Rabbimin selamı hepimizin üzerine olsun.Hayırlı,güzel içeriklerle,paylaşımlar ile forum günleri diliyorum.
Uzun süren bir aradan sonra yeniden sizler ile beraberim.Geçtiğimiz yıl ve geçtiğimiz aya kadar olan süre geçen yıl Medeni halimin teke inmesi vesilesi ile oluşan düşünce boşluğumun beni içine çekmesine izin vererek kendi kendime sıkıntılı günler ile elimde olmayan sağlık,adli sıkıntılarında (peş peşe demek yalan olmaz )sarması ile geçen bir dönem oldu.Bu süreler içinde aranızda olamadığım için umarım bana darılmazsınız.Rabbim hepinizden razı olsun.
Hali ile mecburende boş durmadan Rabbimin izni ile bitirebildiğim çalışmalarım oldu.Bunların paylaşımları bu günlere kısmet imiş.
Ankara'dan bir arkadaşımızın Mondeo Mk2 model aracının gösterge,iç aydınlatma lamabalarını ledlendirme çalışmasını Rabbimin izni ile güzel sonuç alarak bitirdik.
Aracın gösterge kısımlarının dagıtılmış halleri.Belki bir şekilde işe yarar.

Göstergenin dağılmış hali ve küçük aşamalrın neler olduğunu gösteren toplu bir resim.

En sabır isteyen kısım.4 kazınacak kısım yavaş ve dikkatli olunması gerekiyor ve benim hemen hemen 2 günümü alan bölüm.

Ledlerin yerleşimi ve bağlantıları.

İlk testler.

İbreler için üst plastik şeffaf yansıtıcı kısmının motor pinlerinin deliklerinin kenarlarına takmıştım ama neden resmetmeşim bilmiyorum.Yada bulamadım epey o aralar fena karışıktım.
Yol bilğisayarı ledleride değişti ama yanar halde resmi şimdilik yok.

Kalorifer bölümü üst yazı siyah kısımdak,i yeşil tabakadan dolayı çok uğraşmama rağmen istediğim parlaklıkta kırmızı yapamadım.Daha önce Focus ta çok güzel sonuç almıştım bunda olmadı.İstemeyerek yeşile mahkum kaldı.

Cam açma düğmeleri,kapı kolu içleri,far anahtarı ledlendi fakat resim çekme imkanı olmadı.Araç bilahire yine beni birğün mecburen ziyaret edecek Mondeo özelliği olan orijinal çift yansımalı camlı ve 1.2watt ampulle yapılmış ışıklandırması olan kapı kolu içi aydınlatmaya yeni kırmızı ledleri takılacak.Bazı ufak kusurlar giderilecek.
Koceli'den bir arkadaşımızın Jetta aracının bagaj kaputunda bulunan stop için led modifiyesi çalışmasına ilk etapta sadece orijinalinde olan delikli led konulacak kısımlara park ta yanacak şekilde ledlendirme yapılacaktı.Arkadaşımız bunu derecli açılarda olan kırmızı ledlerle kendisi yapmaya çalışmış fakat istediği sonucu alamayınca çalışma Rabbimin izni ile benim aracılığım ile genişletildi.Önce buraya smd5050 ile hem parak hem fren işlevi olsun amaçlı bir çalışma planlandı ama sonra geri vites ve sis lambası içinde ayrıyeten bir çalışma yapılması fikri ortaya çıkınca her şeyi yeniden yapılandırdık ve malzemeler alındı.Bu orijinal delikli kısımlarda hem park ve hem fren olarak yanması için orijinal BMW stoplarda kullanılan kırmızı fren,park ledleri kullanıldı.

Stop içindeki ayrı sis ve geri vites bu araçlarda tek.arkadaşımız her iki bölümüde daha önce edindiği şeffaf geri vites bölümlü orijinal stop parçasının bu iç kısımlarına petek desenli 12 led,her bir kısım 40 derecelik açılarda ışık yayabilen Lens takımı kullanmaya karar verdik.

Geri vites için bu lenste 9 sıralı şekli kullandık.Her biri 150 lümen olan Edison ledlerden kullanıldı.Aslında Edison smd 5050 1 watt power led kullanacaktım ama bu bölümde yer sıkıntısı olunca sogutucu montajı sorunundan dolayı bu 1 watt ledlerden kullanmaya karar verdim.

Sis bölümü içinde bu lens içinde ortadaki 3 bölüm yeterli olur dedim ama bu ledleri kullanırsak olabilirdi.Smd seramik tabanlı 4 ile 10watt arasında olan 350ma ve 700ma aralığında toleranslı çalışan Edison fm5050 kırmızı led kullanıldı.Lehimlemesi çok zor oldu.Yapısından dolayı havya değsede anında ısımaya tepki vermiyor havyayı çok iyi kullanmak kesinlikle şart.Aslında havya ile lehimlenmesi için tasarlanmamış bir led sınıfı ama başka seçenek yok kullanılacak.İlk başta bu 4 led grubundan 1 led olarak çalışan bu ledi seri kullanmaya karar vermiştim ama sonra lehimleme sorunundan dolayı hatalar olunca yapıyı paralel seri kullanmaya karar verdim.

Bu ledler için ilave olarak bu sogutucu monte ettim.

İlk montajı bu şekilde yapmıştım ve toplamıştım ama bu lehim hatasıda ortaya çıkmadan önce bu görsel çirkinlik içime sinmedi.Bütün silikonlamayı sökerek neler yapabilirim arayışlarına girdim.

Sonra ledlerin üzerini örtecek plastik parçadan led tepeleri görünecek şekilde parça yaptım.Simli Gümüş grı ile boyadım.

Kullandığımız lensin çapı 1cm civarı küçüktü ve ortalama sorunu vardı.İç kısımdaki soğutucu ve kablolara iyice bakınca ortada idi.Bunada çözüm olarak bir parça ayarladım ve yine simli gümüş grı ile boyadım.

Ve sonuçlar.

Park ve fren yanış şekli.

Geri vites.

Sis.

Araç üzerindeki detaylı resimler bilahire gelince ekleyeceğim.
Ankara'dan bir arkadaşımızın 97 model Passat aracının yeşil olan bütün aydınlatma rengini üst makyajlı kasasındaki görünüme dönüştürmek için ve ampul aydınlatmalarınıda ledlendirmek için yaptığım çalışmayı rabbimin izni ile oldukça güzel şekilde bitirmek kısmet oldu.
Yeni kasa Golf lerde kullanılan gösterge ibrelerinin bu aracın orijinalindeki iğneye oturan kısımları farklı fakat uzundu bu Golf ibrelerini iyice inceledim ve kesersem oturabilir dedim ve olmaz ise çöpe gider diyerek kesip biçme iznimi alınca gecenin bir vakti sakince uğraştım ve sonuç ortaya çıktı.Krom çerçeveler ile cidden kromu fazla ssevmediğim halde bu ibreler mükemmel denilebilecek şekilde uyum sağladı çok farklı görünüm ortaya çıktı.
İç aydınlatmalarda yeni keşfim 5630 aliminyum şerit ledler ile yapıldı.Kendime has küçük düzeltmeler olmadan takamazdım ve devasa bagaj 9 tane led ile gündüzden daha aydınlık oldu dersem yalan olmaz.Fakat resmi çekmeyi unuttum iyimi.Ömer prof makinen ile güzelce çekersin.
Diğer çalışmalar ile iyi seyirler.
Golf kadranındaki ibreler ve görünümü.

Passat kadranındaki görünen yeni hali ile ibreler.

Düğmeler,klima kısmı.

Tavan sanruff düğmesi,submarine görünümü.Bu led yuvaları tam 20 yıldan fazladır elimde ve amerikanodan gelmişti.

Led ışıklı orijinal parçayı alamdım diye çok üzülen arkadaşımıza yaklaşık 4 saat falan süren bir süreçten sonra işaretler olmasada neden iz şeklinde bir aydınlatma olmasın dedim ve ortaya çıkan görünüm.Canlı hali tabiki bu kadar parlak değil.

Araç üzerinden bazı resimler.

Ankara'dan bir arkadaşımızın 96 stratus arcının ciddi manada önünü aydınlatmadan yoksun Depo marka ama çok acayip ışık odaklaması ve çizgisi olan bu farlara yeni nesil İntemo bi-xenon mercek kullanıldı.Gen4 balast takımı Philips 4300k xenon takımı kullanıldı.Sinyal kısmıda mercekli yapıya eş olsun diye Mondeo minik merceği için sarı ledler ile sinyal yapıldı.Audi tarz pleksidende gündüz farı ve park yapıldı.Ayrıca yine ayrıyeten ledler ile amerikan park yapıldı.Rabbimin izni ile oldukça performanslı bir fara dönüş için yaptığım bu çalışma bu araçta beni daha bir başka sevindirdi.Orijinal farın çizgilerini çekmek hiç aklıma gelmedi.
Merceğin plastik olan dış kasasını 7.3cm e kadar alttan üstten traşladım.Farın içi 8,5cm civarı.Mercek etrafını kapatma faslı beni fevkalade oyalayan kısım oldu ama işlem bitince arkama yaslanıp izledim dersem yalan olmaz.İşte detaylar.

Ankara'dan bir arkadaşımızın model yılı tam hatırlamıyorum ama 2013 olacaktı Freemont aracının farlarına Hella intemo bi-xenon,Gen4 balast ve xenon takım ile yapılan çalışmayı farları köşesinde bulunan beyaz reflektörün üst kısmına turuncu film yapıştırıp arka iç kısımdan yanlamasına Smd5630 aliminyum şerit günışığı led ekleyerek amerikan park olarakta görünecek şekilde fardaki en güzel aşamayı rabbimin izni ile yapabildim.
Mercek kapagı olarak fardaki iç çerçevedeki yogun çizgilere uyum sağladığını düşünerek yine Mercedes mercek şapkası kullandım.Oldukça güzel uyum sağladığını düşünüyorum.İşte detaylar.

Araç üzerindeki resimler elime ulaşınca bilahire ekleyeceğim.
Araç üzerinden ve duvar resimleri.

Satt 16.00civarında çekilmiş bir duvar resmidir.Bi-xenon merceğin aydınlatma farkı diyebiliriz.

Mesaj Birleştirildi: Mart 14, 2015, 14:42:08
Ankara'dan bir arkadaşımızın Mercedes 190 aracı için Kristal marka sağdan trafik için yapılmış şeffaf camlı far alındı.Bosch bi-xenon mercek,Sis bölümünede yeni nesil Bosch servo bi-xenon merceği düz çigi halinde sabitleyerek sis merceği olarak kullanıldı.Gen5 balast ile Rabbimin izni ile son şekillerini alarak montaja ve kullanıma hazır hale getirildi.
Far bu.

Dagılmış hali.

Merceklerin monteli hali.

Mercek şapkalarının boyanmış hali.

Şapkaların takılmış hali.

Bitmiş hali.

Arka kapakların yeni hali.

Araç üzerinde görünüm resimleri gelince bilahire ekleyeceğim.
Farın iç çerçevesi şeffaf pleksiden yapılmış.Bunu degerlendirerek çerçevenin ön yapısındaki kenar çizgilerinin olduğu kısımlardaki krom tabanı silip gümüş grı renk ile şeffafca boyadım.

Ledlerin birlşemiş hali.Ledlerimiz bu defa 8000k renk tonunda oldu.1watt Edison power ledler kullanıldı.

Sinyal ledlerinde günışığına yakın tonda smd5630 kullanıldı.amber tonu yakalamak için renk kagıdı kullandım.

Bitmiş halleri.

Eskişehir’denbir arkadaşımızın aile araçları C4 için Hella İntemo bi-xenon Gen 5 balast 4300k xenon olarak çalışmayı Rabbimin izni ile hafif kusurlar ile bitirmiştim.Sonra bu kusurları düzelttik.Aracın dur kalklardaki start stop nedeniyle Aküde 16 voltta olması taktığımız ledlerde sorun yaptı.Aklıma hiç gelmeyen bu durum genelde 14 volta sabitli direnç ayarımı altüst etmiş durumda.Sanırım bilahire tedavi görecek gibi.
Farın komple dağılmış hali.

Mercek montajı sonrası.

İlk önce montesini yaptığım mercek şapkası ile görünüm.

Mercek şapkası sıkıntılar yaşatınca değişimi yapıldı.

İstanbul'dan bir arkadaşımızın C4 aracı için çift mercek çalışmasında yeni Hella bi-xenon mercek Gen5 balast takımı,Uzun hüzmeye bocsh servo motor merceği uzun hüzmede sabitlenerek monte edildi.
Merceklerin ilk hali ile denemeler.

Son hallerinden görüntüler.

Eskişehir ve İstanbul İllerimizden bu arkadaşlarımızın C4 araçları için yaptığım mercek çalışmaslarından sonra Eskişehirdeki arkadaşımızın farların sinyal kısmındaki turuncu parçayı çıkarıp Mercedes c serisi orijinal far içi led sinyal parçasının reflektör kısmını kesip biçip em gündüz farı hem sinyal olarak yanması için her biri 150 170 lümen aralığında ledlerden kullanıldı.Sinyal ledlerimiz her biri 80 lümenlik ambere yakın sarı ledler kullanıldı.İstanbul'daki arkadaşımızın aracına ise haricen orijinal Bmw U halkaları monte ettim.

Bu arada Çift mercekli farların resmini Annem'in oturduğu evde çektim.Arkadaşımız ile bazı nednelerden dolayı Etlik'te buluşup montajı yapmaya gitmiştik.
Daha önce komple led stop yaptığımız çalışmada park konumundaki yanış halinde değişiklik yapıldı.Bütün olan iç baklava dilimli parçanın etrafına pleksi çubuklar bükülde ve 1 er wattlık kırmızı ledler ile aydınlatması yapıldı.
Pleksi çubukların yapılmış hali.

İlk denemeler.Işık tabiki böyle yüksek kalmıyor.

Toplanmış hali.Ledlerin geldiği uç kısımlara ışık daha fazla etki etmesin diye parçalar ilave ettim ama resimlememişim.Mümkün olduğunca kısmaya çalıştım.Canlı görünüm bu kadar belirgin değil.

Araç üzerinden görünümler.

İstanbuldan bir arkadaşımızın Bulgaristan ve Türkiye arasında sürekli gidip gelen araçları Sprinter için yeni tip Hella bi-xenon Gen4 balast Philips xenon ampul ve BMW mercek şapkası kullanarak Rabbimin izni ile güzel bir sonuç ile bitirmek nasip oldu.Farlar yolda en kısa sürede detaylı resimler gelecek ve bilahire ekleyeceğim.
Farın dağılmış hali.

Mercek montajı sonrası.

Arka kapakta ampulün geldiği kısıma yükseltme yapıldı.solventsiz silikonla izole edildi.Siyah renkte istediğim gibi silikon şimdilik yok.Resimdeki gibi durmuyor flaştan dolayı böyle çıkmış.

Mesaj Birleştirildi: Mart 15, 2015, 01:06:24
Resim eklemek için sanırım biraz daha zaman yada yorum gerekiyor.