Gönderen Konu: Avensis detaylı lastik araştırması  (Okunma sayısı 16605 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Avensis detaylı lastik araştırması
« : Aralık 28, 2012, 15:21:48 »
Arkadaşlar takıntılı biri olarak lastik araştırmaları yapıyorum. Amacım iyi lastik sahibi olmaktan ziyade daha çok otomobiller üzerine olan merakımı bir miktar daha doyurmaktır. Geçtiğimiz aylarda motor yağı üzerine yaptığım araştırmalarda bir çok şey öğrendim ve aracıma en iyi yağı koydum. Aracımın ortalama yakıt tüketimi 1 litre kadar düştü ve performansında hissedilir düzelme oldu. Neyse konuyu dağıtmadan lastik araştırmalarımı başlatmış bulunuyorum. Bulduğum her yeni bilgiyi burada paylaşacağım. Öncelik avensis kullanıcıları olmak üzere tüm toyota kullanıcıları içindir.

Yaklaşık 1 hafta kadar önce Pirelli, Michelin, Brigestone, Lassa, Yokohama, Kumho, Continental gibi markalara şu maili gönderdim:

2005 model Toyota Avensis 1.6 aracım için 4 mevsim ya da yazlık lastik araştırıyorum. Ölçüleri 205/55/16 diye biliyorum. Araştırmalarım arasında Continental, Brigestone, Michelin, Pirelli, Kumho, Yokohama ve Lassa var. Amacım yakıt ekonomisi, sessiz ve ıslak zeminde de olmak üzere sağlam yol tutuşu olan bir lastik almak. Test sonuçları ve yorumlar arasında boğuldum kaldım. Herkes birşey söylüyor. Bana karar vermem için aydınlatıcı bilgiler verirseniz çok sevinirim.

İlk cevap 1 hafta kadar sonra Pirelli'den geldi:

Hasan bey merhaba,

4 mevsim lastik deyişi tamamen piyasada kullanılan ve aslında geçerliliği olmayan bir kullanımdır. Lastikler yaz ve kış lastikleri olarak 2 tipte sınıflandırılır. Mevsimsel hava koşullarına gore doğru lastiğin kullanımı yakıt ekonomisi, yol tutuşu, frenleme performansı gibi performans göstergelerine direk etki etmektedir. Hava sıcaklıkları +7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanımı öncelikle güvenlik, sonrasında da sizing belirttiğiniz kriterler açısından kritiktir. Aynı şekilde hava sıcaklıkları yükseldiğinde de yaz lastikleri kullanılmalıdır.
Pirelli markasında benim size tavsiye edebileceğim yaz deseni P1 Cinturato olacaktır. Pirelli'nin en son piyasaya sürdüğü desen olan P1 Cinturato "yeşil performans" olarak adlandırılan sınıfta, konfor ve yakıt ekonomisi özellikleri ile rakiplerine üstünlük sağlamaktadır.

Kış lastiği olarak ise gene en son piyasaya sürülen desenimiz olan SnowControl Serie3 desenini önerebilirim.

Lastiklerimizin test sonuçlarını ve genel özelliklerini www.pirelli.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Aklınıza takılan herhangi bir konu olursa bana bu mail adresinden ulaşabilirsiniz. Lastik ile ilgili her türlü konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

İyi günler,

Cevaplar geldikçe buraya ekleme yapacağım.

Toyota Club Türkiye

Avensis detaylı lastik araştırması
« : Aralık 28, 2012, 15:21:48 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40800
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 931 kere teşekkür edildi
Ynt: Avensis detaylı lastik araştırması
« Yanıtla #1 : Aralık 28, 2012, 15:43:38 »
Piyasada gerçekten 4 mevsim lastik diye bir kavram yok deniyor ama Benim gibi Ankara da yaşıyorsanız İstanbulda yaşıyorsanız yani yılda en fazla
6-7 kere  kar yagıyorsa 4 mevsim lastik işinizi görür .Goodyear vecktor 4   gerçek 4 mevsim lastiktir ve birçok daldada ödül almış bir lastiktir.Kış lastigi olarak düşünürsen bence Goodyear ultragrip 8 veya michelin alpin al derim..Yazlık olarakta Bristone ER300  veya Mıchelin energy veya pilot serisi düşünebilirsin.Veya benim bütçem yok arkadaş dersen benim gibi yapacan çekerlere 2 tane PETLAS çakacan w651  snowmaster bakma petlas felan ama yorumlar gayet olum hafiften sert ama fena lastik degil hani .Yazlık olarak hele yaz gelsin onuda düşünürüz :D
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

2016  - Corolla Multi Drive S - Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 28, 2012, 15:54:57 »
Piyasada gerçekten 4 mevsim lastik diye bir kavram yok deniyor ama Benim gibi Ankara da yaşıyorsanız İstanbulda yaşıyorsanız yani yılda en fazla
6-7 kere  kar yagıyorsa 4 mevsim lastik işinizi görür .Goodyear vecktor 4   gerçek 4 mevsim lastiktir ve birçok daldada ödül almış bir lastiktir.Kış lastigi olarak düşünürsen bence Goodyear ultragrip 8 veya michelin alpin al derim..Yazlık olarakta Bristone ER300  veya Mıchelin energy veya pilot serisi düşünebilirsin.Veya benim bütçem yok arkadaş dersen benim gibi yapacan çekerlere 2 tane PETLAS çakacan w651  snowmaster bakma petlas felan ama yorumlar gayet olum hafiften sert ama fena lastik degil hani .Yazlık olarak hele yaz gelsin onuda düşünürüz :D

Ben kışın araç kullanmam pek. Öyle karda kışta dışarı çıkmam kolay kolay. İşe servisle gidip geliyorum zaten. O yüzden pek önemsemiyorum. Zorda kalırsam takar zinciri çıkarım sorun değil. Aracın üstünde Turanza lastik var ama artık ömrünü tamamlamak üzere. Yaz lastiği alıp sessizlik, ekonomi ve iyi yol tutuş istiyorum. Bunu karşılayan lastik neyse onu alacağım. Forumlarda araştırmaktan sıkıldım ve kafam iyice karıştı. Bakalım üreticilerle birebir yazışarak bilgi toplamaya çalışıyorum şu an.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 40800
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 931 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 28, 2012, 17:33:47 »
Çok ugraşma kardeş piyasada araçların üzerinde en çok hangi lastigi görüyorsan bilki o lastik iyidir Çünki iki şeyin adı çıkar ya çok iyi olanın yada çok kötü olanın .Ama yazlık alacaksan gene er300 al derim güzel lastik
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

2016  - Corolla Multi Drive S - Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 28, 2012, 17:57:45 »
Çok ugraşma kardeş piyasada araçların üzerinde en çok hangi lastigi görüyorsan bilki o lastik iyidir Çünki iki şeyin adı çıkar ya çok iyi olanın yada çok kötü olanın .Ama yazlık alacaksan gene er300 al derim güzel lastik

Yok, uğraşınca güzel sonuçlar alıyorum. Mesela yukarıda da dediğim gibi motor yağı olarak araştırdım araştırdım en sonunda en güzel yağı bulup koydum arabaya. Araba 1 litre daha az yakmaya başladı ve performansı hissedilir şekilde düzeldi. Bugün esenyurt-ankara istikameti temde ortalama hızım 120'yle ortalama 7.3 litreyi geçmedi. Uğraşıp sonuç alınca keyifli oluyor. Lastiklerde de böyle meseleler var iyi bilirsiniz. Yakıt tüketimini etkileyen faktörlerin başında geliyor lastik kullanımı. 
:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 28, 2012, 23:33:14 »
ER 300 gürültülüdür.Michelin alın ..
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 175000
  • Model Yılı: '07
  • 9 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 29, 2012, 09:24:42 »
ER 300 gürültülüdür.Michelin alın ..

Haklısınız. Hatta listenize Nokianı da ekleyebilirsiniz. En az Michelin kadar sessizdir.
3) 2020 Peugeot 3008 1.6 Active Life Prime Ed., 2007 Toyota Yaris 1.0 Terra
2) 2012 Avensis Elegant Extra, 2012 Auris 1.33 Comfort
1) 2005 Focus Collection 1.6i HB.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 29, 2012, 18:02:34 »
Evet arkadaşlar, az evvel Brigestone'den temsilci bir bayan benim attığım mail üzerine beni telefonla aradı. Bana brigestone ER300 serisini önerdi, performans lastiği olduğunu ve bu sebeple sert olduğunu söyledi. Tabi bunun bir miktar ses yapacağınıda inkar etmedi. Güvenle kullanabileceğiniz en iyi lastik diye tekrar tekrar söyledi. Fiyat olarak 245 TL diyor, Lassa marka lastikte (impetus revo serisi) bulunuyormuş kendilerinde, onun fiyatınıda 215 TL olarak belirtti. Brigestone'nin bu ilgili geri dönüşü beni etkiledi bu arada.

Araştırmaya devam...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2012, 21:20:22 »
Evet arkadaşlar, az evvel Brigestone'den temsilci bir bayan benim attığım mail üzerine beni telefonla aradı. Bana brigestone ER300 serisini önerdi, performans lastiği olduğunu ve bu sebeple sert olduğunu söyledi. Tabi bunun bir miktar ses yapacağınıda inkar etmedi. Güvenle kullanabileceğiniz en iyi lastik diye tekrar tekrar söyledi. Fiyat olarak 245 TL diyor, Lassa marka lastikte (impetus revo serisi) bulunuyormuş kendilerinde, onun fiyatınıda 215 TL olarak belirtti. Brigestone'nin bu ilgili geri dönüşü beni etkiledi bu arada.

Araştırmaya devam...

İmpetus revoyu kullanıyorum avede.. Bi sıkıntı yok şu anda bakalım :)
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Akaryakıt ve hayat pahalılığını kınıyorum...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 29, 2012, 22:23:55 »
Yaklaşık 1 kadar önce 4 adet 215 55 17, petlas'ın starmax kış lastiklerini tanesini 250 TL ye aldım, biraz sert ama diğer kış lastiklerinden aşağı kalır yanı yok, gerçi daha kar v.s denemedim ancak yağışlı havalar da iyi. Bu arada aracına koyduğunuz yağı merak ettim. Benim 2011 elegant extra ya da olur mu, ya da hangi marka yağ? Sağlıcakla kalın, mutlu yıllar, iyi seneler...
2011 Toyota Avensis Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Akaryakıt ve hayat pahalılığını kınıyorum...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2012, 22:24:48 »
'1 kadar' derken 1 ay demek istemiştim...
2011 Toyota Avensis Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 29, 2012, 23:26:17 »
Yaklaşık 1 kadar önce 4 adet 215 55 17, petlas'ın starmax kış lastiklerini tanesini 250 TL ye aldım, biraz sert ama diğer kış lastiklerinden aşağı kalır yanı yok, gerçi daha kar v.s denemedim ancak yağışlı havalar da iyi. Bu arada aracına koyduğunuz yağı merak ettim. Benim 2011 elegant extra ya da olur mu, ya da hangi marka yağ? Sağlıcakla kalın, mutlu yıllar, iyi seneler...

Bu arada benimki 215/45/17 .. az çok bilgi sahibi oldum teşekkürler..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 30, 2012, 16:31:54 »
lastik olarak sessizlik ve konfor arayanlar sırasıyla-michelin-nokian -sayron,şu an sayron kullanıyorum ve çok memnunum,michelinin artıları-sessizlik,konfor..... eksileri-yumuşak olduğu için balon yapması ve çabuk yıpranması... hız serileri mecburen sert olmak zorunda, iki yaz-kış ve sertleşiyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 30, 2012, 18:22:01 »
Hasan bey kardeşim bundan iki sene kadar önce aracıma yokohama c drive serisi 185/60/14H serisi lastik aldım performans olarak memnumum frenleme yol tutuş ıslak zeminden ama araç kaynaklımıdır yoksa lastik mi yol sesi fazla gelmeye başladı bu bir daha değiştirirsem continental markasını düşünmeye başladım bakalım ondan sana mail yada arama gelecek mi merak la bekliyorum bu güzel paylaşımın içinde teşekkürler...
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 31, 2012, 10:36:31 »
İmpetus revoyu kullanıyorum avede.. bir sıkıntı yok şu anda bakalım :)

Honda Civic'imde Lassa İmpetus Revo kullanıyordum. Aldığım günden itibaren 1 yıl boyunca benim için kusursuzdu. Gerek ıslak zemin olsun, özellikle sessizlik ve yumuşaklık konusunda çok memnundum. Tercih edilebilecek güzel lastiklerden biri bence.

Starmaxx için sanki biraz fazla ücret ödemişsiniz gibi geldi bana. Avensis için starmaxx'tan 4 lastiğe 650 TL fiyat almıştım ben geçtiğimiz yaz.

lastik olarak sessizlik ve konfor arayanlar sırasıyla-michelin-nokian -sayron,şu an sayron kullanıyorum ve çok memnunum,michelinin artıları-sessizlik,konfor..... eksileri-yumuşak olduğu için balon yapması ve çabuk yıpranması... hız serileri mecburen sert olmak zorunda, iki yaz-kış ve sertleşiyorlar.

Nokian lastiğinin bir test sonucunda sessizlik konusunda bir çok markadan geri kaldığını gözlerimle okumuştum ama saatlerdir arıyorum bulamıyorum o linki :) Syron markası içinde çok kararsızım. Gayet ekonomikte fiyatı var ve yerli üretimmiş yanlış öğrenmediysem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 31, 2012, 10:40:40 »
Hasan bey kardeşim bundan iki sene kadar önce aracıma yokohama c drive serisi 185/60/14H serisi lastik aldım performans olarak memnumum frenleme yol tutuş ıslak zeminden ama araç kaynaklımıdır yoksa lastik mi yol sesi fazla gelmeye başladı bu bir daha değiştirirsem continental markasını düşünmeye başladım bakalım ondan sana mail yada arama gelecek mi merak la bekliyorum bu güzel paylaşımın içinde teşekkürler...

Benim ıslak zemin performansından aradığım şey hani bu yağmurun ilk yağdığı dakikalarda çok kaygan olur ya asfalt. İşte tam orada lastik maksimum başarı göstermeli. Lastiklere canımızı emanet ediyoruz. Ben bu noktalara dikkat etmeye çalışıyorum. Motora yan sanayi parça tak ama lastik çok hassas bir mesele. Frene bastığın zaman araba durmalı. Lastik yüzünden kimsenin zarar görmesini istemem ben...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 31, 2012, 10:41:33 »
Arkadaşlar 2010 yılına ait bir test dökümanı buldum. Gayet sade ve açıklayıcı.

http://www.pirelli.com/tyre/tr/tr/news/files/2010/03/AutoZeitung-yaz-lastik-test-2010.pdf

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 31, 2012, 10:50:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 31, 2012, 11:25:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 31, 2012, 12:54:58 »
Arkadaşlar forumda rastladığım önemli bir yorum:

"şimdiye kadar bridgestone er300, dunlop sp sport 01 continental sport contact2, pirelli p7 cinturato ve michelin primacy hp kullandım. Bu lastikler içinde akselrasyonda tutunma, frenleme, dönme direnci, sessizlik ve konfor konusunda primacy hp kesinlikle benim izlenimime göre diğerlerine referans ve ornek olacak kadar iyi bir lastik...Konfor ve ssesizlik birinci kriteriniz ise primacy hp den memnun kalırsınız. Adeta halı kadife üstünde gidiyormuş izlenimi veriyor.

bundan sonra gelen lastik bana gore cinturato p7. sessizlik ve konforda vede donme direncinde michelin primacy hp seviyesinde hemen hemen. Ancak cinturato p7 nin Micheline göre zayıf kaldığı yon tam akselerasyonda tutunma ve gücü yere verme konusunda michelin seviyesinde değil. Kıyaslama olarak şöyle deyim aynı araçta michelinde tam güç kalkışta sadece 40 km s ye kadar esp devredeyken, p7 de ancak 2, vittes bitip 90 km de üçüncü vitese geçince esp devreden çıkıyor... Ama p 7 cinturato dan da sessizlik konfor ve yakıt ekonomsi olarak çok memnunum...

Turanza er 300 bu lastik ıslak zemin tutunmasında bir numara. Islak zemin Frenleme ve akselerasyonda en iyi. Muazzam bir tutunma var ıslak zeminde. Michelin nasıl konfor sessizlik ve donme direncinde referans ise er 300 de ıslak tutunmada oyle. Ama o kadar çok gürültü ve uğultu varki... Üst sınıf araçta dahi uğultudan içerde durmak zor ki lastikler yeni olmasına rağmen...Bir de konfor michelin ve p7 den hissedilier derece aşağıda

Conti sport contact 2 soğukken hiç bir işe yaramıyor. En az 20 dk kullanmak gerekiyor ideal ısıya glemesi için. Ancak ideal ısıya geldiğinde bambaşka bir lastik oluyor. 200 km üzerinde dahi hızlı yon ve şerit değişimlerinde aracı sakız gibi yola yapıştırıyor ve frenleme ve akselerasyondaki tutunmada oldukça iyi ama bunlaeın hepsi lastik ısındıktan sonra. Lastiğin üretim amacı belli olduğundan doğal olarak konfor cinturTO P7 ve primacy hp nin çok altında....
"

Bir Pirelli Cinturato P7 kullanıcısı yorumu:

"Yaklaşık 6 aydır pirelli cinturato p7 205 55 r16 91v lastikleri kullanıyorum. Araç volvo s60, aracı satın aldığımda üzerinde henüz 10000 km kullanılmış p7ler vardı, 10000 km de ben kullandım. uzun yol, şehiriçi otoban dişli asfalt engebeli yol vs. her çeşit zeminde lastikleri kullandım.
Tabi lastikler aracın yerle temas eden küçük ancak önemli yüzeye sahip olduğu için iyi olmaları şart. Araca bakmaya gittiğimizde p7 leri görünce bir tereddüt oluştu. Çünkü o ana kadar büyüklerimden hep pirelli alınmaz, pirelli iyi değil, pirelli adi vs. yorumlar duymuştum. Akşam bu lastiği en ince özelliğine kadar araştırmaya başladım ve aslında çok üst seviye ve iyi bir lastik olduğunu anladım. Aşağıdaki linkte de bir test detaylarına ulaşabilirsiniz.
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2010-Auto-Zeitung-Premium-Touring-Tyre-Test.htm

benim izlenimlerim;
-fren mesafesi çok iyi ve güven veriyor, özellikle yağışlı havalarda frene bastığınızda yola yapışması, arabayı kızaklaması ve hiçbir şekilde savurma, yoldan çıkma gibi emareler vermemesi güvenli olduğu izlenimini veriyor.
-sessizlik üst düzey, zemin iyiyse aracın gittiğini anlamayabilirsiniz, otobanda 120 ile giderken 40la gidiyormuş izlenimi veriyor.
-dönme direnci düşük olduğu için yakıt sarfiyatını optimum yapıyor, lastikten kaynaklı fazla yakıt parası ödeniyorsunuz.
-20000km de belirli bir aşınma var ama yanaklarda çatlama veya diş derinliğinde anormal bir incelme yok.
-bence en olumsuz yönü sert olması, bozuk yollarda kasisleri engebeleri direk aracta hissediyorsunuz, engebe kasis vs. gibi etkenleri abzorbe etme özelliği zayıf, kısaca bozuk yollarda konforlu değil, bilenler bilir bir michelin veya good year gibi engebeyi abzorbe etme özelliği yoktur.

nihai olarak pirelli markasına karşı türkiye'de oluşan olumsuz önyargıya rağmen
pirelli cinturato p7 alırsanız pişman olmazsınız "