0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
...sistem yanlış ölçmüyor ise ayağınızı gazdan çektiğiniz anda gösterge "0" litreye düşüyor ve insanın yüzünü sıcak bir tebessüm kaplıyor
...Biraz önce dikçe bir yokuşta tarif ettiğiniz şekilde hemen denememi yaptım, fakat bende dediğiniz şekilde davranış olmadı ve aracım tek fren bırakmayla aynı tepkiyi yine verdi.....
...200m sonraki trafik ışıklarına gaz vermeden, viteste yaklaşmaya devam ederseniz;Oluşan motor kompresörü ile yakıt tüketiminiz 0.L/100km olur,Debriyaj balatasına ters yönde yük biner ama aşınması o kadar çok az olur ki belki toplamda sadece bir kaç yüz km daha çabuk bitmiş olur,Oysa bu tip tekrarlanan binlerce sadece frenle yaklaşımlarda, fren balatalarınız çok daha çabuk eskir,Yaklaşım süratinizi öyle bir ayarlamalısınız ki, durmak istediğiniz çizgiye, viteste ama frene sabit kıpırdamadan basarak yaklaşırsanız, şanzımanınız her sn sürekli düşen sürat ve motor devrine ayak uydurarak vites küçülterek kompresör yaparken, son bir kaç metrede tamamen duracağını anladığı için de debriyaja tam basar ve durur ama hazır 1. viteste bekler. Sizin vitesi boşa alıp tekrar E yapmanız gerekmez.Bu arada İbrahim bey bunların güzel taktikler olduğunu belirtmiş, bunlar benim nasıl araç kullandığım ve taktiklerim değil. Bu sistemin nasıl çalıştığını sizlerle paylaşmamdır.
Tekin hocam, elbette ki elinize su dökemeyiz ama tecrübelerimi yazdım sadece. Maksat paylaşım olsun.Haklısınız, doğru tabir sizin yazdığınız gibi...Ama ne olduğunu anlamışsınız. Dik yokuşlarda değil, rampalarda diye yazmışım. Rampadan kastım, az eğimli yollarda.Tekin hocam, çift fren olayı bir arkadaşımın tavsiyesidir ve tecrübeyle sabittir. Ayağı frenden çekince, araç kavrama yapmaya başlar, ancak eğimi bilemediği için, eğim varmış gibi başlangıçta yüksek kavrama yapmaz ve araç geriye hızla kayar. Çift fren yaparak, araca, rampada olduğumuzu bilgilendiriyoruz ve daha yüksek bir kavrama ve devir yükseltmesini ipucu veiryoruz.Siz de kendi aracınızda deneyin, eğer olmuyorsa, daha yeni model M/M araç bulun ve deneyin. Anlattığım gibi olduğu göreceksiniz. Dilerseniz Çorlu'ya buyrun, misafirim olun, sizinle Tekirdağ köftesi yeriz, sohbet eder kaynaşırız, benim arabada bol bol deneriz. Yaklaşık 23 yıldır motorlu araç kullanıyorum. Kamyon, kamyonet, minibüs, cip ve en az 7-8 değişik model marka otomatik/manuel araç kullandım ve hiç heyecen yaptığımı hatırlamıyorum. Özellikle kendi aracımla eğimli yollarda da heyecan yapmıyorum. Bir de bu hususta ne düşünüyorsunuz.Örneğin 200-300 mt sonra trafik ışıkları var ve kırmızı yanıyor. Vitesi boşa atmadan frene basarsak, araç ışıklara gelip durana kadar, vites küçültüyor ve vites değiştirme sarsıntıları bariz hissedliyor. Bu durum, vites değişimleri anında balatanın aşınmasına sebep oluyor.Ben, ışıklara 300mt kala kırmızı ışık gördüğümde, vitese boşa alıp, fren ile arabayı durduruyorum. Bu olay, belki fren balataların daha hızlı aşınmasına sebep olur, ancak balatanın daha yavaş aşınmasına sebep olur.
Levent abi bunu hiç denememeiştim ama bu yazını okuyunca denedim ve evet dediğin gibi çift fren yapınca araç geri kaymayacak kadar kavrama yapmaya başlıyor şahane oldu bu bilgi eşim artık rahat edecek rampalarda
Mesut abiiiii...... , sende pejo vardı ya...., ne zaman aldın sen Yaris? Forumdan kopmuşum.... Güle güle kullan arabanı. Allah kaza bela vermesin.Paylaşımımın işe yaradığına sevindim. Rampada geri kaçırma, kadın sürücülerin gerçekten zorlandığı bir olay. Eski bir abimiz Honda jeep almıştı (hangi model hatırlamıyorum) onda da m/m vardı.Abimizin hanımı, aracı 2-3 defa ışıklarda geri kaçırmış ve arabadan soğumuş. Ben de o aralar corolla'yı almıştım ve bu ipucunu başka bir forumdaki paylaşımdan okumuştum. Söyledim abimize, o da eşini bu özelliği kullanmaya öğretti. Hala kullanıyorlar honda'yı. Oysa ki bir ara sırf geri kaçırma olayından dolayı satmaya düşünüyorlardı.
Levent abi baya geride kalmışsın o halde yarisi alalı 6 7 ay oluyor jant yay led gündüz farı çalışması kol dayama bagaj aydınlatma birsürü iş yaptım yine burdan bakabilirsin abi http://www.cardomain.com/ride/4008460/2012-toyota-yaris/
Levent abi baya geride kalmışsın o halde yarisi alalı 6 7 ay oluyor jant yay led gündüz farı çalışması kol dayama bagaj aydınlatma birsürü iş yaptım yine
Sanırım şanzımanınız MMT/MM, motorunuz diesel olduğuna göre ve eğer düz satıhtaysanız, ayağınızı frenden çektiğinizde, rölantide dahi üretilen yüksek tork ile hareket edebiliyor olmanız gerekir.Eğer araç hareket etmekte zorlanıyorsa, lastik hava basınçlarınız oldukça düşük olabilir! Dolayısiyle iki araç arasında biraz daha sakin davranarak aracınızın kendi kendine hareket etmesini bekleyiniz.Sorun hala devam ederse, yetkili servisinizde kalibrasyon yaptırınız.
1. Rampada kalkış yaparken aracı geri kaçırmamak için, ayağınız frendeyken, hafif ayağınızı alın (geri kaçmayacak kadar) sonra tekrar basın.Sonraki frenden ayağınızı aldığınızda, kavramayı daha hızlı yapıyor ve araç geri kaçmıyor. M/M olan araçla da eğim kontrolü yok, ancak bu çift fren tekniği ile,aracı geri kaçırmadan, rampada kalkış yapabiliyorsunuz.
toyota yol asistanı yaptırıyorum her yıl 70 tl gibi bir ücreti var yıl boyunca yetkili servise ücretsiz çekim işlemi var.ayrıca mevcut arıza durumunda ilk önce usta geliyor eğer usta arızayı gideremezse çekici ile aracınız ücretsiz servise çekiliyor.bence ne zaman lazım olacağı belli olmayan böyle güzel bir hizmet için fazla bir para değil.
Bence gereksiz Toyota yolda bırakmaz kolay kolay.