Gönderen Konu: Otomatik Vites İçin Yeni Ehliyet Şartı  (Okunma sayısı 6386 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
Ynt: Otomatik Vites İçin Yeni Ehliyet Şartı
« Yanıtla #40 : Nisan 03, 2012, 17:07:20 »
Can Bey, bunu eşitsizlik olarak görmeyin. Sadece otomatik kullanabilen sürücü adaylarının işini kolaylaştırmak olarak görebiliriz bence.
Vallaha umarım dediğiniz gibi olur kazaların artmasından korkuyorum
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Nisan 03, 2012, 17:07:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir memleket gibidir gemi...
    • 9GAG - Just For Fun
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '06
  • 1 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Nisan 03, 2012, 17:08:05 »
büyük ihtimal öyle olacaktır Gökhan Bey; tuhaf geldi bu uygulama sadece kezza ehliyet almak çok kolay ülkemizde  ::)

Zaten benimde gorusum ilk olarak Mesut Bey'in bahsettigi gibi ehliyet almak konusunda degisikliklere gidilmesi yonunde.

Ben ehliyetimi aldigimda (2007 senesi yaz mevsimi) hala karburatorlu araclarin motor sistemi anlatiliyordu. El freninin arka tekerlekleri tuttugundan bahsediliyordu. Mufredatin ve sinav sisteminin degismesi gerekli bana kalirsa, eski sorulari ezberleyen birisi ehliyet alabiliyor bilgisi olmadan. Ozellikle de direksiyon sinavi tamamen degismeli. Bu konuda ilgimi ceken bir videoyu asagida paylasiyorum bu arada, bizim direksiyon sinavlarinin da pek bir farki yok :)

Driving tests in India - the easiest test in the world! - Motorworld

Not : El freni mevzusunu yasadigim donemde Peugeot J9'un el freninin on tekerlekleri, o donemki Renault Scenic'lerin park freninin tum tekerlekleri tuttuguna hocayi ikna edememistim.
Beşiktaş JK Kongre Üyesi - TMMOB JMO Üyesi - Beşiktaş'ın Şövalye Ruhlu Semt Çocuğu - Bahriyeli

'06 Corolla HB 1.6 16V VVT-I Sol Spec. (SR + CC)  A/T - /////ALPINE PMX-F640 SBE-1243BR SPG-17CS SXE-1325S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Nisan 03, 2012, 17:15:08 »
arkadaşlar mobilden girdiğim için yazıları komple okuyamadm babamda b tipi ehlyet var şimdi oto. Corolla var bizde b1 eh. Alması gerekiyormu. Birde b1 alırsa manuel vites kullanamazmı
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Nisan 03, 2012, 18:04:12 »
Eski e ehliyeti olan arkadaşlar bilirler belli bir seneden sonra D ile E sınıfını ayırdılar. E sınıfı otobüs D sınıfı da tır kullanıyor yanılmıyorsam .. Bahsettiğim eski E ehliyeti olanlar hepsini kullanıyor ama yeni çıkan E ler tır kullanamıyor.. Bu konuya uyarlama yaparsak eğer ; belli bi tarihten sonrakiler B daha öncekiler B1 gibi olabilir.
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #44 : Nisan 03, 2012, 18:37:53 »
Eski e ehliyeti olan arkadaşlar bilirler belli bir seneden sonra D ile E sınıfını ayırdılar. E sınıfı otobüs D sınıfı da tır kullanıyor yanılmıyorsam .. Bahsettiğim eski E ehliyeti olanlar hepsini kullanıyor ama yeni çıkan E ler tır kullanamıyor.. Bu konuya uyarlama yaparsak eğer ; belli bir tarihten sonrakiler B daha öncekiler B1 gibi olabilir.

D sınıfı otobüs kullanıyor, onun da kendi içinde D1 D2 diye sınıflandırması var; E sınfı ise her şeyi kullanabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Nisan 03, 2012, 18:43:38 »
D sınıfı otobüs kullanıyor, onun da kendi içinde D1 D2 diye sınıflandırması var; E sınfı ise her şeyi kullanabiliyor.

E sınıfı tır kullanamıyor die biliyorum ama kamyon kullnıyor die biliyorum
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #46 : Nisan 03, 2012, 21:27:46 »
   2000 yılından sonra E sınıfı ehliyet alan Tır sürücüleri yeni düzenlemeye göre D sınıfı ehliyet alma mecburiyeti oldu.E sınıfı ehliyet ile bütün yolcu araçları ve otomobilleri kullanabilirler.
   D1-D1'ye gelecek olursak; bunlar yolcu tasıma izin belgeleri.D1 belgesi sehirlerarasi biletli yolcu taşıyan araçlar için gerekli ve geçerlidir.D2 belgesi ise tur firmaları ve özel tasıma firmaları tarafından kullanılır.
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: <'90
  • 9 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Haziran 20, 2012, 10:54:58 »
TBMM’ye kanun teklifi verildi. Yasak kalkıyor. Sürücü adayları artık ehliyet sınavına otomatik vitesli araç ile de girebilecek.

Ehliyet sınavında uygulanan otomatik vitesli araç yasağı kaldırılıyor. Sürücü adayları artık ehliyet sınavına otomatik vitesli araç ile de girebilecek. Bu konudaki kanun teklifi, AKP Bartın milletvekili Yılmaz Tunç ve 8 AKP milletvekili tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif ile, 1997 yılından önce ilkokulu bitirenlere ehliyet alma hakkı getiriliyor. Ayrıca bu tarihten önce sürücü belgesi alanlar, ilkokul mezunu olsalar da, ehliyetlerini bir başka sınıf ehliyet ile değiştirebilecekler. Mevcut trafik yasasında 8 yıllık eğitim ile birlikte yapılan değişiklik uyarınca, artık ilkokul mezunları ehliyet alamıyor.

OTOMATİK VİTES
Kanun teklifinin bir başka maddesi ile de, ehliyet sınavlarında uygulanan otomatik vitesli araç yasağı kaldırılıyor. Teklifin gerekçesinde, ‘’ Ülkemizde satılan araçların bir kısmı otomatik vitesli araçlardan oluşmaktadır. Özellikle bayanlar ve ileri yaş grubundaki sürücüler, düz vitesli araçlarda sorun yaşamaktadır. Belki de ömrünün sonuna kadar otomatik vitesli araç kullanacak olan bu sürücüler için uygulanan, eğitim sırasında düz vitesli araç kullanma zorunluluğu mantıklı da değildir’’ denildi.

alıntı: http://www.arabam.com/haber/Ehliyet-sinavi-degisiyor/Detay-295358
???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Haziran 20, 2012, 11:35:09 »
otomatik vites uygulaması doğru ve yerinde olmuş bence...
hayatında hiçbir zaman manuel vites kullanmayacak biri niye manuel eğitimi almak zorunda kalsın ki...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • 10 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Haziran 20, 2012, 11:40:47 »
doğru bir kanun teklifi ancak uygulama yanlış.kişi otomatik vites araba ile sınava girecekse ona B1 gibi bir ehliyet türü verilmesi gerekir.eğer sınava otomatik vites ile girip B sınıf ehliyet alırsa manuel vites araba kullanma hakkıda doğuyor.otomatik vites araba ile sınava girenler B1 sınıf ehliyet alsın ve manuel araç kullanma hakları olmasın.bence bu daha doğru bir uygulama olur :)

edit:diğer başlıkta B1 ile ilgili bir bilgi yoktu.B ve B1 diye ayrılacaksa ehliyetler güzel olur bizi otomatik arabayla ehliyet alanlarla aynı kefeye koymasınlar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2005 corolla hb sol A/T "CC" lü :D
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Haziran 20, 2012, 12:01:12 »
ben bunu hep diyodum hep diyodum bir gün herkes istanbulda otomatik vites kullanacak..dur kalka tek çözüm..:D
Benim pekmezim oldukça.. sineği bağdattan gelir..;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Haziran 20, 2012, 13:36:42 »
Konuyu daha önceki açılmış olan başlıkla birleştirdim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #52 : Haziran 20, 2012, 13:44:02 »
her şeyden önce ehliyetin verilme sisteminin değişmesi gerekiyordu sanırım. 100 metrelik parkurda dur kalk yapıp dümdüz yolda (onu bile yapamayanlar var) ehliyet alıyor insanlar. ayna, koltuk ayarı yapmakla olmuyor bu işler. 70'li yıllarda babam ehliyet alırken barbaros bulvarına götürüyorlarmış adayları. yokuşta durdurup arabanın 20 cm arkasına çubuk koyuyolarmış ve otomobili kaldırırken deviri aşırı yükseltirsen veya çubuğu devirirsen olduğun yerde bırakıyorlarmış (stop etmeyi söylemiyorum bile). bu sadece bir kısmı sınavın. ne günlere geldik. sırf bu yüzden müsait olduğum bir zaman ehliyetimi c sınıfına yükseltmeyi plânlıyorum. paralel park yapmasını bilmeyen adamın da b sınıfı ehliyeti var benim de.
Baban şanslı bile sayılırmış
ben 45 derece eğimli bir köprüde hem ileri hem geri hiç kaydırmadan kalkmak zorundaydım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #53 : Haziran 20, 2012, 13:46:52 »
Çok gereksiz bir ayrıştırma olduğunu düşünüyorum. Otomatik vites ile rahat kullanan biri ile düz vites rahat kullanan birinin trafikte bir farkı yok zaten. Normalde otomatik kullanıp düz vites kullanamayan birisi aksiyon olsun diye böyle bir iş yapmayacağına bence gereksiz. Lakin yukarıda bir arkadaş yazmış otomatik kullanan tekrar düz vitese dönmez diye bu noktada imkanlar ve şartlar uygun olduğu sürece dönmek istemeyecektir ama mecburi durumlarda geri dönülebilir (dizel araca binmek isteyip MMT tarzı yarı otomatikleri otmatik olarak kabul etmeyen ben gibi :) benzin parası derdim olmasa 2.0 Avensis'i hayatta satmazdım.

Valla ben her türünü hiç zorlanmadan kullanabiliyorum, biraz da yetenek meselesi sanırım -_-