Gönderen Konu: Elektrikli direksiyonun sertliği  (Okunma sayısı 21822 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Elektrikli direksiyonun sertliği
« : Ocak 25, 2013, 20:09:14 »
Selam arkadaşlar.
Bir yaris kullanıcısı ve aranıza yeni katılmış biri olarak memnuniyet ve şikayetlerimi fırsat buldukça paylaşmaya çalışıcam. Toyotanın olumlu tarafları çok fazla ama aracımla ilgili kafama takılan bazı sıkıntıları da var. İlerleyen günlerde diğerlerini de görüşlerinize sunacağım lakin ilk olarak direksiyon sertliğiyle ilgili fikirlerinizi almak isterim. Bildiğim kadarıyla yarislerde elektrikli direksiyon var ancak 5 ay önce aldığım 2008 model 1.3 düz vites yarisin direksiyonu oldukça sert. Zamanla oluşan bir durum değil aldığımda da aynıydı. Elektrik motorunda sorun olsa serviste ortaya çıkardı sanırım ama servise götürdüğümde herhangi bir sorun bulunamadı. Akü veya lastiklerle ilgisi olabilir dendi. Aküyü değiştirdim ancak direksiyonda bir yumuşama olmadı. Lastikler çok eski olmadığından ve genelde iyi olarak sözü edilen bir marka olduğundan dolayı sertliğin lastiklerle alakası olduğunu da pek sanmıyorum. Ancak bir tanıdığımın 2008 model 1.3 otomatik vites yarisinin direksiyonuyla kıyaslanamaz derecede bir fark var. Lastik basınçlarını değiştirmek, ekstra yağlamalar yapmak veya benzer yöntemlerle de yumuşatılabilir sanırım ancak elektrikli motorun zaten herhangi bir ekstra ayar yapmadan standart ayarlarda da hafif olması gerekir diye düşünüyorum. Konuyla ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Toyota Club Türkiye

Elektrikli direksiyonun sertliği
« : Ocak 25, 2013, 20:09:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2012 yaris 1.33 fun multidrive s
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B+
  • 10 kere teşekkür edildi
Ynt: Elektrikli direksiyonun sertliği
« Yanıtla #1 : Mart 02, 2013, 13:27:43 »
elktrik bağlantılarını kontrol ettirin araç  çalıştıktan sonra akünün durumu çok etkilideğil dinamodan besleniyor ama şarj sorununuz da olabilir ama büyük ihtimal elekrik mororunuzda sorun var
dünyanın en yüksek tepesinede çıksan oturacağın yer kendi kıçının üzeridir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 02, 2013, 15:18:34 »
Aynı yıl bir başka araç test edin, aralarında çok fark varsa, direksiyon hareket sensörü arızalı olabilir.

Bir fark yoksa sorun da yok demektir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 02, 2013, 15:40:07 »
Elektrikli  direksiyon çıktı mertlik bozuldu valla benim ae101 kasanın direksiyonu e12 sol kasa corollamdan daha yumuşaktı ha şu var
hız fark etmeksizin her daim yumuşak oluyor oda yüksek hızlarda kontrolü zorlaştırıyor
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Mart 06, 2013, 00:25:17 »
ayrıca bu araçlar süratlendikçe direksiyon sertleştiği için yazılımsal bir sorun yüzünden aracı süratli gibi algılayıp sertleşiyor olabilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 06, 2013, 17:13:23 »
  İyi bir ön düzenciye gitmekte ve ayarlara baktırmakta fayda var, rot gibi.
 Elektrik ya da elektronik bir sorun olsa muhtemelen Eps ışıklı uyarısı yanardı göstergede.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 06, 2013, 17:24:24 »
Mert Bey siz sorununuzu çözdünüz mü merak ettim. Aynı sorun bende de var. Daha önce 2009 Yaris kullandım. 2004 Avensis imden sonra tüy gibi geldi bana. Benim direksiyon çok çok sert. 2006 Corolla kullandım. Aynı şekilde Corolla'nın direksiyonu da yumuşak. Bir defa Toyota servisine götürdüm herhangi bir arıza / sorun tespit edilmedi. Aynı model Avensis kullanmadığım için net bir şey de söyleyemiyorum. Emin olduğum tek şey direksiyon bariz sert. Çok çok problem değil ama soru işareti bırakıyor akılda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 06, 2013, 19:28:14 »
Bence lastikler ve rot ile ilgili olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 17, 2013, 17:34:02 »
    Açıkçası epey bir süre kimseden cevap gelmeyince umudu kesmiştim.  İlgilenen ve görüşlerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
    Ali bey yazılımsal bir problemden dolayı aracın hızlı olarak algılanıp direksiyonun sertleştiğini sanmıyorum çünkü araç hızlandıkça direksiyon daha da sertleşiyor.  Velev ki dururken bile direksiyon olması gerekenden daha sert.  Araç dururken bile hareket halinde olarak algılanıyor ise sorun dediğiniz gibi yazılımsal olabilir lakin bu da çok yüksek bir ihtimal gibi gelmiyor.  Sorunun dinamoyla ilgili olabileceği görüşünüz ise benim de aklıma takıldı. Muhtemel sebepler arasına ekliyorum.
    Tekin bey ilk mesajımda belirttiğim gibi aynı aracın otomatik vitesini kullandım ve arada bariz bir fark olduğunu gördüm. Hareket sensörünün tam olarak işlevini bilmiyorum ama bunu da araştıracağım.
    Hakan bey ve Kadir bey özel olarak ön düzenciye gitmedim ama yetkili servisteki 50.000 bakımının hemen ardından bu ve birkaç ufak sorun daha serviste çözülemediği için özel servise götürdüm.  Orada da sorun bulunamadı lakin hem yetkili servis hem özel servis bu soruna sebep olabilecek parçaların kontrolünü yapmışlardır diye düşünüyorum.  Yani umuyorum ki ön düzen kontrolü de yapılmış olsun. Ama yine de dediğiniz gibi bir rot-balans ustasına götürmekte de fayda var.  Kadir bey lastiklerle ilgisi ne açıdan olabilir biraz daha açabilir misiniz. Marka ve modelden kaynaklanan kauçuk yapısıyla mı , hava basınçlarıyla mı , diş derinliğiyle mi yoksa farklı bir husustan dolayı mı?
    Osman bey gördüğünüz üzere henüz çözüm bulabilmiş değilim ama konuyla ilgilenen ve görüşlerini paylaşan arkadaşların önerileri doğrultusunda yeni fikirler ediniyorum. Umarım sizin de işinize yarar bilgiler paylaşılmıştır.
    Konu hakkında öngörüde bulunabilecek arkadaşların görüşlerini hala bekliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 17, 2013, 17:43:08 »
Aracı değiştirmeyi düşündünüzmü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 17, 2013, 18:25:31 »
Aracı değiştirmeyi düşündünüzmü

Kemal Bey büyük bir gelişim göstererek söylem değişikliği yapmışsınız, tebrik ediyorum sizi.

Belli zaman ve noktalarda "sat kurtul" ya da "aracı değiştirmeyi düşündünüz mü?" gibi söylemler forumda sorularına cevap arayan üyelerin canını sıkabiliyor bu konuda biraz da ha hassasiyet göstermenizi rica edeceğim.

İyi günler.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Mart 20, 2013, 00:10:50 »
kemal abi kesin çözümü vermiş gibi görünsede alacağınız arabanın daha iyi olacağının garantisi yok gelen gideni aratabilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 20, 2013, 02:10:11 »
Araçta kışlık lastik takılı mı acaba ve havası 32den düşük mü  ?
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 20, 2013, 02:32:43 »
kemal abi kesin çözümü vermiş gibi görünsede alacağınız arabanın daha iyi olacağının garantisi yok gelen gideni aratabilir

Zaten sıfır alacakki :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Mart 20, 2013, 14:49:12 »
Zaten sıfır alacakki :)
ama sorunlar sıfırlarda çok eski toprakların hatırına yeni araba satıyor toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 20, 2013, 20:29:06 »
Araçta kışlık lastik takılı mı acaba ve havası 32den düşük mü  ?
Araçta halen orjinal lastikler var ve onlarda sanırım 4 mevsim lastikleri. Diş derinliği 3,5 mm ve frenlemede herhangi bir problem yaşamadığım için henüz değiştirme ihtiyacı hissetmedim. Basınç da 32

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mart 20, 2013, 20:32:56 »
Araçta halen orjinal lastikler var ve onlarda sanırım 4 mevsim lastikleri. Diş derinliği 3,5 mm ve frenlemede herhangi bir problem yaşamadığım için henüz değiştirme ihtiyacı hissetmedim. Basınç da 32
Aracı çalıştırıp olduğu yerde hareket ettirirkende sert mi yoksa sadece hareket halinde mi sert? Birde akünüz ömrünü tamamlamak üzere ise ondan kaynaklıda olabilir.Ayrıca jantlarınızı kontrol ettirdiniz mi eğilme vs var mı?
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 20, 2013, 21:17:52 »
Aracı çalıştırıp olduğu yerde hareket ettirirkende sert mi yoksa sadece hareket halinde mi sert? Birde akünüz ömrünü tamamlamak üzere ise ondan kaynaklıda olabilir.Ayrıca jantlarınızı kontrol ettirdiniz mi eğilme vs var mı?
Hızlandıkça sertleşip yavaşladıkça hafifliyor. Dururken de sürüş esnasına nazaran daha hafif lakin kullandığım diğer yarisle kıyaslarsak genel olarak her durumda diğer yarisin direksiyonundan sert.
Aküyü 2 ay önce değiştirdim ama direksiyonda herhangi bir fark olmadı. Jantlarda da gördüğüm kadarıyla herhangi bir hasar yok. Aslında görünürde direksiyon sertliğine sebep olabilecek hiçbir sorun yok. Herşey olması gerektiği gibi görünüyor ve çalışıyor. En ağır basan ihtimal lastikler gibi görünüyor ama bu ihtimal üzerine 1500 liraya lastikleri değiştirme sonucunda direksiyon hala yumuşamazsa diye bu seçeneği henüz uygulamaya koymuyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mart 20, 2013, 21:29:12 »
Hızlandıkça sertleşip yavaşladıkça hafifliyor. Dururken de sürüş esnasına nazaran daha hafif lakin kullandığım diğer yarisle kıyaslarsak genel olarak her durumda diğer yarisin direksiyonundan sert.
Aküyü 2 ay önce değiştirdim ama direksiyonda herhangi bir fark olmadı. Jantlarda da gördüğüm kadarıyla herhangi bir hasar yok. Aslında görünürde direksiyon sertliğine sebep olabilecek hiçbir sorun yok. Herşey olması gerektiği gibi görünüyor ve çalışıyor. En ağır basan ihtimal lastikler gibi görünüyor ama bu ihtimal üzerine 1500 liraya lastikleri değiştirme sonucunda direksiyon hala yumuşamazsa diye bu seçeneği henüz uygulamaya koymuyorum.
Hızlandıkça sertleşmemesi sorun olur sizinki dediğinize göre normal.Jantlar konusundada dıştan değilde içten bakılmalı.Ama normal gibi söyledikleriniz
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 24, 2013, 03:21:16 »

Peki aracınızın aydınlatmasında şu "Göz kırpma" olarak tabir edilen durum var mı ? Devir saati yükseldiğinde aydınlanmanın artması, düştüğünde azalması. Veya klimayı açtığınızda, otomatik camları açıp kapattığınızda far aydınlatmanızın şiddetinin azalması gibi ?