El freni ayarı tamamen firmanın ayarladığı bir sistemdir.Yani firma isterse 1 dişte bile tamamen tutacak şekilde ayarlayabilir.Ancak bu durumda tabiki beraberinde bir çok sorounu getirir.Örneğin dediğiniz gibi 3-4 dişte tamamen tutar ise 5-6 diş çektiğinizde artık temas yüzeyine zarar vermeye başlar.Ayrıca çok gergin bir el freni halatı olacağından sık sık kopma gibi problemleri duyarsınız.dikkat ederseniz toyotada hiç bu tarz bir sorun duydunuz mu el freni halatı kopması gibi( nadiren olur tabi kasıtlı olarak giden arabada çekmek gibi girişimler dışında) Dediğiniz markalarda ise çok sık karşılaşılıyor.Firma bunu size verdiği kitapçıkta belirtiyorsa şu şu aralıklarda tam olarak tutar diyorsa(ayarlı iken) siz daha az çekip tutmasını bekliyorsanız o na değil firma kimse bir şey yapamaz.bu durumda ya siz alışkanlığınızı değişeceksiniz,yada aracının el frenini ona göre ayarlatacaksınız.Eski araçların bir çoğunda arka frenlerde kampana türü olduğu için el freni ayrı mekanizma ile yönetilmiyor.Ancak günümüz araçları öyle değil kampanın içerisinde el freni papuçları ve mekanizması ayrı.Dolayısıyla normal bir frenden farklı çalışıyor.Önce karşılaştırma yaparken çalışma prensiplerine bakmak lazım diye düşünüyorum.Bu söyleyeceğim yanlış anlaşılmasın markayı yüceltmek için değil sadece bilinsin diye söylüyorum çoğu mekanizmada japonlar daha kullanıcı dostu çalışıyor.Örneğin bundan 15-20 sene önce çoğu araçta hararet koruması yok iken toyotada vardı ve çoğu insan bilmiyordu bunu.Araç stop ediyor marş almıyordu.Ustalara durumu anlattığınızda kesin conta falan yanmıştır diyorlardı.Ancak sorunu giderip(hortup kelepçe artık ne ise) soğutma suyunu koyunca tek seferde çalışınca şaşırıyordu insanlar.Toyota bunu koymayıp "banane dikkat etsinler bozmasınlar" mantığıyla hareket etseydi dünyanın parasını kazanabilirdi belki.
Anlattıklarınız çok güzel ama ;
El freni teli problemi diğer araçlarda da hatta çok eski araçlarda da çok kolay kopmuyor. Genelde belirtiğiniz gibi şartlarda tel esniyor ve artık görevini tam aralığında yerine getiremez hale geliyor artık çok yukarda tutmaya zorlamayla tutmaya devam ediyor. Bu da çok uzun yıllarda oluyor. Öyle çat pat kopan el freni teli çok rastlanır bir durum değil.
Bence aracın tamamen frenlemesini boşaltıp ivmelenerek kaymasındansa el freni telini 2 sene sonra ya da 80 bin kmde bir filan gibi aralıklarda değiştirmek çok daha mantıklı ve güvenli olacaktır.
Ben 2012 araçta bıraktım otomatik el frenini filan yarım bile çekilse tamamen boşalıp aracı bırakmasını kabul edemiyorum yakıştıramıyorum. Aksi hali olsaydı viteste bırakmayı bilinçli ya da bilinçsiz gerçekleştirmeyen, dalgın olan vs. birçok insanın araçlarının kayıp kayıp sağa sola çarptığını çoluk çocuğu ezdiğini çok sık duyardık.
Madem toyota o kadar düşünceli ve sorunsuzluk adına el freni teli bile uzun uzun yıllarca çok dayanıklı olsun istiyor o zaman başka bir önlem almalıydı. Mesela araç el freninde tık tık hafif hafif aşağıya attığını hissediyorsa frenlemeyi kendisi kuvvetlendirmeliydi vs...
Bakın ben toyotayı öyle mercedes bmw volvo filan sanarak alıp sonra ya bu ne ya diyen beklentisi çok yüksek olup hayal kırıklığına uğrayan kişilerden değilim ama el freni hatrı sayılır şekilde çekildiyse de kaymasını kabul edemiyorum. Bu markanın hatasını kabul etmesi gerekir ve yetkili servisinin yaşanan bir olaydan sonra araştırma yaptık adın altında dönüp vitesi P de neden bırakmadınız gibi facia bir tavırda olmaması gerekirdi.
Eğer bu olayda arkadaşımız yalan söylemiyor ya da çektimediği el frenini çektim diye hayal etmiyorsa
(lütfen yanlış anlamasın varsayım olarak ters örnek olsun diye yazdım ) , komşuları da aynı şekilde değilse hatta gelen servis yetkilisi fotosunu çekecek kadar el freninin çekilmiş olduğunu kabul edip foto çekmekle uğraşıyorsa demek ki bu el freni en az 5-6 diş çekilmiş. Bu şartlarda ne olursa olsun bir araç 2012 model bir araç o şekilde kurtulup kaymamalıydı.
Fikirlerim tamamı bu şekilde yanlışım varsa lütfen düzeltin bundan sonrasını sadece okuyarak takip edeceğim.
Arkadaşa da geçmiş olsun dileklerimle...
Saygılar.