Gönderen Konu: Boğaz kelebeği temizliği hakkında  (Okunma sayısı 14171 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
Boğaz kelebeği temizliği hakkında
« : Ağustos 28, 2012, 23:24:51 »
Arkadaşlar 2005 corollamın boğaz kelebeğinide temizlemek istiyorum fakat bu işi daha önce yapmadığımdan çelişkideyim.http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=36179.0  bu konudaki resimlere bakınca iş çok zor gibi değil ancak kelebeğe bağlı olan hortumların ucunun matkap uçlarıyla tıkandığını gördüm.Bu hortumların tıkanma sebepleri nedir?Yani yaparken el çabukluğu gerektiren bir durum mudur bu?Elimde yağsız kontak spreyi ve balata spreyi var.Araştırdığım kadarıyla balata spreyini boğaza temizlerken sıkabilirim.Diğer spreyide maf sensörüne sıkmam uygunmuş.Bunların dışında önereceğiniz dikkat etmem gereken hususlar var mı?
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Toyota Club Türkiye

Boğaz kelebeği temizliği hakkında
« : Ağustos 28, 2012, 23:24:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Boğaz kelebeği temizliği hakkında
« Yanıtla #1 : Ağustos 29, 2012, 09:05:43 »
Geçen gün bende boğaz temizliği yaptırayım dedim ve sanayiye gittim, araç 2005 model 100 binde boğaz kelebeğini açınca temizlenmesini gerektirecek kadar kirli olmadığını gördüm ama açmışken temizlettim. O arada tamirci maf sensörünüde temizleyelim dedi ve balata spreyini maf sensörüne sıktı öküzzzzz! halbuki bagajda kontak spreyi hazırdı daha dur diyemeden sıktı balata spreyini. Bir sıkıntı yok şu an, ama eğer olursa masrafı o öküzden alacağım. Sen sen ol bir sıkıntı yoksa arabanda temizlik filan yapayım deme, yaparsanda kendin yap.

Oto tamirci ve servislerinede burdan seslenmek istiyorum. Arkadaşım bu havanız kime:) her naneyi bilmek zorunda değilsiniz, dinlemeyi
öğrenin, iki dakka adam olun üleyynnnn !!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 133000
  • Model Yılı: '01
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 29, 2012, 09:45:19 »
benimkinede sıktı balata spreyi yağ pas çözücü ben söyledim bu olmaz bozacan dedim aynı şekilde bastı boğaza maf sensörüne..araba önce bi affalladı ne oluyor diye biraz geç çalışır oldu ama 1-2 güne düzeliyor..içine giden tüm şeyleri motor yakıp atıyor..ben devir saati için yaptırmıştım benzinde çok az bi sallanma varken gazda fazlalaşıp klima devredeyken gazda stop ediyordu bu sorun kalktı bi nebze ama salınım da öyle aman aman bi değişme yok gaz yemede biraz fark var gibi..
bu lpg arabanın beynini sulandırdığı kesin arkadaşlar..devir saati için reset attırmak gerekiyor..yada akünün eksi ucunu bi gece çıkarıp bırakmak gerekiyor..ben yapamadım alarm durmuyor..
2001 1.6 terra sol special corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 29, 2012, 10:14:42 »
arabam 54 binde ama ara hızlanmalar ve gidişat çok çok iyi değildi servise 50000 bakımı için gittiğimde kelebek boğazınıda temizlettim 50 tl ye gayet iyi oldu şimdi hiç bir sıkıntım yok bence hiç uğraşma git servise yaptır.
yine toyota inadına corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 29, 2012, 10:17:01 »
arabam 54 binde ama ara hızlanmalar ve gidişat çok çok iyi değildi servise 50000 bakımı için gittiğimde kelebek boğazınıda temizlettim 50 tl ye gayet iyi oldu şimdi hiç bir sıkıntım yok bence hiç uğraşma git servise yaptır.
50 tl mi? iyi temizlemişler, yetkili servis herhalde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ağustos 29, 2012, 12:01:03 »
Ben dışarıdaki ustalara pek güvenemiyorum.Burada yetkili serviste bakım yaptırdım.Ertesi günü uzun yola gittim ve gittiğim yerde aracın balatalarından ses geldi.Sanayide baktırmak zorunda kaldım baktırdığımda balatamın bitik olduğunu gördüm ve her ne hikmetse serviste özellikle bakın dememe rağmen daha idare eder demişlerdi. :blink: Yani bunu diyen bir servise ne kadar güvenebilirimki.O nedenle sorularıma cevap bulmam gerekli sanırım.O boruların uçlarını kapatmam gerekiyor mu?Ayrıca el çabukluğu ve dikkat gerektiren başka kısımlar var mı?
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 29, 2012, 12:16:48 »
gaz kelebeğine giden boruyu sök, yanında bir kişi daha olsun aracı çalıştırmadan kontağı açıp gaza bassın, o arada gaz kelebeği
hareket edecek arka ve ön tarafını bu şekilde temizle (balata spreyi ile) sen işini bitirene kadar sakın gazdan ayağını çekmesin
parmakların kopabilir!. işin bitincede söktüğün boruyu tekar takıp aracı çalıştır, temizleme esnasında motora giden balata spreyini
yakmak için gazı kökle 3-5 kere.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ağustos 29, 2012, 12:19:53 »
Ben üzerinden söküp temizlemenin daha sağlıklı olduğunu duydum o yüzden o şekilde yapmak istiyorum konunun linkini yukarıda paylaşmıştım.Bu linkteki resimlerde kelebeğe bağlı 2 ince hortum var ben onların uçlarının kapatılmasından bahsediyorum.Yani gerek var mı yok mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 29, 2012, 12:27:15 »
o linkte yapılmışı varmış oraya yaz istersen :) boşuna konu açmışsın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 29, 2012, 12:29:16 »
bir soruda ben sorayım, bu temizliği yaptıktan sonra aracın çekişinde bir artış oluyor mu? Benim arabamın gidişinde lpg ile benzin arasında çok fark var. Bazen yokuş çıkarken tüpten benzine geçiyorum araba atılıyor öne doğru bazende yokuşu benzinle çıkarken tüpe geçiyorum çok hissedilir derecede yığılma oluyor. bu temizlliği yapınca azalır mı bu iş?
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 29, 2012, 12:33:18 »
bir soruda ben sorayım, bu temizliği yaptıktan sonra aracın çekişinde bir artış oluyor mu? Benim arabamın gidişinde lpg ile benzin arasında çok fark var. Bazen yokuş çıkarken tüpten benzine geçiyorum araba atılıyor öne doğru bazende yokuşu benzinle çıkarken tüpe geçiyorum çok hissedilir derecede yığılma oluyor. bu temizlliği yapınca azalır mı bu iş?

Ben yaptıralı 4 gün oldu bir fark göremedim. Belki çok kirli olmadığı için bende fark yaratmadı. Ayrıca araçta lpg yok benim, eğer
çok çok kirli değilse kesinlikle yaptırılmaması lazım, ne kadar çok kurcalanırsa o kadar başa bela oluyor bu arabalar :)
yolun ortasında kalıp gitmediği zaman bakım yapmak lazım :) böyle düşünmeye başladım yavaş yavaş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 29, 2012, 12:51:44 »
aracım 140 bin kmde şuan 40 bin km dir lpg de kullanılıyor 30binini ben yaptım daha önce temizlik yapıldımı bilmiyorum ama bu benzinle lpg arasındaki çekiş farkı canımı sıkıyor.
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 29, 2012, 14:59:17 »
arkadaşlar bizim 2006 corolla 14bin kmde orj. km boğaz kelebeği bu durumda pis mi temizmi

By corollave at 2012-08-29

By corollave at 2012-08-29
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 29, 2012, 16:08:42 »
İlke pis demek az kalır.. leş resmen :(  kelebeğin kirlenen yeri zaten kenarlarıdır. zamanla yağlı bir kurum oluşur orda.. o kurum kelebeğin tam panamamasını sağlar buda bildiğimiz arızalara sebeb olur..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 29, 2012, 21:51:41 »
Ben üzerinden söküp temizlemenin daha sağlıklı olduğunu duydum o yüzden o şekilde yapmak istiyorum konunun linkini yukarıda paylaşmıştım.Bu linkteki resimlerde kelebeğe bağlı 2 ince hortum var ben onların uçlarının kapatılmasından bahsediyorum.Yani gerek var mı yok mu?

ertan bey, belirtilen linkdeki kişi manifolta geçen boğaz kısımını sökerek temizleme yapmış, o ucu kapatılmış olan su hortumudur yani  motordan gelen manifoltu soğutma suyudur, 2 tanedir su bir yerden girer diğer yerden çıkarak manifoltu soğutur...

o kadar sökme işlemine girmenize gerek yok, kelebeği gördüğünüz noktada temizleme işlemi yapailirsiniz, kontak kapalı durumda kelebek kolay oynamaz, kastırarak temizleme işlemini yaparsınız... devamında motoru çalıştırdığınızda 600-800 devir arası olması gereken devir saati 1500-2000 lere gelebilir, araçla 3-5 km yaparak yada ara ara boşta gaz vererek normal devrine dönecektir... kendi ayarını otomatik yapacaktır...

ayrıca kelebek temizliği motor soğukken yapılmalı, aksi durumda yapılmamalı.... manifolt boğazı alüminyum aşımlı olduğundan sıcak soğuk farkında yamulma yapabilir, buda manifolta geçen contanın tam oturmamasına dolayısıyla kelepçe ağızlarından hava girmesine neden olup araç rolanti devrini bozarak yenisini almak durumunda da kalabilirsiniz...

ilk deneyiminizse daha dikkatli olmaya özen gösterin, kaş yapayım derken gözden olmayın... kolay gelsin...