0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arıza kodu ne idi.
Valla sormak hiç aklıma gelmedi, yarın servise söndürtmeye tekrar gideceğim,ister yazarım size.
Bu ara OBD soketi resmi semboliktik üzerindeki kabloları farklı şeyde kullanıyorum.Elimin altında sadece bu oldugu için bunu paylaştım.
Hocam OBD söketi hangisiydi?
Arıza olmayan durumda üsteki şekilde ABS lambası yanıp sönecek.Arıza durumundada alttaki şekilde yanıp sönecek.13 ve21 numaralı arıza kodlarının nasıl okunacagı anlatılmış.4 ve13. pinler jumplı iken Airbag arızası var ise Airbag lambasıda bu mantıkla arıza kodu verir.Tüm arızalar bu mantık ile gözükemez sonuçta 01'den 99'a kadar sınırlı bir alan var.Birde bu sistem MAX 31 adet arızayı hafızasında tutar daha fazla veya 31 adet arıza varsa sadece 31 der ve başka kod vermez.
OBD flashing codes in Toyota AvensisLambanın yanma şeklini göstermiş.
Ahmet Bey,Dediklerinizi yapmaya bir fırsatım olmadı ama en kısa zamanda yapıp sonuç ile ilgili bilgi vereceğim. Lambayı servise söndürttüm ve eksik yedek parçaları sipariş ettim. Ama lambayı söndüren usta ortadan kayboldu ,benimde muayeneye yetişmem gerekiyordu, o yüzden arıza kodunu yine alamadım. Muayeneden kusursuz geçtim, eve dönüş yolunda arızayı tekrar yaktı.Dediğiniz yöntemle arıza kodunu elde etmeye çalışıp yazacağım. Ancak,Aklıma takılan birşey var, ben normalde kontağı açtığımda ABS lambasının diğer lambalar gibi 1 kaç saniye yanıp sönmesi gerekmiyor mu? Örneğin şarj,motor,motor suyu,P/S lambaları kontağı açtığımda yanıyor, sönmelerini bekleyip öyle basıyorum marşa. Ama ben ABS ışığını burada göremiyorum. Dolayısıyla konsoldaki yerinide bilmiyorum. Şimdi OBD ye dediğiniz jump lamayı yaptıktan sonrada ABS ışığı yanacak mı yanmayacak mı meçhul gibi geliyor bana, yanacaksa acaba ekranın neresinde, lokasyonunu bilemiyorum yani.Bir de"Arıza olmayan durumda üsteki şekilde ABS lambası yanıp sönecek" derken neyi kastettiğinizi anlayamadım. Üstteki durumda da arıza varkenki senaryoyu anlatmamışmıydınız zaten?Teşekkürler,
Kontagı ilk açtıgınızda ABS ışıgının yanmaması normal degil.Hiç sert frende ABS devreye girdigini gözlemledinizmi.Beyin komple bozuk olsa kmyi ABS beyninden aldıgı için onuda göstermez.Kodlar dogru 41 ve 45Arıza yok ise 0,25 saniye yanar 0,25 saniye söner sürekli bu periyotta tekrar eder.
Fren ile resetleme sırasında arıza devam etmiyorsa resetlenir ECU arızayı görüyorsa resetlenmez.İçin rahat olsun tüm toyotalar bu kombinasyon ile arıza ışını söndürür. 5 saniye içinde 8 defa ama siz 8 den fazla basın zararı olmaz..Birde OBD soketinden dogru pinleri jumplayın yanlış olursa sorumluluk kabul etmem.4. Ve 13. Pinler köprülenecek. 16 ya dikkat et direkt aküdür kontak kapalı iken de akım vardır.4.te şasedir.
Kontak kapalı iken OBD soketinden 4 ve 13. Pinleri bir kablo ile jumpla kontagı aç.ABS lambası yanıp sönmeye başlayacak kaç yandıgını burada yaz.Lambayada şu şekilde bak;1 saniya ara ile yanan lamba kaçkez yandı bu onlar hanesi.2.5 saniye sonra kaç kez yandı buda birler hanesi.Sonra farklı arıza daha varsa bu şekilde onuda söyler yoksa tekrar aynı kodu verir.Bu durumda iken 5 saniye içinde 8 ve daha fazlaki, fazlasının zararı yok freni pompalarsan arızayı siler lambada söner.Sonra kontagı kapat jumperi sök bitti.
Ahmet Bey,Yaptıklarımı alatıyorum;1- OBD nin 4 ve 13. pinlerini köprüledim2- Kontağı açtım3- ABS,P/S ve AIRBAG lambalarının yanıp sönmelerini tek tek takip ettim4- ABS Arıza Kodu: 32-33-34-35-36-37-945- P/S Arıza Kodu: 13-416- AIRBAG A.Kodu: 13-14-55-56-73(Kontağı açtığımda 5 sn. yanıyor sonra 5 sn. sönük kalıyor ve sonra kodlamaya geçiyor)7- Arıza kodlarını not aldıktan sonra bu vaziyette 5 sn. içinde 8den fazla freni pompaladım.8- Kontağı kapattım9- Köprüyü bozdum10- Kontağı açtım, aracı çalıştırdım11- "CHECK ENGINE " hatasını aynı şekilde aldım12- Stop ettim, tekrar 4ve 13 ü köprü yaptım13- Kontağı açtım14- ABS Lambasının 0,25 sn aralıklarla yanıp söndüğünü gördüm.15-P/S ve AIRBAG lambaları aynı şekilde kodlamaya devam ettiler16- Tekrar 8 den fazla freni pompaladım,tekrar pompaladım ve tekrar pompaladım.17- Sonuç AynıÖzet: Arıza kodlarını dediğiniz yollarla elde etmiş olmama rağmen, ekrandan arıza yazısını silmeyi başaramadım. Ama en ilginç olan, eğer hata yok ise 4 ve 13 ü köprülediğimizde ABS ışığının 0,25 sn aralıklarla yanıp sönmesi gerekiyordu ya, benimki arıza olduğu halde fren pompalama işleminden sonra 0,25 sn yanıp söndü. Epey bir zaman araçla turladım, CHECK ENGINE sönmediği gibi tekrar 4 ve 13 ü köprüleyip baktığımda ABS yine hata kodu vermiyordu 0,25 sn aralıklarla yanıp sönüyordu. Durum budur, şimdi üzerine tartışabiliriz,Teşekkürler,
Şuanlık ulaştıgım listeyi paylaşayım.Aibag için13 sag ön kaza sensörü14 sol ön kaza sensörü55 sol ön koltuk hava yastıgı56 sag ön koltuk hava yastıgı73 sag ön emniyet kemeri makarasıP/S bilgisi henüz yok.Motor içinde bu kodlar Turbo basınç sensörü EGR valfi veya konum sensörü arızaları olarak devam ediyor motoru tam listesine bakamadım. Ama genelde bunlar.Neden tam bakamadım kısa kodlarda evlendirme var.Mesela 34 nolu kodP1250P1252P1255P1256Şeklinde 4 arızayıda kapsıyor hepsi turbo ama turbonun farklı noktaları arıza tespit cihazı ile direkt kod gözükür.
Peki şu aşamada ne yapmamı önerirsiniz?