Gönderen Konu: Triger kayışı koptu, sonrasında olanlar...  (Okunma sayısı 14952 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Triger kayışı koptu, sonrasında olanlar...
« : Şubat 28, 2013, 23:17:06 »
Selamlar,
(bu konuda arama yaptım ancak tam olarak cevap bulamadığım için yeni konu açıyorum)

Kayış koptu (olaylar olaylar...), yaptırdıktan sonra aracı çalıştırdığımda çok aşırı titreme farkettim. Rolantide ve bazı viteslerin geçişlerinde aşırı titreme oluştu. Ayrıca motorun sesinde de farklılık çıktı, biraz dizel motora benzer şekilde ses çıkmaya başladı..  !!!

1.3 ve benimki gibi eski modellerde sübap kapağı ve silindirlerde sorun çıkmadığını söyledi. Bir sonuca ulaşamadım. Bu durumun sebebi ne olabilir acaba?

(Evet, motor durduktan sonra marşa bastım  :-\ Üstelik bir de viteste marşla 1 kaç metre ilerlettim (mecburiyetten).. Usta bey yine de bu araçta sıkıntı olmaz dedi..)

Teşekkürler.
86' Corolla Hatchback

Toyota Club Türkiye

Triger kayışı koptu, sonrasında olanlar...
« : Şubat 28, 2013, 23:17:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 5 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
Ynt: Triger kayışı koptu, sonrasında olanlar...
« Yanıtla #1 : Şubat 28, 2013, 23:40:01 »
geçmiş olsun.. benim aklıma gelenler şunlar:

- kayış koptuğunda gergi bir anda boşalıp attıysa gergi hasar görmüş olabilir ve yeni kayışa yeterli gerilmeyi uygulamıyor olabilir

- ani yük değişimi eksantrik milinin kayış tarafındaki yatağına hasar vermiş olabilir.. yani tolerans değeri artmış olabilir.. bu da eksantrik miline titreşimli çalışma olarak yansır..

- motor çalışıp yürüdüğüne göre kompresyonda büyük bir sıkıntı yok demektir ama belki supaplarda küçükte olsa bir eğilme olmuş olabilir..

- alternatör vs gibi kayışdan tahrik alan diğer elemanların kasnak yataklarında eğilme olmuş olabilir..
2012 Auris 1.33 Comfort Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 28, 2013, 23:43:17 »
kısacası arabayı sat diyor hasan.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 28, 2013, 23:44:44 »
İyi bir doktor şart diyor bence.Kemal abi gelirse o der ama  :islik:
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 4 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 28, 2013, 23:47:07 »

- kayış koptuğunda gergi bir anda boşalıp attıysa gergi hasar görmüş olabilir ve yeni kayışa yeterli gerilmeyi uygulamıyor olabilir

- ani yük değişimi eksantrik milinin kayış tarafındaki yatağına hasar vermiş olabilir.. yani tolerans değeri artmış olabilir.. bu da eksantrik miline titreşimli çalışma olarak yansır..

- motor çalışıp yürüdüğüne göre kompresyonda büyük bir sıkıntı yok demektir ama belki supaplarda küçükte olsa bir eğilme olmuş olabilir..

- alternatör vs gibi kayışdan tahrik alan diğer elemanların kasnak yataklarında eğilme olmuş olabilir..

Hepsi de olmuş olamaz. Hiçbiri olmamış olsun. Çok aydınlatıcı olmasının yanında çok da can sıkıcı oldu  :( Teşekkürler  :)
86' Corolla Hatchback

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Şubat 28, 2013, 23:49:23 »

valla benim 86 corollam olsa hayatta kıyamazdım satmaya.. japonyadan sandık motor getirtir gene de yürütürdüm o arabayı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 28, 2013, 23:52:24 »

İyi bir doktor şart diyor bence.Kemal abi gelirse o der ama  :islik:

Kesinlikle... aynen...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 28, 2013, 23:53:20 »
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Şubat 28, 2013, 23:55:58 »
Hepsi de olmuş olamaz. Hiçbiri olmamış olsun. Çok aydınlatıcı olmasının yanında çok da can sıkıcı oldu  :( Teşekkürler  :)

moralinizi bozduysam kusura bakmayın ama kayış koparmak ağır bir durum.. tabi yukarıda söylediklerim tecrübeden ziyade daha çok teorik bilgiye dayanmakta, onu da belirteyim.. siz yine bir ustaya danışın..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 4 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 28, 2013, 23:58:12 »
Bilakis çok yardımcı oldu üzüntüm bir yana, teşekkürler tekrar.
86' Corolla Hatchback

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 01, 2013, 10:57:10 »
Benim bildiğim Toyota' nın eksantrik kayışı kullandığı motorlarda, kayış koptuğunda pistonların açık kalan supaplara çarpmaması için bir tolerans var ve supaplar tamamen açıkken bile piston supaplara vuramıyor.
Eğer böyle ise sentesinin tam yapılamadığı, bir şeylerin cıvatalarının doğru olarak torklanarak sıkılmadığı, belki de bir şeylerin yanlış monte edildiği gibi sorular geliyor aklıma benim.
Geçmiş olsun bu arada. En büyüğü bu olsun İnşaallah.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mart 01, 2013, 14:26:10 »
Benim bildiğim Toyota' nın eksantrik kayışı kullandığı motorlarda, kayış koptuğunda pistonların açık kalan supaplara çarpmaması için bir tolerans var ve supaplar tamamen açıkken bile piston supaplara vuramıyor.
Eğer böyle ise sentesinin tam yapılamadığı, bir şeylerin cıvatalarının doğru olarak torklanarak sıkılmadığı, belki de bir şeylerin yanlış monte edildiği gibi sorular geliyor aklıma benim.
Geçmiş olsun bu arada. En büyüğü bu olsun İnşaallah.

hem hava yakıt karışımının türbülansa uğrayıp daha iyi yanması için, hem de emme supaplarını dediğiniz gibi güvence altına almak için alttaki ilandaki fotoğraflarda görüldüğü gibi piston üzerinde supaplar için bir emniyet önlemi alınmış.. fakat fotolarda görüldüğü gibi aynı durum eksoz supapı için geçerli değil.. kayış koptuğunda silindirlerden biri genişleme evresinin sonunda (Alt Ölü Nokta) olması halinde eksoz supapı açık vaziyetteyken piston Üst Ölü Nokta'ya çıkarsa eksoz supapına zarar verebilir.. eğer yalnızca bir silindirdeki eksoz supapı hasar görse ve diğer 3 silindirde kompresyon oluşsa bile araç çalışıp yürüyecektir.. güç düşüşü olur, aşırı titreme ve ses olur fakat araç 3 silindirle de yürüyebilir.. ben kesin teşhis budur demiyorum ama dikkate almakta fayda var.. ne olur ne olmaz diye her silindir için kompresyon ölçümü yapmakta fayda var..

- ayrıca kayışın doğru şekilde takılmaması (işaretli noktaların örtüşmemesi) düşükte olsa bir ihtimal olabilir..

fotoğrafların olduğu ilan (3. ve 4. fotoğraf):

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-toyota-satilik-arac-108664164/detay

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 01, 2013, 14:55:57 »

:D adamı ölüdrseydin daha iyiydi Hasan

-2EL'de triger kopmasıyla gergi boşa çıksa da çıkmasada hasar görmesi imkansız, her iki gergi bilyası da gövde'den motor bloğuna bağlı ;)

-bu kanıya katılıyorum, eksantrik yatağı yok bu araçlarda ancak keplerin muhakkak plastik geyç ile ölçülerek toleransın içerisinde olup olmadığı gözlemlenmeli.

- Diğer iki maddeye'de katılmıyorum Hasan.

hem hava yakıt karışımının türbülansa uğrayıp daha iyi yanması için, hem de emme supaplarını dediğiniz gibi güvence altına almak için alttaki ilandaki fotoğraflarda görüldüğü gibi piston üzerinde supaplar için bir emniyet önlemi alınmış.. fakat fotolarda görüldüğü gibi aynı durum eksoz supapı için geçerli değil.. kayış koptuğunda silindirlerden biri genişleme evresinin sonunda (Alt Ölü Nokta) olması halinde eksoz supapı açık vaziyetteyken piston Üst Ölü Nokta'ya çıkarsa eksoz supapına zarar verebilir.. eğer yalnızca bir silindirdeki eksoz supapı hasar görse ve diğer 3 silindirde kompresyon oluşsa bile araç çalışıp yürüyecektir.. güç düşüşü olur, aşırı titreme ve ses olur fakat araç 3 silindirle de yürüyebilir.. ben kesin teşhis budur demiyorum ama dikkate almakta fayda var.. ne olur ne olmaz diye her silindir için kompresyon ölçümü yapmakta fayda var..

- ayrıca kayışın doğru şekilde takılmaması (işaretli noktaların örtüşmemesi) düşükte olsa bir ihtimal olabilir..

fotoğrafların olduğu ilan (3. ve 4. fotoğraf):

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-toyota-satilik-arac-108664164/detay

Toyota A ve E serisi motorlarında onu düşünmüş ve eksoz subabı milini kısa tutmuş Hasan ;) anlayacağın onlarda pistona çarpma riskine sahip değiller.Emme subaplarının daha fazla açılması gereksinimine istinaden piston üzeri yanma odası düşünülmüş, eksoz subabı için milin kısa tutulması zaten düşük eksoz üretimine sahip bu motorlar için yeterli görülmüş.

Bence bu araca triger kopması sonrasında ne yapıldığını öğrendikten sonra yorum yapılması gerekir ama, aklıma gelenler;

- triger 2000d/dk üzerindeyken koptuysa (ki muhtemelen öyle) ana yatak,kol yatak ve piston burçlarının hasar görmesi (hatta açılıp bakılmadıysa silindir yüzeyleri ve segmanlarda) dolayısı ile vuruntulu çalışması.

-triger koptuktan sonra marş ile aracın yürütülmesi sonucu debriyajın hasar görmesi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 01, 2013, 15:31:34 »
Bencede imkan varsa satın,başınız ağrımasın...
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mart 01, 2013, 16:12:22 »
:D adamı ölüdrseydin daha iyiydi Hasan

-2EL'de triger kopmasıyla gergi boşa çıksa da çıkmasada hasar görmesi imkansız, her iki gergi bilyası da gövde'den motor bloğuna bağlı ;)

-bu kanıya katılıyorum, eksantrik yatağı yok bu araçlarda ancak keplerin muhakkak plastik geyç ile ölçülerek toleransın içerisinde olup olmadığı gözlemlenmeli.

- Diğer iki maddeye'de katılmıyorum Hasan.

Toyota A ve E serisi motorlarında onu düşünmüş ve eksoz subabı milini kısa tutmuş Hasan ;) anlayacağın onlarda pistona çarpma riskine sahip değiller.Emme subaplarının daha fazla açılması gereksinimine istinaden piston üzeri yanma odası düşünülmüş, eksoz subabı için milin kısa tutulması zaten düşük eksoz üretimine sahip bu motorlar için yeterli görülmüş.

Bence bu araca triger kopması sonrasında ne yapıldığını öğrendikten sonra yorum yapılması gerekir ama, aklıma gelenler;

- triger 2000d/dk üzerindeyken koptuysa (ki muhtemelen öyle) ana yatak,kol yatak ve piston burçlarının hasar görmesi (hatta açılıp bakılmadıysa silindir yüzeyleri ve segmanlarda) dolayısı ile vuruntulu çalışması.

-triger koptuktan sonra marş ile aracın yürütülmesi sonucu debriyajın hasar görmesi.

valla her zaman "en iyisini ummak ama en kötüsüne hazırlıklı olmak lazım" görüşünü benimsemişimdir.. o yüzden biraz felaket tellallığı yapmış olabilirim :)

dediğim gibi ben bu motor hakkında tecrübeden ziyade genel olarak motorlar hakkındaki teorik bilgime dayalı farazi yorumlar yaptım..

eksantrik yatağı yok ne demek onu tam anlayamadım.. eğer bir mil varsa onun yataklandığı bir yer de vardır.. yağ filminin üzerinde de dönse sonuçta havada duramaz..

o motorda kayış kopmasına karşı supaplar için emniyet önlemi olduğunu bilmiyordum şahsen uğur bey'in yazdıklarından sonra bir araştırdım ve sahibindendeki ilana bakarak bir yorum yaptım.. ama eksoz supapı pistona değmeyecek şekilde tasarlandıysa eğer çubuğunu ne kadar kısa tutmuşlar hayret doğrusu.. çünkü fotoğrafta bildiğin yüzeye sıfır gözüküyor.. ayrıca zaten çapıda küçük.. eksoz gazı tahliyesi sorunundan dolayı yanma sonucu indike basınç epey bir düşer bu yüzden.. neyse gerçi orasını tartışmamak lazım 80'li yıllardaki orta sınıf binek bir araçtan bahsediyoruz sonuçta.. 2 emme supapı kullanmak bile bir atılım o yıllarda..

en güzeli erhan bey sesin ve titreşimin neden kaynaklandığını ustasına gösterip öğrensin böylece biz de aydınlanalım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #15 : Mart 01, 2013, 16:42:27 »
valla her zaman "en iyisini ummak ama en kötüsüne hazırlıklı olmak lazım" görüşünü benimsemişimdir.. o yüzden biraz felaket tellallığı yapmış olabilirim :)

dediğim gibi ben bu motor hakkında tecrübeden ziyade genel olarak motorlar hakkındaki teorik bilgime dayalı farazi yorumlar yaptım..

eksantrik yatağı yok ne demek onu tam anlayamadım.. eğer bir mil varsa onun yataklandığı bir yer de vardır.. yağ filminin üzerinde de dönse sonuçta havada duramaz..

o motorda kayış kopmasına karşı supaplar için emniyet önlemi olduğunu bilmiyordum şahsen uğur bey'in yazdıklarından sonra bir araştırdım ve sahibindendeki ilana bakarak bir yorum yaptım.. ama eksoz supapı pistona değmeyecek şekilde tasarlandıysa eğer çubuğunu ne kadar kısa tutmuşlar hayret doğrusu.. çünkü fotoğrafta bildiğin yüzeye sıfır gözüküyor.. ayrıca zaten çapıda küçük.. eksoz gazı tahliyesi sorunundan dolayı yanma sonucu indike basınç epey bir düşer bu yüzden.. neyse gerçi orasını tartışmamak lazım 80'li yıllardaki orta sınıf binek bir araçtan bahsediyoruz sonuçta.. 2 emme supapı kullanmak bile bir atılım o yıllarda..

en güzeli erhan bey sesin ve titreşimin neden kaynaklandığını ustasına gösterip öğrensin böylece biz de aydınlanalım :)

Eksantrik yataklamasını kepler yapıyor ;)  Eksoz subapları da bir santimetre kadar kısa o da yeterli oluyor zaten, amaç tartışmak değil tabi ki bildiklerimizi paylaşalım ki bilincimiz artsın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mart 01, 2013, 17:25:20 »
Eksantrik yataklamasını kepler yapıyor ;)  Eksoz subapları da bir santimetre kadar kısa o da yeterli oluyor zaten, amaç tartışmak değil tabi ki bildiklerimizi paylaşalım ki bilincimiz artsın.

tartışmak derken münazara etmek anlamında söyledim zaten, tabiki hepimize yararı oluyor tartışmanın.. yalnız kep deyince yine benim kafama takıldı.. benim bildiğim tek kep, biyel kepi.. eksantriği yataklayan sizin dediğiniz kep tam olarak nasıl birşey ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #17 : Mart 01, 2013, 17:31:03 »
tartışmak derken münazara etmek anlamında söyledim zaten, tabiki hepimize yararı oluyor tartışmanın.. yalnız kep deyince yine benim kafama takıldı.. benim bildiğim tek kep, biyel kepi.. eksantriği yataklayan sizin dediğiniz kep tam olarak nasıl birşey ?

:) Aşağıda görebilirsin Hasan ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mart 01, 2013, 18:59:49 »
:) Aşağıda görebilirsin Hasan ;)

tahmin etmeliydim.. ya gerçi biz onlara sökülebilir yatak diyoruz mühendislikte..  biyel kepiyle aynı gibi görünüyor şekil olarak ama işlevi farklı.. piyasa da kep diye geçiyormuş demekki öğrenmiş oldum teşekkürler..

eksantrik yatağında yatak sabit ve sizin kep dediğiniz parça ile civatalandığı gövde bir bütün olarak yatağı ifade ediyor... biyelde ise biyel ayrı bir parça, onun kepi ayrı bir parça.. ikisini birleştirerek yataklama işlemi yapılıyor fakat biyelde kepin karşısına gelen parça biyelin ta kendisi.. eksantrik yatağında ise iki parçada yatağa ait.. görünüşleri aynı ama işlevleri farklı (birisi dönme momenti iletip, diğeri yük taşıdığından) olduğundan biz biyel kepini ayrı bir gruba, eksantrik (ve krank) yatağını ayrı bir gruba alıyoruz..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 4 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 01, 2013, 23:37:06 »

Motoru açmadığımız için malesef bilmiyoruz. Ancak söyenenlerin yanı sıra özellikle sizlerin yazdığı bu iki alıntı üzerinde daha çok yoğunlaştım zira şu anda araçta yaşadıklarım bunlar; Vuruntulu çalışması, seste değişiklik ve titreşim... Bunlardan bahsetmişsiniz sebepleriyle beraber.

Dün egzozun önüne geçip dumanı takip ettim, bana da sanki 4de 1 duman boşluğu var gibi geldi  ;) Herneyse 3 silindir işlev görüyormuş gibi hissediyorum yani :)

Enteresandır bunları ustaya da anlattım, sanki uçak motorundan bahsediyormuşum gibi şaşırdı olmaması gerekir gibisinden tepki verdi  |-\

!!! !!! Bu noktada şöyle bir soru sorabilirim: Şayet 3 silindirle araç yürüyebiliyorsa ve benim aracımdaki durum (muhtemelen) bu ise, baktırana kadar yapacağım yol (yaklaşık 2 hafta= yaklaşık 400km) mevcut durum motorda hasar yapar mı? Ne kadar yapar? Bu söyledikleriniz olası ise muhtemel masraf yaklaşık ne olabilir?

Ayrıca uzun süre satmayı düşünmüyorum, bu hali ile beni hala çok etkiliyor, tabi yürüdüğü sürece  :-[
(Şunu belirtmeliyim ki bu foruma katıldığım için çok memnunum, çok düzeyli ve yardımcı bilgiler ediniyorum.)
86' Corolla Hatchback