0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar konu fren, istediğiniz yerde de deneyebilirsiniz. Eğer, motor kompresyonunun sağladığı yavaşlamadan daha fazla bir yavaşlama istiyorsanız, frenle beraber debriyaja da basmanız gerekir. Sebep, bu ekstra yavaşlamayı frenle sağlarken bir yandan da motorun ataletini durdurmaya çalışacaksınız. O zaman fren kuvvetinizin bir kısmını motor ataletine harcıyorsunuz demektir. Halbuki bas debriyaja motor boşta kalsın, sen frenin tüm kuvvetini arabayı yavaşlatmaya harca ki en kısa mesafede durabilesin. Daha basit nasıl anlatırım bilemedim, ama istediğiniz ileri sürüş eğitimcisine sorun, en kısa fren mesafesinin debriyaj çekili olacağını söyler. İster eğim olsun ister düz yol, bunu deneyip görebilirsiniz, giderken ayağınızı gazdan çekin, ve devir saatini inceleyin. Sonra yine aynı devirden bu sefer frenle yavaşlayın, ve devir saatinin düşme hızına dikkat edin. Yaptığınız frenle motor devrini düşürdüğünüzü göreceksiniz, apaçık ortada.
Arkadaşlar herkes bilimsel konuşmaya gayret ediyor anlıyorum. Fakat olaya daha basit mantıkla bakarsak çözeceğiz zaten. Hep düz vites araçlar için konuşulmuş , peki otomatik vites kullanıcıları ne yapsın? Panik frende vitesi ''n'' konumuna mı alsınlar? Ya da Dünya'da bu kadar otomatik vites kullanıcısına şunu mu diyeceğiz : ''biz düz vites kullanıcıları vitesi boşa alabildiğimiz için sizden daha çabuk duruyoruz.''Ya da binlerce yolcu taşıyan otomatik vitesli otobüsleri artık üretilmeme konumuna gelmiş düz viteslileriyle mi değiiştireceğiz?Ben tecrübeyle sabit her koşulda viteste yapılan frenin boşta yapılan frenden daha güvenli olduğuna ve daha kısa sürede aracı durduracağına inanmaya devam ediyorum kimse kusura bakmasın.
birçok insan bu motor freni olayını kavrayamıyor nedense
Ani frenlerde önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarsak, motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede dururuz! Yanlış! En etkin yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece fren anında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir.
ABS (Antiblokaj Fren Sistemi) mekanik frene göre çok daha kısa mesafede durdurur! Yanlış! ABS fren sistemi olan bir araç tekerleklerin kızaklamasını önler ve fren sırasında manevra yapılabilmesini sağlar. Ancak, daha kısa mesafede durdurmaz.
...Yarış konusunda da yarışçı genelde viraj bölgelerine gelirken, virajı dönebileceği hıza düşmeyi ayarlarken bir yandan da motoru alabileceği en yüksek tork/güç bölgesinde tutmak durumunda, dolayısıyla o hızda o devir için gerekli vitesi ayarlamak zorunda. Yoksa viraj sonrası ivmelenmede zaman kaybedecek. Frenajlarını yaparken bunlara dikkat etmek zorundalar, ki bu örnek pek konumuzla alakalı değil. (Yarışçıları tenzih ederim)...
Motor freni konusu pistte aldigim egitimde lisansli egitimcilerden de aynisini duydumve pistte kullanirken de benim tecrübe ettigim motor freni olmadan aracin durma mesafesi uzar.
Bakın tartışılan konu belli, tekrar yazıyorum hatırlatma olsun.trafikte 17 yanlış, trafik, pist değil. Tartışma maddesi de şu:Vites düşürüp kompresyon yapabilirseniz daha yüksek bir frenleme elde etme şansınız var, ama bunu panik frende uygulama şansınız yok. Benim şahsen yok, yapabileğini iddia edenlere de saygı duyarım, ama burada ortalama bir sürücü ve trafik koşullarından bahsediyoruz. Ettiğiniz tecrübede, durdurmaya mı çalıştınız yoksa yavaşlatmaya mı? Nüans orada çünkü.
...İster eğim olsun ister düz yol, bunu deneyip görebilirsiniz, giderken ayağınızı gazdan çekin, ve devir saatini inceleyin. Sonra yine aynı devirden bu sefer frenle yavaşlayın, ve devir saatinin düşme hızına dikkat edin. Yaptığınız frenle motor devrini düşürdüğünüzü göreceksiniz, apaçık ortada.