0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kısacası arabayı sat diyor hasan.
geçmiş olsun.. benim aklıma gelenler şunlar:- kayış koptuğunda gergi bir anda boşalıp attıysa gergi hasar görmüş olabilir ve yeni kayışa yeterli gerilmeyi uygulamıyor olabilir- ani yük değişimi eksantrik milinin kayış tarafındaki yatağına hasar vermiş olabilir.. yani tolerans değeri artmış olabilir.. bu da eksantrik miline titreşimli çalışma olarak yansır..- motor çalışıp yürüdüğüne göre kompresyonda büyük bir sıkıntı yok demektir ama belki supaplarda küçükte olsa bir eğilme olmuş olabilir..- alternatör vs gibi kayışdan tahrik alan diğer elemanların kasnak yataklarında eğilme olmuş olabilir..
İyi bir doktor şart diyor bence.Kemal abi gelirse o der ama
Kesinlikle... aynen...
Hepsi de olmuş olamaz. Hiçbiri olmamış olsun. Çok aydınlatıcı olmasının yanında çok da can sıkıcı oldu Teşekkürler
Benim bildiğim Toyota' nın eksantrik kayışı kullandığı motorlarda, kayış koptuğunda pistonların açık kalan supaplara çarpmaması için bir tolerans var ve supaplar tamamen açıkken bile piston supaplara vuramıyor.Eğer böyle ise sentesinin tam yapılamadığı, bir şeylerin cıvatalarının doğru olarak torklanarak sıkılmadığı, belki de bir şeylerin yanlış monte edildiği gibi sorular geliyor aklıma benim.Geçmiş olsun bu arada. En büyüğü bu olsun İnşaallah.
hem hava yakıt karışımının türbülansa uğrayıp daha iyi yanması için, hem de emme supaplarını dediğiniz gibi güvence altına almak için alttaki ilandaki fotoğraflarda görüldüğü gibi piston üzerinde supaplar için bir emniyet önlemi alınmış.. fakat fotolarda görüldüğü gibi aynı durum eksoz supapı için geçerli değil.. kayış koptuğunda silindirlerden biri genişleme evresinin sonunda (Alt Ölü Nokta) olması halinde eksoz supapı açık vaziyetteyken piston Üst Ölü Nokta'ya çıkarsa eksoz supapına zarar verebilir.. eğer yalnızca bir silindirdeki eksoz supapı hasar görse ve diğer 3 silindirde kompresyon oluşsa bile araç çalışıp yürüyecektir.. güç düşüşü olur, aşırı titreme ve ses olur fakat araç 3 silindirle de yürüyebilir.. ben kesin teşhis budur demiyorum ama dikkate almakta fayda var.. ne olur ne olmaz diye her silindir için kompresyon ölçümü yapmakta fayda var..- ayrıca kayışın doğru şekilde takılmaması (işaretli noktaların örtüşmemesi) düşükte olsa bir ihtimal olabilir..fotoğrafların olduğu ilan (3. ve 4. fotoğraf):http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-toyota-satilik-arac-108664164/detay
adamı ölüdrseydin daha iyiydi Hasan-2EL'de triger kopmasıyla gergi boşa çıksa da çıkmasada hasar görmesi imkansız, her iki gergi bilyası da gövde'den motor bloğuna bağlı -bu kanıya katılıyorum, eksantrik yatağı yok bu araçlarda ancak keplerin muhakkak plastik geyç ile ölçülerek toleransın içerisinde olup olmadığı gözlemlenmeli.- Diğer iki maddeye'de katılmıyorum Hasan.Toyota A ve E serisi motorlarında onu düşünmüş ve eksoz subabı milini kısa tutmuş Hasan anlayacağın onlarda pistona çarpma riskine sahip değiller.Emme subaplarının daha fazla açılması gereksinimine istinaden piston üzeri yanma odası düşünülmüş, eksoz subabı için milin kısa tutulması zaten düşük eksoz üretimine sahip bu motorlar için yeterli görülmüş.Bence bu araca triger kopması sonrasında ne yapıldığını öğrendikten sonra yorum yapılması gerekir ama, aklıma gelenler;- triger 2000d/dk üzerindeyken koptuysa (ki muhtemelen öyle) ana yatak,kol yatak ve piston burçlarının hasar görmesi (hatta açılıp bakılmadıysa silindir yüzeyleri ve segmanlarda) dolayısı ile vuruntulu çalışması.-triger koptuktan sonra marş ile aracın yürütülmesi sonucu debriyajın hasar görmesi.
valla her zaman "en iyisini ummak ama en kötüsüne hazırlıklı olmak lazım" görüşünü benimsemişimdir.. o yüzden biraz felaket tellallığı yapmış olabilirim dediğim gibi ben bu motor hakkında tecrübeden ziyade genel olarak motorlar hakkındaki teorik bilgime dayalı farazi yorumlar yaptım..eksantrik yatağı yok ne demek onu tam anlayamadım.. eğer bir mil varsa onun yataklandığı bir yer de vardır.. yağ filminin üzerinde de dönse sonuçta havada duramaz..o motorda kayış kopmasına karşı supaplar için emniyet önlemi olduğunu bilmiyordum şahsen uğur bey'in yazdıklarından sonra bir araştırdım ve sahibindendeki ilana bakarak bir yorum yaptım.. ama eksoz supapı pistona değmeyecek şekilde tasarlandıysa eğer çubuğunu ne kadar kısa tutmuşlar hayret doğrusu.. çünkü fotoğrafta bildiğin yüzeye sıfır gözüküyor.. ayrıca zaten çapıda küçük.. eksoz gazı tahliyesi sorunundan dolayı yanma sonucu indike basınç epey bir düşer bu yüzden.. neyse gerçi orasını tartışmamak lazım 80'li yıllardaki orta sınıf binek bir araçtan bahsediyoruz sonuçta.. 2 emme supapı kullanmak bile bir atılım o yıllarda..en güzeli erhan bey sesin ve titreşimin neden kaynaklandığını ustasına gösterip öğrensin böylece biz de aydınlanalım
Eksantrik yataklamasını kepler yapıyor Eksoz subapları da bir santimetre kadar kısa o da yeterli oluyor zaten, amaç tartışmak değil tabi ki bildiklerimizi paylaşalım ki bilincimiz artsın.
tartışmak derken münazara etmek anlamında söyledim zaten, tabiki hepimize yararı oluyor tartışmanın.. yalnız kep deyince yine benim kafama takıldı.. benim bildiğim tek kep, biyel kepi.. eksantriği yataklayan sizin dediğiniz kep tam olarak nasıl birşey ?
Aşağıda görebilirsin Hasan
hem hava yakıt karışımının türbülansa uğrayıp daha iyi yanması için, hem de emme supaplarını dediğiniz gibi güvence altına almak için alttaki ilandaki fotoğraflarda görüldüğü gibi piston üzerinde supaplar için bir emniyet önlemi alınmış.. fakat fotolarda görüldüğü gibi aynı durum eksoz supapı için geçerli değil.. kayış koptuğunda silindirlerden biri genişleme evresinin sonunda (Alt Ölü Nokta) olması halinde eksoz supapı açık vaziyetteyken piston Üst Ölü Nokta'ya çıkarsa eksoz supapına zarar verebilir.. eğer yalnızca bir silindirdeki eksoz supapı hasar görse ve diğer 3 silindirde kompresyon oluşsa bile araç çalışıp yürüyecektir.. güç düşüşü olur, aşırı titreme ve ses olur fakat araç 3 silindirle de yürüyebilir.. ben kesin teşhis budur demiyorum ama dikkate almakta fayda var.. ne olur ne olmaz diye her silindir için kompresyon ölçümü yapmakta fayda var..- ayrıca kayışın doğru şekilde takılmaması (işaretli noktaların örtüşmemesi) düşükte olsa bir ihtimal olabilir..
- triger 2000d/dk üzerindeyken koptuysa (ki muhtemelen öyle) ana yatak,kol yatak ve piston burçlarının hasar görmesi (hatta açılıp bakılmadıysa silindir yüzeyleri ve segmanlarda) dolayısı ile vuruntulu çalışması.-triger koptuktan sonra marş ile aracın yürütülmesi sonucu debriyajın hasar görmesi.