Gönderen Konu: Fren Balatası mı?  (Okunma sayısı 8282 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
Fren Balatası mı?
« : Ağustos 19, 2008, 09:07:53 »
Arkadaşlar ön taraftan zırıl zırıl bi ses geliyor sanki metal parçaların sürtme sesi gibi özellikle sağa dönüşlerde acaba fren balatası çok azalmıştı o yüzden mi geliyor ses çünkü diske baktığım zaman sağdaki disk soldakine göre daha parlak duruyor.Fren balatasından kaynaklanıyor ise ayrı bi uyarı ışığı falan yok mu?(el freni ışığı gibi)  ne marka önerirsiniz birde kaç ytl ye patlar? Mesajlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
96 corolla xei

Toyota Club Türkiye

Fren Balatası mı?
« : Ağustos 19, 2008, 09:07:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren Balatası mı?
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2008, 09:52:16 »
Aynı şeyi ben dün yazdım. Akşam eve giderken farkettim benimkide sağa dönüşlerde yapıyor ama her zaman da değil. Aradabir. Eğer camlar kapalı ise hiç duyulmuyor. Camı açıp bankete yakın gidiyorum o zaman yankılanan ses ile daha net duyuyorum. Benim de balatalar bitmek üzere. ama bu yapar mı bilmiyorum. Bu aralar servise gidecek vaktim de yok. Allah kaza vermesin bu haliyle gidiyoruz şimdilik
Corolla 2007 MMT D4-D Plusline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2008, 10:00:07 »
Mehmet kardeşim bende bu şekilde kullanıyorum ama disklere zarar vermez mi? Bu şekilde kullanmak. Ben daha dün akşam bu sesi duymaya başladım sinirim bozuldu valla en ufak tıkırtı gelmeyen araç zarıl zarıl ötüyor  :(
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2008, 10:12:03 »
Eğer gerçekten balatalarda ise herhalde en fazla diski biraz aşındırır diye düşünüyorum. Ben haftaya servise sokacam. arka balatalar sağlam olsa bari. 4 ünü birden değiştirmek de masraflı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ankara
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #4 : Ağustos 19, 2008, 12:33:31 »
senin arabanın sağ ön diskde balan syada yamuk luk varmı?????
birde lastikleri söküp takarken balanslı takma yoksa araba yı sallaıyo ve senin kininb sebebide bu olabbilir
yaklaşma toz olursun geçme pişiman olursun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 19, 2008, 12:38:25 »
senin arabanın sağ ön diskde balan syada yamuk luk varmı?????
birde lastikleri söküp takarken balanslı takma yoksa araba yı sallaıyo ve senin kininb sebebide bu olabbilir

Bu da mümkün. Benimkinde balans olduğunu sanmıyorum. Direksiyonda bir titreme falan yok. Tabi balansa sokmadan tam olarak emin olamam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ağustos 19, 2008, 14:05:32 »
Balans ayarsız kesinlikle takmam lastikleri yaz kış değiştirdiğimde balans yaptırırım işin garip tarafı durup dururken sesin gelmesi hani bi yere falanda vurmadım ki
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 19, 2008, 14:06:02 »
Ön tekerleği sökerekten, balatanızın bitik mi yoksa sertleşmiş mi olduğunu anlayabilirsiniz. Bu tarz sesi yeni balatalar alışma esnasında, eski balatalar da sertleşince çıkartır. Bir de bitmişse şayet. Balatanın metal yerine az bir yeri kaldıysa bir an önce değiştirmeniz lazım. Zira diskten olursanız getti paracıklar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 19, 2008, 17:22:36 »
 Selam Ali.
 Disklerin de balansına baktır. Ayrıca diskler değişir ise balatalar da değişmeli. Ancak sadece balata bitmiş ise diske dokunmaya gerek yok. Ayrıca balatalar değişirken balata üzerindeki ayırıcı telleri ustanın geri taktığına emin ol. Disklerde yamukluk var ise disk üzerindeki kalınlık limitlerine uyarak taşlat ya da diskleri de değiştir. Balata ve diskelerde kesinlikle kaliteli parçalar kullanmaya çalış. Bu frenajda gerekli olduğu anlarda gerçekten çok farkettirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 19, 2008, 17:40:21 »
arkadaşlar fren demişken söylemeden geçemeyeceğim,fren diskiniz sıcakken sakın üzerine su tutmayın.disk eğilme yapıyor. !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #10 : Ağustos 19, 2008, 18:30:16 »
Valla mı?  :blink:
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
« Yanıtla #11 : Ağustos 19, 2008, 18:47:45 »
arkadaşlar fren demişken söylemeden geçemeyeceğim,fren diskiniz sıcakken sakın üzerine su tutmayın.disk eğilme yapıyor. !!!
Bu dediğine yağmurlu havalarda bol sulu yerlerden geçmeyin uyarısı da eklenebilir ancak sonuçta disk kalın bir şey ve 1-2 sudan geçişte eğilip yamulacak bir şey değil. Yani dikkat edin de çok da takmasanız da olur...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ağustos 19, 2008, 19:12:06 »
Arkadaşlar ankarada kaliteli fren balatası satan bildiğiniz bi yer yok mu soruyorum rmx falan diyorlar 25 ytl miş bu meret bu kadar ucuz mu? kalitelisi olsun istiyorum telefon numarası verebilirseniz sevinirim hemen yarın değiştirecem
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • Araç: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 19, 2008, 19:27:53 »
Ali kardeşim balata bitince o sesi yapabilir fakat bizim araçlarda balata bitmesine yakın el freni lambasının yanıyor olduğunu duydum. balataya gelince evet 25-30yt bişey fakat orta kalitedeler orjinali ne kadardır bilemem belki Adil abi biliyordur söyler. onun haricinde ankarada benim son bakımda gittiğim yer yüceller toyota var özel servis ama neredeyse %90'ı japon araçları bunun %80 i de toyotadır. onlarda da orjinal balata vardır diye tahmin ediyorum ben memnun kalmıştım bu servisten

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #14 : Ağustos 19, 2008, 19:51:10 »
Ooo seni buralarda görmek çok güzel  ::) bende el freni ışığı yanar diye bekliyorum ama yanmadı işte işin garip tarafı frene basınca ses kesiliyor gibi oluyor inşallah başka bişeyden değildir çünkü balatalar hakkatten bitikti benim bu arada yüceller hiç yabancı gelmiyor fiyatları nasıl birde telefon verirsen Ercan cığım çok memnun olurum
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 19, 2008, 20:41:10 »
Ali bey benim görüşüm sizin balatalarınızın tam olarak bitmiş olacağını sanmıyorum frene basınca sesin kesilme nedeni fren balatasını kaliperin üzerinde tutan  iki tane çelik yay bulunmaktadır. Bunlara sanayide balata ses kiti deniyor araç bozuk yola girdiğinde sarsıntıdan balataların avare kalmamasını sağlıyor. Bu çelik yaylardan biri kırıldı ise veya yerinden çıktı ise diske sürterek cıyıltılı bir ses çıkartabilir. Probleminiz benim bahsettiğim gibi çıkar ise yine de fren balatalarınız bitmemiş olsabile balataları değiştirmeniz gerekecek çünki bu ses kiti balatalar ile beraber satılıyor.
Aracınız AE101 ise balata fiyatalrı 20 YTL ila 70 YTL arasında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #16 : Ağustos 19, 2008, 20:59:17 »
Teşekkür ederim Tolga msjın için her halükarda balata değişecek zaten benim merak ettiğim bir diğer husus belli bi marka yok mu?
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 19, 2008, 21:08:47 »
Bulabilirsen Lucas fern balataları benim tercihim.
Valeo da olabilir..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
« Yanıtla #18 : Ağustos 19, 2008, 22:12:36 »
Valeo'nun metnini ben de duymuştum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 20, 2008, 00:56:14 »
Selamlar Ali Bey,

Tamir kitabina baktim. Ilgili olabilecegini dusundugum yerleri elimden geldigince cevirmeye/anlayip anlatmaya calistim:

Yipranmis ve hasar gormus CV Joint (Sabit Hizli Kardan Mafsali) donuslerde vuruntuya (tikirtiya) sebep olabilir. Oraya da bir baktirin bence.
Eger balatalarda bir sorun olsaydi fren pedalinda titresim seklinde kendini gosterirdi. Fren pedalinda boyle bir titresim hissettiniz mi?
Ayrica bu aracin bir tarafa cekmesine de yol acar. Oyle bir durum var mi, dondukten sonra direksiyon kendi kendine eski yerine geliyor mu? Direksiyonu biraktiginizda istediginiz disinda saga/sola gidiyor mu araciniz? Dediginiz ses frene basinca geliyor mu? (Donus yapmadan duz yolda)

Ayrica bilyali mafsallarin ve rot kollarinin bittigi yerlerin yaglanmasi sorununuzu cozebilir, eger yaglama eksikliginden kaynaklaniyorsa.
Gergi kolu baglantilarina da bakilmali hasar var mi yok mu diye.
Bijon somunlari gevsek mi ona bakilmali.
Suspansiyon somunlari gevsek mi bakilmali.
Fe... :-)