0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sadece MMT değil tüm araçlar için özellikle yakıt tasarrufu için aracı boşa almamak gerekir. Mantıken düşünelim ki.. Siz tekeri döndürmek için motorun çalışmasını yakıtla sağlıyorsunuz (normal şartlarda) bu da gaza bastığınız zaman oluyor. Araç boştayken ne olur, gaza bassanız bile aracınız ilerlemez yani tekere ulaşamaz enerji. Yokuş aşağı inerken malumunuz yer çekimi de sağolsun aracımız hareket haline devam eder, siz gaza basmasanız bile. Hareket nedir, tekerin dönmesidir. Bu teker dönüşü o zaman pistonlarınızın hareketini sürekli kılar o zaman da yakıttan değil tekerlerinizin dönüşünden yararlanırsınız. Ama vitesi boşa aldığınızda caaaanımm teker dönüşünden elde edeceğiniz gücü kesmiş olursunuz ve araç yakıt harcamak zorunda kalır. Klişe laftır hatta "çıktığın vitesle in". Ayrıca aracın olabildiğince 3000 deviri geçmediği sürece bağırmasının bir sorun yaratacağını düşünmüyorum. Motor freni böyle bir şey zaten, mühendisler de bir şey biliyor ki yıllardır böyle üretiyorlar araçları..
Evet Tekin bey ancak gaza basınca da araç vites büyütmüyor takılı kalıyor ve motoru zorluyor bu yüzden çözümü ya manuel olarak büyütmekte yada boşa atmakta bulabildim...
.... Yokuş aşağı inişlerde motor devri 4.000d/d yı geçmediği sürece bağırmasında bir sorun oluşmaz, frene daha az basmış olup hem güvenli hemde ekonomik inmiş olursunuz, hızınızı artırma ihtiyacınız varsa zaten gaza basacaksınızdır.
Ayrıca aracın olabildiğince 3000 deviri geçmediği sürece bağırmasının bir sorun yaratacağını düşünmüyorum. Motor freni böyle bir şey zaten, mühendisler de bir şey biliyor ki yıllardır böyle üretiyorlar araçları..
Tekin abi ve Nagi, devir konusunda ufak bir düzenleme yapmak gerekecek sanırım. dakika da 7000 ~ 8000 devir çeviren arabalar için sizin belirttiğiniz değerler referans olarak verilebilir ama dakikada sadece 2500 devir çeviren dizel araçlarda var. Belki her araç için doğru olmayacak ama basit bir genelleme ile maksimum devirin yarısı kadar dersek (yada daha teknik ifadeyle; maksimum tork değerine ulaşılan devire kadar), konu hakkında fazla bilgisi olmayan arkadaşların akıllarının karışmasını engelemiş oluruz
aracı boşa aldığınızda motor rolanti devire düşeceği için en düşük devirle yani en az yakıt tüketimi ile çalışır. oysa araç viteste, ayağınız gazda olmasa bile yerçekimi motorun fren (kompresyon) yapmasına sebep olur ve yükselen motor devri doğal olarak daha fazla yakıt tüketmenize sebep olur. burda hesaplanan eğer yakıt tasarrufu ise tabiki en tasarruflusu vitesi boşa almaktır. ama hem en sağlıklısı hem de en güvenlisi ise konusunda tabikii sınıfta kalır.
Güvenlik dolayısıyla doğru olmadığını biliyorum arkadaşlar.Doğrudan şanzımanla ilgili probleme sebebiyet verir mi bunu öğrenmeye çalışıyorum.İş yerinden gelirken tatlı bir iniş var. 50 kmh ile inilen bir iniş. Manuel aracımla hep boşta indiğim bir yer.MMT'de de boşta inmek istiyorum ama şanzıman yağlama yapmaz, şanzımana zarar verirsin falan gibi şeyler duyuyorum.Bu inişten boşta inmem "şanzımana zarar verir mi vermez mi" bunu öğrenmek istiyorum.
Mustafa bey, herhangi bir yokuşu herhangi bir süratle gaz vererek, kompresör yaparak yada boşa alarak inmeniz, hangi şanzıman olursa olsun zarar vermeyecektir.Şanzıman yağlama yapmaz tabiri kesinlikle yanlış tarif edilmiş ve/veya yanlış anlaşılmış bir konudur, böyle bir durum bütün şanzıman çeşitleri için de geçerlidir. Boşa alınınca yağlama yapmayan şanzıman çeşidi yoktur.O inişi istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben de ana yoldan garajımın içinde durana kadar 100m lik mesafeyi boş vitesle tamamlıyorum.
Benim bahsetmeye çalıştığım şey cut off sistemi ve bu sistemin mantığına göre bahsettiğiniz yakıt tüketimi duruyor. Kaldı ki bir sarfiyat varsa rölanti devrinden bile daha az harcadığı yönünde bilgiye sahibim. Eğer cut off sistemi hakkında bilginiz varsa düzeltebilirsiniz.Şanzumana zarar verir mi net bir fikrim yok çünkü fikirlerine güvendiğim insanlardan da dinledim, başka başka yerlerde de okudum bu zamana kadar her türlü açıklama var mübarek Balata disk hakkında yorum yapabilirim anca o da önceden açıkladığım şeyle ilgili, siz aracı boşta kullanırsanız araç ivmelenmeye devam etmek isteyecektir ama motoru kompresyona bırakırsanız bu olmayacaktır. Mantıken balata-disk de zarar görecektir bu frenleme esnasında. Hepsini geçtim 50 ile indiğiniz bir yokuş madem, çıkarken de 50 ise onu da 3 le çıkıyorsunuzdur zaten, 3 le de inin. 50 den fazlasında araba biraz bağırma yapacaktır o zamanlarda da frene basıp 50 yi sabit tutmaya çalışın işte. En hayırlısı bu olur diye düşünüyorum.
Nagihan Hanım, o yokuşu viteste inmeye kalkarsam 10 kmh ile ancak inecektir.O da trafiği engellemek olur. Gaza basmadan 50 ile inmek mümkün değil.Gaza basınca da sarfiyat en az boşta indiğim kadar olacaktır.Bu ve benzeri inişlerde boşa almakla amacım, baskı balatanın ömrünü uzatmak esasen.Fren ve diskte de aşınma olur diyeceksiniz, inişin sonunda frene basmaya gerek kalmıyor, vitese atıp devam ediyorsunuz.
valla bir bayandan bunları duymak şaştım kaldım
Konu iyice dağılmaya başladı. Konumuz "inişlerde MMT şanzımanlı araçları boşa atmanın şanzımana zararı olur mu?" idi.Güvenlik dolayısıyla doğru olmadığını biliyorum arkadaşlar.Doğrudan şanzımanla ilgili probleme sebebiyet verir mi bunu öğrenmeye çalışıyorum.İş yerinden gelirken tatlı bir iniş var. 50 kmh ile inilen bir iniş. Manuel aracımla hep boşta indiğim bir yer.MMT'de de boşta inmek istiyorum ama şanzıman yağlama yapmaz, şanzımana zarar verirsin falan gibi şeyler duyuyorum.Bu inişten boşta inmem "şanzımana zarar verir mi vermez mi" bunu öğrenmek istiyorum.
Kemal abi, affına sığınarak bir konuda yanıldın diyorum. Vites boşta veya N olunca yakıt sarfiyatının durduğunu mu söylüyorsun? Motor boşta iken iman gücüylemi çalışıyor? Şayet senin araba böyle ise biz heme naraççarımızı satıp seninkinden alalım. Şaka bir yana, Tekin beyin dediği gibi bu konu tamamen güvenlik konusu, araç viteste iken motor freni tabir edilen motor gücü ile yavaşlatılır, ancak boşa attığınızda aracı durdurmak için fren balatalarını kullanırsınız. Hiç bri şey olmasa bile fren balataları aşınır ve masraf açar.
Bir ilave yapmak isterim; yeri geldikçe motoru kompresöre bindirmek içerde oluşmuş faydasız birikimlerin yanmasını ve temizlenmesini sağladığından aynı zamanda çok faydalı bir süreçtir.
Kim ne derse desin hiç bir zarar vermezeğer şanzumana zarar verirse zararını ben karşılayacağımsöylenenler daha çok güvenikle ilgili aracına güveniyorsan at boşa devam
Motor freni kısmına katılıyorum ve kullanıyorum da ;mesela uzunca bir yokuştan inerken boşta iniyorum, ama yavaşlamam gerektiğinde vitese atıp , vites küçülterek yavaşlıyorum, böylece balataların ömrünü uzatıyorumAncaak......defalarca denedim viteste inince yakıt tasarrufu olmuyorsadece yol bilgisayarı yakıt sarfiyatı yok diyorama gerçekte boşta inerken yakıt sarfiyatı çok düşükviteste inince düşük.....