0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Pardon Ümit bey, hakikatten ironi olduğunu anlamamıştım, gelen zamlara ( özellikle mazot zamları herşeyin fiyatını artıracağı için) o kadar canım sıkıldı ki sizin ironiyi gerçek sanıp patladım, hakkınızı helal edin
Geçen sene asgari ücretle 332 lt akaryakıt alabiliyorken bugün 212 lt yakıt alınabiliyor. Maaşlara %50 zam yapılmıştı değil mi? Hissedebiliyor muyuz maaş zammını?
Satılık araçlarda ayrı bir fiyatlandırma olacaktır artık, "deposu dolu araç" segmenti. Üst donanım gibi geçecek.
Ben,brent petrol 150 usd olur diyordum,ancak jp morgan değerlendirme firması 'savaş uzayacak 185 doları bulur 'şeklinde rapor yayımlamış,zamlar sanki bu sabah ilan edilen brent petrol fiyatı ile aynı saatlerde petrol ithal ediliyormuş gibi geliyor,ama petrol fiyatı düşecek olsa hiç bir şey değişmiyor,anlaşılıyor ki ötv gelirine ihtiyaç çok ve bir kısmından vazgeçmek bile imkansız,bir de en ucuz petrol fiyatı bizde şeklinde politik görüşler var,herhalde politikacılarda safları sıkılaştırmak için kendi seçmenlerine sesleniyorlar,herkesin neyin ne olduğunun bilincinde olduğunun onlarda farkındalar,dünya alem biliyorki ab' de 1000 euro olduğunu kabul ettiğimiz asgari ücretin karşılığı 16.000 tl,bizde 4350 tl, benzin,mazot 20.tl olunca kimin canı yandığı ortada..Bu durumda Antalya'da üretilen marulun bu mazot fiyatıyla İstanbul'a geldiğinde kaça satılacağını düşünmeliyiz,her vilayet kendi çevresinde ne üretiliyorsa sadece onu yiyecek.
Baştan söyleyeyim hergun 40 km işe şahsi aracimla gidip gelmek zorunda olan biri olarak yazıyorum. Biz hangi donemimizde gelismis ulke alım gücüne sahip olduk. Karşılaştırmalar o kadar saçma ki. Gelismis ülkelerin alım gücü senden tabiki fazla olacak bu böyleydi hep. Ama şu bir gerçek petrol bir emtia. Bizde çok az çıkarılan ve neredeyse tamamını ithal ettiğimiz bir emtia. Dünyada dolar cinsinden bir değeri var. Hiçbir petrol üreticisi diğerine sende ortalama gelir daha az sana daha ucuza vereyim demiyor. Herkes aynı fiyattan alıyor ve işleme dağıtım maliyetleri neredeyse aynı. Bu durumda bile eskiye göre azaltılmış bir vergi ve döviz cinsi olarak düşük bir akaryakit fiyati var. Litre bazlı alım gücü karsilastirmasini ozellikle 2002 öncesine göre yapın ortaya nasıl bir tablo çıkıyor. Ve sunuda söylemek gerek pandemi dönemi düşen tüketim ve kapanan kuyular sonrası tüketimin artması ile arzın talebi karsilayamamasi, birde üstüne dünya petrol üretiminin %10 unu yapan rusyanin savaşı durumu bu hale getirdi. Bu süreç böyle gitmeyecektir. Çünkü suanda petrol fiyatları her ülke için büyük sıkıntı. Şöyle bir örnek ile bitireyim. Hollanda da 1 yilda Akaryakıta gelen zam %50 ancak asgari ücrete gelen zam %1.5
Pazartesi günü benzine 54 kuruş mazota 1 lira 44 kuruş zam varmış
hadi emtia kanadı dünyada yaşanan olumsuzluklardan arttı kabul, peki dolar geçen yıl bu zamanlar 7 lira civarındaydı neden şimdi 14.20 ? 18 liraya nasıl koşar adım gitti? Dolar bugün 9-10 bandında olabilirdi, öyle olmuş olsaydı mazot fiyatı 20 liraya gelmeyecekti, doların nasıl yukseldigini şartları kimin hazirladini cümle alem biliyor....
umarım şakadır
Satışlar yüksek derecede düşmüş bu gidişle akaryakıt istasyonları kapatma kararı almaya doğru gidecek gibi.
Ülkemizin durumunun diğer ülkelerle (bakın gelişmiş ülkeler demiyorum) karşılaştırmasını siz yapın madem de saçma karşılaştırma yapanlar görsün bakalım o zaman 2002 öncesi dönemi de yapın görelim, öğrenelim, bilgilenelim. Petrol fiyatları her ülke için sıkıntı doğrudur. Ama bizim için bu sıkıntıyı katmerleyen döviz karşısında paramızın çok değer kaybetmiş olması ve önlenmeyen (evet önlenemeyen değil önlenmeyen) enflasyon. Bizim derdimiz akaryakıta dünya çapında gelen zamdan ibaret değil, 1 dolarlık artışın bize 14 TL olarak yansıması ve asgari ücretin 300 dolar seviyelerinde olması. Böyle olmasaydı diğer ülkeler gibi bizde de kabul edilebilir bir artış olabilirdi akaryakıt fiyatlarında.Bu arada ülkemiz ile gelişmiş ülkeler arasındaki karşılaştırmayı sıradan vatandaş yapınca sıkıntı ediliyor, hatta saçma bulunuyor. Ancak her gün ana akım medyada "avrupanın en ucuz akaryakıtı bizde" diye propaganda yapan siyasilere tek kelime laf yok. Niye çünkü Silivri soğuk. Nereden baksan tutarsızlık... Ekşide buna benzer bir yorum okudum geçenlerde. Adamın teki Avrupadaki Burger King menü fiyatlarını TL'ye çevirmiş, diyor ki hem Avrupalılar bizden daha pahallıya karınlarını doyuruyor, hem de bizde ekonomi iyi olduğundan fiyatlar daha düşük. İnsan nasıl toynaklarıyla klavye kullanabiliyor bu tipler diye merak ediyor, orası ayrı:D Ama sizi temin ederim, bu pahalılığın sebebini başka yerde aradıkça bizi daha kötü günler bekliyor olacak.Chewbecca savunması diye bir hamaset* tarzı var. Aha bu tam ona örnek. Diyorsun ki petrol fiyatları ülkemizde 1 yılda %200'den fazla arttı, diyor ki pandemi, savaş vb. sebebiyle bütün dünyada arttı. Oysa artış miktarı denizler altında nereden baksan %5-6 fersah. Bu tipler dolar yavaş yavaş yükselirken bütün dünyada dolar yükseliyor diye savunma yapıyorlardı. Ne zaman paramız bütün kurlar karşısında eridi o zaman sustular. Gerçi susmadılar dış minnaklar vb tarzı söylemlere yöneldiler. Aslında vatandaşı olmasan çok komik ve eğleneceli bir ülkede yaşıyoruz.*Hamaset kelimesinin TDK'daki karşılığı: Dinleyenleri etkilemek veya heyecanlandırmak amacıyla yapılan abartılı anlatım.Hemen bir örnek vereyim: "Helal olsun İmamoğluna, düşmanlarına cebinde *** taşıtıyor."Bilmeyenler için: //www.youtube.com/watch?v=fAkkH74Ppgg