Gönderen Konu: TCT Tüketim Sohbetleri  (Okunma sayısı 3759 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Ynt: TCT Tüketim Sohbetleri
« Yanıtla #20 : Şubat 26, 2013, 14:38:06 »
Ahmet bey daha ne gideceksiniz kış şartlarında biz 50 tl ile ancak 100-110 km gidiyoruz onu da dikkatli kullanırsak siz 30 tl ye 117 km re gidiyorsanz valla çok iyi lpg olmuş 2,39  30 tl ye 12,5 - 13 lt lpg ediyor zaten sizin aracınız km rede ortalama 11-12 litre lpg tüketir yazın 10-11 e düşer zaten aracınızın 117-120 km gitmesi gayet normal bence aracınızda sorun yok siz koklamasını istiyorsunuz
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 26, 2013, 14:38:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis.. babam gibi araba:))
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 68453
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 26, 2013, 14:43:01 »
aracıma lpg yi yani taktırdım yaklasık 2 hafta oldu.brc taktırmayı tercih ettim.22 lt gazla 260 km yol gidebildim şehirdışı.yine 22 lt gazla şehiriçi 190 km gidebildim.kısacası lpg bana her 100 kmde 12 tl tasarruf saglamış oldu
Arkadaşlar hesabı yanlış yapmayalım!

Şehirdışı:
260 km de ---> 22 Lt LPG ise
100 km de ---> X=100x22/260 ==> 8.46 LT./100 Km de LPG şehir dışı sarfiyatı..

Şehiriçi:
190 km de ---> 22 Lt LPG ise
100 km de ---> X=100x22/190 ==> 11.58 LT./100 Km de LPG şehir içi sarfiyatı..

Genelde %3-%5 fark ediyor olsa da benzinde de yaklaşık aynı sarfiyatları alabiliriz.

Gelelim tasarruf durumuna: Bugünkü fiyatla Benzin: 4,85 TL/Lt  LPG: 2.72 TL/Lt

Şehirdışı benzin tutarı: 8.46 x 4.85 = 41.03 TL 100 Km de..
Şehirdışı LGP tutarı     : 8.46 x 2.72 = 23.01 TL 100 Km de..
Tasarruf tutarı  ...: 41.03 - 23.01 = 18.02 TL. 100 km de.

Şehiriçi benzin tutarı: 11.58 x 4.85 = 56.16 TL 100 Km de..
Şehiriçi LGP tutarı     : 11.58 x 2.72 = 31.50 TL 100 Km de..
Tasarruf tutarı  ...: 56.16 - 31.50 = 24.66 TL. 100 km de.

Arkadaşın verdiği değerler doğruysa diye sormayacağım çünkü hepimizin bildiği gibi üç aşağı beş yukarı tüketimler bu şekildedir. Fabrika tüketimleri sizi yanıltmasın! Şehiriçi de şehirdışı da derken en iyi şartlar göz önünde bulundurulmuştur. Şehiriçinden kasıt hiç bir zaman İstanbul veya diğer benzer trafik durumları gözönüne alınmamıştır! Mesela 2001 Avendis Sol D4 / OV sahibi olarak ben şehiriçi için en kötü tüketim olarak 12 Lt/100Km yi görürken, sakin kullanımda şehirdışı 6Lt/100Km yi de görmüş biriyim (tabi kurallara uyup sabırla 90-100 le giderseniz ;) ).

Sonuç itibariyle çoğunlukla hangi ortamda (şehiriçi mi şehirdışı mı) kullanıyorsanız o tasarrufu alarak; mesela şehiriçi için 25 Lt/100Km alırsak 4 bin km de 1000 TL, 8 bin km de 2000 TL tasarruf ederek LPG kitini amorti edebilirsiniz. Bu noktada LPG'den kaynaklı başka masraf çıkmayacağını varsayıyoruz. Bu durumda giderlere şunu da eklemek gerekir ki; haftalık 200 km sürüşü olan kişi psikolojik olarak yüzde elli gibi km.sini artıracaktır. Bu da ek maliyet getirecektir. Ayrıca bagaj daralması ve AVM gibi kapalı otoparklara girememeyi de eklemek gerekiyor.
9. 2011 Skoda Yeti 1.2 TSI DSG (capondan almana ;) )
8. Terfi: Avensis 2001 Sol/AT D4.. Bilenler bilir:) (yeni sahibinde)
7. Arabam 6 yıl kullandığım Corolla 1997 GLi
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 230000
  • Model Yılı: '97
  • 21 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Şubat 26, 2013, 14:46:51 »
arkadaşlar beni vazgeçireceksiniz gibime geliyor yarın brc taktırıcam oda mecburiyetten ayda şehiriçinde 1000 km yapıyorum ortalama. benzindede koyuyor açıkçası fiyat olarak ama sürüş keyfine doyum olmuyor. yokmu biçare yardımcı olun
CESARETLE ATILAN İLK ADIMLAR BÜYÜK BAŞARILARIN MÜJDECİSİDİR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Şubat 26, 2013, 15:07:48 »
Recep bey abicim yanlış anlama ama hesabında bir yanlışlık var gibime geldi.
şehirlerarasını baz alarak tartışırsak bir araç lpg de 8 küsür lt tüketiyorsa 100 km de benzinli aracın benzin tüketimi 4,5-5 lt lere kadar düşüyor.
başıma gelen bi olayı anlatıyımsize.

arkadaşımdada 1.6 gli var bendede. istanbuldan çıktık yola 100 km hızı geçmiyoruz yolculuk adapazarına amaç yakıt farkı ölçmek ve ziyaret :)
ikimizde yakıt depolarımızı fulledik yola çıkmadan önce tabi.
yola çıktıktan 135 km sonra sapanca mc donalds da tekrar fulledik.
benim aracım 29 tl lik benzin aldı.
arkadaşımın aracı ise 26 tl lik lpg aldı.
bu durumda ben 0,218 kuruş yani 100 km de 4,5 lt benzin tüketmiş oldum
arkadaşım ise 0,192 kuruş yani 7,25 lt gaz tüketmiş oldu.
anlatmak istediğim bir araç kaç litre gaz tüketiyorsa okadar litrede benzin tüketmez.
aynı hesabı şehir içinde yaparsak arkadaşım karlı çıkacaktır maddi olarak. sebep benzinin litre fiyatının lpg ye göre %40 fazla olması

yanlışım varsa düzeltin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Şubat 26, 2013, 15:25:04 »
Recep bey abicim yanlış anlama ama hesabında bir yanlışlık var gibime geldi.
şehirlerarasını baz alarak tartışırsak bir araç lpg de 8 küsür lt tüketiyorsa 100 km de benzinli aracın benzin tüketimi 4,5-5 lt lere kadar düşüyor.
başıma gelen bir olayı anlatıyımsize.

arkadaşımdada 1.6 gli var bendede. istanbuldan çıktık yola 100 km hızı geçmiyoruz yolculuk adapazarına amaç yakıt farkı ölçmek ve ziyaret :)
ikimizde yakıt depolarımızı fulledik yola çıkmadan önce tabi.
yola çıktıktan 135 km sonra sapanca mc donalds da tekrar fulledik.
benim aracım 29 tl lik benzin aldı.
arkadaşımın aracı ise 26 tl lik lpg aldı.
bu durumda ben 0,218 kuruş yani 100 km de 4,5 lt benzin tüketmiş oldum
arkadaşım ise 0,192 kuruş yani 7,25 lt gaz tüketmiş oldu.
anlatmak istediğim bir araç kaç litre gaz tüketiyorsa okadar litrede benzin tüketmez.
aynı hesabı şehir içinde yaparsak arkadaşım karlı çıkacaktır maddi olarak. sebep benzinin litre fiyatının lpg ye göre %40 fazla olması

yanlışım varsa düzeltin.

LPG de fazla tüketir doğru ama bu ancak 2 yada 2.5 litre kadar 4 litre fark olmaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #26 : Şubat 26, 2013, 15:25:35 »
Ertan bey haklısınız tabi. Ama tek bir denemede bu iş olmaz. Yaptığınızı aynı şartlarda bir kaç kez tekrarlayıp ortalaması daha sağlıklı tüketim değerleri verecektir. Sonuçta yol, hava, araç, kullanıcı ve yük durumu bu tüketime etki edecektir.

Yine de sizin veriler üzerinden değerlendirirsek 3 TL lik fark için hiç değmez diyeceğim ama genelde bilinen dediğiniz gibi %35-40 tasarruf olarak bilinir. Tabi fiyatlar LPG fiyatları benzinden epey uzakken bu geçerliydi! Sizin 3 TL pompadan pompacıdan da kaynaklı olabilir. Ayrıca araçlardan biri daha devirli kullanılmış olabilir. Malum herkesin kullanım tarzı farklı. Araçlar otomatikse ve ECU leri aynı ayarda ve aynı model benzer km lerdeyse daha doğru sonuçlar alınabilir. Bujilerin durumu, yağlama vb. bunun gibi bir sürü parametre bu tüketime etki edecektir. Yine de sizin veriler üzerinden bakınca ben gayet insaflıymışım. :) Çünkü bu kadarcık farkla ne kiti amorti etmesi ne de diğer dezavantajlara değmeyecektir.

Şunu da söyleyebilirim ki en tasarruflu araba garajda hazır bekletilen arabadır :) Onunda yok sigortaydı yok bakımı, muayene, mtv idi zaten bir sürü masrafı var !
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Şubat 26, 2013, 15:27:18 »
LPG de fazla tüketir doğru ama bu ancak 2 yada 2.5 litre kadar 4 litre fark olmaz

Dedim ya ben insaflısından hesapladım. Tam tüketim değerleri ne ise ona göre de hesaplayabiliriz. Förmüller belli yerine konursa olay ortaya çıkar.
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Şubat 26, 2013, 15:28:25 »
Fark 2,75 lt :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #29 : Şubat 26, 2013, 15:35:06 »
Ertan bey haklısınız tabi. Ama tek bir denemede bu iş olmaz. Yaptığınızı aynı şartlarda bir kaç kez tekrarlayıp ortalaması daha sağlıklı tüketim değerleri verecektir. Sonuçta yol, hava, araç, kullanıcı ve yük durumu bu tüketime etki edecektir.

Yine de sizin veriler üzerinden değerlendirirsek 3 TL lik fark için hiç değmez diyeceğim ama genelde bilinen dediğiniz gibi %35-40 tasarruf olarak bilinir. Tabi fiyatlar LPG fiyatları benzinden epey uzakken bu geçerliydi! Sizin 3 TL pompadan pompacıdan da kaynaklı olabilir. Ayrıca araçlardan biri daha devirli kullanılmış olabilir. Malum herkesin kullanım tarzı farklı. Araçlar otomatikse ve ECU leri aynı ayarda ve aynı model benzer km lerdeyse daha doğru sonuçlar alınabilir. Bujilerin durumu, yağlama vb. bunun gibi bir sürü parametre bu tüketime etki edecektir. Yine de sizin veriler üzerinden bakınca ben gayet insaflıymışım. :) Çünkü bu kadarcık farkla ne kiti amorti etmesi ne de diğer dezavantajlara değmeyecektir.

Şunu da söyleyebilirim ki en tasarruflu araba garajda hazır bekletilen arabadır :) Onunda yok sigortaydı yok bakımı, muayene, mtv idi zaten bir sürü masrafı var !

ben lpg taktırıcam ama sırf şehiriçi kullanmak için. durum nasıl olcak bilmiyourm. başka çıkar yolu bulsam onu deniycem. yada işten çıkıp eve yakın veya servisi olan bir fabrikada iş bulucaz :(( çok kararsızım işimden memnunum arabamdan memnunum. büyük olarak sizlerden fikir bekliyorum yoksa yarın lpg takılmış olacak

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Şubat 26, 2013, 16:00:37 »
Ertan Şahin kardeşim yukarıdaki bilgilere bakarak, günlük, haftalık ve aylık yaptığım km leri hesapla, ondan sonra karar ver. Kısa vadede amorti ediyorsa kârdasın ama yaptığımız beyin jimnastiği farkın çok da beklenen boyutta olmadığı yönünde, en azından şimdilik. Çünkü düzenli LPG kullanan araçların hem LPG hem benzin ortalamalarını alıp hesaplamak daha doğru sonuçlar ve kararlar almamızı sağlayacaktır.

Aynı olay dizel içinde geçerlidir. Şuan aynı donanımdaki benzinli ve dizel araçlarda 6-8 bin TL fark var. Artık tüketime göre kaç bin km de amorti eder hesapla. Ayrıca dizelin bakım masrafı cabası. Benzin hem motor için hem sürüş için daha avantajlı ve konforlu fakat şu canımıza ot tıkayan ÖTV olmasa !

Düzeltme: İmlâ.
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • CARİNAe 2.0 GLİ
  • Araç: Carina
  • 21 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Şubat 26, 2013, 16:41:45 »
Arkadaşlar kullandığımız alet otomobil ve yakıtla çalışıyor zevk meselesi kimi düşük çaplı motoru alanını alıyor kimide benim gibi büyük motoru seviyor yakacak abi suyla çalışmıyor dediğiniz gibi az veya çok yakmasının bir sürü nedeni var aldım alalı daha aracımı adam akıllı kaç yakıyo diye hesaplamadım yarında hava gaz yağ filtreleri buji enjektör temizliği vs. baktıracam ve gene ne yakıyo bakmıyacam dertsiz başımızı derde sokmaktan başka bişey değil bu hesaplamalar
Yiğitler kan döker Bayrak solmaya.Anadolu başlar Vatan olmaya.Kızılelma'ya heyy Kızılelma'ya.Engüzel marşını vurmadan mehter.Ya AllahBismillahAllahuekber.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Şubat 26, 2013, 16:54:44 »
Arkadaşlar kullandığımız alet otomobil ve yakıtla çalışıyor zevk meselesi kimi düşük çaplı motoru alanını alıyor kimide benim gibi büyük motoru seviyor yakacak abi suyla çalışmıyor dediğiniz gibi az veya çok yakmasının bir sürü nedeni var aldım alalı daha aracımı adam akıllı kaç yakıyo diye hesaplamadım yarında hava gaz yağ filtreleri buji enjektör temizliği vs. baktıracam ve gene ne yakıyo bakmıyacam dertsiz başımızı derde sokmaktan başka bişey değil bu hesaplamalar
Sizde bütçeyi denklemek derdi yok anlaşılan..  ;)
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • CARİNAe 2.0 GLİ
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Şubat 26, 2013, 17:01:01 »
yok be Recep abi ondan değil zaten ayda yaptığım yol 200-300 km arası yani fazla gezen biri değilim onun için yani on parmağın onu bir olmuyo abi bütcemi düşünmesem 98 model araba almazdım 2009-2011 avensis alırdım ben carinamla mutluyum abi az para verdim ve memnunun çok şükür 2.0 araç yakacak tabi
Yiğitler kan döker Bayrak solmaya.Anadolu başlar Vatan olmaya.Kızılelma'ya heyy Kızılelma'ya.Engüzel marşını vurmadan mehter.Ya AllahBismillahAllahuekber.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Şubat 26, 2013, 17:18:40 »
Merhaba Ahmet kardeş, o zaman başka desene aynı kafadanız :) Ben de aynı km leri anca yaparım. Sırf lazım olur diye bekletiyorum. 1995'ten beri arabam var. 7-8 değişik model ve markalarda araba değiştirdim. Fakat ilk zamanlara göre gelirlerimiz artıyor gibi görünse de şimdi daha çok hesap etmek zorunda kalıyoruz. Buna trafiğin keşmekeşi de etki ediyordur. Carinayı da yabana atma, Avensis yokken o vardı  ;) Yaşı geçse de eski topraktır gene.
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 1.6 terra kullanıcısıyım
  • 13 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Şubat 28, 2013, 12:30:35 »
değerli arkadaşlar lpg ayar konusunda sizce  kalibrasyon ayarı soğuk motordamı yoksa sıcak motordamı daha çok fayda sağlar lütfen ayarını kendi yapan veya bukonuda bilgisi olanlar yazarsa sevinirim
1999 toyota corolla terra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • corolla 1.6 terra kullanıcısıyım
  • 13 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Şubat 28, 2013, 12:36:32 »
mesutbey profil resmimde kullanmış olduğum resim malesef bana ait değil ben de beğendiğim için bir oto dergisinden almıştım kusura bakmayın ama araba çok hoş gerçekten benimde olmasını isterdim bende 1999 model corplla terra var bu aracımıda çok seviyorum
1999 toyota corolla terra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Şubat 28, 2013, 16:52:03 »
Oncelikle Omer bey su profil resminizdeki aracin buyuk fotolarini paylasirmisiniz? Cok hos duruyor. Benim araca uygulayabilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • CARİNAe 2.0 GLİ
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Mart 13, 2013, 12:09:59 »
Merhaba Ahmet kardeş, o zaman başka desene aynı kafadanız :) Ben de aynı km leri anca yaparım. Sırf lazım olur diye bekletiyorum. 1995'ten beri arabam var. 7-8 değişik model ve markalarda araba değiştirdim. Fakat ilk zamanlara göre gelirlerimiz artıyor gibi görünse de şimdi daha çok hesap etmek zorunda kalıyoruz. Buna trafiğin keşmekeşi de etki ediyordur. Carinayı da yabana atma, Avensis yokken o vardı  ;) Yaşı geçse de eski topraktır gene.
sağol Recep abi zaten carinadan sonraki hedefim avensis inşallah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • CARİNAe 2.0 GLİ
  • 21 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Mart 13, 2013, 12:38:25 »
arkadaşlar lpg de son yakıt tüketimim şehir içi 0.225 kuruş
son 4 günde toplam 172 km yol yaptım aracı sabah ve akşam ilk çalıştırmalarda günde toplam 3 km benzinle olmak üzere yol yapıyorum lpg ye geçene kadar buda 4 günde 12 km ediyor 172-12=160 km.
4 gün önce depoyu fullediğim pompadan bugün yine fulledim 36 liralık lpg aldı 160 km de
buda bana 0,225 kuruş yaktığımı yani 100 km de 8,5 litre yaktığımı gösterdi hesabıma göre benzine göre %50 tasarruf sağladı
yani aynı hesabı benzine göre yapsaydım ben ayda 200 lira fazla ödeyecektim buda demek oluyor ki 8,5 ayda kit kendini amorti eder.
172km/4gün=43km/gün-3km/benzin
günde yaptığım 40 km yolun 15 km si sürekli 4. ve 5. vites
25 km si aşırı yoğun olmayan trafik (akıcı)
amacım kuruşu hesaplamak değil tasarruf sağlayıp sağlamadığımı öğrenmek
lpg yi ilk taktırdığımda 0,38 kuruş yakıyordu(anlamsız)
amacıma ulaştım şimdi ise lpg yi doldurup binmek kalıyor.
Ertan Maşallah diyeyim iyi düşürmüşsün yakıtı 30 krş bizede nasip olur İnşallah