Gönderen Konu: Uzun Yol Şoförlüğü Tecrübe İster. Tecrübelerimizi paylaşalım...  (Okunma sayısı 8291 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Yıllardır dönemsel de olsa uzun yola gider gelirim. Uzun yol şoförünün yol öncesi ve seyehat esnasından dikkat etmesi gereken hususları paylaşalım istiyorum. Ben aklıma gelenleri paylaşıyorum.

Yolculuk Öncesinde

1- Kış ayında uzun yola çıkıyorsam muhakkak hava durumunu kontrol ederim. Özellikle güzergahımda kar yağışı varsa yolculuğumu ertelediğim ve öne aldığım olmuştur.

2- Asla uykusuz yola çıkmamalı velevki çıkılmışsa gözden uyku akmadan araç sağa çekilmeli.

3-Lastik hava basınçlarını ölçmek gerekiyor. İstisnalar hariç  zamanım varsa lastikçide yoksa iyi bir istasyonun elektronik sayacıyla lastik havalarını kontrol ederim. (Bir keresinde 30 hava çıkması gerekirken 20'nin altında havayla karşılaşmıştım)

4-Eski aracımda aracın yağını suyunu sık kontrol ederdim ama Avensisimde nedense bakmaz oldum. Kontrol etmekte fayda var.

Gelelim Yolculuk Sırasına

1-Yol müsait değilse asla hızlı gitmem. Mümkün mertebe makaslı sollamaya çıkmam.

2-Arka arkaya yavaşlama tabelalarını muhakkak dikkate alın çünkü pat diye bir çalışma veya şerit değişikliği çıkar arkasından. Genelde 70-50-30 diye düşer hız sınırı. Uymakta fayda var, en azından hızımı kontorl mertebesinde azaltırım.

3-Uzun yolda kavşaklar olur. Genelde ışıklı kavşaklarda YEŞİL yansa bile kavşaktan yavaş geçmeli. Çünkü özellikle yaz aylarında sıcaklar dikkkat dağınıklığı oluşturuyor. Bazen bakar kör oluyorsunuz. Yavaş geçmek büyük belayı defedebilir.

4-Gece seyehatlerinde kısa hüzmeli farla gitmeli. Gözler uzuna alışırsa kısayla hiç seyehat edemezsiniz. Burada çok büyük bir önerim olacak! Kısayla gidersen arada bir selektör yapıp yolun ilersini görmek gerekiyor. Yoksa eski aracımda olduğu gibi patlamış bir kamyon teker parçasının üzerinden geçebilirsiniz. Yada herhangbir cisimde olabiliyor karayolunda.

5-Sıkça rastlıyoruz el kol hareketi yapıp söylenen şoförleri. Evet bende kendimi alamıyorum bazen ama en iyisi bulaşmamak. Malesef üzücü şeyler olabiliyor.

6-Birde kimseyle hız kapışmasına girmemek gerekli. Özellikle yeni arabaların performansları üç aşağı beş yukarı aynı dolaylarda. İtiraf ediyorum bende yapmışımdır ama yapmamak en garantisi.

7-Kamyonlara dikkatli bakın kasalarında birsey atıyormu. Şayet atıyorsa aracınızda oluşacak taş izleri canınızı sıkabilir.

8- Çok önemli mıcırlı yolda asla hız yapmamalı, ani frenajda bulunulmamalıdır. Bir keresinde pat diye mıcılı yola girdim yüksek süratte hafif frene dokundum baktım arabanın arkası bir tarafa kayıyor hemen freni bırakmıştım.

9-Birçoğumuz uymuyor biliyorum selektöre başvuruyor. Şöyleki öndeki araç sinyal veriyor misal kamyonu sollayacak. Tabi biraz hız olunca arkadan sen geçmek istiyorusun ama yanlış. Sinyal veren araç sınırlarda hız yapıp kamyonu solluyor. Ona da saygı ve sabır göstermeliyiz.

10- Duble olmayan bir yolda biri sizi kıt kanat sollamaya çalışıpta karşıdan araba geliyorsa frene basın geçsin;mutlu olsun :) Hem sizde kendinizi tehlikeye atmamış olursunuz...

1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim tüm ailesi uzun yol sürücüsü olan biri olarak ekstra beğendim konuyu...

Gelgelelim ki 9. Maddenize katılmıyorum daha doğrusu etik olarak katılıyorun trafikte sonuna kadar saygıdan yanayım ancak bu sellektör olayını yanlış olarak değerlendiremeyiz, o halde şöyle düşünelim muhtemelen arkadan gelen araçta hız sınırları içerisinde yani önce sollamaya çıkan en arkada ki araç o halde sellektörle uyarması gayet normal, zaten 2. Araç hali hazırda sabit bir hızla giderken hızlanmaya hazırlanıyor ama en arkada ki yani 3. Araç zaten öndeki iki aracı gececek ivmeye sahip olduğu için saygının büyüğü  ortada ki araca düşüyor bence...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim tüm ailesi uzun yol sürücüsü olan biri olarak ekstra beğendim konuyu...

Gelgelelim ki 9. Maddenize katılmıyorum daha doğrusu etik olarak katılıyorun trafikte sonuna kadar saygıdan yanayım ancak bu sellektör olayını yanlış olarak değerlendiremeyiz, o halde şöyle düşünelim muhtemelen arkadan gelen araçta hız sınırları içerisinde yani önce sollamaya çıkan en arkada ki araç o halde sellektörle uyarması gayet normal, zaten 2. Araç hali hazırda sabit bir hızla giderken hızlanmaya hazırlanıyor ama en arkada ki yani 3. Araç zaten öndeki iki aracı gececek ivmeye sahip olduğu için saygının büyüğü  ortada ki araca düşüyor bence...

Rica ederim Ahmet bey. Dediğim gibi birçoğumuzdan kendimi kastetmiştim. Aslına bakarsanız sizin gibi düşünmüyor değilim ama kural gereği geçmek öndekinin hakkı. Bir dönem Almanya'da bulunmuştum. Arkadaki araç kaç hızla gelirse gelsin sen önündeki geçmek için sinyal verdiğinde olay bitiyor. Yani sinyal veren biliyorki "ben sinyal verince arkadaki bekleyecek" diyerek kendini kasmıyor. Ama malesef trafikte medeni olamadığımız için sinyali falan geçtim artık adam solu kapatıyor birdaha sağ tarafa geçerse ne ala...

1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Grafiker
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
haftasonu kastamonuya gidip geldim... millet olarak şoförlük bilgimiz ne kadar zayıf bunu birkez daha gördüm.
tek tek anlatmakla olacak gibi değil.
Şu sürat olayından artık vazgeçelim. ibrede 240 yazıyo o sürati yapmak zorunda değiliz. (sen 200 ile git ben 120 ile gideyim, en fazla yarım saat olmadı 45dk kazanırsın; değermi kendini arabadaki diğer insanların canını tehlikeye atmaya)
Yaz geliyo ve hemen hemen her yerde yol çalışması var artık 3 şeritten tek şeride inen yollar var  uyarıcı işaretleri herkes dikkate alsın.
Ne alakası yerlerde sollamalara çıkanlar var aman allahım tam trajikomik, aman dikkat.
Çok mu yoruldunuz tek şoförseniz uygun bir yerde araçtan inin 5-10 dakika yürüyün, temiz hava alın tekrar yola çıkın.
... son olarak otobanlar kimsenin şahsına ait değil, bütün motorlu araçların ortak kullanımında unutma.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '07
  • 26 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
trafik açısından sabah 5-6 gibi iyi bir uykuyla trafiksiz bir yol :)
Çoğu zaman gidiyoruz... Kiminin hoşuna,kiminin zoruna ;)

2007 COROLLA TERRA D4-D FÜME 100.000
2004 CLİO Symbol 1.4 GÜMÜŞ GRİ 137.000

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 35 ECC 97
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '08
  • 116 kere teşekkür etti
  • 86 kere teşekkür edildi
abi o çalışmaların olduğu yerlere koyulmayan lehvalarda var  :wacko:  Türkiyede yaşıyoruz gözümüzü 4 açmamız lazım .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kendi Halinde Bir Mecnunum :)
  • Kilometre: 135500
  • Model Yılı: '05
  • 234 kere teşekkür etti
  • 174 kere teşekkür edildi
naçizane tavsiyem uykuyu açması açısından redbull tüketin derim :)
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Ex '12 Corolla D-4D (0-31.000)
'05 Laguna 1.6 16V (133.700-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
bu tip içecekler ani ölümlere bile sebep olabiliyor en iyisi kamyoncuların çay içtiği çay ocaklarını bulup taze ve demli çay içmektir.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Çıkarım senle her yola , Toyota ~ :)
    • Artistik Buz Pateni / Çeliği
  • Kan Grubu: 0+
  • 19 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
Yasin abi gerçekten önemli bir konuya değinmişsin , teşekkür ederim..

Bunlara ek olarak uzun yolculuk öncesinde aracımıza mutlaka su ve yiyecek birşeyler koyalım , ağrı kesici v.b bulunduralım.. Ne olacağı belli olmaz , trafik durur karnımız acıkabilir , başımız ağrır ilaç bulamayabiliriz..Emin olun zararını değil faydasını göreceksiniz
'    Peugeot RCZ 1.6 Thp 153 PS    '

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • Toyota Club Tr
  • Kilometre: 115000
  • Model Yılı: '08
  • 50 kere teşekkür etti
  • 30 kere teşekkür edildi
Yararlı bir konu, teşekkürler ;)

Bendede olan şey; ilk saatlerde normal süratlerde, kurallara uyarak giderken, bu yol bu hızla bitmez diyerek hızımı arttırmam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Bende mutlaka su alirim yanima, ayrica araca binerbinmez hemen cepleri bosaltip kemerimi takarim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
Yasin abi gerçekten önemli bir konuya değinmişsin , teşekkür ederim..

Bunlara ek olarak uzun yolculuk öncesinde aracımıza mutlaka su ve yiyecek birşeyler koyalım , ağrı kesici v.b bulunduralım.. Ne olacağı belli olmaz , trafik durur karnımız acıkabilir , başımız ağrır ilaç bulamayabiliriz..Emin olun zararını değil faydasını göreceksiniz

bütün arkadaşlarımız güzel önerilerde bulunuyor bende birkaç şey yazayım.
1-arabanızda mümkünse battaniye bulundurun
2-birkaç şişe maden sodası
3-ishal kesici ilaç
bunlar gibi basit önlemlerin çok faydası olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
bütün arkadaşlarımız güzel önerilerde bulunuyor bende birkaç şey yazayım.
1-arabanızda mümkünse battaniye bulundurun
2-birkaç şişe maden sodası
3-ishal kesici ilaç
bunlar gibi basit önlemlerin çok faydası olur.

Atilla abi sen tecrübesin elbette ki bunların faydaları olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
Ersinciğim sayısız uzun yolum oldu, kamyon ve otomobil kullanarak. en mühim şeyler arabanızın bakımlı olması (lastiklerde çok mühimdir), uykusuz yola çıkmamak, asla 120 nin üstüne çıkmamak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
Ersinciğim sayısız uzun yolum oldu, kamyon ve otomobil kullanarak. en mühim şeyler arabanızın bakımlı olması (lastiklerde çok mühimdir), uykusuz yola çıkmamak, asla 120 nin üstüne çıkmamak.

Abi ben toplasan ya 4 tür ya 5 tir .. Ama evet en önemlisi teknik tabi diğerleri de bundan  sonra geliyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti

Abi ben toplasan ya 4 tür ya 5 tir .. Ama evet en önemlisi teknik tabi diğerleri de bundan  sonra geliyor..
uzun yolda o kadar çok mühim şey var ki sayarak bitiremeyiz. mesela sis olayı, böyle bir durumda süratinize uygun kamyon veya otobüs bulup arkasına geçerek peşinden ayrılmamak sizi sıkıntıdan kurtarır çünkü onlar o yolu gözleri kapalı gidebilirler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
aracın içinde ki konforunuz önemlidir. Ne kadar rahat bir oturma pozizyonunuz olsa bile eğer konu uzun yol ise ayakkabılarımı çıkarıp kullandığım bile olmuştur..
(mesela İzmir ankara .. tek seferde 300 km yapacaksam)
Örnekler çoğaltılabilir. Ama ceplerin boşaltılması ve ses yapan malzemelerin sessize alınması , su , güzel sevidiğim cdlerim ..  almakta denemekte fayda var..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
aracın içinde ki konforunuz önemlidir. Ne kadar rahat bir oturma pozizyonunuz olsa bile eğer konu uzun yol ise ayakkabılarımı çıkarıp kullandığım bile olmuştur..
(mesela İzmir ankara .. tek seferde 300 km yapacaksam)
Örnekler çoğaltılabilir. Ama ceplerin boşaltılması ve ses yapan malzemelerin sessize alınması , su , güzel sevidiğim cdlerim ..  almakta denemekte fayda var..

Yada kız arkadaş  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi

Yada kız arkadaş  :alkis:

ters teperse zehir olur yolculuk..
bence riske atmaya gerek yok..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '05
  • 21 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
bana da bir usta limon yememi tavsiye etmişti. Gerçekten de faydası var, ekşi tat uyarıcı etki yapıyor. 1-2 çeyrek limon diriltiyor bence. bir de çay olayı var tabi. Ben şahsen termos aldım ve uzun yolda çayım hazır oluyor. Kazasız, belasız, cezasız yolculuklar herkese