0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bu kadar çok problem telefon ile çözülemez.Profesyonel destek almalısınız. Anladıgım kadarı ile araç pertten toplama o nedenlede çok eksigi var.Yetkili servis destegi varsa dışarıdan çok saglam usta olmadı İstanbulda forumda pn tanıdıgımız Ufuk Sönmez ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim.
Şuanlık ulaştıgım listeyi paylaşayım.Aibag için13 sag ön kaza sensörü14 sol ön kaza sensörü55 sol ön koltuk hava yastıgı56 sag ön koltuk hava yastıgı73 sag ön emniyet kemeri makarasıP/S bilgisi henüz yok.Motor içinde bu kodlar Turbo basınç sensörü EGR valfi veya konum sensörü arızaları olarak devam ediyor motoru tam listesine bakamadım. Ama genelde bunlar.Neden tam bakamadım kısa kodlarda evlendirme var.Mesela 34 nolu kodP1250P1252P1255P1256Şeklinde 4 arızayıda kapsıyor hepsi turbo ama turbonun farklı noktaları arıza tespit cihazı ile direkt kod gözükür.
Ahmet Bey,Turbo basınç sensörü, EGR valfi ve konum sensörü(ekzantirik konum sensöründen bahsediliyor sanırım) yerlerini tarif etmeniz mümkün müdür. Bunların söketlerini elden geçirir, temizlik filan yaparım, çünkü temassızlık ihtilamide yüksek olabilir.
Ahmet Bey merhabalar,Öncelikle iyi haftalar dilerim. Hafta sonu servisten eksik parçalarımı aldım, montajını yaptım. Gitmişken lambayı da söndürttüm.Ama bu sefer arıza kodunu almayı unutmadım . Arıza kodu : P0227 . Yorumlayabilir misiniz?Teşekkürler,
Aynen dedigim gibi aracın çekişini ve gidişini etkilemeyen bir arıza bu nedenlede kısa kod olarak gözükmez.Arıza devam ettigi içinde fren ile resetlenemiyor.Serviste yapılan resetleme sonrasıda siliniyor ama tekrar yanacak.Arıza olarak gaz pedalına giriş voltajı düşük gözüküyor.İlk önce gaz gedalının konnectörü ve motor konnectörü sökülerek karşılıklı pinlerden kısa devre kontrolü yapılmalı karşılıklı omaj 1 ohm un altında ise sorun yok.Bu sefer konnectörler karşılıklı yine sökük iken pinlerden birisine ölçü aleti takılı digeri şaseye degdirilir. Çıkan degeri 10 ohm dan daha yüksek olması gerekir.Bundada sorun yok ise motor tarafını ecu bagla gaz pedalı tarafından voltajları ölç.6 adet pin var. Ölçü aletinin bir ucunu şaseye bagla diger ucu ile önce artı uçları bul ve voltajları oku.Sonrada kısa devre kontrolunüne geç 2 tane şaseyi bul AMAN DİKKAT AZ ÖNCE BULDUGUN ARTILARA SAKIN DOKUNMASonrada buldugun artılar ve şaseler arasındaki voltajları burada yaz.Aklımda kalan 5 volt çıkması gerektigi.
Muhtemelen sorun burada degil ise gaz pedalı degişken omajlarını kontrol edecegiz.Devrelerden birisi arızalı olsada yolda bırakmaması için ikili sistem kurulmuş lamba yanar ama 2. Devre ile gaz pedalı pozisyonunu ecu görerek yoluna devam eder.
Ahmet Bey,Dediklerinizi yapmam için lokasyon bilgisine ihtiyacım var, ölçümler kolay..1- 6 pinli olan gaz pedalının konnektörü sanırım, gaz pedalı konnektörü tam olarak nerededir?2- Motor konnektörü dediğinizde ECU ya bağlı olan 2 söketten biri sanırsam, tam olarak hangisi? kaputu açtıp baktığımızda aküye yakın olan mı ? yakıt filtresine yakın olan mı? Şematik olarak göstermeniz mümkün mü?3- Konnektör ucları sökük iken şasiyle arasında 10 ohm un üstünde değer görmem gereken pin hangisi?6 pinin hepsinde mi görmem gerekiyor?4- Motor tarafı ECU ya bağlıyken 6 pinli Gaz konnektörünün voltaj ölçümlerini kolayca yapabilirim, ancak teyid verevilir misiniz, bu 6 pinin 4tanesi artı (+) ve 2 tanesi şase(-) midir?5- Bunların hepsini yaparken kontak durumu ne olacak? -START?-STOP?-KONTAK AÇIK?-ANAHTAR TAKILI DEĞİL?Bu 5 madde sorularımı rica etsem yanıtlayabilir misiniz ? Vereceğiniz bilgiler doğrultusunda dediklerinizi tamamen yapıp, şemaya dökeceğim ve burada paylaşacağım.ÖNEMLİ NOT : Servis, bu arızanın hava akış sensöründen yapma ihtimalini savundu. Gaz pedalına giriş voltajı hava akış sensörü ile doğrudan bağlantılıdır değil mi? Eğer birbirleriyle hiç alakası yok ise acaba bana kodu verirken yanlış yazmış olabilirler mi?Teşekkürler,
Yeni Corollanın şemaları elimde yok.O nedenle bişi diyemem.Motor tarafındaki 2 soketide sökün.Sonra gaz pedalının üzerindeki konnectörü sökün.Kontak kapalı zaten kablolar sökük.Avometrenin bir ucunu gaz pedalındaki bir pine sabitleyin.Avometrenin diger ucu ile ecu üzerindeki konnectörden sıra ile gezerek kısa devre kontrolü yapın.Emin olun şemadan daha kolay bulursunuz.Buldugunuzda zaten omaj ekranda yazacak 1 ohm un altında ise hemen şase degdirerek kaçak kontrolünü yapın. Araba kazalı oldugundan tüm ihtimaller degerlendirilmeli.Bunlar en basit ve masrafsız olanlar.Büyük ihtimalle sorun çıkmayacak ama önce basitler ve masrafsızlar yapılmalı.6 pinide kontrol ettikten sonra motor tarafını takarak kontak açık iken gaz pedalı tarafından voltaj kontrolü yapılmalı.Akışmetre ile bu arıza alakasız.Mademki benim gibi aracınız ile ugraşmayı seviyorsunuz niçin bir elm327 almıyorsunuz?40 ila 60 tl arası geziyor arıza kodunu okuyor ve bazı sensör degerlerini veriyor.Cep telefonunuz android ise torq symbian s60 ise obd scobe diye program yüklüyorsunuz hatta arızalarıda silebiliyorsunuz.Ben kullanıyorum başarılı.
Teşekkürler Ahmet Bey,Bugün yarın sonuçları burada paylaşırım. ELM327 yi ilk defa duydum, araştırırım tabi. Bende iPHONE 5 var, iOS a uygun aplikasyonu muhakkak vardır. Biraz araştırayım sonra gerekirse onun içinde fikir birliği yaparız uygun olursanız..Belkide başlığı vardır forumda..Birde arıza kodları açıklamalarına nasıl ulaşabilirim? Bu kodlar global midir? Yani Toyota'da "P0227" Opel'de de "P0227" midir?Görüşmek üzere, emeğinize bilginize sağlık..
Ahmet Bey,Dün lambam yine yandı, OBD nin 4. ve 13. pinleri köprüleyip kontağı açtığımda ABS 0,25 sn aralıklarla sönüyordu. Yani bu lambanın kodu kısa kod olarak gözükmüyor. Diğer yandan gaz pedalı-ECU arası direnç ve voltaj ölçümü için fırsatım olmadı. Sadece gaz pedalının söketini söküp 6 pinin hangilerinin şase olduğuna bakabildim. Tırnak üstte kalacak şekilde soldan 2. ve 4. pinler şase. Haftasonu Eskişehir'e gidip geleceğim, döndüğümde ancak ölçüm değerlerini yazabilirim. CHECK ENGINE yazısı yüzünden anlık yakıt tüketimimi göremiyorum, biraz canımı sıkıyor bu durum,kullanırken keyif alamıyorum. Arızayı silmeden anlık yakıt tüketimini bari görme şansım olsa rahat gidip gelecem(takılmayın, tamamen psikolojik bir durum)
Geçreken istersen ugra bana birlikte bakalım.
Cuma gece 02:00 de Çorlu'dan yola çıkacağım. Dönüşte de Pazar akşam 22:00-23:00 gibi İstanbul'dan geçerim. Yani saatler uymaz Ahmet Bey. Sizin yanınıza sırf bu iş için geniş zamanda gelmem lazım. Bu arada yeriniz nerede?
Evim Adapazarında işimde Toyota fabrikası çalışanıyım.Ya benim garajımda veya bir arkadaşımın tamir hanesinde bakılabilir.
Aslında çok iyi olurdu Ahmet Bey,Ancak sabah 6 gibi Adapazarı gişelerinde olurum ve Eskişehir'de de engeç 9 da olmak zorundayım. Saat hem yine çok erken hemde en az 1 saat gibi bir kaybımız olacak. Eğer müsait olursanız dönüşümde yanınıza uğrarım, yani Pazar akşamı saat 7-8 gibi..?
Pazar akşamı iftarcılarım var çok zor.
Kısmet diyelim o zaman