0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
farlar başka bir markanın, hazır alınmış , kaput desen öyle, koltuklar öyle, jantlar bile piyasada satılan CMS marka yahu, hangi marka araç üreticisi piyasada satılan jantları aracına takıyor ? 600 bin doları sen nerden biliyorsun Oğuzhan ?
Dünyanın en büyük otomobil firmalarından birinin bir model çizimini akrabam yaptı. Ayrıca bir çok büyük firmanın neleri nasıl ürettiğini yakınen biliyorum. Geçmişte bir çok dev holdingin arge çalışmalarınında içinde olduğu danışmanlıklar yaptık. Bildiğiniz büyük markaların yarısıyla iletişim halindeyim. Neyin ne olduğunu biliyorum. Tartışmaya girmeyelim, 600.000 dolarlık bir çizim yok ortada. Emeğe saygı duyarım her zaman. Birşeyler yapılmaya çalışılıyor. Bu çok güzel, her zamanda desteklerim. Ama iki günde tasarlayıp 3. gün yerli ferrari 150 bin TL diye boy göstermek ne kadar doğru? Bu mu 600.000 dolarlık çiziminizin sonucu?
Çok basit yaklaşıyorsunuz olaya, çünkü yapılanlardan hiçbirinizin haberi yok, bir fotoğrafa bakıp saçma sapan yorumlar yapıyorsunuz. Bu araç bizim okulda, bizim bölümün laboratuvarında yapıldı. Şase, yürüyen aksam vs hepsinin teker teker çizimleri yapıldı, teker teker kalıplar hazırlandı, özel aluminyum alaşımlar döküldü, parçalar dövüldü. Günümüz teknolojisinde artık önemli olan yapabilmek değil, tasarlayabilmek. Çünkü artık herkes üretebiliyor standart parçaları. Sadece bu aracın çizimlerine 600.000 dolar para harcandı. Tabi siz şimdi aaaaa buna albea farını koymak için çizimde mi yapmışlar diyeceksiniz ama, z rotundan denge çubuğuna, rotun rotiline kadar hepsi teker teker hesaplandı, üretildi.Kısacası, birşey hakkında bilginiz olmadan konuşmayın. Bu lafım herşey hakkında bilgisi olanlara gelsin.
Tabi toyotaların jantlarının da izmir cms'de üretildiğini bilmiyorsun Mesut abi.Yada toyota aurisin farlarıyla, ford transit connect'in farlarının aynı firma tarafından yapıldığını..Hatta sana birkaç firma ismi vereyim,http://www.kanca.com.tr/Default.asp?Section=Page&Act=Detail&ID=5&GroupID=5Renault, ford ve toyotanın OEM parçalarını üreten firma.http://www.smfotomotiv.com.tr/tr/iletisim.aspSMF İzmir, toyotanın çeki demirini üreten firma.Kısacası hiçbir büyük üretici firma janttır, çeki demiridir, rottur, akstır kendisi üretmiyor, gönderdiği şartnameye uygun şekilde üretim yapabilen birine yaptırıyor. Bu yüzden diyorum ki önemli olan üretmek değil, planlamak, oluşturmak. Üretimi herkes yapıyor. Etox'ta tamamen türk mühendisler tarafından tasarlanmış, planlanmış ve motor şanzıman hariç üretilmiş bir araç. Ayrıca kaporta jettanın falan değil tamamen kendi üretimleri, kaput dahil. Çizime 600.000 dolar verdiklerini, proje başkanı Ali Kalkanlı hocamdan öğrendim, çünkü bende bu projenin şaşe aşamasında yüksek lisans yapmayı düşünüyordum sonra vazgeçtim.
Hala bana çizim deyip arabanın içinin bagajının resmini gösteriyorsun, bırak onları..Benim bahsettiğim çizimler,Sen hala dana derisi diyorsun, bana koltukların fotoğrafını gösteriyorsun. Bizim yapamadığımız olay o değil, mühendislik tasarımı.. Ve adamlar bunu yaptı..
Oğuhan boşuna nefesini tüketme , bizler bir iş başaran bir şey üretenlerin her zaman karşısında olduk. bir doktor ilaç üretir hemen alaya alırlar meslekdaşları karşı çıkarlar. bu tip davranışlarla biz böyle geri kaldık, DEVRİM i ürettik bir elemanın benzin koymayı unutmasıyla canım proje çöpe gitti, halbuki o zamanlar toyota henüz emeklemeye başlamıştı korenin hiçbir markası ve arabası yoktu. bakıyorumda forumdaki arkadaşlarda aynı yolu izliyor, halbuki destek olmaları lazımdı.
Oğzuhan ben bunları biliyorum güzel kardeşim, sonuçta bantan çıkan arabaların hiçbirinin üreticisinin kendien has jant fabrikası yok bunlar ihale ile firmalarla anlaşılıp ürettiriliyor aynı aküler gibi veya ampuller gibi . hiçbir araba üreticisi dur ampulumu yada jantımı ben kendim üreteyim demez. ben,im demek istediğim şey 85000TL para vereceğim arabanın jantı bile piyasada satılan CMS olması yani en azından CMS ile anlaşıp buı araca özel jant ürettirir adam değilmi ?
Mesut abi haklısın ama projenin odağı jantı ya da koltuğu değil, bunun üretilebilir olduğunu göstermek.. Eminim ki birgün seri üretime geçerse, kendi tasarımları olan jantı da üretip takarlar.
Mesut kardeşim araba seri üretime geçince arma , logo gibi özel şeyler ürettirilir, deneme aşamasındaki janta neden özel marka yaptırsınlar? bu savurganlık olmaz mı?