0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Levent bey teşekkür ederim,Serviste ayarlanabilir bir husus olduğu ve benim aracımdaki hususun çok da normal olmadığı konusunda düşüncem iyice netleşti.
Teşekkür ederim,Çok şükür vites geçişlerinde bir problemim yok, sadece bazen vites büyütürken çok bekliyor. Çözebildiğim kadarı ile ekonomik modda olmasına rağmen farkında olmadan gaza biraz fazla bastıysam mantık yürütüp devirli kullanım istediğimi sanıyor. Artık kullandıkça huyunu suyunu anlamaya başlıyor insan Ama şu kesin ki araçta freni bıraktığım zaman ilerlemesi gerekiyor, serviste bu hususu özellikle belirteceğim.Saygılarımla.
Evet Tamer bey; M/M otomatikleştirilmiş akıllı şanzıman... Sizin düşüncelerinizi, yol şartlarını göz önünde bulundurarak (eğim, hız) sizin kararınızın ne olabileceğini düşünüyor ve hareketlere karar veriyor.Size 1-2 ipucu:1. Rampada kalkış yaparken aracı geri kaçırmamak için, ayağınız frendeyken, hafif ayağınızı alın (geri kaçmayacak kadar) sonra tekrar basın.Sonraki frenden ayağınızı aldığınızda, kavramayı daha hızlı yapıyor ve arac geri kaçmıyor. M/M olan araçlada eğim kontrolü yok, ancak bu çift fren tekniği ile, aracı geri kaçırmadan, rampada kalkış yapabiliyorsunuz.Kırk yıl düşünsem herhalde aklıma gelmezdi deneyeceğim2. Motor devri sınırlara yakın düşük ve ya yüksekse, vites E ve ya Es konumunda olmasında rağmen, direksiyondaki vites kontrol kollarından vites değiştirebiliyorsunuz.Örn; Yolda ilerliyorsunuz, devir 1300-1400. Önünüzdeki aracı sollamak için atak yapmanız gerekecek. Gazı sonuna kadar basarsanız, aracın vites düşürmesi eğim ve son devire bağlı kalmaktadır. Çoğunlukta E modunda vites düşürmez ve motor daha hızlı devirleniz. Bu durumda, vitesi manuele almadan, ayağınızı gazdan kısa alıp vites düşürün ve anında sollamaya geçin. O anda, vites bir süre sizin emrinizde manuelde kalır. Sollayacağınız araç sayısı birden fazlaysa, motor devirlenebilir, o anda ister manuel yükseltin, ister öyle devam edin, size kalmış. Devir normale dönünce, kısa süre sonra vites göstergesi tekrar E'ye geçer.Direksiyondan vites benim araçta bulunmadığından pas geçiyorum.3. Araç ile yolda ilerlerken, vites değişim zamanlarını hissettiğinizde, ayağınız gazdan hafif geri aldığınızda, vites yükselir. Böylece aracın vites değiştirdiğini (sarsma ve ya "kalâ kalma-gerileme" anlamında) asla hissettirmezsiniz, anlamazsınız.Ekonomik modda görebildiğim kadarı ile 1000 d/d düşünce küçültüp 2000 d/d çıktığında büyütüyor. O zaman 2000 d/d varmadan ayağımı gazdan çekmeyi (hafifçe) deneyeceğim, bakalım inşallah motor frenine düşmeden büyütmeyi becerebilirim. Aslına bakarsanız tam vites büyütürken yaşattığı hafif bir öne yığılma hissi var ki insanı sanki tır kullanıyor gibi havaya sokuyor 4. Uzun ve virajlı iniş rampalarda, vitesi manuele alıp kullanmanızı tavsiye ederim. Virajlarda vites düşürebilir hızınızı azaltırsınız ve tersi.Şimdilik otomatikte bırakıp ne yaptığını anlamaya çalışıyorum,gördüğüm genellikle yüksek devirde spor modu gibi vites değiştirdiği, çıkarken ise nerdeyse benzinli araçların stop edeceği devirlerde vites büyüttüğü 5. Çok sıkışık trafikte de manuelde kullanmanızda fayda vardır. M/M'lu araçlar, çok fazla sıkışık trafiğe gelemiyor.Ama otomatik araç konforunu bu şartlarda göstermeli değil mi zaten, sebebi nedir ki?Bir de nasıl olmalı, yani kalkışta 1'e alıp durunca boşa almak mı tavsiye edilen?6. Dik yukarı rampa çıkacaksanız, tercihen vitesi manuelde kullanın, devir ve vitese siz hakim olun. Daha az eğimli rampalarda Es olarak kullanın ve gaza çok ani basmayınız. Aynı şekilde motorun çok devirlenmesine ve vites yükseltmesine izin vermeyiniz. M/M'de vites değişim zamanı uzun olduğu için, o arada aracın gövdesi hız kaybedecektir ve yığılma yaşanacaktır. Sonrasında vites tekrar düşecektir.Bu şartlarla çok karşılaşmadım ama denk geldiğim zaman mutlaka deneyeceğim
E modunda 1. vitesten 2. vitese geçişler, sakin kullanımda, 1.800 - 2.000d/d'da gerçekleştiğinden, hafif yığılmaya neden oluyor, bu davranış hoş olmasada, o anda motor min devirde max torka sahip olduğundan, ekonomik yakıt tüketiminden max yararlanılmış oluyor.Kesinlikle imalı yazmadım bu tır benzetmesini bu yığılma gerçekten hoşuma gidiyor Öyle düşünüyorum ki eğer petrol tükenmez ise gelecek kesinlikle dizellerin olacak diye düşünüyorum.Diğer vites geçişlerinde vites geçişini hissetmemek için "ayağı gazdan çekmek" tanımının yanlış olduğunu düşünüyorum, "ayak ile gaz pedalına uygulanan basıncı azaltmak" diyerek, ne denmek ve yapılmak istendiği daha iyi tarif edilmiş olur. Aslında bu harketi düz vites şanzıman kullanırken de yapmazmıyız?Ben de bu şekilde anlamıştım, aksi halde motor frenine düşerdi araçÇabucak hızlanmak gerektiğinde, artan bir kuvvetle, gaz pedalına bastığımızda ise, vites geçişlerinin tamamı daha üst devirlerde seri şekilde olur ve yığılma hisside min düşer veya sürekli artan devir nedeniyle geçişler hissedilmez.Evet, dediğiniz şekilde fark ediyorO nedenle şanzıman Es modunda kullanılırken de böyle davranır.Yoğun trafikte, kısa mesafeler şeklinde ama fazla dur kalklar yapılarak kullanıldığından, yine Es modu kullanılmalıdır, yoksa kısa mesafede düşük devirde vites değişikliği çok sık yaşanacağından şanzıman fazla ısınır.Mantıklı, peki duruşlarda boşa almanın bir faydası olur mu?Dik yokuşlarda, Levent bey'in uyguladığı yönteme gelirsek; düz veya yokuş fark etmez, ayağınızı frenden azıcık dahi kaldırdığınızda zaten yarım kavrama başlar, yokuşlarda frene tekrar basıp tekrar bırakmak bu yarım debriyajı daha fazla güçlendirmez, güçlendirseydi araç zaten öne doğru hareket ederdi. Levent bey'in böyle dik yokuşlarda biraz heyecanlandığını düşünüyorum. Daha önce dediğim gibi ben bıraktığım anda arkadaki aracın ön tamponundayım Levent bey!, ayağınızı frenden çekin ve gaz pedalına basın. İlk yarım kavrama, geri kaymayı tam olarak önleyemesede size gaz pedalına geçip basmak için yeterli zamanı verecektir.Geçen başıma geldiğinde yarım gaz vererek frene basmadan olduğum yerde kalmayı başardım, ama tabi bunlarda normal şanzıman gibi ise debriyajı yiyeceğinden sanıyorum bir daha tekrarlamayacağımYarım debriyajın gücünü artırmak, yarım debriyajdan tam kavramaya doğru sıkılaşma olmasıyla gerçekleşir ki bunuda oluşturmak için daha fazla gaz vererek yapabiliriz. Eğer kalkış yapılacak yokuş dik ve aracın geri kaçma riski varsa muhakkak el freni takviyesi alınmalıdır. Bu iş ustalık göstergesi değil, hiç gocunmam, zorda kaldığım anda çekerim el frenini Böyle dik yokuşlarda geri kaçırmayan otomatik şanzıman yoktur. Peki M modu nerelerde kullanılır?Uzun rampalar veya spor kullanım isteklerinde Es modundan memnun kalınmayacağını düşünüyorum.Uzun rampalarda vites değiştirip devir düşürülmesin diye mi?Dik yokuşlar inilirken motor kompresöründen faydalanılarak frene az basmak ve daha güvenli inişler yapmak gerektiğinde kullanılmalıdır.Ayrıca Kış'ın +4 C altında Manuel 2. vitese geçerek patinaj yapmadan yumuşak kalkış yapmanızı sağlar.Ama manuelde bir kez denediğimde araç hemen vites küçültüp 1'e alıyordu, 2. viteste kalması mümkün mü?Kış'ın +4 C altında E modu davranışlarını değiştirir.Bunu bilmiyordum
... "ayağı gazdan çekmek" tanımının yanlış olduğunu düşünüyorum, "ayak ile gaz pedalına uygulanan basıncı azaltmak" diyerek,....
....Dik yokuşlarda, Levent bey'in uyguladığı yönteme gelirsek; düz veya yokuş fark etmez, ayağınızı frenden azıcık dahi kaldırdığınızda zaten yarım kavrama başlar, yokuşlarda frene tekrar basıp tekrar bırakmak bu yarım debriyajı daha fazla güçlendirmez, güçlendirseydi araç zaten öne doğru hareket ederdi. Levent bey'in böyle dik yokuşlarda biraz heyecanlandığını düşünüyorum.....