Gönderen Konu: klima yakıtı ve performansı etkiliyor mu???  (Okunma sayısı 11058 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aZ iNsAn ÇoK hUzUR..
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
klima yakıtı ve performansı etkiliyor mu???
« : Ağustos 26, 2012, 13:40:51 »
selam arkadaşlar ben aranıza daha yeni katıldım..
2004 model toyota corolla 1.6 sol sahibiyim.daha önceki aracım fiat palio idi.corollanın klimasını çok beğendim hakkaten süper soğutuyor ve performansı fazla etkilemiyor gibi görünüyor.tabi ben palio ile kıyaslıyorum palio da gayet hissedilir biçimde performans düşüşü ve inanılmaz bir yakıt sarfiyatı oluyordu.acaba tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirler mi performans olarak ben bişi hissedemedim ancak yakıt konusunda sizlerin tecrübelerine ihtiyacım var.teşekkürler..
aZ iNsAn ÇoK hUzUR..

Toyota Club Türkiye

klima yakıtı ve performansı etkiliyor mu???
« : Ağustos 26, 2012, 13:40:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: klima yakıtı ve performansı etkiliyor mu???
« Yanıtla #1 : Ağustos 26, 2012, 13:42:55 »
bu konuyu bende merak ediyorum. Bende önceden astra kullanıyordum 1.3 dizel klima açtığımda arabanın motoru dağılcak havası veriyordu ama şimdi auris te banamısın demiyor performansını etkilemiyor.Yakıtı etkiliyordur illaki ama ne düzeyde bilemiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aZ iNsAn ÇoK hUzUR..
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 26, 2012, 13:56:41 »
evet aynen öyle ben performans düşüklüğü hiç hissetmiyorum...hatta duyduğuma göre toyotaların klimasının motordan bağımsız ya da az miktarda güç kullandığını duymuştum.ama tabi en iyi cevabı bize tecrübeli toyotacılar verecektir:)
aZ iNsAn ÇoK hUzUR..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 26, 2012, 13:58:46 »
Yanılmıyorsam Bmw nin yeni modelleri klima gücünü motordan bağımsız olarak aküden alıyormus. Buda yakıt tasarrufu sağlıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Türkçe Öğretmeni.
  • Araç: Yaris
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 26, 2012, 14:09:20 »
Bildiğim kadarıyla klima bütün araçlarda elektrikle çalışır. Elektiriği de motordan alır bu da motor yükünün artması ve yakıtın artması demek olur :)
Ahirette Seni Kurtaracak Bir Eserin Olmadığı Taktirde, Fani Dünyada Bıraktığın Eserlere Kıymet Verme...    Bediüzzaman Said Nursi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 26, 2012, 14:13:10 »
Bildiğim kadarıyla klima bütün araçlarda elektrikle çalışır. Elektiriği de motordan alır bu da motor yükünün artması ve yakıtın artması demek olur :)

Klima  elektrikte alır fakat kompresör motora kayış ile bağlıdır ve motora azda olsa yük bindirir .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 26, 2012, 14:26:18 »
abi  bizim corolla 2006 1,6sol sedan son kademe açtığımda 100kmde sadece 0,2 litre yakıt yiyor buda birşey değil
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aZ iNsAn ÇoK hUzUR..
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 27, 2012, 15:27:14 »
çok ii hocam yaa klimal klimasız denediniz mi bu değeri??
aZ iNsAn ÇoK hUzUR..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 27, 2012, 18:51:52 »
evet hakan abi denedik yoksa 0,2 farkı nasıl söyleyim :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 27, 2012, 19:07:03 »
bmw'nin bazı eski araçlarında vebasto mevcut. onun dışındaki tüm araçlar klimayı çalıştırmak için motordan güç alıyorlar. toyota'daki sistemi tam bilmiyorum fakat arkadaşların da bahsettiği gibi izlenimlerime göre yakıt tüketimini neredeyse etkilemiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aZ iNsAn ÇoK hUzUR..
  • 3 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 28, 2012, 09:41:57 »
anladım ilke teşekkür ederim..bi de sizin araç 1 litre gaz ile kaç km götürüyo??yol bilgisayarının gösterdiği veriler lpg ye uygun mu??
aZ iNsAn ÇoK hUzUR..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 14 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 28, 2012, 22:41:50 »
d4d corolla hb de 2006 model klima açıkken uzun yolda klimanın açık olduğu performansla ilgili bir sıkıntıya yol açmıyor. şehir içerisinde düşük motorlu araçda fark ettiğini hissediyorsun.uzun yolda araç 100 120 ile veya daha üstü giderken cam açıkken araca giren hava bile aracın yakıtını etkilediğini okumuştum.yani yüksek hızda klima motoru yoramayacağı için yakıtı fazlasıyla etkileyemiyor. ama şehir içi kullanımlarda sürekli dur kalk sokak arası derken yakıtı kesinlikle etkiler. sonuç olarak uzun yolda yüksek süratlerde cam yerine klima çok çok mantıklı hem konforlu seyahat hemde yakıttan karı olduğunu okumuştum cam açıkken %4  klima ile %2 etki ettiğini nette okumuştum.yol bilgisayarında klima açıkken değerlerde bir yükselme azalma görmedim fakat.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Facebook
  • 940 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Ağustos 29, 2012, 14:38:03 »
hakan abi bir dakika bir yakıt tüketim tabloma bakım

9,62 km yapıyor ortalama

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Ağustos 30, 2012, 22:12:09 »
Klima yakıtı bence hiç etkilemiyor, arefeden bir gün önce yola çıktım, arabada 5 kişi ve bağaj dolu idi. gerede ye kadar ortalama 90 gibi gittim, yoğunluktan dolayı, ondan sonra kırıkkaleye kadar 140 150 gibi bastım (sahura yetişeyim diye) arabamda atiker sıralı sistem var ve 35 lt gazla 380 km yol yaptı, TABİKİ KLİMA SÜREKLİ AÇIK TI.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 30, 2012, 22:56:05 »
Çok az miktarda yakıtı etkiler. Eğer klima gücü motordan alıyorsa performansı da etkiler.
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 31, 2012, 10:34:01 »
Hiç bir iş bedelsiz karşılıksız bedelsiz değildir. Klimayı açtığınızda kompresör motora yük bindirir, elektrikli olduğunu söylediğiniz zamanda da zaten o sırada alternatör ve aküden besleniyordur, onun da yükü yine motora biner. Bu yükü karşılamak için de yakıt yakmak gerekir. Bedava enerji henüz bulunamadı ve bulunamayacak da :(, bedava sanılanların da maliyetlerini görmek gerekir.

Aracınız ağırsa ve hızla yol alıyorsanız üzerindeki ataletin büyüklüğünden dolayı, klimayı açtığınızda üstüne binen yükü siz hissedemeyebilirsiniz. Düşük ağırlıklı araçlarda ve düşük hızlarda bu daha bu hissetme daha belirgin olur.  Sonuçta yakıta etkisi vardır , klimanın gücüne ve verimeine göre az çok değişir. Buna karşın klima olmasaydı camı açacaktınız aracın aerodinamiği kötüleşecekti( yüksek hızlar için ) ve yine yakıtı fazla yakacaktınız üstelik gürültüden kafanız şişecekti. Sonuçta pek de bir şey değişmeyecekti yani.

Tek doğru kullanım ,eğer trafik ve yol şartları sizi rahatsız etmiyorsa şehir içi düşük hızlarda klimayı açmayıp camı açmak olabilir. Fakat çok sıcaklarda bu da geçerli olmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 203 kere teşekkür etti
  • 468 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 31, 2012, 11:39:55 »
klimanın yakıta etkisi bence gerçekden büyük şöyle özetliyim hava çok sıcak iken arabamı sağa çekip 10 dk boyunca telefon görüşmesi yapmak zorunda kaldım o sıra motor çalışır vaziyette ve klimada çalışıyordu ben hiç yakıt göstergesine bakmamıştım telefon ile görüşürken ama ondan önce yakıt ibresininin nerede olduğunu hatırlıyorum. görüşmem bittikden sonra ibre gözüme takıldı ve çok şaşırdım gözle görülür şekilde benzin azalmıştı inanamadım 10 dkda bukadar yakıt harcanırmı die :S bu kadar yakmasının sebebi hareket etmeden klima çalışması olabilirmi die baya düşünmüştüm :S

ayrıca eftal bey priusta çok güzel bi klima sistemi var üstteki cam tavanda güneş enerjisi ile enerji üretebiliyor ve motordan neredeyse hiç faydalanmadan klima çalışıyor :D
| Toyota Corolla Sol Sedan
| Opel Astra Cosmo Sedan
| Renault Clio 4 İcon
| Şamp. GALATASARAY

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 31, 2012, 16:01:47 »
Tabiiki bu rüzgar, güneş, dalga enerji kaynakları temiz enerji ve sınırsız gözüküyor. Ama işletme maaliyetleri var. Güneş panellerinin bile bir ömrü var , ve tabii ki ilk kurulum maliyeti var.
Bu arada, eğer uygun boyutta bulursam araca  12V/1-2W civarı bir paneli araca takmayı düşünüyorum.

Güneş enerjisi yazın dik geldiği zamanlarda ortalama 700W/m 2 civarında oluyor, tabi bunu panelin açısı ve verimiyle çarpmak lazım.  Güç verimliliği %15 ler civarında sanırım. Bu durumda m 2 başına açıyı da düşünürseniz 50-60W civarında bir güç alırsınız , Klima için çok yetmese de çevre ve elektrikli araç için bayağı bir kazançtır , zira araç çalışmıyorken de şarj falan yapıyordur muhtemelen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #18 : Eylül 01, 2012, 22:09:39 »
Aracınız ağırsa ve hızla yol alıyorsanız üzerindeki ataletin büyüklüğünden dolayı, klimayı açtığınızda üstüne binen yükü siz hissedemeyebilirsiniz. Düşük ağırlıklı araçlarda ve düşük hızlarda bu daha bu hissetme daha belirgin olur.  Sonuçta yakıta etkisi vardır , klimanın gücüne ve verimeine göre az çok değişir. Buna karşın klima olmasaydı camı açacaktınız aracın aerodinamiği kötüleşecekti( yüksek hızlar için ) ve yine yakıtı fazla yakacaktınız üstelik gürültüden kafanız şişecekti. Sonuçta pek de bir şey değişmeyecekti yani.

Tek doğru kullanım ,eğer trafik ve yol şartları sizi rahatsız etmiyorsa şehir içi düşük hızlarda klimayı açmayıp camı açmak olabilir. Fakat çok sıcaklarda bu da geçerli olmuyor.

:alkis:
2004 TC 1,6 VVT-i Terra Sedan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #19 : Eylül 06, 2014, 08:58:08 »
Ben klimayı açtığımda arabada inanılmaz bir güç kaybı olduğunu hissediyorum. mesela yokuşu çıkarken klima açıksa kapattığım da (sanki tüpten benzine almışım gibi) araba şahlanıyor.Bende 97 corolla GLİ var arabamdan çok memnunun ama klimasında şöyle bir sıkıntım var; klimayı ilk çalıştırdığımda güzel soğutmaya başlıyor ama 5-6 dakika sonra klima devreden çıkıyor (o çıkma anında arabanın ileri atılmasını hissedeliyorsunuz) ama fan çalışmaya devam ettiği için bir süre sonra soğuk hava bitip ortamdaki ılık havayı üflemeye başlıyor. Bu 2 dk kadar sürüyor ve sonra klima tekrar devreye girip içerideki ısınan havayı tekrar soğutmaya başlıyor ve bu böyle bir soğuk bir sıcak içeridekileri çok etkiliyor. Arabayı aldığımdan beri böyle hatta aldıktan sonra klima gazı bastırdım ve bakım yaptırmıştım. Acaba klimanın çalışma prensibi bu mu? (3 dk çalışıp 2 dk durmak) Yoksa termostatı varda ayarında mı sıkıntı var? Yardımlarınızı bekliyorum çünkü ufacık bebeğim var ve bir sıcak bir soğuk hasta edecem.