Gönderen Konu: Trafikte 17 yanlış inanış !!!  (Okunma sayısı 7657 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
Ynt: Trafikte 17 yanlış inanış !!!
« Yanıtla #20 : Mayıs 07, 2012, 23:25:41 »
"Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz!
Yanlış! En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren anında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir. "

ben buna kesinlikle katılmıyorum, motorun vitesteyken ileri doğru vereceği güç rölanti seviyesindedir, ki zaten bu 3.vitesten itibaren tamamen etkisizdir araç üzerinde. Hangi kaynaktan aldınız bilmiyorum fakat, bu cümleyi kuran kişinin maalesef kompresyondan hiç mi hiç haberi yok. Bunun etkisini 300ps üstü bir aracı performanslı şekilde kullanırken vites kaçırarak görmesi gerekir. Tabi burdaki cümlede ince detaylarla yazılmış, debriyaja basarsak diyor ancak vitesten bahsetmemiş. Panik frende oldukça zordur fakat, yüksek hızlarda ve frenleme süresinin biraz daha uzun olduğu durumlarda, kritik vitesler ivedi şekilde seçilerek, aracın durma etkisine kompresyonla beraber bence ciddi katkıda bulunulur, sürüş hissiyatı olarakta denendiğinde zaten gayet açık. Aracın frenlerken dahi yüksek devirde olması hem kompresyon etkisiyle yavaşlamaya katkıda bulunur hem de aracın tutunmasını arttırır, birazda abs sistemine yardımcı olmuş olursunuz. şahsi görüşüm bu yönde
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mayıs 07, 2012, 23:25:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mayıs 08, 2012, 06:52:56 »
Ani frenlerde zaten lastik kilitlenecek lastik kilitlendikten sonra motor freni yapmanın pek bi anlamı yok gibi geldi bana ama abs açılmadan motor freni yapmak açıkcası cok etkili bence birde şu var maddede yazıldigi gibi debriyaja basmak daha kısa mesafede kesinlikle durdurmaz dediğım gibi ani frenlerde lastikler kilitlendiğinde veya abs açıldığında motor freninin etkisi yok benim düşüncem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mayıs 08, 2012, 07:44:27 »
Paylaşım için teşekkürler;
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Mayıs 08, 2012, 09:21:33 »
Arkadaşlar herkes bilimsel konuşmaya gayret ediyor anlıyorum. Fakat olaya daha basit mantıkla bakarsak çözeceğiz zaten. Hep düz vites araçlar için konuşulmuş , peki otomatik vites kullanıcıları ne yapsın? Panik frende vitesi ''n'' konumuna mı alsınlar?  :D :D
Ya da Dünya'da bu kadar otomatik vites kullanıcısına şunu mu diyeceğiz : ''biz düz vites kullanıcıları vitesi boşa alabildiğimiz için sizden daha çabuk duruyoruz.''
Ya da binlerce yolcu taşıyan otomatik vitesli otobüsleri artık üretilmeme konumuna gelmiş düz viteslileriyle mi değiiştireceğiz?
Ben tecrübeyle sabit her koşulda viteste yapılan frenin boşta yapılan frenden daha güvenli olduğuna ve daha kısa sürede aracı durduracağına inanmaya devam ediyorum kimse kusura bakmasın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Mayıs 08, 2012, 13:43:14 »
Bence burada en dikkate alınması gereken birinci madde.

Tartışmalı olan fren hadisesinde benim düşüncelerim:
En kısa mesafede durmaya çalışıyoruz, frenlerin aracı yavaşlatma etkisi (eksi ivme) motorun kompresyonun yavaşlatma etkisinden kat kat fazladır. Dolayısı ile aktarma aktif olduğu sürece frenlerimiz ile motorun çalışmasını da durdurmaya çalışmış oluyoruz. Halbuki bizim amacımız aracı durdurmak, neden fren etkisinin bir kısmını motoru durdurmaya da harcayalım? Bunun daha çok binek vs araçlarda etkili olduğunu düşünüyorum, yüklü kamyon otobüs gibi araçlarda kazık fren ile bir süre sonra frenler tutmaz hale de gelebilir, onların tekniği farklı olmak durumunda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #25 : Mayıs 08, 2012, 18:20:08 »

araç hareket halindeyken el freni kullanılmaz, el freni park eden aracı yerinde tutmak için kullanılır, eğer hareket halinde el freni çekilirse aracın arka tarafı kayar ve araç hakimiyeti kaybolabilir, ayrıca abs fren sistemi her koşulda normal frene göre daha güvenli frenleme sağlar

bence kopyala yapıştır şeklindeki paylaşımlar forumlara yarar  sağlamıyor, tabi bu şahsi görüşümdür
asıl yararlı olan üyelerin gerçek bilgi ve tecrübeleridir
Lise Balıkesir'de, Üniversite İstanbul'da, İş Düzce'de, Memleketse Edirne... :)

Çalıda gül bitmez, Cahile söz yetmez...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mayıs 09, 2012, 09:24:20 »
"Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz!
Yanlış! En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren anında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir. "

ben buna kesinlikle katılmıyorum, motorun vitesteyken ileri doğru vereceği güç rölanti seviyesindedir, ki zaten bu 3.vitesten itibaren tamamen etkisizdir araç üzerinde. Hangi kaynaktan aldınız bilmiyorum fakat, bu cümleyi kuran kişinin maalesef kompresyondan hiç mi hiç haberi yok. Bunun etkisini 300ps üstü bir aracı performanslı şekilde kullanırken vites kaçırarak görmesi gerekir. Tabi burdaki cümlede ince detaylarla yazılmış, debriyaja basarsak diyor ancak vitesten bahsetmemiş. Panik frende oldukça zordur fakat, yüksek hızlarda ve frenleme süresinin biraz daha uzun olduğu durumlarda, kritik vitesler ivedi şekilde seçilerek, aracın durma etkisine kompresyonla beraber bence ciddi katkıda bulunulur, sürüş hissiyatı olarakta denendiğinde zaten gayet açık. Aracın frenlerken dahi yüksek devirde olması hem kompresyon etkisiyle yavaşlamaya katkıda bulunur hem de aracın tutunmasını arttırır, birazda abs sistemine yardımcı olmuş olursunuz. şahsi görüşüm bu yönde

en doğru tespit bu arkadaşlar,

anlaşılmayan bir nokta var sanırım herkez bunu dikkate almadan konuşuyor, bakın araç viteste iken motor aracı iel götürme eğiliminde değildir yapmayın lütfen biraz mantıklı düşünün,

araç boşta iken devir saatiniz yükseliyormu ? hayır neden ? gaz pedalına basmadığınız için ! peki bu durumda motorda neler oluyor ?  motorun rolnatide stop etmemesi için ihtiyacı olan yakıt pompalanıyor sadece doğrumu ?

yani aracınız vitesteykende motor stop etmiyecek kadar motora yakıt gider ;) gaza bastığınız anda motora daha fazla yakıt gittiği için aracı ileri götürme eğilimine girer ancak 120km hızla araç 3000 3500 devirde iken ayağınızı gazdan çektiğinizde araç yavaşlama eğilimine girer peki neden ? çünkü motora giden yakıt rolanti seviyesinde püskürtülür ve motor rolantiye düşene kadar yavaşlar hatta yüksek viteslerde stop etme eğilimine girer doğrumu ? peki nasıl oluyorda ileri gitme eğilimi gösteriyor diyebiliyorsunuz hala !

araç 120km hızda 3500 devirde iken ayağınızı gazdan çektiğinizde araç yavaşlamaya başlar doğrumu yanlışmı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • Araç: Corolla
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Mayıs 09, 2012, 11:22:44 »
en basitinden rampa aşağı giderken yapılacak fren sırasında vitesi boşa alıp fren yapmaya çalışırsak sonuca ulaşırız aslında :)
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #28 : Mayıs 09, 2012, 14:10:01 »

anlaşılmayan bir nokta var sanırım herkez bunu dikkate almadan konuşuyor, bakın araç viteste iken motor aracı iel götürme eğiliminde değildir yapmayın lütfen biraz mantıklı düşünün,

araç boşta iken devir saatiniz yükseliyormu ? hayır neden ? gaz pedalına basmadığınız için ! peki bu durumda motorda neler oluyor ?  motorun rolnatide stop etmemesi için ihtiyacı olan yakıt pompalanıyor sadece doğrumu ?

yani aracınız vitesteykende motor stop etmiyecek kadar motora yakıt gider ;) gaza bastığınız anda motora daha fazla yakıt gittiği için aracı ileri götürme eğilimine girer ancak 120km hızla araç 3000 3500 devirde iken ayağınızı gazdan çektiğinizde araç yavaşlama eğilimine girer peki neden ? çünkü motora giden yakıt rolanti seviyesinde püskürtülür ve motor rolantiye düşene kadar yavaşlar hatta yüksek viteslerde stop etme eğilimine girer doğrumu ? peki nasıl oluyorda ileri gitme eğilimi gösteriyor diyebiliyorsunuz hala !

araç 120km hızda 3500 devirde iken ayağınızı gazdan çektiğinizde araç yavaşlamaya başlar doğrumu yanlışmı ?

araç viteste hareket halindeyken gazdan ayağımızı tamamen çekersek araç cut-off mooduna geçer ve 1900  devire kadar yakıt yakmaz,
o yünden 3500 devirde giderken gazdan ayağını çekersen motora yakıt gitmez, devir belli bir değerin altına düştükten sonra yakıt gitmeye başlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • TOYOTA 16.GLİ
  • Kilometre: 243000
  • Model Yılı: '95
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Mayıs 10, 2012, 07:42:17 »
Demek ki ben hayatla rus ruketi oynuyorum bazı hususlar bana yanlış gibi geliyor
K@R@KOÇ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Mayıs 10, 2012, 14:20:30 »
araç viteste hareket halindeyken gazdan ayağımızı tamamen çekersek araç cut-off mooduna geçer ve 1900  devire kadar yakıt yakmaz,
o yünden 3500 devirde giderken gazdan ayağını çekersen motora yakıt gitmez, devir belli bir değerin altına düştükten sonra yakıt gitmeye başlar

Coşkun Bey, cut-off denilen sistem, ayagınızı gazdan çektikten sonra (devir kosuna çok takılma; yeterki tekerleklerin dönme hızı motoru hafiften kıpırdatmaya yetsin) motora sadece stop etmeyeceği kadar benzin gönderilmesi olayıdır. Cut-off devredeyken, motorun yaktığı benzin rölantide çalışırken yaktığı benzinden azdır. Mesut doğru açıklamış ama siz sanırım dikkat etmeden okudunuz.

Mesut, sen de biraz sakin ol paşam. Bizim yeğen ne durumda "amca" demeye başladı mı? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Mayıs 10, 2012, 14:29:29 »
Mehmet abi ben konunun özünü anlaşılması için yazı yazıyorum ama Coşkun bey direk benim yazdıklarımın sanki aksini ıspatlamak ister gibi yazınca yaptığım yorum doladır :) beni biliyorsunuz herzaman böyleydim , herneyse :)

abicim yeğen 3 gündür ateşli 39.5 derece ateşi var gündüzleri 38.5 e kadar düşsede geceleri yükseliyor yine :( dün akşam yine doktrodaydık şuan biraz daha iyiymiş, yarın tekrar doktor kontrolümüz var hayırlısı ile atlatırız inşallah, biz diş diye şüpeleniyoruz 8 buçuk aylık oldu ve dişleri çıkamdı daha hep ağzı sulanıyor ancak doktor kuluçkaya yatmış mikropta olabilir dedi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Mayıs 10, 2012, 14:41:42 »
Mehmet abi ben konunun özünü anlaşılması için yazı yazıyorum ama Coşkun bey direk benim yazdıklarımın sanki aksini ıspatlamak ister gibi yazınca yaptığım yorum doladır :) beni biliyorsunuz herzaman böyleydim , herneyse :)

abicim yeğen 3 gündür ateşli 39.5 derece ateşi var gündüzleri 38.5 e kadar düşsede geceleri yükseliyor yine :( dün akşam yine doktrodaydık şuan biraz daha iyiymiş, yarın tekrar doktor kontrolümüz var hayırlısı ile atlatırız inşallah, biz diş diye şüpeleniyoruz 8 buçuk aylık oldu ve dişleri çıkamdı daha hep ağzı sulanıyor ancak doktor kuluçkaya yatmış mikropta olabilir dedi

Çok geçmiş olsun, paşam :( Allah acil şifalar versin. Umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #33 : Mayıs 10, 2012, 16:57:20 »
bu forumda öyle değil deyince neden bir hazımsızlık oluyor, niye zorunuza gidiyor anlamadım, her dediğiniz doğru mu oluyor sizin? siz hangi bölümden sorumlusunuz acaba? çok merak ettim

şöyle bir alıntıyla size cevap veriyorum

Vites boştayken yakıt tüketimi olur mu?

Araçla normal bir hızda ilerlerken ve araç vitesteyken gazı bırakınca yakıt tüketimi tamamen kesilir mi? Yakıt tüketimi 0 (sıfır) olabilir mi; yoksa yol bilgisayarı ölçüm mü yapmaz?

15:46 | 02 Temmuz 2010

Araç aynı hızda ama vites boştayken bilgisayar yaklaşık 1.3 lt /100 km olarak gösteriyor fakat vitesteyken sıfır gösteriyor. Bu farklılıklar neden kaynaklanmaktadır?
Kısaca belirtmek gerekirse yeni nesil araçlarda normal bir hızda ilerlerken ve araç vitesteyken gazı bırakınca yakıt tüketimi kesilir.
Yol bilgisayarının ölçümü kesmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Sadece yakıt tüketilmediğinden ekranda “0” görünür. Enjeksiyonlu motorların görev yaptığı araçlarda yokuş aşağı inerken gaza basılmazsa yakıt kesme stratejisi devreye girer.
Ancak yokuş inerken kesinlikle vitesi boşa atmayın ve kontağı kapatmayın. Vites boşa alındığında motorayakıt girişi kesilmediğinden tüketim azda olsa devam eder
. Ayrıca motor kompresyonu ortadan kalkacağından otomobili durdurmak güçleşir.
Kontak kapatıldığındaysa fren sistemi bir süreden sonra çalışmayacağı için yapılacak yakıt tasarrufuna karşılık ciddi kazalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Şu notu düşerek değerlendirmemi bitireyim. Ön paneldeki yol ve araç bilgi ekranına yansıyan değerlerin yansımasında bir miktar gecikme olduğu da unutulmamalıdır. (Otohaber)

http://www.milliyet.com.tr/vites-bostayken-yakit-tuketimi-olur-mu-/ekonomi/sondakika/02.07.2010/1258342/default.htm

Araç boş viteste az yakar mı? - 8. ETAP

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Mayıs 10, 2012, 17:10:37 »
çoşkun abi, mesut abinin de bunu bildiğine adım gibi eminim.. yanlız eski nesil araçlarda bu teknoloji olmadığı için ve konuyu yeni nesil araçlar olarak sınırlandırmak istemediği için böyle söylemiş genelleme yapmış ki açıklamasındaki odak noktası orası değil :) sıkıntı yok yani.. herkes aynı şeyi söylüyor aslında
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #35 : Mayıs 10, 2012, 17:24:45 »
çoşkun abi, mesut abinin de bunu bildiğine adım gibi eminim.. yanlız eski nesil araçlarda bu teknoloji olmadığı için ve konuyu yeni nesil araçlar olarak sınırlandırmak istemediği için böyle söylemiş genelleme yapmış ki açıklamasındaki odak noktası orası değil :) sıkıntı yok yani.. herkes aynı şeyi söylüyor aslında

ılımlı ve dostça yaklaşımın için teşekkür ederim  ;) :) belki diğer üyelere de örnek olur  :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Mayıs 11, 2012, 05:43:42 »
Coşkun bey, bence siz biraz alınganlık yaptınız, biz burada doğru bildiklerimizi açıklamaya çalışıyoruz.
Size daha ayrıntılı açıklayayım;
Aracınızda göstergenin sıfır göstermesi, yakıt yakmadığı anlamına gelmez; sadece yol bilgisayarının ölçebileceğinden daha az yakıyor demektir. Örneğin virgülden sonra bir basamak varsa (4.3 de olduğu gibi) araç en fazla "0.1" olarak ölçüm yapabilir; bu işlem yapılırkenden yuvarma yapılarak ekrana yansıtılır; örneğin araç 2.78lt/100km tüketim ile hareket ediyorsa bu ekrana 2.8lt/100km olarak yansıtılır. ya da 2,33lt/100km yakıt tüketimi varsa ekranda okunacak değer 2.3lt/100km olur.

Buraya kadar herşey normal ama araç 0.05lt/100km ortalamasından az yakıyorsa... İşte bizlerin ekranda okuduğu 0.0lt/100km değerinin nedeni budur. Yani yakıt tüketimi sıfır değil, ancak sıfıra yakındır.

Denemek istiyorsanız ve aracınızda bu opsiyon varsa, ölçüm yöntemini 1 litre benzin ile kaç km yol gideceği şeklinde çevirebilirsiniz. Eğer cut-off sistemi sıfır yakıt tüketini sağlıyorsa, bu şekilde ayarladıktan, aracınızda cut-off aktif hale geldikten sonra aracınızın ibresinde "+∞ (sonsuz)" yazması gerekecektir.

Yada şöyle diyelim, eğer otoban hız üst limitin 2 katının üstüne çıkıp, aracınızda vitesi boşa atsanız da, viteste bırakıp cut-off'u kullansanızda okuyacağınız değer 0.0lt/100km olacaktır (bulunduğum şehirde kapalı bir havaalını var, trafiğe kapalı alan; orada bizzat test-edilip nedenmiştir)

Lütfen yanlış anlamayın, bu konuyu sadece siz veya ben okumuyorum, birçok arkadaş buradan bilgi sahibi olmaya çalışıyor, onların yanlış veya eksik bilgilendirilmesi bizim burada istemediğimiz birşey. Ben burada yönetici felan da değilim, yönetimin bana göre hatasını gördüğüm zamanda onlarıda bu konularda uyarmışlığım vardır. Umarım bu açıklama ile sorun çözülür. Konuyu bu başlık altında uzatmamak kaydıyla, İsterseniz daha da ayrıntılı olarak özelden açıklayabilirim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Benim gibi adamı GOOGLE da arasan bulamazsın!!!
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Mayıs 11, 2012, 08:11:46 »

Geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin...
Direksiyonda "EŞEK" varsa, kaputun altında kaç "BEYGİR" olduğu önemsizdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir memleket gibidir gemi...
    • 9GAG - Just For Fun
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '06
  • 1 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Mayıs 11, 2012, 16:38:17 »

Anlasilmayan bir nokta var sanirim, herkes bunu dikkate almadan konusuyor; Yasadigimiz dunyada surtunme ihmal edilemez.

Bir onceki mesajimda yazdigim uzere, aracinizin yavaslamasinin temel sebebi whp'nin surtunme kuvveti karsisinda yetersiz olmasidir.

Tekrar soyluyorum, her arac viteste iken ileri gitme egilimindedir, eger yavaslama egiliminde olsaydi siz motorun anlik urettigi gucu arttirdiginiz oranda yavaslardiniz. Ayrica "egilim" sozcugunu bir dusunelim, bir sistemin bir is yapma egiliminde olmasi o isi yapacaginin garantisini vermez, veremez. Arac hareket etmek icin vitese gecirilir, hizlanmak icin ise vites buyutulur, hareket etme ve hizlanma isini kontrol etmenizi saglayan mekanizmanin bu egilimde olmadigini soylemek bana gore abesle istigal etmektir. Kimya'dan ornek verelim, elementler elektron alma veya verme egilimindedir, gerekli sartlar olusmadikca ne elektron alir ne de elektron verirler.

Bir diger konu, yolda gidiyorsunuz, ayaginizi gazdan cektiniz, arac yakit tuketir mi? Cevap tuketmez olacaktir. Zira arac yavaslamasini etkileyen faktorlerden biri de budur. Devir saatiniz size motorun dakikada kac devir yaptigini gosterir, gaz pedali konumunu degil, bu konuda herkes hemfikirdir. Basit bir anlatimla, motorunuz eger lastiklerinizi ceviriyorsa, lastiklerinizde motoru cevirebilir, yani gazdan ayaginizi cektiginizde tekerleklerin donusu size motor devri olarak doner. Bunu aracinizin cekisteki lastiklerini havaya kaldirarak deneyebilirsiniz, vitese takip hizlanin ve bosa alin lastiklerin donusu cok uzun surecektir, bir de vitese alin hizlanin ve vitesteyken gazi birakin nasil yavasladigini gorun. Yani aktarma elemanlarinizin o anki durumuna gore motor belli bir devirde doner.

Yeterli egimde, arac 120 km/sa ve 3500 d/dk ile giderken arac yavaslamaz hatta hizlanir. Sebebi ise temelde surtunme kuvvetinin dusmesidir. Siz egimli bir yolda giderken aracinizin butun agirligi yola verilmez, yani 1400kgf arac, egimli bir yolda yere 1400kgf uygulamaz. Surtunme kuvveti hesabi, surtunme katsayisi ile zemine uygulanan kuvvetin carpimidir. Yani siz aracinizi hareket ettirmek icin Fs=k x N denklemi sonucunda bulunan Fs kuvvetini asmak zorundasiniz. N degeri yercekimi ve aracin dusey yondeki agirliginin carpimidir (yani aracinizin fabrika verilerindeki agirligidir, cunku bu olcumler yer cekimi olan ortamda yapilir), duz bir yolda dururken aracinizin uyguladigi kuvvet zemine diktir ve bu sebeple yuksektir, yokusta ise yola dik degil yer cekimi yonundedir, yolun egim acisinin sinusuyle arac agirligi carpilirsa yol zeminindeki agirliginiz hesaplanabilir, 90 derecenin altindaki acilarin sinusu 1'den dusuktur ve bir degeri 1'den kucuk bir sayiyla carparsaniz deger kuculur. Bu sebeple de N degeri duseceginden Fs azalir, yani ilerlemek icin asmaniz gereken surtunme kuvveti azalir. Ayrica gittiginiz yonde motorunuzun urettigi guc disinda, aracin agirligindan dogan kuvvet araci cekmeye baslar. Yokus yukari kalkisi dusunursek eger, surtunme kuvveti azalmasina ragmen gitmek istediginiz yonun tam tersinde arac agirligindan dogan bir kuvvet olusur, surtunmenin yani sira bu kuvveti de asmak gerekir, bu sebeple duz yol kalkisindan daha zordur. Duz yolda arac agirliginin tamamini zemine verdiginden asilmasi gereken sadece surtunme kuvvetidir.

Sitede fizikci biri vardi, eger konuyu okuyorsa yanlisim olup olmadigini soyleyebilir mi? Ve ayrica bu konudaki goruslerini de merak etmekteyim kendisinin.
Beşiktaş JK Kongre Üyesi - TMMOB JMO Üyesi - Beşiktaş'ın Şövalye Ruhlu Semt Çocuğu - Bahriyeli

'06 Corolla HB 1.6 16V VVT-I Sol Spec. (SR + CC)  A/T - /////ALPINE PMX-F640 SBE-1243BR SPG-17CS SXE-1325S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Mayıs 11, 2012, 22:57:33 »
Anlasilmayan bir nokta var sanirim, herkes bunu dikkate almadan konusuyor; Yasadigimiz dunyada surtunme ihmal edilemez.

Bir onceki mesajimda yazdigim uzere, aracinizin yavaslamasinin temel sebebi whp'nin surtunme kuvveti karsisinda yetersiz olmasidir.

Tekrar soyluyorum, her arac viteste iken ileri gitme egilimindedir,

Gökhan, o zaman şöyle düzeltelim;

"Laboratuar koşullarında, diğer her değişkenin sabit olduğu varsayımı altında, belli bir hızda giderken ayağın gaz pedalından çekilmesi sonucu, araç hala ileri gitme eğiliminde olmakla birlikte, bu eğilim azalan bir değer göstermektedir"

Arkadaşlar işin teknik kısmı üzerinde fazla durmayarak, kelime oyunları oynamaktan kaçınarak ve en önemlisi konu hakkında fazla bilgisi olmayan arkadaşların kafasını karıştırmayarak, yorum yapalım lütfen :)