Gönderen Konu: 2012 Auris El freni problemi  (Okunma sayısı 10428 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
Ynt: 2012 Auris El freni problemi
« Yanıtla #40 : Mart 24, 2013, 02:44:29 »
Bakın size birşey anlatayım.
Ben turizm otelcilik okurken küçük yaşlarda staj ve para kazanmak için otellerde bellboyluk bile yaptım.

O yıllardan bilirim ki dik yokuşlarda taksciler bagaja bavul vs. ağır şeyler yüklerken araba esnesin ve fren telleri çok zorlanmasın diye el frenini çok çekmezler.
Hatta araç 2-3 cm kayar hafif hafif yine de panik yapmazlar. Biz panik yapardık o yaşlı başlı senelerin taksicileri birşey olmaz deyip anlatırlardı durumu.

kim nerderse desin mahkemenin kararı ne olursa olsun
2012 model bir aracın el freni çekik olduğu halde (el freni 3-5 diş çekilse dahi) kayıyorsa ! Kaymayı bırakın boşalıyor ve ivmeleniyorsa !
o markaya o arabaya yazıklar olsun!

Eşimin eski gaz tenekesi unosunda bile böyle bir şey yıllarca olmadı.

Toyota artık kendine gelmeli ve bazı şeyleri tekrar tekrar gözden geçirmeli...

Ne demek MMT olan bir araçta vitesi P de bırakın demek ya bu kadar rezillik olur mu?
El freni ayarı tamamen firmanın ayarladığı bir sistemdir.Yani firma isterse 1 dişte bile tamamen tutacak şekilde ayarlayabilir.Ancak bu durumda tabiki beraberinde bir çok sorounu getirir.Örneğin dediğiniz gibi 3-4 dişte tamamen tutar ise 5-6 diş çektiğinizde artık temas yüzeyine zarar vermeye başlar.Ayrıca çok gergin bir el freni halatı olacağından sık sık kopma gibi problemleri duyarsınız.dikkat ederseniz toyotada hiç bu tarz bir sorun duydunuz mu el freni halatı kopması gibi( nadiren olur tabi kasıtlı olarak giden arabada çekmek gibi girişimler dışında) Dediğiniz markalarda ise çok sık karşılaşılıyor.Firma bunu size verdiği kitapçıkta belirtiyorsa şu şu aralıklarda tam olarak tutar diyorsa(ayarlı iken) siz daha az çekip tutmasını bekliyorsanız o na değil firma kimse bir şey yapamaz.bu durumda ya siz alışkanlığınızı değişeceksiniz,yada aracının el frenini ona göre ayarlatacaksınız.Eski araçların bir çoğunda arka frenlerde kampana türü olduğu için el freni ayrı mekanizma ile yönetilmiyor.Ancak günümüz araçları öyle değil kampanın içerisinde el freni papuçları ve mekanizması ayrı.Dolayısıyla normal bir frenden farklı çalışıyor.Önce karşılaştırma yaparken çalışma prensiplerine bakmak lazım diye düşünüyorum.Bu söyleyeceğim yanlış anlaşılmasın markayı yüceltmek için değil sadece bilinsin diye söylüyorum çoğu mekanizmada japonlar daha kullanıcı dostu çalışıyor.Örneğin bundan 15-20 sene önce çoğu araçta hararet koruması yok iken toyotada vardı ve çoğu insan bilmiyordu bunu.Araç stop ediyor marş almıyordu.Ustalara durumu anlattığınızda kesin conta falan yanmıştır diyorlardı.Ancak sorunu giderip(hortup kelepçe artık ne ise) soğutma suyunu koyunca tek seferde çalışınca şaşırıyordu insanlar.Toyota bunu koymayıp "banane dikkat etsinler bozmasınlar" mantığıyla hareket etseydi dünyanın parasını kazanabilirdi belki.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Mart 24, 2013, 02:44:29 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '12
  • 7 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Mart 24, 2013, 03:21:47 »
El freni ayarı tamamen firmanın ayarladığı bir sistemdir.Yani firma isterse 1 dişte bile tamamen tutacak şekilde ayarlayabilir.Ancak bu durumda tabiki beraberinde bir çok sorounu getirir.Örneğin dediğiniz gibi 3-4 dişte tamamen tutar ise 5-6 diş çektiğinizde artık temas yüzeyine zarar vermeye başlar.Ayrıca çok gergin bir el freni halatı olacağından sık sık kopma gibi problemleri duyarsınız.dikkat ederseniz toyotada hiç bu tarz bir sorun duydunuz mu el freni halatı kopması gibi( nadiren olur tabi kasıtlı olarak giden arabada çekmek gibi girişimler dışında) Dediğiniz markalarda ise çok sık karşılaşılıyor.Firma bunu size verdiği kitapçıkta belirtiyorsa şu şu aralıklarda tam olarak tutar diyorsa(ayarlı iken) siz daha az çekip tutmasını bekliyorsanız o na değil firma kimse bir şey yapamaz.bu durumda ya siz alışkanlığınızı değişeceksiniz,yada aracının el frenini ona göre ayarlatacaksınız.Eski araçların bir çoğunda arka frenlerde kampana türü olduğu için el freni ayrı mekanizma ile yönetilmiyor.Ancak günümüz araçları öyle değil kampanın içerisinde el freni papuçları ve mekanizması ayrı.Dolayısıyla normal bir frenden farklı çalışıyor.Önce karşılaştırma yaparken çalışma prensiplerine bakmak lazım diye düşünüyorum.Bu söyleyeceğim yanlış anlaşılmasın markayı yüceltmek için değil sadece bilinsin diye söylüyorum çoğu mekanizmada japonlar daha kullanıcı dostu çalışıyor.Örneğin bundan 15-20 sene önce çoğu araçta hararet koruması yok iken toyotada vardı ve çoğu insan bilmiyordu bunu.Araç stop ediyor marş almıyordu.Ustalara durumu anlattığınızda kesin conta falan yanmıştır diyorlardı.Ancak sorunu giderip(hortup kelepçe artık ne ise) soğutma suyunu koyunca tek seferde çalışınca şaşırıyordu insanlar.Toyota bunu koymayıp "banane dikkat etsinler bozmasınlar" mantığıyla hareket etseydi dünyanın parasını kazanabilirdi belki.

Anlattıklarınız çok güzel ama ;

El freni teli problemi diğer araçlarda da hatta çok eski araçlarda da çok kolay kopmuyor. Genelde belirtiğiniz gibi şartlarda tel esniyor ve artık görevini tam aralığında yerine getiremez hale geliyor artık çok yukarda tutmaya zorlamayla tutmaya devam ediyor. Bu da çok uzun yıllarda oluyor.  Öyle çat pat kopan el freni teli çok rastlanır bir durum değil.

Bence aracın tamamen frenlemesini boşaltıp ivmelenerek kaymasındansa el freni telini 2 sene sonra ya da 80 bin kmde bir filan gibi aralıklarda değiştirmek çok daha mantıklı ve güvenli olacaktır.

Ben 2012 araçta bıraktım otomatik el frenini filan yarım bile çekilse tamamen boşalıp aracı bırakmasını kabul edemiyorum yakıştıramıyorum. Aksi hali olsaydı viteste bırakmayı bilinçli ya da bilinçsiz gerçekleştirmeyen, dalgın olan vs. birçok insanın araçlarının kayıp kayıp sağa sola çarptığını çoluk çocuğu ezdiğini çok sık duyardık.

Madem toyota o kadar düşünceli ve sorunsuzluk adına el freni teli bile uzun uzun yıllarca çok dayanıklı olsun istiyor o zaman başka bir önlem almalıydı. Mesela araç el freninde tık tık hafif hafif aşağıya attığını hissediyorsa frenlemeyi kendisi kuvvetlendirmeliydi vs...

Bakın ben toyotayı öyle mercedes bmw volvo filan sanarak alıp sonra ya bu ne ya diyen beklentisi çok yüksek olup hayal kırıklığına uğrayan kişilerden değilim ama el freni hatrı sayılır şekilde çekildiyse de kaymasını kabul edemiyorum. Bu markanın hatasını kabul etmesi gerekir ve yetkili servisinin yaşanan bir olaydan sonra araştırma yaptık adın altında dönüp vitesi P de neden bırakmadınız gibi facia bir tavırda olmaması gerekirdi.

Eğer bu olayda arkadaşımız yalan söylemiyor ya da çektimediği el frenini çektim diye hayal etmiyorsa (lütfen yanlış anlamasın varsayım olarak ters örnek olsun diye yazdım ) , komşuları da aynı şekilde değilse hatta gelen servis yetkilisi fotosunu çekecek kadar el freninin çekilmiş olduğunu kabul edip foto çekmekle uğraşıyorsa demek ki bu el freni en az 5-6 diş çekilmiş. Bu şartlarda ne olursa olsun bir araç 2012 model bir araç o şekilde kurtulup kaymamalıydı.

Fikirlerim tamamı bu şekilde yanlışım varsa lütfen düzeltin bundan sonrasını sadece okuyarak takip edeceğim.

Arkadaşa da geçmiş olsun dileklerimle...

Saygılar.

TODAY TOMORROW TOYOTA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #42 : Mart 24, 2013, 03:29:45 »
Haklı olduğunuz noktalar var ancak sonrasında denenmiş aynı yerde aynı şekilde ve hiç bir kıpırdama olmamış.Arızalı tam çalışmayan bir kısım olsa her defasında yapardı.Belki o gün dalgınlıkla 2-3 diş çekildi ve olay anı panikten o şekilde hatırlanıyor,belkide el freninde sorun vardı ilk servise gittiğinde onarımı yapıldı.Bunu bilmiyoruz,tek bildiğimiz şuan için sorun olmadığı.Ancak 15 dk tutupta sonrasında aracın hareket etmesi bana çok az çekildiği düşüncesini verir.En basiti o günü aracınızdaki o güne özel ekstra bir ağırlık bile el freninin o gün araca yetmemesine( 4 diş yeterken 5 diş yeter hale gelir ağırlık varsa ve 4 diş çekerseniz kayar) neden olabilir.Tabi bunlar birer tahmin sadece.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Mart 24, 2013, 04:02:51 »
Akgün bey sonunda benimle aynı düşüncelere sahip olan birini görmek bana mutluluk verdi .size cok teşekkür ederim bu foruma yazdıklarımın tamamının gerçek olduğuna inandığım tüm değerler adına yemin ediyorum.Belki bu yemin cok etik olmadı ama kendimi buna meçbur hissettim .50.000 tl verip bir araç alıyorsun ve araç kendini hiç de dik olmayan bir bayırda tutmakdan aciz .Benim en cok zoruma bu gidiyor .takoz koy diyen arkadaşlar bile oldu.onları kınamıyorum ama eğer bu araç tokoza ihtiyaç duyuyorsa ben ona otomobil demem .kimse kusura bakmasın .toyota tam anlamıyla fiyaskonun altına imza atmıştır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #44 : Mart 24, 2013, 04:40:34 »
Haklı olduğunuz noktalar var ancak sonrasında denenmiş aynı yerde aynı şekilde ve hiç bir kıpırdama olmamış.Arızalı tam çalışmayan bir kısım olsa her defasında yapardı.Belki o gün dalgınlıkla 2-3 diş çekildi ve olay anı panikten o şekilde hatırlanıyor,belkide el freninde sorun vardı ilk servise gittiğinde onarımı yapıldı.Bunu bilmiyoruz,tek bildiğimiz şuan için sorun olmadığı.Ancak 15 dk tutupta sonrasında aracın hareket etmesi bana çok az çekildiği düşüncesini verir.En basiti o günü aracınızdaki o güne özel ekstra bir ağırlık bile el freninin o gün araca yetmemesine( 4 diş yeterken 5 diş yeter hale gelir ağırlık varsa ve 4 diş çekerseniz kayar) neden olabilir.Tabi bunlar birer tahmin sadece.
                                                                                                                                                                                                                              Ertan kardeşim baştan alalım benim aracın el frenini 5 diş çekildiğimi servis tespit etti .zaten ben dürüstlükden yana olmasam servis gelmeden o aracın el frenini kaç diş varsa hepsini çekerdim. kaza olduğunda ben aracın el frenine elimi sürmedim sabah aracı hiç oynatmadan direk servise gittim bayır fotosunda  yukarıda gri renk bir minübüs var o servisin aracı servisden gelen eleman aracı kaza yerinde fotorafladı .sonra aracı kaza yerinden çıkardık hemen akdığı bayıra götürdük ve orada elfrenini  yine 5 diş çektik vitesde ''nnnnnn''konumunda zımba gibi çakıldı . sonra aracı akacakmı diye 2 kişi itledi kımıldamadı bile bırakin değmeyi, market poşedini aksın diye itledik kardeşim.bu aracın el freni arızalı bir kereye mahsus bu arızayı yaptı ve yine tutmaya başladı bunun açıklaması budur bence.ama bu yada başka bi toyata yine aynı hatayı yaparsa ve birisine zarar verirse .bakalım büyük toyota bunun altından nasıl kalkacak ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #45 : Mart 24, 2013, 04:43:24 »
                                                                                                                                                                                                                              Ertan kardeşim baştan alalım benim aracın el frenini 5 diş çekildiğimi servis tespit etti .zaten ben dürüstlükden yana olmasam servis gelmeden o aracın el frenini kaç diş varsa hepsini çekerdim. kaza olduğunda ben aracın el frenine elimi sürmedim sabah aracı hiç oynatmadan direk servise gittim bayır fotosunda  yukarıda gri renk bir minübüs var o servisin aracı servisden gelen eleman aracı kaza yerinde fotorafladı .sonra aracı kaza yerinden çıkardık hemen akdığı bayıra götürdük ve orada elfrenini  yine 5 diş çektik vitesde ''nnnnnn''konumunda zımba gibi çakıldı . sonra aracı akacakmı diye 2 kişi itledi kımıldamadı bile bırakin değmeyi, market poşedini aksın diye itledik kardeşim.bu aracın el freni arızalı bir kereye mahsus bu arızayı yaptı ve yine tutmaya başladı bunun açıklaması budur bence.ama bu yada başka bir toyata yine aynı hatayı yaparsa ve birisine zarar verirse .bakalım büyük toyota bunun altından nasıl kalkacak ...
Herhangi bir servis raporu tutuldu mu durumla ilgili.Elinizde ne tarz bir evrak var şuanda?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #46 : Mart 24, 2013, 04:53:49 »
Sözlerim sana ters gelebilir ancak ve yazık ki bu kullanıcı hatası. Fakat yinede şunları tam olarak yaptıysan mahkemeye ver derim. Mahkemeye verme sebebi ise aracın teknik ayarlarının yeterli düzeyde olmadığı ve tehlike yaratığı gerekçesidir.
1 Polis tutanakları ( Var)
2-Araça teknik uzmanlarlar bakmadan dokunmamak müdahele etmemek (kısmen var )
3-Teknik kişilerce yapılmış analiz dökümleri.(El freni çekilimiydi? Ne düzeyde çekili idi? El frenini çekili olduğu düzey tavsiye edilen düzey midir.)
4-Saçma gelebilir ama trafik sigortan varmıydı?
Bu soruların cevapları evetse mahkemeye başvur ve teknik olarak konu incelensin.Zira bu toyotasın genel kalkitesini götermez ancak münfetin bir olaydır ve hata kabul edilemez.

Kullanıcı hatası olduğunu düşünmem ise tamamen kendi görüşümdür.
sözleriniz bana ters gelmedi .tabiki kendi görüşünüz.
1-polis tutanakları kaymadan yarım saat sonra tutuldu
2-aracı kesinlikle teknik uzmanlar bakmadan elimi dahi sürmedim
3-aracın el freninin 5 diş çekili olduğunu servis tespit etti ve standarta uygun olduğunu sözle söyledi
4-araç zaten dört aylık tabiki trafik sigortası vardı
ben zaten şikayetçi oldum şu an iş yargıda

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Mart 24, 2013, 07:03:34 »
En güzeli otomatik.... ne güzel,  alıyorsun Park konumuna , şanzıman kilitleniyor, ne viteste bırama derdi ne el freni unutma tasası....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 7 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Mart 24, 2013, 13:54:45 »
aynen abi  toyota az bi paraya kıyıp mmt lere p vitesi koysaydı simdi biz bu konuyu degil farın ,bluetoot  bilmemnesini konuşurduk. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '21
  • 23 kere teşekkür etti
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Mart 24, 2013, 14:41:29 »
Kılavuzda var mı yok mu olayını merak ettim;
""
MultiMode düz şanzıman
Vites kolu E ya da M konumundayken, fren pedalına
basınız.
Park frenini çekiniz. (→S. 187)
Vites kolunu E, M ya da R konumuna getiriniz. (→S. 177)
Yokuş yukarı ya da aşağı park ettiğinizde, gerekirse tekerlekleri takozla destekleyiniz.
Motor çalıştırma düğmesini ya da kontak anahtarını OFF konumuna getiriniz ve motoru durdurunuz.
Vites kolunu E ya da M konumuna değiştirirken: Vites konum göstergesinde 1 göründüğünden emin olunuz.
Vites kolunu M konumuna değiştirirken Vites konum göstergesinde R göründüğünden emin olunuz.
Anahtarı yanınıza aldığınızdan emin olunuz ve kapıları kilitleyiniz.
Düz şanzıman
Debriyaj pedalına sonuna kadar basarak, fren pedalına basınız.
Park frenini çekiniz. (→S. 187)
Vites kolunu N konumuna alınız. (→S. 182)
Yokuþ yukarı ya da aşağı park ederken, vitesi 1.vitese ya da geri vitese alınız. Gerekirse tekerlekleri takozla destekleyiniz.
Motor çalıştırma düğmesini ya da kontak anahtarını OFF konumuna getiriniz ve motoru durdurunuz.
Anahtarı yanınıza aldığınızdan emin olunuz ve kapıları kilitleyiniz.

""

Takoz olayına da takılmayın derim, gerekirse takozla da desteklenmelidir. Takoza viteste olsa bile ihtiyaç duyulabilir, zira dik bir yokuşta buzlanma oldu diyelim, veya sizin park halindeki aracınıza başka bir araç hafiften dokundu sizin araçta hareket haline geçti vs. vs.

Bir önceki farklı marka 2010 model aracımda çok dik yokuşlarda aracı viteste bıraktığınımda bile tık tık kaydırabiliyordu bu arada..
2012 Auris    1.4   D-4D MT
2021 Corolla 1.5   MDS