Gönderen Konu: 1.4 D4D Yağ eksiltme sorunu iyileştirme sonrasında düzelir mi?  (Okunma sayısı 15412 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • 64 kere teşekkür edildi
Arkadaşlar bu motor revizyonu ile ilgili TSB yayınlandıktan sonra motoru işlem gören araçlar henüz daha fikir verecek kadar km yapmadı.
Ben yaptığım görüşme ve incelemeler neticesinde bu işlem yapılsa bile yağ eksiltme bitmeyecek. Sadece azalacak.
Biliyorsunuz sorunlu motorlarda yağ 10bin bakım aralığına kadar dayanmıyordu. 6-7bin aralığında bitiyordu. Yapılan bu işlem ile ancak 10bini çıkartacak kadar gecikme sağlanıyor.
Ama bunu sadece motordaki iyileşme ile sağlamıyorlar.
Şöyleki, ilgili TSBnin 39. sayfasında iyileştirme yapmak için gönderilecek/kullanılacak malzeme listesi var. Dikkat ederseniz yağ olarak 5w30 tam sentetik yağ kullanılıyor. Normalde biliyorsunuz 10w40 yağ kullanılırdı.

Benim aracımda 10binden sonra 31.03.2011 tarihinde sadece turbo değişti. 20bin bakıma yağı ben götürdüm (HATA!). Mobil1 5w30. Motorda hiçbir iyileştirme yapılmamasına rağmen 30bine geldiğimde yağın ancak yağ lambasını yakmayacak kadar kaldığını gözlemledim.
Yani iyileştirme yapılan araçlarda veya diğer araçlarda kullanılan yağı değiştirip sıkıntıları/şikayetleri azaltma yoluna gittiler.

Turbo değiştiğinde teknisyenlerle yaptığım görüşme sırasında, turbonun yağ eksiltmeyle ne ilgisi var ben anlayamadım dediğimde bana mantıklı bir açıklama getiremediler.

Ben de kendilerinde bu durumun turboyla alakası yok. Segmanlarla ilgili bunu motordan biraz olsun anlayan bilir dediğim de , biz de biliyoruz ama yapabileceğimiz söylenen ile sınırlı dediler. 

Bu motorlarda segmanlar ince tasarlanmış. Daha doğrusu ilk başta  hedeflenen tork değeri daha düşükmüş (190). Hesaplamalar buna göre yapılmış. Sonra yazılım ile tork yükseltilmiş (205). Motor bu torkta çalışmaya uygun olmadığından pistonlar yukarı vurduğunda segmanlar ince kaldığından deforme olmakta, sonrasında aşağı vurduğunda ise bu yerlerden bir miktar yağ yukarı kaçmaktadır. Sonraki sıkıştırmada ise yanarak atılmaktadır (mavi duman). Neticede 10 numara sentetik olmayan yağ ile de zaten dizel motorlar iyi kötü çalışabilmektedir.

Ve bence işin en vahim noktası ise şudur.
Bazılarımız bir nedenle akülerini çıkartmak/değiştirmek zorunda kalmıştır. Aracın beyninin silinmeyeceğini biliyoruz.
Öyleyse neden iyileştirmeden sonra araç yazılımı yeniden ve değişik bir versiyonla yüklenmektedir.
Bu tamamen benim tahmini, teyit ettirmedim henüz, aracın tork ve/veya başka değerleri değiştirilmektedir. Böylece piston/segman vuruntuları azaltılmaktadır.

(Mahmut hemşehrime not. İyileştirmeden sonra çipboxı takmadım. Araç el freni çekik gibi yazmıştı. Acaba bu motor değerlerindeki bir düşüşün sonucu olabilir mi?)
Ford Focus 3 Titanium Smart TECHNO...

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Ynt: 1.4 D4D Yağ eksiltme sorunu iyileştirme sonrasında düzelir mi?
« Yanıtla #1 : Aralık 08, 2012, 23:10:51 »
Bu nedenle; ben servise giderek bir kısmını yukarıda aktardığım görüşmeleri yaptım. Apar topar gerekli parçaları getirttiler. (Perşembe 16.00da görüşmeye gittim. Cuma merkeze bildirildi, ctesi parçalar geldi. Ptesi servise çağrıldım, ikame araç temin edildi.)
 Ama ben kendilerine bu işlemi yaptırmayı ertelediğimi belirttim. Araştırmaya devam ediyorum. İşlemin sonuçlarından emin olmadan yaptırmayı düşünmüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 08, 2012, 23:27:18 »
Abi ben daha 800 km yaptım 4000-5000 km sonra size aracın yağ yakıp yakmadığını bildiririm.

Diğer yandan forumdan Mehmet abi bu işlemi daha önce yaptırdı ve 2000 km gibi yol yapmıştı galiba . Kendisine bir danışın isterseniz konuyu görürse kendisi mutlaka yardımcı olacaktır .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #3 : Aralık 08, 2012, 23:43:38 »
Ben bu ve diğer bazı konularla ilgili yazılı olarak bilgi istedim merkezden ve servisten. Bakalım ne cevap gelecek (mi)?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #4 : Aralık 08, 2012, 23:46:34 »
Ben bu ve diğer bazı konularla ilgili yazılı olarak bilgi istedim merkezden ve servisten. Bakalım ne cevap gelecek (mi)?

Abi cevap gelirse bizimle paylaşmanızı rica ediyorum bende merak ediyorum ne cevap vereceklerini .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 125 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2012, 17:48:40 »
mahmutcuğum
merhaba bu konuya açıklık getirecek revizyon sonrası yaşadıklarımı yazdım siz ve özer bey de o forumda varsınız. oldukça ilginç gelişmeler özet olarak servis bu arabalar gene yağ yakacak ama hangi km de ona bakmak lazım dedi bunun üzerine Toyota müşteri hizmetleri ile görüştüm. onlarda yapılacaklar artık yapılmış siz artık bizimler görüşün diye bir yaklaşım gösterdi bilgin olsun. zannediyorum bunlar devam ederse komple motor değişimine gidecekler. bu durum daha öncede 2001 serisi Toyota Corolla larda yaşanmış. sağlıcakla kalınız.
2010 MMT Dizel Corolla Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #6 : Aralık 09, 2012, 17:54:53 »
mahmutcuğum
merhaba bu konuya açıklık getirecek revizyon sonrası yaşadıklarımı yazdım siz ve özer bey de o forumda varsınız. oldukça ilginç gelişmeler özet olarak servis bu arabalar gene yağ yakacak ama hangi km de ona bakmak lazım dedi bunun üzerine Toyota müşteri hizmetleri ile görüştüm. onlarda yapılacaklar artık yapılmış siz artık bizimler görüşün diye bir yaklaşım gösterdi bilgin olsun. zannediyorum bunlar devam ederse komple motor değişimine gidecekler. bu durum daha öncede 2001 serisi Toyota Corolla larda yaşanmış. sağlıcakla kalınız.

Ben daha ötesinin alt yapısını hazırlıyorum....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #7 : Aralık 09, 2012, 18:00:19 »
mahmutcuğum

Merhaba abi .

Öyleyse ben chipi çıkarım eğer yağ eksilme devam ederse ona göre baskı kurarım gerçi chipli kullansam da birşey değişmiyor ama ben chipi çıkarim zaten yeni takmıştım .

Teşekkürler .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 125 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 09, 2012, 20:15:33 »
Merhaba abi .

Öyleyse ben chipi çıkarım eğer yağ eksilme devam ederse ona göre baskı kurarım gerçi chipli kullansam da birşey değişmiyor ama ben chipi çıkarim zaten yeni takmıştım .
Merhaba abi .

Ben daha ötesinin alt yapısını hazırlıyorum....

özer bey
merhaba
bu yolda herhalde kader ortağıyız. ben 10.000 km sonra yağ eksiltmese de sorun olduğunu ve mutlaka sandık motor değişiminin bizim içimizin rahat etmesi için gerek şart olduğuna inanıyorum. anladığım kadar ile bülteleri çok iyi takip ediyorsunuz.
bizleri yönlendirmenizi bilgilendirmenizi ve değerli yorumlarınızı bekliyorum.
selam ve saygılarımla

2010 MMT Dizel Corolla Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2012, 21:48:40 »
Bu konu çok ilgimi çekti, takip edeceğim. Okur okumaz da araçların motor tekniği ile alakalı bilirkişi sayılacak bir abimizle konuştum, bana söylediği şey ilginç; "Bu motorun (1NDTV-D4D) kronik diyebileceğimiz sorunları arasında yağ yakma yok, kullanımla alakalı olabilir; 1.4 küçük ekono kompakt bir motordur, 2.0 litre benzinli motor gibi 3000 devir üzeri kullanılması hatadır, motoru çabuk aşındırır, yıpratır, sözkonusu sorun bundan da kaynaklanıyor olabilir, Bu gibi sorunlar çok yaşanıyor, 1.4 motor sportif kullanım için uygun değil" dedi.. Ama tabi bu bir yorum. Araştıralım bakalım neler çıkacak.
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2012, 21:59:03 »
Bu konu çok ilgimi çekti, takip edeceğim. Okur okumaz da araçların motor tekniği ile alakalı bilirkişi sayılacak bir abimizle konuştum, bana söylediği şey ilginç; "Bu motorun (1NDTV-D4D) kronik diyebileceğimiz sorunları arasında yağ yakma yok, kullanımla alakalı olabilir; 1.4 küçük ekono kompakt bir motordur, 2.0 litre benzinli motor gibi 3000 devir üzeri kullanılması hatadır, motoru çabuk aşındırır, yıpratır, sözkonusu sorun bundan da kaynaklanıyor olabilir, Bu gibi sorunlar çok yaşanıyor, 1.4 motor sportif kullanım için uygun değil" dedi.. Ama tabi bu bir yorum. Araştıralım bakalım neler çıkacak.

Abi dediklerine katılıyorum ama şu var .

Bende 2009 corolla vardı 1.4 d-4d 1 gr bile yağ eksiltmezdi .
Şu anki aracım 2010 corolla ama yağ eksiltmeden dolayı turbo , vakum pompası ve en son piston ve sekman takımı değişti . Sorun umarım çözülmüştür .

Diceğim 2009 da aldığım corollayıda şu anki corollayıda hep ben kullandım ve bu iki araç aynı şekilde aynı yolda aynı koşullarda kullanıldı . Bu sorun kullanımdan dolayı olsaydı 2009 model aracımda da bunu yaşardım . Bu sebepten dolayı bu yağ eksiltme 1.4 d-4d nin kronik bir sorunu bu sorunu yaşayan 3-5 kişide değil bir çok kişi var ben servise her gittiğimde en az 3-4 kişi bu konudan şikayetçiydi .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 09, 2012, 22:00:31 »
Bu işin sonu ne olacak çok merak ediyorum.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 09, 2012, 22:02:37 »
ozaman fiatın 1,3 multıjet motorlarının bagajlarında 10 ltre yağ ile gezmesi lazım.yakında toyotacılar da öle yapacak gibi.
ÜRetim hatası var ama firma motor değiştirmeden nasıl kurtarabilirim derdinin içine düşmüş.207-2010 arası üretilen yeni nesil  makyazsız 1,4 90 hp 190 tork  dizel motorlar neden yağ eksiiltmiyorduda  makyajlı 6 iler 90 hp 205 tork  dizeller neden yağ yakıyor.Bu araçların turbosunu vakum pompasını değiştikleri halde başa çıkamadılar.Piston sekman değişiyorlar gene altında ezilecek gibiler.
bundan  2001 yılında ilk üretilen vvti benzinli corolla lardada yağ eksiltme vardı.2-3 sen sonra 2004 sonra düzellttiler işi.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #13 : Aralık 09, 2012, 22:27:35 »
Bu işin sonu ne olacak çok merak ediyorum.

Abi bende çok merak ediyorum .

ozaman fiatın 1,3 multıjet motorlarının bagajlarında 10 ltre yağ ile gezmesi lazım.yakında toyotacılar da öle yapacak gibi.
ÜRetim hatası var ama firma motor değiştirmeden nasıl kurtarabilirim derdinin içine düşmüş.207-2010 arası üretilen yeni nesil  makyazsız 1,4 90 hp 190 tork  dizel motorlar neden yağ eksiiltmiyorduda  makyajlı 6 iler 90 hp 205 tork  dizeller neden yağ yakıyor.Bu araçların turbosunu vakum pompasını değiştikleri halde başa çıkamadılar.Piston sekman değişiyorlar gene altında ezilecek gibiler.
bundan  2001 yılında ilk üretilen vvti benzinli corolla lardada yağ eksiltme vardı.2-3 sen sonra 2004 sonra düzellttiler işi.

Abi multijeti boşver.

Arkadaşım kara yollarında çalışıyor altına 150000 de 2010 model 1.4 hdi bipper verdiler . Kendisine sordum yağ eksiltme var mı diye araba 190000 ne dayanmış gram yağ eksiltme yok bakımlarına da 15000 km de bir gidiyormuş . Ve araç öyle 1500-2500 devir bandında da kullanılmıyor arkadaşım baya devirli kullanır . Kendilerde 1.3 doblo var 90000 km de onda da gram yağ eksiltme yok .
Yine arkadaşım karayollarında kullanılan corollaların çoğunun ortalama 7000 km de yağ lambası yaktığını söyledi tabi araçlar firmadan kiralık olduğu için takmıyorlarmış ve corollaların hepsini başka markalarla değiştirmişler .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #14 : Aralık 09, 2012, 23:42:51 »

1.3 CDTİ motor General Motor üretimidir ve ilk olarak 2004 model araçlarda kullanıldı. 2004-2005 yılında en iyi dizel motor kalite ve tasarım ödülleri aldı. Birçok marka (Avrupa) kendi araçlarında kullandı.
1.4 D4D bu motorun taklitidir.

Ben 2004-2010 arası Corsa kullandım. Ayrıca Astra otomatik, Fiarino gibi araçlarda kullanma şansım oldu. Şu anda da sürekli Doblo kullanıyorum.
Hiçbir araçta yağ eksiltme görmedim. Auris ve Doblo aynı zamanda alındı sayılır. Her bakıma gitmeden önce yağ seviyesine bakıyorum bir eksilme göremiyorum.
Üstelik korsa 5 vites olduğundan daha yüksek devirlere çıkıyordu. Hem de Auris'ten daha hızlı gidiyordu. Auris katolog hızına zor çıkıyor. Corsa katalog hızından 25km/h daha hızlara çıkabiliyordu (Malum forum kuralları:) Bununla ilgili anılarım da vardır ama konu dağılmasın.

Bu kadar kişi araç kullanmayı bilmiyor olamaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 09, 2012, 23:51:12 »
İşin sonundan bizlerin tavrı burdaki gibi birlik olursaq yararımıza olacağı kesin ;)

Fakat  Toyota da kendini riske atmayacaktır diye düşünüyorum, ki öyle olmalı.

Yapılan işlemlerden sonra 1 kişide duymuştum halen yağ yaktığını fakat başkada duymadım, 100.000km'i devirmiş bir Auriste sorun yaşanmadığına da şahit oldum.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #16 : Aralık 09, 2012, 23:59:34 »
Ben bir ara forum donanımdan piston ve sekman değişimi yapılmış bir aracın sorununun çözüldüğünü okudum ama tekrardan konuyu bulamıyorum . Mehmet abinin aracında ise sorun maalesef devam ediyor . :(

Umarım sorunu çözerler çözmezlerse de artık çok fazla umursamıcağım çünkü illallah ettim. Aracımın ötv muafiyeti dolsun satıp o zamana göre en mantıklı araç hangisi ise onu alacam .

Hiç derdimiz yokmuş gibi birde bununla uğraşıyoruz . :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #17 : Aralık 10, 2012, 00:31:20 »
Ben bir ara forum donanımdan piston ve sekman değişimi yapılmış bir aracın sorununun çözüldüğünü okudum ama tekrardan konuyu bulamıyorum . Mehmet abinin aracında ise sorun maalesef devam ediyor . :(

Umarım sorunu çözerler çözmezlerse de artık çok fazla umursamıcağım çünkü illallah ettim. Aracımın ötv muafiyeti dolsun satıp o zamana göre en mantıklı araç hangisi ise onu alacam .

Hiç derdimiz yokmuş gibi birde bununla uğraşıyoruz . :(

Bu olay bir patlarsa arabaları nüfusumuza geçirtiriz. Kimse almaz ki bunları.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Aralık 10, 2012, 00:46:12 »
1.3 CDTİ motor General Motor üretimidir ve ilk olarak 2004 model araçlarda kullanıldı. 2004-2005 yılında en iyi dizel motor kalite ve tasarım ödülleri aldı. Birçok marka (Avrupa) kendi araçlarında kullandı.
1.4 D4D bu motorun taklitidir.

Ben 2004-2010 arası Corsa kullandım. Ayrıca Astra otomatik, Fiarino gibi araçlarda kullanma şansım oldu. Şu anda da sürekli Doblo kullanıyorum.
Hiçbir araçta yağ eksiltme görmedim. Auris ve Doblo aynı zamanda alındı sayılır. Her bakıma gitmeden önce yağ seviyesine bakıyorum bir eksilme göremiyorum.
Üstelik korsa 5 vites olduğundan daha yüksek devirlere çıkıyordu. Hem de Auris'ten daha hızlı gidiyordu. Auris katolog hızına zor çıkıyor. Corsa katalog hızından 25km/h daha hızlara çıkabiliyordu (Malum forum kuralları:) Bununla ilgili anılarım da vardır ama konu dağılmasın.

Bu kadar kişi araç kullanmayı bilmiyor olamaz.

Bu kadar kişi araç kullanmayı bilmiyor olamaz katılıyorum size ancak daha düne kadar beyaz renonun ful diye 1000 lira fazla ettiği şöförler diyarı ülkemi siz benden iyi bilirsiniz.  Ayrıca verdiğiniz örneklerin tam tersleri de inanın bende var. Adanalı bi kardeşimizin 2007 corsa dizeli var, O'nun söyledikleri sizinkinin tam tersi. Yarım saattir bir sürü kişiyi telefonla aradım; iki tane 2008, bir tane 2009 bir tane 2011 corolla d4d kullanıcısı; yağ eksiltme gibi bir sorunlarının olmadığını söylediler. Ben yine de "yok öyle bir şey" demiyorum yanlış anlaşılma olmasın. Sırf bu topic için 200000 km. üzeri iki tane sahibinden.com satıcısını aradım (gerçi onlar malını satmak için söylemiş de olabilirler) onlar da "abi gram yağ eksiltme yok" dediler. Geçenlerde 2010 passat dizeli olan bir abimiz yağ ışığı yanınca gitmiş servise; sonuç motor istiyor demişler. Velhasılı kelam; bence rav4 lerdeki ecu sorunu gibi kronik olduğu halk efsanesi olmuş olabilir. Araştırmaya devam edeceğim, internette yabancı kaynaklarda herhangi bir şey bulamadım daha. Bu kadar ilgilenmemin sebebi ben de almak üzereyim bu araçtan, eğer böyle bir şey varsa fikrimi değiştireceğim.

Bu konuda iddiacı değilim, yakıyor ya da yakmıyor demiyorum, ancak d4d motor tdci nin taklididir konusunda : TDCi dediğiniz common rail enjeksiyon sistemi tabanlı bir motordur ve dünyada ilk yapan ve kullanan 1995 yılında denso firmasıdır; Hino Ranger kamyonunda kullanmışlardır. Yani Toyotadır Özer abi. Günümüzde modern dizel motorların hemen tamamı common rail enj. sistemlidir ve firmalara göre küçük farklılıklarla crdi, cdi, i-cdti, hdi gibi isimler alırlar.  Saygılar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Aralık 10, 2012, 00:50:20 »
İngiliz, Avustralya, abd, filipinler ve malezya toyota forumlarına baktım d4d motor sorunu için -çok enteresan- hepsinde yakıt enjeksiyon sisemi ile alakalı bir problemden bahsediyorlar. İlginçtir bu konuda bizim forumda hiç gündeme gelmemiş.