide motor yağları normal dükkanın içinde raflarda durur. Kimse motor yağı depolayacam diye soğuk hava deposu almaz. Zaten araçlarda olsun dışarıda olsun motor yağına zarar veren şey yüksek sıcaklıktır.
Hiçbir zaman aracıma 3 aydan daha bayat yağ koymam, almam.
Buda yanlış neyazıkki. soğunda yağa zararı vardır ideali bu değil, zararlı olan sıcaklıkta motor sıcaklığıdır.
Sahsen ben sureye degilde(uzun olmamasi kaydi ile) km'ye bakiyorum imkanlarim biraz daha genis olsa yagimi 5000km de bir degistiririm. Cok da faydasi olacagini dusunuyorum.
Dediğiniz gibi kilometre de önemlidir, her aracın motor çalışma sıcaklığı var. Mesela Rus araçlarında motor sıcaklıkları daha yüksektir, bu sebeple motor yağı daha erken değişir bunlarda da 1 yıl veya 5000 km dir(kullandığım için biliyorum). Toyotanında var bunun gibi soğuk ülkeler için yaptığı araçlar, Yaris gibi kasası aynı fakat motor sıcaklıkları daha yüksek seviyelerde tutulur ve motor yağı daha düşük kilometrede değişir. Motor yağına zarar veren etken yüksek ısıdır, bu sebeple raflarda uzun süre beklemiş motor yağını almanızı tavsiye etmem, ha ben alırım buzdolabında tutarı derseniz o başka.
Yağların raf ömrü 1 yıl kadr kısa olamaz. 5 yıl mantıklı duruyor. Serin ortamda saklanmaları gerekiyor, ki bu 30-35 derecenin altında desek çok yanılmış olmayız.
Piyasada kampanya ile satılan yağlar sanırım biraz yaşlı oluyor. Benim internetten aldığım yağ yanlış hatırlamıyorsam 2 yaşında idi. Problem mi, bence değil.
Yağın açık ömrü de vardır, ancak ne kadardır bilmiyorum. Açıldıktan sonra bagajda vsde yağ taşırken buna dikkat etmek gerekiyor.
Bir de herhangi bir karışım sonucunda (yağ katkısı) motor yağının ömrü azalıyor diye biliyorum. O yüzden bordur vs katkılarını şahsen kullanmıyor, para tuzağı olarak görüyorum.
Bir de yağ ömrü konusunda bence firmalar yağ kalitesine göre değişim yapmalılar. Kötü yağ kötü yakıt kötü hava ve kötü filtre ile 5000km gider ancak. Ancak iyi yağ ve filtreler ile 25000-30000 gitmesi mümkün olmalı. BMWler böyle çalışıyor sanırım.
Ayrıca 10000de bir yağ değişimi ve bakım çok erken. Toyota'nın aynı araçları yurt dışında gerçekten 7000 milde mi bakıma giriyor. Yoksa 10000 milde mi?
Babamın 2002-2003 senesinde 2001 model kartal aracımıza aldığı ve aracı sattığından kullanamadığı 20w50 yağı 2 ay önce 240 lık massey traktörüme koydum saat gibi çalışıyor .

Diğer taraftan raf ömrü 1 yıl değildir 5 yıl mantıklı . Raf ömrü dolmuş yağı kullanmanın bir sakıncası varmı dır yokmu dur oda ayrı tartışılır ama bence çok fazla bir zararı olacağını sanmıyorum .
Ayrıca 10000de bir yağ değişimi ve bakım çok erken. Toyota'nın aynı araçları yurt dışında gerçekten 7000 milde mi bakıma giriyor. Yoksa 10000 milde mi?
Dizel-Benzinli motorlu araçlar için (toyotanın yayınladığı avrupa bakım periyodu cetveli);
normal şartlarda kullanımda yağ değişim periyodu 15000km / 9000mil / 12 Ay
ağır şartlarda kullanımda yağ değişim periyodu 7500km / 4500mil / 6 Ay
Benzinli motorlarda 15.000km aralığında enjenktör temizleyicisi kullanılması öneriliyor.
Dizel motorlarda 150.000km aralığında yakıt borularının ve 300.000km aralığında ise yakıt pompasının değiştirilmesi öneriliyor.
Normal ve zorlu şart için herhnagi bir açıklama getirilmemiş. (Benim tahminim yoğun olarak şehiriçi kullanılıyorsa bu zorlu şart oluyor, bizde ikisinin arası yani 10.000km bakım aralığı benimsenmiş.)