0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
2011 model Avensis'le bir tecrübe paylaşımı: Aracın aküsü boşalmıştı, marş hiç basmıyor, marş düğmesine basınca "tırrrr" diye bir ses yapıyor (sigorta devreye girip çıkıyor gibi sanki) ve motor çalışmıyordu. Takviyeyle çalıştırıldı. Akünün şarj edilmesi gerekiyormuş. Şarj ettirdim. 24 saat kadar bir süre araç aküsüz kaldı. Şarj sonrası aküyü takıp aracı çalıştırdığımda tarih, yakıt tüketimi gibi bilgilerin sıfırlandığını fakat günlük km sayacının sıfırlanmadığını müşahede ettim. Neyse, asıl tecrübe şu oldu: Araç çalıştıktan sonra motorun ısınmasının ardından rölanti oldukça düştü. Normalde 7500-7750 civarında olması gereken rolanti devri, 5000'lere, hattâ onun da altına düşer oldu. İki km kadar kullandıktan sonra aküyü şarj ettirdiğim yere gittim. Ölçtü. Hayret etti. "Akü hiç şarj edilmiyor, aracın şarj sisteminde bir sorun olmalı" dedi. Bu arada enteresan durum şu ki, farlar yakıldığında akü şarj edilmeye başlanıyor, farlar kapatılınca şarj edilmeme durumu sürüyordu. Farlar yanık kullanmak lazım bunu, dedi. Bir kaç kez motoru durdurup tekrar marşa bastıktan ve farları açıp kapadıktan sonra araç şarj etmeye başladı. Bu arada rölanti devri de düzeldi ve eski seviyelere geldi. Araçta elektrik yükü oluşturan klima, radyo gibi özellikler kullanıldığında da araç gayet güzel şarj etmekteydi artık...Şimdi bu yaşanan durum, aracın bir özelliği mi (mesela akü yeni takılınca bir çeşit kendini korumaya mı alıyor, voltajı mı ölçüyor bir süre, diye akla geliyor) yoksa bir arıza sebebiyle mi böyle olduğunu bilmiyorum. Tecrübesi olanlar paylaşırlarsa memnun olurum.
En son bir işlem yapılmadı, yukarıda bahsettiğim gibi, şarj etmeye başladı ve her şey düzgün çalışıyor. Garip olan, aküyü dışarıda şarj edip yerine taktıktan sonra bir yarım saat kadar motorun garip davranması ve ölçümde şarj etmiyor gözükmesi. SOnrasında herşey normale döndü. O arada ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Tecrübesi olan varsa...