-
-
Gerçekten hoş olmayan bir durum geçmiş olsun umarım bir daha hiç birimiz yaşamayız.
-
-
iş gittikçe garipleşiyor .. merakla bekliyorum sonucu...
-
-
takipdeyim
bi benzeri benimde başıma gelmişti honda jazz ile
-
-
ayni durum benimde basima defalarca geldi 1995yada1996(tam hatirlamiyorum modeli:)) model reno concorde vardi bi ara bilen bilir zamanin en prestijli arabasiydi yolda giderken stop eder 1-2saniye icinde tekrar calisirdi neler cektim o arabadan off Allahim ooffff
elektirik aksaminda bi sorun vardir sizin arabaniz muhtemelen aku olabilir yada sarj eden ekipmanda
-
#24 Yanıtla
Gönderen
fatih kurt
30 Haz, 2012 22:08
-
Arkadaşlar kusura bakmayın bu aralar baya yoğunluğum vardı. Fırsat bulamdım merak etmişsiniz yaşanan olayları üzerinden zaman geçti sakinleştim biraz.
Araçın arkasına gezici servis yazan arkadaşlar türüyolar birden açıkcası ben daha önce bu kadar varmıydı şaşırdım.
ve memur arkadaşlar aracım emniyet şeridinde duruyor çalışmaz halde aracını çekicem diyor hayır dedim ne hakla aracım emniyet şeridinde ve kaskodan çekiciyi aradım 5 dk içerisinde oradayım dedi diyorum yok aracını 5 dk içinde gelmezse çekicem diyor arkadaş birde çakiciyle gelmiş çekici kullanan arkadaşın yüzündeki ifadeyi bir görseniz... Aksilik ya çekiciyi arayacağım geliyonmu diye tel jarj bitti haydaaaa neyse hanımın telefonla kaskoyu tekrar arayayım derken benim çekici geldi kaskonun gönderdiği çekici servisi bir gülüyor abi diyor ben gelince nazıl bozuldular diye daha yazılacak çok şey var ama net ortamı malum yazamıyorsun.
-
#25 Yanıtla
Gönderen
fatih kurt
30 Haz, 2012 22:15
-
Arkadaşlar bu arada sadece aküyü yeniledim servis herhangi bişi bulamadı bakalım bundan sonraki adım şarj dinimosu kömürlerinin değimesi.
-
-
2011 model Avensis'le bir tecrübe paylaşımı:
Aracın aküsü boşalmıştı, marş hiç basmıyor, marş düğmesine basınca "tırrrr" diye bir ses yapıyor (sigorta devreye girip çıkıyor gibi sanki) ve motor çalışmıyordu. Takviyeyle çalıştırıldı. Akünün şarj edilmesi gerekiyormuş.
Şarj ettirdim. 24 saat kadar bir süre araç aküsüz kaldı.
Şarj sonrası aküyü takıp aracı çalıştırdığımda tarih, yakıt tüketimi gibi bilgilerin sıfırlandığını fakat günlük km sayacının sıfırlanmadığını müşahede ettim.
Neyse, asıl tecrübe şu oldu:
Araç çalıştıktan sonra motorun ısınmasının ardından rölanti oldukça düştü. Normalde 7500-7750 civarında olması gereken rolanti devri, 5000'lere, hattâ onun da altına düşer oldu. İki km kadar kullandıktan sonra aküyü şarj ettirdiğim yere gittim. Ölçtü. Hayret etti. "Akü hiç şarj edilmiyor, aracın şarj sisteminde bir sorun olmalı" dedi. Bu arada enteresan durum şu ki, farlar yakıldığında akü şarj edilmeye başlanıyor, farlar kapatılınca şarj edilmeme durumu sürüyordu. Farlar yanık kullanmak lazım bunu, dedi. Bir kaç kez motoru durdurup tekrar marşa bastıktan ve farları açıp kapadıktan sonra araç şarj etmeye başladı. Bu arada rölanti devri de düzeldi ve eski seviyelere geldi. Araçta elektrik yükü oluşturan klima, radyo gibi özellikler kullanıldığında da araç gayet güzel şarj etmekteydi artık...
Şimdi bu yaşanan durum, aracın bir özelliği mi (mesela akü yeni takılınca bir çeşit kendini korumaya mı alıyor, voltajı mı ölçüyor bir süre, diye akla geliyor) yoksa bir arıza sebebiyle mi böyle olduğunu bilmiyorum. Tecrübesi olanlar paylaşırlarsa memnun olurum.
-
-
2011 model Avensis'le bir tecrübe paylaşımı:
Aracın aküsü boşalmıştı, marş hiç basmıyor, marş düğmesine basınca "tırrrr" diye bir ses yapıyor (sigorta devreye girip çıkıyor gibi sanki) ve motor çalışmıyordu. Takviyeyle çalıştırıldı. Akünün şarj edilmesi gerekiyormuş.
Şarj ettirdim. 24 saat kadar bir süre araç aküsüz kaldı.
Şarj sonrası aküyü takıp aracı çalıştırdığımda tarih, yakıt tüketimi gibi bilgilerin sıfırlandığını fakat günlük km sayacının sıfırlanmadığını müşahede ettim.
Neyse, asıl tecrübe şu oldu:
Araç çalıştıktan sonra motorun ısınmasının ardından rölanti oldukça düştü. Normalde 7500-7750 civarında olması gereken rolanti devri, 5000'lere, hattâ onun da altına düşer oldu. İki km kadar kullandıktan sonra aküyü şarj ettirdiğim yere gittim. Ölçtü. Hayret etti. "Akü hiç şarj edilmiyor, aracın şarj sisteminde bir sorun olmalı" dedi. Bu arada enteresan durum şu ki, farlar yakıldığında akü şarj edilmeye başlanıyor, farlar kapatılınca şarj edilmeme durumu sürüyordu. Farlar yanık kullanmak lazım bunu, dedi. Bir kaç kez motoru durdurup tekrar marşa bastıktan ve farları açıp kapadıktan sonra araç şarj etmeye başladı. Bu arada rölanti devri de düzeldi ve eski seviyelere geldi. Araçta elektrik yükü oluşturan klima, radyo gibi özellikler kullanıldığında da araç gayet güzel şarj etmekteydi artık...
Şimdi bu yaşanan durum, aracın bir özelliği mi (mesela akü yeni takılınca bir çeşit kendini korumaya mı alıyor, voltajı mı ölçüyor bir süre, diye akla geliyor) yoksa bir arıza sebebiyle mi böyle olduğunu bilmiyorum. Tecrübesi olanlar paylaşırlarsa memnun olurum.
Akü gerekli durumlarda şarj edilir diye biliyorum. Her araç çalıştığında şarja başlamaz. Akünün dolu ya da boş olması sizin farları rezistanslari ya da klimayı acmanizla akuye yük bindiği için hemen şarja başlar.
Bu arada benim akü da 5 sene oldu kışın zor çalışıyordu korktum valla şimdi.
Benim anlamadığım akü bitince araç niye stop ediyor
Akü yoksa araç şarja devam ediyor. Bir şekilde ecu beslenmeli ve motor çalışmaya devam etmeli. Toyota ya kocaman bir çüş demek lazım.!
-
-
Sizin açıklamanız sevindirici, eğer gerçekten öyleyse. Fakat şu var; şarj etmiyorken rölanti devri çok düşük çalışıyordu araç. Şarj etmeye başladıktan sonra bu düzeldi. Belki aküdeki şarj fazla olduğundan etmiyor olabilir miydi baştan şarj etmemesi?
-
#29 Yanıtla
Gönderen
Arif şahin
09 Nis, 2016 15:51
-
araca en son ne işlem yapıldı? bence elektrikle ilgili bi sıkıntı var.
-
-
En son bir işlem yapılmadı, yukarıda bahsettiğim gibi, şarj etmeye başladı ve her şey düzgün çalışıyor. Garip olan, aküyü dışarıda şarj edip yerine taktıktan sonra bir yarım saat kadar motorun garip davranması ve ölçümde şarj etmiyor gözükmesi. SOnrasında herşey normale döndü. O arada ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Tecrübesi olan varsa...
-
-
En son bir işlem yapılmadı, yukarıda bahsettiğim gibi, şarj etmeye başladı ve her şey düzgün çalışıyor. Garip olan, aküyü dışarıda şarj edip yerine taktıktan sonra bir yarım saat kadar motorun garip davranması ve ölçümde şarj etmiyor gözükmesi. SOnrasında herşey normale döndü. O arada ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Tecrübesi olan varsa...
O normal. Bende de olur. Lpg ayarı yaparken çok soktum taktım Aküyü. İlk etapta rolanti bozulur stop edecek gibi olur. Benimki yaklaşık 12 saat bekleyince eski haline döner. Merak etmeyin
-
#32 Yanıtla
Gönderen
Arif şahin
09 Nis, 2016 16:27
-
hımmmmm.. değişik bi özellik-durum
-
-
Arkadaşlar
Sorun bence akü belli bir süre araçtan sökülünce oksijen vs sensörlerinin yeniden kalibrasyonu için sisteme zaman tanımalı.Kanatimce bu olaylar sürerken gelen yanlış bilgilerle araç devrri düşüyor ve devir düşük olduğundan yada başka bir nedenden şarjı kesiyor.Zaten bir zaman sonra düzelmiş olay.
T25 kasada akü değişimi yapmıştım ama o zaman pek dikkatimi çekmemişti bu olay.
Olaya üstadların yorum yazacağına inanıyorum takipteyim.Benimki sadece şahsi fikrim
Geçmiş olsun.
-
#34 Yanıtla
Gönderen
Murat Köse
09 Nis, 2016 19:23
-
Şemseddin hocam tevafuk olmuş zaten belli bir çalışmadan sonra düzeliyordu sistem. Talatın başına gelmişti bu olay. Aküyü sökünce devri düşmüş hatta stop falanda etmişti herhalde

Elhamdülillah bende çok söktüm taktım aküyü hatta bugünde iki kere komple aküyü çıkardım bu durumu yaşamadım. Bende devir düşmesi değil devir yükselmesi olmuştu bir keresinde sonra da olması gereken yere düşmüştü
-
-
İlginiz için teşekkür ederim hepinize.
Başka bir araçta devirde sorun olmuştu, şöyle ki boğaz kelebeğini ve civarını dıştan ulaşabildiğim kadarıyla temizlemiştim ıslak mendille. Bu esnada hava akış sensörünün fişini çıkarmadan bu işi yapmıştım. Bir 10-15 km kadar motor devri saçmalamıştı ve sonrasında normalleşmişti.
Avensis'te başıma gelen bu olayda ise motor devrini çok dert etmedim, burada da belirtildiği gibi işte sensör bilgileri yenileniyor vs. Yakıt haritası yeniden oluşuyor olabilir bunu anlıyorum fakat mesele, elektriçiye gidip voltajı ölçtürünce düşündürdü beni çünkü baştan hiç şarj etmiyordu. Şöle söyleyeyim; hem çalışırken, hem stop edilince 12 V civarlarında gösteriyordu. Neden sonra farları açınca 14'lere çıktı ve "işte şimdi şarj ediyor" dedi elektrikçi. Farı kapatınca yine aynı seviyeye düşüyordu. Bu esnada motor devri düşük halen. Sen bunu farlar açık kullan dedi hatta. Denemeye devam ettik. Farı birkaç kez açıp kapadıktan sonra artık motor çalışırken (ve elektrik yükleri de açıkken) hep 14 V civarlarına, stop edince 12 V civarını göstermeye başladı ki bu durum normalmiş. (Hatta farı ve diğer elektrik yüklerini açınca biraz düşmesi lazım ama çok iyi şarj ediyor şu anda, dedi elektrikçi.)
Merak ettiğim, acaba bu 30-40 dakikalık süre boyunca -rölantiyi pek merak etmiyorum da- şarj etmemesi, sonrasında şarja başlaması normal midir? 24 saat elektriksiz kalması sistemin, böyle birşeye sebep olabilir mi?
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
-
-
Şemseddin bey geçmiş olsun tekrar
Aklıma takılan bir soru şarj ölçülürken araç rolanti devrindemiydi?Gaza biraz yüklenip şarj durumu ölçüldümü acaba??
Aklıma gelen rolenti devri düşük olduğu için şarj etmek istesede şarj edemiyor olabilir.
Yalova'dan selamlar
-
-
Aleykümselam,
Ümit Bey, evet gaza yüklenip deneme de yapıldı fakat bu esnadaki durumu hatırlamıyorum (ben gaza basıyordum). Rölantide kesin olarak şarj etmiyordu bundan eminim.
Görüş bildiren olmazsa, birkaç gün sonra tekrar ölçtüreyim diyorum, eğer durum düzelmiş haldeyse halen, böyle devam ederiz. O olanı da artık neye yormalı bilmiyorum...
-
-
Yukarida yazan devir degerlerini dogru goruyorsam, sagdan bir sifir atilmasi gerek.
Aku kutuplari hangi sira ile sokulup, takildi?
Elektrik kesimi sonrasi, tekrar elektrik geldiginde okuma bilgilerinin kalibrasyonu icin bir sure taninmasi normal. Zaten chip tune isleminde farkli aldatici yollara gidilmesinin nedenlerinden birisi.
Aku kac yillik, tip ve ozellikleri ne?
Icindeki elektrolit yogunlugu olculdu mu? Sulfurlesme var mi?
Konunun gelisimine gore daha detaya gireriz ve sarj-desarj anlarinda hangi kimyasal tepkimeler gerceklesiyor anlatiriz.
-
-
Eyvallah.
Doğru, devirler 750-775 olarak yazılmalıydı.
Akü sökülürken önce eksi, sonra artı söküldü. Takılırken de önce artı, sonra eksi takıldı.
Akü 5 yıllık 60 amper Varta. Bakımsız tip.
Fakat şarj esnasında, üzerindeki etiket yırtılarak kapaklar açılmış, bu şekilde şarj edilmiş. Elektrolit yoğunluğu ölçüldü mü bilmiyorum, saf-su ilavesi gerekti mi diye sordum, hayır cevabı aldım.
Şimdilik tek soru; 24 saat sonra akü araca takıldıktan ve motor çalıştırıldıktan yarım saat sonrasına kadar neden araç şarj etmedi? Bu bir sorun mu yoksa özellik mi?