Gectigimiz hafta sali gunu(18eylul) hergun sabah 8-9 gibi uyanan 2.5 yasinda oglum ogle vakti 1 gibi uyandi. Annesi kahvaltilik biseyler hazirli ama cocuk hicbirsey yemedi biraz sut icti sonra kapinjin onune cikti gun isiginda farkettimki cocugun yuzu sap sari olmus. Aldik cocugu herzaman gittigimiz ozel bir hastanede kendi doktoruna goturduk. Doktor kan tahlili istedi neyse kan tahlililerini yaptirkdik sonuclar geldi doktor dediki cocugun kaninda problem var fakulte hastanesine goturun dedi. Bikac ilac yazdi ve persembe sabahina sevk verdi. eve geldik erkenden yatti cocuk. Carsamba sabahi 7de kalktim cocuga baktim atesi falan yok uyuyor. Yurtdisindan misafirlerim geliyordu havalanina gidip onlari aldim ogle vakti 2 gibi geri dondum annesi cocugun bisey yemedigini soyledi. Hazirladigi yemegi ben yedirirsem belki yer diye bana verdi. yemegi alip odaya ciktim cocuk uyuyor halsiz ve sapsari olmus tum vucudu. cocugu oturtmaya calistim ama cocuk halsizlikten oturamiyor bile hemen yatiyor. Annesi bisi yemedigi icin halsiz dustu dedi. sevdigi yemeklerden hazirlamasini istedim ama yine yemedi. karpuz yemek istedi karpuz verdik ama bir saat sonra hepsini geri kustu. hemen aldik cocugu yine ayni hastaneye gittik kendi doktoru yoktu. bizi fakulte hastanesine sevk ettiler. hasteneye vardik kayit islemleri yaptirdik bu arada kan tahlili icin kan almak istediler ama cocuktan kan gelmiyordu 4-5 yerden azar azar kan aldilar (buarada cocugun tansiyonu kalp atislari atesi herseyi normal ama tum vucudu sapsari ve kimildiyamacak kadar halsiz yatiyordu) sonra odaya cikardilar cocugu gece 11:30olmustu. Doktor geldi hemen serum taktirdi. bi saat sonra kan takviyesi yaptilar. ertesi gun yani persembe gunu sabahtan dogudugu hastaneye gittim ve cocugun, benim ve annesinin dogum zamani tum tahlil ve raporlarini aldim. Hastaneye dondugumde cocugun rengi biraz kendine gelmisti ve birazda konusabiliyordu. oglen vakti tekrar serum ve bir unite daha kan verdiler. Buarada surekli degisik degisk doktorlar gelip gelip gidiyor cocuga bakip gidiyor ama bize bisi soylemiyorlar, ogrenci gruplari gelip gidiyor. persembe aksami bolum baskani doctor geldi ve cocugun G6PD eksiligi oldugunu soyledi, son bir kez daha serum verceklerini ve ertesi gun yani cuma gunu ogeleden sonra taburcu edeceklerini soyledi. Cuma gunu cocuk normal moduna geri donmustu. yatkta yatmiyor hastaneyi dagitmaya baslamisti bile sanki 3 gun yatmanin acisini cikartircasina biran olsun yerinde durmurmuyordu ( biz aliskiniz bu duruma cunku normal hiperaktiv gibi cok hareketli cocuk) taburcu etmeden once bi kart verdiler bize ve karti cocugun boynuna asmamizi birer koplayalarinida bizim tasimamiz gerektigini soylediler. Kartta cocuga yasak olan ilaclarin lsitesi ve yasak yiyecekler yazili. Kesinlikle BAKLA yemeyecek aspirin ve NAFTALINDEN kesinlikle uzak duracak. onumuzdeki hafta persembe gunu (27eylul) sabahtan tekrar gidip kan tahilili yaptirmak uzere bizi taburcu ettiler.
G6PD eksiligi yani FAViZM gunumuz tibbinda tedavisi olmayan ve omurboyu suren bir hastalik ama yasaklara dikkat edilirse normal olarak yasanabilir.
Eve geldik ve bende google amcaya sordum hastalik hakkinda biraz daha bilgi edindim. ( Doktorlar gerekli aciklamalari hanima Thai dilince banda ingizlizce olarak yaptilar ama cok fazla teknik terimler kullandiklari icin tam olarak anlamamistim.) Tum doktorlarin dedigi her turlu BAKLA ( cig, pismis, kavrulmus, haslanmis, kurulumus......) yasak bazi doktrlar barbunya, soya ve yaban mersininide yasakliyor ama bazilari yenilebilir diyor. ( biz hepsini yasakladik her ihtimali dusunerek.)
Favizm hastaligi Dunyada 350-400 milyon kiside varmis ve en az o kadarda insanda da bu hastalik var ama bireyler farkinda degil. Basit bir kan testiyle teshis konulabiliyor. Hastalik genetik olup anne veya babadan cocuga geciyor. Hastalik genelde erkeklerde cikiyor kadinlarda ise genelde tasiyici.
Her yerde yasaklar ama hicbir yerde bu hastalik icin yararli besinler yazmiyor. Doktor veya diyatisyen akradaslarin tavsiyelerini bekliyorum.
Abi çok geçmiş olsun .
Cok sagolun.
Allah kimseye gostermesin.
Kadir kardeşim;
Geçmiş olsun. Erken ve kötü bir şey olmadan farketmeniz bile büyük bir şans. Dediğin gibi takiple rahat bir yaşam sürebilir.
Kadir kardeşim;
Geçmiş olsun. Erken ve kötü bir şey olmadan farketmeniz bile büyük bir şans. Dediğin gibi takiple rahat bir yaşam sürebilir.
Cok sagol abi.
Normalde ertesi gunu sevk tarihini bekliyecektik, Normalde bizim cocuk cok hareketli ama onu oyle bitap gorunce biseylerin ters gittigini anladim hemen goturdum hastaneye.
çok çok geçmiş olsun.. çok dikkat edilmesi gerekli bir hastalık.. ama gördüğüm kadarıyla zaten dikkatli ebeveyinlersiniz. üniversitede bir arkadasımda da bu hastalık vardı. ondan bilidiğim kadarıyla antioksidan içeren sebze-meyve tüketiyordu bol bol.. domates, ıspanak, havuç, çay vs. gibi. beyaz şeker kullanmıyordu. un yani hamur işinden kendisi uzak duruyordu.
Çok geçmiş olsun abicim. Rabbim hepimize sağlık nasip etsin inşallah.
çok çok geçmiş olsun.. çok dikkat edilmesi gerekli bir hastalık.. ama gördüğüm kadarıyla zaten dikkatli ebeveyinlersiniz. üniversitede bir arkadasımda da bu hastalık vardı. ondan bilidiğim kadarıyla antioksidan içeren sebze-meyve tüketiyordu bol bol.. domates, ıspanak, havuç, çay vs. gibi. beyaz şeker kullanmıyordu. un yani hamur işinden kendisi uzak duruyordu.
cok sagolun gulsum hanim.
Antioksidan yiyeceklerin bazilari yasaklar listesinde bogurtlen ve yaban mersini, kirmizi sarap, soya (sarap konusunda problem yok simdilik daha ickiye baslamadi

ama soya cok tukeliyor burada) 2.ve3. dereceden yasak bunlar. Baklada normalde cok yararli bir sebze ama bize 1.dereceden yasak. domates ve havucu cok seviyor zaten
umarım faydalı olmusumdur.. bir uzman kadar bilgiye asla sahip olamam ama dediğim gibi arkadasımdan gördüklerim bunlardı..
Geçmiş olsun abi. İnşallah tekrarını yaşamzsınız.
E vitamini içeren besinleri tüketmeniz iyi olur. Koruyucudur. Ancak tek yönlü beslenme veya belli başlı besinleri çok kullanmak insan için her zaman iyi bir şey değildir. Vucuttaki bir hasarı düzeltirken başka bir hasara yol açabilirsiniz. O yüzden kulaktan dolma bilgiler yerine bir beslenme uzmanından alınmış bilgiler daha iyidir. Sonuçta öğrendiğiniz bu bilgilerle çocuğunuzun ömür boyu beslenme alışkanlığı gelişecek. Siz bir beslenme uzmanı veya diyetisyen ile görüşün derim.
cok geçmiş olsun acil şifalar dilerim.
umarım faydalı olmusumdur.. bir uzman kadar bilgiye asla sahip olamam ama dediğim gibi arkadasımdan gördüklerim bunlardı..
Tesekkur edeerim yorumlariniz icin.
Geçmiş olsun abi. İnşallah tekrarını yaşamzsınız.
E vitamini içeren besinleri tüketmeniz iyi olur. Koruyucudur. Ancak tek yönlü beslenme veya belli başlı besinleri çok kullanmak insan için her zaman iyi bir şey değildir. Vucuttaki bir hasarı düzeltirken başka bir hasara yol açabilirsiniz. O yüzden kulaktan dolma bilgiler yerine bir beslenme uzmanından alınmış bilgiler daha iyidir. Sonuçta öğrendiğiniz bu bilgilerle çocuğunuzun ömür boyu beslenme alışkanlığı gelişecek. Siz bir beslenme uzmanı veya diyetisyen ile görüşün derim.
27eylul de hastaneye gidip tekrardan kan tahlili yapacaz, normal surecte kan degerlerine bakip ona gore ona gore bir diyetisyenle gorusecez. 29 eylulde de Turkiye'ye gelecez orada da kan tahlili yaptirmayi dusunuyoruz cunku cocuk melez ( yari Turk yari Thai'li bu hastaligin 3 cesidi varmis 1-Afrika 2-Akdeniz 3-Asya) Biz iki grubada giriyoruz (Akdeniz ve Asya) ve hastaligin benden mi yoksa Annesinden mi geldigini daha bilmiyoruz.
internetten alinan bilgilere gore hareket etmiyecez sadece degisik yorum ve fikirleri almak icin actim konuyu ayrica Turkiyede cok yaygin bir hastalikmis ama cogu kisi farkinda bile degil. Bence herkes kan testi yaptirsin. Normalde yasaklara uyulunca hicbir sorun yok ama yasak urunleri alinca sonucu cok vahim olabiliyor kan degerleri birden dusebilir ve hemen komaya sokabilir.
Tek avuntumuz hastaligi taniyip ona gore yasarsaniz hicbir problem teskil etmiyor.
cok geçmiş olsun acil şifalar dilerim.
Sagol dear. Allah razi olsun.
Çok geçmiş olsun . ALLAH beterinden saklasın.
Çok geçmiş olsun . ALLAH beterinden saklasın.
Geçmiş olsun.
cok sagolun. Allah razi olsun.
Abicim sende güzelce açıklamışssın hastalığını bilmeyen insanlar var diye verilmiş sadakanız varmış ki erkenden farkettiniz ve teşhis koyuldu Rabbim yardımcınız olsun inşallah...
Abicim sende güzelce açıklamışssın hastalığını bilmeyen insanlar var diye verilmiş sadakanız varmış ki erkenden farkettiniz ve teşhis koyuldu Rabbim yardımcınız olsun inşallah...
Sagol ACD Allah razi olsun.
Hastalik yasak gidalari yada ilaclari almadikca ortaya cikmiyor onun icin cogu kisi farkinda degil. Hatta okudugum bazi bloglarda ve forumlarda okudugum kadariyla cogu doktor bile tanimiyor hastaligi ( sanirim o dersten kaytarmislar

) ozellikle dishekimleri. Bazi hastalar dis hekimine gittiginde boyle bir hastaligim ona gore narkoz yapin dediklerinde dishekimlerinin hemen hemen hepsi hastalari fakulte hastanelerine sevketmis
Çok geçmiş olsun abicim. Rabbim hepimize sağlık nasip etsin inşallah.
Amin. Allah razi olsun sercan.
Selcuk beyle ben forumu hastaneye cevirdik
Şu an 7 yaşındaki oğlum Denizli'de doğduğunda e ve geldik.Sarılık tahlillerini yaptırmak için ertesi gün gittiğimizde sarılığı tetikleyen bir şeyler olduğunu öğrendik testleri yaptırdığımızda oğlumuzda G6PD hastalığı olduğunu öğrendik.Oğlum kan değişimi yapılacak seviyeyi bile geçmişti.Yaklaşık 1 ay sarılık ışın tedavisi gördük.Bize kesinlikle (Çünkü bizim değerlerimiz çok çok çok düşük.)bakla yemeği yemeyeceğini ve kesinlikle aspirin vb(Etken maddesi belli olan)kullanamayacağı hatırlatıldı.Yıllardır (7 yıldır)ilaç yazılırken doktorlara bunu hatırlattığımda oğlumu etkileyecek etken maddeli ilaçların pek kalmadığı söylendi.7 yıldırda herhangi bir sorun ile karşılaşmadım.Allah kolaylıklar versin.
Şu an 7 yaşındaki oğlum Denizli'de doğduğunda e ve geldik.Sarılık tahlillerini yaptırmak için ertesi gün gittiğimizde sarılığı tetikleyen bir şeyler olduğunu öğrendik testleri yaptırdığımızda oğlumuzda G6PD hastalığı olduğunu öğrendik.Oğlum kan değişimi yapılacak seviyeyi bile geçmişti.Yaklaşık 1 ay sarılık ışın tedavisi gördük.Bize kesinlikle (Çünkü bizim değerlerimiz çok çok çok düşük.)bakla yemeği yemeyeceğini ve kesinlikle aspirin vb(Etken maddesi belli olan)kullanamayacağı hatırlatıldı.Yıllardır (7 yıldır)ilaç yazılırken doktorlara bunu hatırlattığımda oğlumu etkileyecek etken maddeli ilaçların pek kalmadığı söylendi.7 yıldırda herhangi bir sorun ile karşılaşmadım.Allah kolaylıklar versin.
Sizede gecmis olsun Suleyman bey. Simdiye kadar sorun yasamamaniz cok guzel insallah bizde yasamayiz bundan sonra.