Gönderen Konu: 2001 1.4 Terra Bakım ve iyileştirme için yardım  (Okunma sayısı 5461 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 327 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
2001 1.4 Terra Bakım ve iyileştirme için yardım
« : Aralık 06, 2012, 12:00:40 »
Merhaba arkadaşlar diğer forumda da konu açmıştım burayada açayım dedim.  Geçen ay 156000 kmde 2001 1.4 terra special araç aldım. İşim nedeni ile gidemedim babam aldı ve bakımlarını ve muaynesini yaptırdı. Yağ ve filtre bakımı (Castrol 10w-40) yapıldı, ön aks körükleri değişti, diskler taşlandı ve rot-balans yapıldı, bujiler temizlendi ve fren ayarları yapıldı ( balata temizliği vb. ).

Malesef sonradan öğrendiğim kadarı ile yaklaşık 250 000 km de motoru serviste yapılmış ve 2 kez galiba km düşürülmüş. Araç çok diri duruyor kaportada ufak boya var kazası vs. yok. Tahminim 350 000 km den fazla gerçek değeri, yaklaşık 300-400 km kullandım gayet güzel araba, genelde sadece hafta sonları kullanacağım. Motor yapıldığı için yağ eksiltme sorunu düzelmiş olabilir mi? Takip edeceğim tabiki.

Araç rölantide 5-6 devir aralığında çalışıyor titreme yapıyor ve kalkış esnasında sanırım alışamadığımdan ve devir düşüklüğünden stop ettiriyorum bazen, bu durum normalmidir. Sanzuman yağını değiştirmek istiyorum emin olabilmek için. Enjektör(veya buji değişimi) temizliği, MAF, Eksoz sensör temizliği vb şeyleri forumlarda okudum ancak nasıl bir sıra veya yol izlemeliyim emin olamıyorum. Siz deneyimli arkadaşlarınn öneri ve tavsiyelerini bekliyorum aracımı daha sağlıklı ve sorunsuz olarak kullanabilmek için neler yapabilirim.
2001 1.4 Terra Special

Toyota Club Türkiye

2001 1.4 Terra Bakım ve iyileştirme için yardım
« : Aralık 06, 2012, 12:00:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
Ynt: 2001 1.4 Terra Bakım ve iyileştirme için yardım
« Yanıtla #1 : Aralık 06, 2012, 12:36:04 »
Km düşürme olayı olduğu için çok üzüldüm geçmiş olsun :/

Bujileri temizletmek yerine bujileri yenileyin uğraşmayın temiz olur. rölantinin düşük olması normaldir. Ünlü japon atasözü derki deviri düşüresingi az yaksıng :P :D  Şuanki yağı kontrol edin eksiltiyor mu eksiltmiyor mu diye. Rölanti oynamaya yapıyors MAF sensörünün ve kelebek boğazını temizletin egsoz sistemini kontrol ettirin paslanma ve delik vs var mı diye ama deli olacağını zannetmiyorum performans çok düşerdi. Aracınız hayırlı olsun bu arada :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 06, 2012, 13:17:14 »
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, müsait olduğumda ilk bu işlemleri yaptıracağım.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2013, 09:37:38 »
Tekrar merhaba arkadaşlar yönlendirmeleriniz ve forumlarda okuduklarım neticesinde Cumartesi günü ancak fırsat bulup Toyotronic servise (İkitelli) gidebildim.
* Bujileri değiştirdim ( üstünden yanmış Honda Bujileri çıktı ),
* şanzıman yağını değiştirdim 75w90 ( kalın yag çıktı malesef),
* sağ arka askı rotu bozulmuş değişti,
* V kayışı değişti ( Üzerindeki çatlamış ) ,
* Boğaz ve MAF sensörü sprey ile temizlendi.

Sonra yapılacak tespit ve öneriler ise;
* Ön takımda salıncak arka bağlantı lastikleri bozulmuş ellerinde olmadığı için bir dahaki sefere bıraktık,
* Arka fren kampanaları fatura yapmış, kurtarırsa tornada alınacak yada çıkma kampana alınacak (Bu sebeple çift değişim olmasın diye fren hidroliğini değişmediler),
* Arka amortisör toz lastikleri deforme olmuş, amortisörler ve helezonlar zayıflamış gibi duruyor, arabanın arkası daha düşük gibi. Tedarik edilip helezon ve amortisörler değişecek.

Tüm bakım (malzeme ve işçiklikler) için toplamda 280 tl ödedim.
Arabanın hızlanması sanki iyileşti gibi, 1 vitesten çıkarken sanki takılır gibi zor çıkıyordu vitesler rahatladı.
Son olarak benim içim rahatladı arabanın mevcut durumunu öğrenmiş oldum.

Not : Toyotronic Musa ve Abdullah ustalara titiz işçilikleri, sohbetleri ve sorularıma katlandıkları için teşekkürler
Not2: Aynı konu diğer forumda da olduğu için orada da aynı bilgiler paylaşılmıştır. 
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ekim 11, 2013, 14:35:56 »
Merhaba arkadaşlar, konu kirliliği olmaması için buraya yazmaya karar verdim.
Bayram tatili için nasip olursa Kastamonu'ya ailemin yanına gideceğim için arka amortisörleri değiştirmeye karar verdim, malum köy yolları bozuk.

* Arka amortisörleri KYB veya Tokico bulamadığım için (2-3 hafta araştırdık Mitat Usta ile malesef bulamadık, yetişmeyeceği için yeni sevkiyatı bekleyemedim) Monroe amaortisör alıp toz lastikleri ile beraber değiştirdik.
* Ön aks körükleri patlayıp yağ boşaltmaya başlamış onlar değiştirildi.
* Arka kampanalardaki faturalar tornada alınıp takıldı.
* Fren hidroliği değişti ( TRW Dot4 )
* Orjinal toyota silecek takım olarak değişti.
* Hava filtresi değişti.
* Boğaz ve hava akış metre sprey ile temizlendi.

Toplamda bana 624 tl ye mal oldu.

Ek olarak yağ değişimine yaklaşık 2800 km kaldığı için değiştirmedim ancak orjinal yağ filtresini ve castrol magnatec 10W-40 yağımı toplam 76 tl ye aldım. Yakıt filtresini servisten başka yerde bulamazsın dediği için Abdullah usta alamadım. ( Çekişte sorun yoksa yan sanayi takma üzerindeki kalsın şeklinde tavsiyede bulundu. Bakım takip kitapçığından görüldüğü üzere yakıt filtresi bayağıdır değişmemiş. Bayram dönüşü servisten alıp yakıt filtresi ile birlikte yağ bakımını da yapmayı planlıyorum.

Sonuç olarak aracın sürüş poziyonu düzeldi. Önceden geriye yatık gibi idi araç inip binerken bariz şekilde belli ediyor kendini, yol tutuş iyileşti.
Ailece kullanacağım eksiksiz bir araç haline geldi çok şükür.

Herkese şimdiden hayırlı bayramlar dilerim, Lütfen herkes trafik kurallarına ve hız sınırlarına uysun. Allah kazasız belasız güzel bayramlar geçirmeyi nasip etsin herkese.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 11, 2013, 19:15:51 »
Hadi hayırlı olsun kazasız belasız ailenizle ağız tadı ile binin :)

Bizimde ağır bakımlar geliyor bakalım neler olacak :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 22, 2013, 08:40:13 »
Çok teşekkür ederim, dün Ufuk Sönmez beyden yakıt filtresi aldım, nasip olursa en kısa zamanda da yağ ve filtre bakımını yapıp kış hazırlığınıda tamamlamış olacağım. Sanada kolay gelsin, umarım ağır bakımlar çok ağır gelmez   ;)
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 22, 2013, 12:20:54 »
Çok teşekkür ederim, dün Ufuk Sönmez beyden yakıt filtresi aldım, nasip olursa en kısa zamanda da yağ ve filtre bakımını yapıp kış hazırlığınıda tamamlamış olacağım. Sanada kolay gelsin, umarım ağır bakımlar çok ağır gelmez   ;)

Valla agir olacak gibi duruyor amortisorler baski balata lastik gibi duruyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 27, 2013, 08:16:45 »
Bayram içim memlekete gitmiştim, yol yapım çalışmaları sağolsun arabanın kapı çıta altları ve ön arka tampon komple zift ile kaplandı. Dün gazyağı ile güzelce temizleyip ardından hemen yıkadaım.

Arabamın yağ bakımını yaptırdım. ( Orjinal Japon Toyota yağ filtresi, Castrol Magnatec 10W-40 yağ ve JS Asakashi Yakıt filtresi )

Bagaj kapağını ve sarkan eksoz sistemini ayarlattım.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 31, 2013, 20:43:23 »
Hadi hayırlı olsun kazasız belasız ailenizle ağız tadı ile binin :)

Bizimde ağır bakımlar geliyor bakalım neler olacak :)
Bakım falan yapma boşver bana sat beyazı ercü :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Kasım 01, 2013, 01:12:57 »
Bakım falan yapma boşver bana sat beyazı ercü :)

Istedigim fiyatta anlasirsak tabiki :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 04, 2013, 02:56:41 »
Istedigim fiyatta anlasirsak tabiki :)
Ben kırmızıyı 14,500e verdim valla. :D
Seninkinede 18 vereyim. :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 04, 2013, 03:50:38 »
Arac pert degil iste onemli konu vurda basliyor kilciksiz 20 ver al git arabayi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • JDM TÜRK
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 15, 2013, 13:10:38 »
Arac pert degil iste onemli konu vurda basliyor kilciksiz 20 ver al git arabayi :)
Peh :D Orjinal çelik jantını, orjinal alarmını, 2000liralık lpgsini, metalik rengini napcaz. :D
Onları yaptır, 20 veriyim arabana. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Kasım 15, 2013, 14:06:32 »
Peh :D Orjinal çelik jantını, orjinal alarmını, 2000liralık lpgsini, metalik rengini napcaz. :D
Onları yaptır, 20 veriyim arabana. :D

Yersen ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Aralık 12, 2013, 09:34:15 »
Dün kar yağışı sebebi ile şantiyenin çalışamamasını fırsat bilerek direksiyon ve debriyaj hidroliklerini ( Castrol Trans Dex 3 ve Castrol dot4 fren hid.) değiştirttim. Sonunda arabamla ilgili kafamda soru işareti kalmadı çok şükür. İlerde belki akü ve eksoz değişim ihtiyacı olacak gibi görünüyor, akü mutlu 45 amper ve 4. yılını dolduruyor. Geçenlerde oto elektrikçiye ölçtürttüm değişmesi lazım dedi ancak hala ilk marşta hemen çalışıyor. Eksoz düşüklüğü sebebi ile ayar yaptırırken de yakında değişmesi gerekebilir patlayınca değiştiririz demişti eksozcu. Bakalım artık onlarıda baharda hallederiz inşallah.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ocak 03, 2014, 08:19:45 »
Herkese merhabalar ve yeni yılı kutlu olsun tüm forum üyelerinin, konu kirliliği olmaması için aracımla ilgili yaptığım işleri buradan paylaşmaya devam edeceğim.

Dün gözümü karartıp gösterge ( ekran ) ampüllerini değiştirdim ve arka plakalık yuvalarını ve üzerindeki ampülleri söküp güzelce temizledim. Malum araç 13 yaşında oldu gösterge ışıkları çok az yanıyordu km sayaçlarını okumak için iyice yaklaşmam gerekiyordu. Oto elektrikçiden dipsiz 5W ampül alıp dün şantiyede bakım işleri olmasını fırsat bilerek akünün - kutup başını sökerek işe başladım. Önce arka plaka aydınlatması işini hallettim sonrasında korkarak ta olsa gösterge panelini söktüm. Maalesef daha önce km düşürülme yapıldığı için sağolsunlar ön muhafaza çerçevesinin ayagının birinin tırnağı yoktu ve ekranı sabitleyen üstteki vida takılı değildi. Km telini şanzumandan sökmediğim için zorlandım ancak el yordamı ile ampül yuvalarını çıkarıp söktüğüm şekilde yeni ampülleri ve eksik üst vidayıda benzerini temin edip taktım. Kutup başını takıp kontrol ettim ve çok şükür ki hata yoktu tüm ampüller yanıyordu. Sonra geri göstergeyi monte edip kapattım. Akşam eve dönerken göstergelerimi kontrol ettim eskiden son ışık şiddetinde zor okuduğum göstergeler şimdi en düşük ışık ayarında bile daha net okunuyor. Tabi bunda orjinal ampüllerin üzerinde yeşil bant olmasının da katkısı var, ben normal park ampülü kullandım.

Bu arada Erdem Manisalı ve diğer forum üyeleri arkadaşlara çok teşekkür ederim. Daha önce resimli ve anlatımlı olarak yaptıkları çalışmaları paylaşmaları sayesinde bende cesaret alarak elimden geldiğince arabamın eksikliklerini gidererek daha  keyifli hale getirmeye çalışacağım.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ocak 13, 2014, 08:54:29 »
Merhabalar, değiştirmiş olduğum 5 wattlık gösterge ampüllerinin hatalı olduğunu Erdem Manisalı arkadaşımızın uyarı ve yönlendirmesi ile orjinal ampüllerin 3,4 wattlık olması gerektiğini öğrenmiş oldum. Gösterge ışığının en kısık ayarında 1-2 kez yolculuk yaptığımda gösterge bölümünden kablo - plastik ısınması sonucu oluşan tipte bir koku hissetmeye başladım. Hatamı düzetmek adına Erdem bey ve diğer arkadaşların tavsiyesi ile forumdan Ufuk Sönmez beyden 4 adet orjinal yeşil şapkalı 3,4 watt T10 dipsiz ampül tedarik ettim. Pazar günü sabah 08:30 da işe koyuldum ve gösterge ampüllerini orjinalleri ile değiştirdim.  Ardından arabamı önce güzelce Automix cilalı şampuan ile yıkadıktan sonra daha önceden almış olduğum Stac Italy HAFİF Çizik Giderici Koruma Pasta Cilası ile komple cila yaptım. Yaklaşık 2,5 saat gibi bir zaman ve kas gücü harcadım ancak kahrımızı çekip ailemi emanet ettiğim aracıma değdiğini düşünüyorum.

Göstergeden çıkan orjinal ampüller ile yeni ampülleri ve cila sonrası çektiğim bir kaç resmi ekledim.

[attach=1][attach=2][attach=3][attach=4][attach=5]

Sabah pek gösterge ışıkları belli olmuyordu ancak akşam saati kullandığımda çok güzel yeşil bir tonda olduğunu gördüm. 2 seferde olsa da sonunda doğrusunu yapmış oldum. Değerli yorum ve yönlendirmede bulunan forum arkadaşlarıma teşekkür eder, herkesin araçlarına kazasız belasız güzel günlerde binmelerini dilerim.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Kasım 01, 2014, 13:53:51 »
Merhaba arkadaşlar, aracımla ilgili yaptığım işlemleri buradan devam ettirmeye karar verdim konu kirliliği olmaması açısından.

Aşırı yağış sebebi ile şantiyemin çalışamamasını fırsat bilerek planladığım bakımları 30 Ekim 2014 günü
yaptırdım.

* Almış olduğum Kumho KW31 tip 185/65R14 kış lastiklerimi (4 Adet ) taktırıp rot balans yaptırarak ilk kez kış lastiği kullanmaya başladım. Yumuşaklığın etkisi ile konfor biraz arttı ve 90-100-110 km vb. süratlerde lastik seside arttı tabiki. (KM: 170900)

* Ercüment'in tavsiyesi ile aldığım Motul 10W-40 motor yağımı Toyotronic İkitelli serviste orijinal yağ filtresi ile birlikte değiştirdim. Rölantideki ses azaldı gibi geldi, fazla kullanma imkanım olmadığı için şimdilik fazla yorumda bulunamayacağım. Hava ve Polen filtrelerini Ufuk Sönmez beyden alıp 3000 km önce değiştirdiğim için değiştirmeye gerek görmediler. (KM:170950)

* Yaklaşık 16 000 kmdir kullanılan bujilerimi orjinali ile değiştirdim.

* Antifiriz kırmızı ve ölçüme göre -30 dereceye kadar koruması olduğu için değiştirmediler.

* Kelebek boğazı sprey ve bez ile temizlendi.

* Balata ve disk kontrolü yapıldı, fren ayarı yapıldı. Bir sonraki bakıma kadar idare edeceği düşünülerek değişim yapılmadı.

* Genel kontroller yapıldı ve içim rahat olarak kışa aracımı emin ellerde hazırladım.

Herkesin kazasız, cezasız ve belasız sevdikleri ile birlikte araçlarını güzel günlerde kullanmalarını dilerim.

Not : Diğer forumda da aynı bilgiler paylaşılmıştır.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 01, 2014, 19:56:23 »
Hayirli olsun abi kazasiz belasiz kullanirsin insallah :)