0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Açılmaz diye biliyorum abicim, neden dersen mesela bildiğin üzere aracı çalıştırınca Airbag ışığı bir süre yanar check olayından sonra sistem onay verir ve aktif hale gelir yani açılma ihtimali çok düşük.Bir de şöyle bir olay duymuştum, bir arkadaş kaza yapmış ve airbagler (ön) açılmış daha sonra polis geldiğinde yan airbagler sonradan açılmış bunlarıda tutanağa yazmışlar açıldı diye.
Sercan bey doğru, bu arada çifte kontrol adına servisimle de bu konuyu konuştum, onlarda açılmaz dediler, bende öyle olduğunu düşünüyor ve umuyordum. Sizin de bu konuyu destekleyeci bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.Yalnız anlattığınız o konudaki, sonradan yan hava yastıklarının açılma olayını çözemedim. Ağızdan çıkan laf, namludan çıkan mermi geri gelmez misali...
Acaba karşıdan bir araba fırlayıpta bize çarpsa, havayastıklarımız açılır mı? eğer açılırsa müzik dinlemek için benim arka koltuğa geçmem gerekecek bundan sonra.
+ olarak şöyle bir genel söylem var ; hareket halinde iken darbe anında emniyet kemerleri takılı olmadığında hava yastıkları açılmaz. Bu bilgi doğru mudur acaba ?
Yanlış.Şu anda üretilen araçlarda sistem bu değil.Eskiden emniyet kemerine bağlı idi ama çok çok az firma kullandı bu sistemi.
Kemer takılı olmadığında yapılan kazada açılan hava yastıkları baş ve boyun kısmını direkt kırabileceği ya da zarar verebileceği şeklinde yorumlar yapılıyordu. Mantıksız da gelmemişti. Açılmaması da ayrı bir tehlike elbette. Bilemedim.
Emniyet kemeri takılı olsun veya olmasın hava yastığı açılır.Boyun kırılma riski sadece çocuklar için geçerlidir.Büyüklerde böyle bir şey yapması imkansızdır, vücudun öne doğru hareket etmesinden önce yastık açılmış olur.Uzun yolculuk esnasında, yolcu koltuğunda kimse yoksa, yastığın gereksiz yere patlamasını önlemek isterseniz diye torpidoya kilit konmuştur.
Kilit konusuna şunu eklemek isterim. Kaza sonrasında görülebiliyor ve kaskoda sorun çıkabiliyor.
Boş koltukta patlamayan hava yastığı için ne tip sorunlar çıkmaktadır?
Böyle güzel teknik bir konuda böylesine bilgili arkadaşları hazır bir arada yakalamışken bir sorum daha olacak.Bazen hanım bir parça bir şey almak için arabadan indiğinde küçük oğlum (genetik kopyalama sonucu) arabaya olan sevgi ve merakından hemen kemerini açar ve kucağıma şöför kabinine gelir. İlk emri "Müsik aç" olur ve dinlemeye başlarız.Şimdi benim merak ettiğim şey şudur, müzik dinlemek için kontak anahtarını tek çıt açarız ve radyoya elektrik gelir ama göstergede ışıklar yanmaz, bunu biliyorsunuz.Acaba karşıdan bir araba fırlayıpta bize çarpsa, havayastıklarımız açılır mı? eğer açılırsa müzik dinlemek için benim arka koltuğa geçmem gerekecek bundan sonra.
Konu hem karışmış, hem güzelleşmiş. .Hava yastıkları, kimi araçlarda aracın hızına göre açılır. Yani durutken açılmaz. Hatta araç hızına göre iki farklı tepki süresinde açılan hava yastıkları günümüzde yaygındır. Not:arkadaşlar, yazılarımızı büyük harf ile yazmayalım lütfen, gerekli düzeltmeleri yapalım.
Tekin Abi,Sınav yapıyorsan söyle ders çalışıp gelelim fakat ilk tık da sistemin çalışmayacağına eminim ( neredeyse) kitapçığında sadece belirli (radyo gibi) sisteme elektrik gider diyor. Zaten ilk çevirmede airbag sistemi dahil bir çok sisteme elektrik gitmiyor ve bu yüzden kadranda ki ikaz ışıkları yanmıyor. Diye biliyorum.
Aynen katılıyorum Sercan. Yukarıda bir yazıda görmüştüm, "hava yastığı iptal tuşu" diye. Bu daha çok; sağ ön koltuğa bebek koltuğu monte edildiğinde o bölümdeki yolcu hava yastığını, güvenlik sebebi ile devre dışı bırakmak için vardır.
avede yolcu hava yastığı devre dışı kalmıyor ya ona sinir oluyorum..