Arkadaşlar takıntılı biri olarak lastik araştırmaları yapıyorum. Amacım iyi lastik sahibi olmaktan ziyade daha çok otomobiller üzerine olan merakımı bir miktar daha doyurmaktır. Geçtiğimiz aylarda motor yağı üzerine yaptığım araştırmalarda bir çok şey öğrendim ve aracıma en iyi yağı koydum. Aracımın ortalama yakıt tüketimi 1 litre kadar düştü ve performansında hissedilir düzelme oldu. Neyse konuyu dağıtmadan lastik araştırmalarımı başlatmış bulunuyorum. Bulduğum her yeni bilgiyi burada paylaşacağım. Öncelik avensis kullanıcıları olmak üzere tüm toyota kullanıcıları içindir.
Yaklaşık 1 hafta kadar önce Pirelli, Michelin, Brigestone, Lassa, Yokohama, Kumho, Continental gibi markalara şu maili gönderdim:
2005 model Toyota Avensis 1.6 aracım için 4 mevsim ya da yazlık lastik araştırıyorum. Ölçüleri 205/55/16 diye biliyorum. Araştırmalarım arasında Continental, Brigestone, Michelin, Pirelli, Kumho, Yokohama ve Lassa var. Amacım yakıt ekonomisi, sessiz ve ıslak zeminde de olmak üzere sağlam yol tutuşu olan bir lastik almak. Test sonuçları ve yorumlar arasında boğuldum kaldım. Herkes birşey söylüyor. Bana karar vermem için aydınlatıcı bilgiler verirseniz çok sevinirim.İlk cevap 1 hafta kadar sonra
Pirelli'den geldi:
Hasan bey merhaba,
4 mevsim lastik deyişi tamamen piyasada kullanılan ve aslında geçerliliği olmayan bir kullanımdır. Lastikler yaz ve kış lastikleri olarak 2 tipte sınıflandırılır. Mevsimsel hava koşullarına gore doğru lastiğin kullanımı yakıt ekonomisi, yol tutuşu, frenleme performansı gibi performans göstergelerine direk etki etmektedir. Hava sıcaklıkları +7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanımı öncelikle güvenlik, sonrasında da sizing belirttiğiniz kriterler açısından kritiktir. Aynı şekilde hava sıcaklıkları yükseldiğinde de yaz lastikleri kullanılmalıdır.
Pirelli markasında benim size tavsiye edebileceğim yaz deseni P1 Cinturato olacaktır. Pirelli'nin en son piyasaya sürdüğü desen olan P1 Cinturato "yeşil performans" olarak adlandırılan sınıfta, konfor ve yakıt ekonomisi özellikleri ile rakiplerine üstünlük sağlamaktadır.
Kış lastiği olarak ise gene en son piyasaya sürülen desenimiz olan SnowControl Serie3 desenini önerebilirim.
Lastiklerimizin test sonuçlarını ve genel özelliklerini
www.pirelli.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz.
Aklınıza takılan herhangi bir konu olursa bana bu mail adresinden ulaşabilirsiniz. Lastik ile ilgili her türlü konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
İyi günler,
Cevaplar geldikçe buraya ekleme yapacağım.