0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arabanın yaşı gereği amortisörler eskimiştir. arkalara bir takım KYB excel G amortisör tak hem yükselir hemde yol tutuşu artar.
Atilla abiye katılıyorum. Benim aracında arka tarafı aynı şekilde (Amortisörlerim sağlam ), bakım zamanı Toyotronic'ten Abdullah ustaya konuyu açtığımda ( Arka amortisör toz körükleri patlak ) amortisörlerin zayıflamış olabileceğini ve aracın yaşı gereği helezonlarında ömrünün bitmiş olabileceğini söyledi. Müsait bir zamanda arka amortisörler+helezonlar ve toz körüklerini değiştirmeyi planlıyorum bende.
Hilmi hemşerim sustaları hemen değiştirme önce amortisör ve toz lastiklerini değiştir sanırım düzelecek.bu arabaların amortisörleri gazlı olduğundan yüksekliği etkiliyor.
Hazır sizin konu açılmışken benim aracımdada olan sorundan bahsedeyim. 2 haftadır sağ arkadan gıcırtı sesleri geliyor acaba sizinde sorununuz bu şekilde mi? Ben çok fazla çöküklük göremedim fotoğraflarda. aten bizim araçların önü arkaya göre daha kalkık vaziyette. Baktırmaya zamanım olmadı bende bakım sonrası yazarım buraya nedenlerini. Arabayı esnetiyorum park halinde sağ arkadan gıcırtı sesi geliyor yada engebeli bir yerde manevra yaparken daha çok duyuluyor.
Atilla abi yönlendirmeniz için teşekkür ederim. Susta dediğiniz helezon oluyor yanlış anlamadıysam mesajdan. O zaman dediğiniz gibi yapıp kontrol etmekte fayda var ancak malum 12 yaşında aracında helezonlarında da ciddi esneklik kaybı olabilir. ( Malesef km düşürme olmuş aracımda şuan 158 000 km sayaç ancak tahminim 350 000 km den fazla gerçek değeri ) Sökülmüşken komple yenilemek niyetindeydim ancak kontrol edilip hareket etmek dediğiniz gibi daha sağlıklı olacak gibi.
1-hala anlayamadıysan en kötü git bi ustaya arabayı asansörle kaldır amortisörden yağ süzülmüşse ve üstünü toz kaplamışsa(arabanın altından bakmalısın) bil ki amortisör patlaktır ya da iyi bir ustaya arabayı vites boşta el freni inikken hem sol hem sağ tarafı yere bastır patlaksa çok kolay yukarı-aşağı hareket eder patlak olmayan amortisörün içinde hava olduğundan sınırı zorlayamazsın patlaksa dibe vurup tak sesi bile çıkarabilir. ikisi aynıysa patlak değildir ya da ikisi de patlaktır:)2-ben daha yeni değiştirdim servisten telefonla bilgi aldım arka sol patlak dedim servis ikisi birden değiştirilecek dedi fiyat 400tl dedi -işçilik dahil- ben akrabaya taktırdım tek olarak sol arkayı 85tlye amortisörü aldık körük te 10tl tuttu ilk 1ay çok sertti ama şimdi normalleşti3-servis ve ustaların çoğu tarafından da her ikisi birlikte değişimi tavsiye olunuyor ama ben denedim tekte de sıkıntı yok(şimdilik)(3ay oldu)
Atilla abinin tavsiyesi üzerine sadece arka amortisörleri ve toz lastiklerini değiştirdim. KYB veya Tokico bulamadığım için (2-3 hafta araştırdık Mitat Usta ile malesef bulamadık, bayram için Kastamonu'ya gideceğimden dolayı yetişmeyeceği için yeni sevkiyatı bekleyemedim) Monroe amortisör alıp toz lastikleri ile beraber değiştirdik. Aracın sürüş konforu arttı, inip binerken arkaya yatık şekilde idi şimdi düz olduğu belli oluyor. Uzun yolda arka tarafın esnemesi ( yaylanması ) ve kasis geçişlerinde ki 2-3 salınım ortadan kalktı. Ancak ön ve arka lastik ile kaporta arasındaki fark hala devam ediyor. Arka taraf ilk mesajdaki resimde görüldüğü gibi daha düşük. Sanırım helezonların ( susta ) boyları kısalmış veya yük altındaki dayanımları zayıflamış gibi düşünüyorum. Amortisörleri söktüğümüzde sıfır helezon olmadığı için kıyaslama imkanı maalesef olmamıştı. Helezon değiştirmeye kalksam tekrar amortisörlerin sökülmesi ve fren hidroliğinin değişmesi gerekecek sanırım. Arabayı eşim ve 3 yaşındaki kızımla birlikte genelde şehir içi asfaltta kullandığımız için değiştirmeyi düşünmüyorum.