Gönderen Konu: ehlıyet kullanma yasının bır sınırı olmalı..!  (Okunma sayısı 3737 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür edildi
Arkadaslar bu aksam kırmızı ısıkta duruken amcamın bıtanesı yanan ısıgı gec farkedıp hızınıda kesemeyınce benım arkamdakı araca vurdu. O aracta bana vurdum bende onundekıne vurmamak ıcın frene asıldım kurtardım cok sukur ondekı aracı.. Zıncırleme kaza oldu anlıcanız.. Arka tamponun alt kısmında ufak bır kırık olustu sadece ama arada kalan arabanın durumu kotuydu.

Kontrolunu saglayaman amca 65 yasında..! Madem ehlıyet almak ıcın 18 yas sınırı aranıyor, neden bu ehlıyet kullanma yasının sonu yok..! Tabırı caızse son kullanma tarıhı olmalı..! Madem resıt olmayan bırı kısıtlı sayılıyor ve arac kullanamıyor aynı sekılde bence 60 yasından sonra arac kullanmak da yasaklanmalı..!   >:(
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
Ynt: ehlıyet kullanma yasının bır sınırı olmalı..!
« Yanıtla #1 : Mart 30, 2012, 23:56:24 »
Arkadaslar bu aksam kırmızı ısıkta duruken amcamın bıtanesı yanan ısıgı gec farkedıp hızınıda kesemeyınce benım arkamdakı araca vurdu. O aracta bana vurdum bende onundekıne vurmamak ıcın frene asıldım kurtardım cok sukur ondekı aracı.. Zıncırleme kaza oldu anlıcanız.. Arka tamponun alt kısmında ufak bır kırık olustu sadece ama arada kalan arabanın durumu kotuydu.

Kontrolunu saglayaman amca 65 yasında..! Madem ehlıyet almak ıcın 18 yas sınırı aranıyor, neden bu ehlıyet kullanma yasının sonu yok..! Tabırı caızse son kullanma tarıhı olmalı..! Madem resıt olmayan bırı kısıtlı sayılıyor ve arac kullanamıyor aynı sekılde bence 60 yasından sonra arac kullanmak da yasaklanmalı..!   >:(

Öncelikle geçmiş olsun .

Bence belli bir yaştan sonra belli aralıklarla muayene olup o kişinin araç kullanıp kullanamayacağına öyle karar verilmeli .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 31, 2012, 00:00:05 »
babam 58 yaşında, görseniz kurduğunuz cümleden utanırsınız, en çok 45 gösteriyor.

ancaaaak yine de katılıyorum size, rahmetli dedem öldüğü yıl söylediğiniz kazanın bire bir aynısını yapmıştı ancak yaşı nedeniyle değil sağ ayak bileğinden aşağısının felç olması nedeniyle. araç kullanması yasaktı ancak kimseyi dinlemiyordu.
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 31, 2012, 00:01:00 »
Geçmiş olsun Mahmut'a katılıyorum herkesin ehliyetini iptal etmek güç ama 2 yılda bir Tüvtürk gibi muayene yapılsa amcalara da :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 31, 2012, 00:10:18 »
TEsekkurler arkadaslar..

Amcanın aracından ındıkten sonra yurumekte zorlanan halını gorunce kotu oldum :( elbettekı yasları ılerlemesı ragmen hıcbır sorunu olmayan ınsanlarımız var. Ama olmayanlar ıcın bır uygulama yapılmalı. 1. Kendı canlarını 2. Trafıktekı dıger ınsanların hayatlarını tehlıkeye atma gıbı bır luksu yok kımsenın.. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #5 : Mart 31, 2012, 00:10:31 »

Öncelikle geçmiş olsun. Çok küçük bir hasarla kurtarmışsınız.
Yaş ilerledikce insanın reflekslerinin zayıfladığını hepimiz biliyoruz. Ancak başınıza gelen olayı yaş konusuna bağlamak çok adil olmaz. 25 yaşında ki delikanlı da aynı dalgınlığı yapabilir... ve 25 yaşında ki adamın duran arabaya değil önünde giden arabaya vurduğuna (hemde nasıl vurma...) ayrıca dikkatinizi çekmek isterim...
TALİHSİZ TOYOTACI - Corolla 1.6 XEi Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 31, 2012, 00:13:45 »
Olayı buna baglamıyorum.. Ama bu olayda dıkkatımı ceken kısmı aktarıyorum. Bu konuda yetkılılerın bıraz daha duyarlı olması gerektıgını dıle getırıyorum. Yanlıs mı yapıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Mart 31, 2012, 00:22:03 »
Olayı buna baglamıyorum.. Ama bu olayda dıkkatımı ceken kısmı aktarıyorum. Bu konuda yetkılılerın bıraz daha duyarlı olması gerektıgını dıle getırıyorum. Yanlıs mı yapıyorum.

Şuan olay taze olduğu için biraz gerginsiniz ve haliyle canınız sıkılmış...
Ama son kullanma tarihi falan olmalı diyince olayı tamamen yaş konusuna bağlamışsınız.. ben bu kısmı yanlış düşündüğünüze dikkat çekmek istedim sadece... genel olarak haklı olabilirsiniz, yaş ilerledikce insanın reflekslerinin zayıfladığını söyledim zaten...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 31, 2012, 00:22:25 »

Bu konuyla ilgili şunu söyleyeyim.Babamdan örnek vereyim.Babam bir ilimizde uzun yıllar vali makam şoförlüğü yaptı.Çekirdekten şoför ve motor ustası.Yani son derece elit bir şoför.Yıllar geçti Allah babalarımıza uzun ömür versin..Şuan 67 yaşında haliyle refleksler zayıfladı.Eskisi kadar uzun yolda da dirençli değil.Çok iyi şoförde olsanız,yaş ilerleyince durum değişebilir.Belli bir yaşın üstünde şoförlerin araç kullanmalarında riskler ortaya çıkabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 31, 2012, 00:24:18 »
Çok geçmiş olsun, arkadan vurmalar sırasında, frene basma alışkanlığı çok yanlış bence, aynı şekilde viteste beklemekte , herneyse.
Bende sizin belirttiğiniz konuya kısmen katılıyorum. Ama şu da var, 18 yaş bence ehliyet almak için oldukça erken, insan seneler içinde görüp tecrübe ediyor. 18 yaşında bir kişi bence bir aracın sorumluluğunu alabilecek yapıda değildir. Yoksa araba kullanmak çok basit, insan 8-9 yaşındayken kolayca kullanabilir, bir çoğumuz bunun ne kadar kolay olduğunu mutlaka tecrübe etmişizdir. Ama trafiğe çıkıpta, yollardaki binlerce insanın canının sorumluluğunu alarak , o bilinçle araç kullanmak, bence çok daha fazla olgunluk gerektirir.
Bahsettiğiniz üst yaş sınırına ben karşıyım açıkcası, bunun yerine, 2yılda bir sürücüler muayeneden geçirilebilir, araçlarla birlikte, çok basit, refleks , renk körlüğü vs. gibi sağlık testleri oldukça yararlı olacaktır. Benim sektörümde, her denizci 2 yılda bir muayene olmak zorunda, ve muayene sonucunda başarılı olamazsa, mesleğine devam edemiyor. Bu tür bir sistem oturtulabilir.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Bir memleket gibidir gemi...
    • 9GAG - Just For Fun
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '06
  • 1 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 31, 2012, 02:08:29 »
Öncelikle geçmiş olsun .

Bence belli bir yaştan sonra belli aralıklarla muayene olup o kişinin araç kullanıp kullanamayacağına öyle karar verilmeli .

Geçmiş olsun Mahmut'a katılıyorum herkesin ehliyetini iptal etmek güç ama 2 yılda bir Tüvtürk gibi muayene yapılsa amcalara da :)

Çok geçmiş olsun, arkadan vurmalar sırasında, frene basma alışkanlığı çok yanlış bence, aynı şekilde viteste beklemekte , herneyse.
Bende sizin belirttiğiniz konuya kısmen katılıyorum. Ama şu da var, 18 yaş bence ehliyet almak için oldukça erken, insan seneler içinde görüp tecrübe ediyor. 18 yaşında bir kişi bence bir aracın sorumluluğunu alabilecek yapıda değildir. Yoksa araba kullanmak çok basit, insan 8-9 yaşındayken kolayca kullanabilir, bir çoğumuz bunun ne kadar kolay olduğunu mutlaka tecrübe etmişizdir. Ama trafiğe çıkıpta, yollardaki binlerce insanın canının sorumluluğunu alarak , o bilinçle araç kullanmak, bence çok daha fazla olgunluk gerektirir.
Bahsettiğiniz üst yaş sınırına ben karşıyım açıkcası, bunun yerine, 2yılda bir sürücüler muayeneden geçirilebilir, araçlarla birlikte, çok basit, refleks , renk körlüğü vs. gibi sağlık testleri oldukça yararlı olacaktır. Benim sektörümde, her denizci 2 yılda bir muayene olmak zorunda, ve muayene sonucunda başarılı olamazsa, mesleğine devam edemiyor. Bu tür bir sistem oturtulabilir.

Uc yoruma da katiliyorum fakat en guzeli Alper Bey'in yorumu. 18 yasinda ehliyeti aldiniz diyelim, Allah gostermesin bir yil sonra hayatinizin geri kalaninda arac kullanmanizi zorlastiracak bir saglik sorunu olustugunu varsayalim, bu durumda sizi denetleyen bir kurum yok. Yani ehliyetinizi aldiginiz andaki uygunlugunuz omur boyu ayniymis gibi islem goruyor. Bu sebeptendir ki iki yilda bir ehliyet vizesi alinmasi cok isabetli bir karar olur.

Gecmis olsun.
Beşiktaş JK Kongre Üyesi - TMMOB JMO Üyesi - Beşiktaş'ın Şövalye Ruhlu Semt Çocuğu - Bahriyeli

'06 Corolla HB 1.6 16V VVT-I Sol Spec. (SR + CC)  A/T - /////ALPINE PMX-F640 SBE-1243BR SPG-17CS SXE-1325S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2005 avensis 1.6 Elegant
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 31, 2012, 02:43:15 »
Geçmiş olsun,
yaş sınırı da olmalı düzenli aralıklarla sağlık kontrolleri de olmalı,
ben Türkiye'nin bu yönde yol aldığını düşünüyorum.

Artık ülkemizde her bilgi bilgisayarlara girilmeye ve tüm kurumlar tarafından bu bilgiler kullanılmaya yavaş yavaş başladı,

Türkiye'de; araç kullanmayı engelleyecek sağlık problemi olduğu bir şekilde hastanelerde kayıt altına alınan ehliyet sahiplerinin ehliyetlerinin otomatik (online) olarak iptal edileceği günleri uzak görmüyorum.
2005 Avensis 1.6 Elegant
Küçükyalı/İSTANBUL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 31, 2012, 03:18:34 »
geçmiş olsun çok güzel bir konu. ama ben yaştan ziyade ehliyet sahiplerinin her sene düzenli fizik ve akıl sağlığı kontrollerinden geçmesi gerektiğini düşünüyorum yaş sınırı değilde düzenli kontroller olması gerektiğini düşünüyorum adam 18 yaşında almış ehliyeti 25 inde kafayı yemiş ama trafikte cirit atıyor
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 31, 2012, 03:37:33 »
Gülsümcüm çok geçmiş olsun umarım bir daha yaşamazsın. Sağlık olsun diyelim.

Öncelikle geçmiş olsun .

Mahmut ve Doğana katılıyorum doğru bir yöntem olurdu bencede.

Belli kriterleri geçer ise ehliyetine el konulmamalı gibi bir sistem olsa çok iyi olur.

Arkadan çarpmalarda frene basmak yanlıştır araç daha fazla hasar alır.

Ehliyet hayatımda 4 kez kaza yaptım 3'ünde arkadan çarptılar ilkinde 2.Boğaz köprüsünün ortasında arkadan bindiren Hyundai kamyonetten sonra bende fobi oluştu  fakat bu sayede bir çok kazadan kıl payı kurtulmuşumdur. Çok iyi öğrendiğim deneyim duracakken arkama bakarı hep arkamdaki duramayacaksa o anki duruma göre müdahale ederim. Neyse koptum gittim ben.

Tekrar geçmiş olsun, biz konuştuktan sonra oldu heralde kaza Gülsümcüm doğrumudur?
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 31, 2012, 09:47:42 »
Gülsüm geçmiş olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 31, 2012, 09:49:52 »
teşekkür ederim arkadaşlar.. dün olayın tazeliğinden direk çıkış yapmışım gördüğüm kadarıyla.. bir çoğunuzun dediği gibi belirli kritierler getirilmeli her yaştaki insan için.. çoğu insan araç kullanmasını bilmemesine rağmen trafikte..! ekliyeti verdik gerisi size kalmış gibi bir uygulama söz konusu şuan ülkemizde. bir çok kişinin ehliyetleri yastık altında.. nedenide araç kullanmayı zaten bilmiyorlar.. kursa git ehliyetini al çık uygulama bundan ibaret..

Gülsümcüm çok geçmiş olsun umarım bir daha yaşamazsın. Sağlık olsun diyelim.

Mahmut ve Doğana katılıyorum doğru bir yöntem olurdu bencede.

Belli kriterleri geçer ise ehliyetine el konulmamalı gibi bir sistem olsa çok iyi olur.

Arkadan çarpmalarda frene basmak yanlıştır araç daha fazla hasar alır.

Ehliyet hayatımda 4 kez kaza yaptım 3'ünde arkadan çarptılar ilkinde 2.Boğaz köprüsünün ortasında arkadan bindiren Hyundai kamyonetten sonra bende fobi oluştu  fakat bu sayede bir çok kazadan kıl payı kurtulmuşumdur. Çok iyi öğrendiğim deneyim duracakken arkama bakarı hep arkamdaki duramayacaksa o anki duruma göre müdahale ederim. Neyse koptum gittim ben.

Tekrar geçmiş olsun, biz konuştuktan sonra oldu heralde kaza Gülsümcüm doğrumudur?

teşeşkkür ederim sercan. evet senle konuştuktan sonra çıktım işyerinden 20 dk sonra olanla oldu  :(

normal şartlarda evet frene basmak daha tehlikeli.. Bursa da heykelden inerken cumhuriyet caddesinin ordaki lambalar da oldu bu kaza.. hava yağmurlu olduğu için mesafemi daha uzun tutmuştum önümdeki araçtan. arkamdaki bana çarpınca durdu ve beni itekledi o anda frene basmasaydım öndeki aracada olanlar olucaktı ve bu kadar ufak atlatamazdım büyük ihtimal.. ve bir başksınada sebep olurdum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mart 31, 2012, 10:11:30 »
Geçmiş olsun Gülsüm,

malesef bu tarz kazalar her zaman yaşanıyor. ama bizim ülkemizde yaşlı insanların kazaya karışma oranı çok daha düşük. yaşa göre sınırlama getirmek biraz haksızlık olur neticede 65 yaş sağlıklı olduktan sonra çokta abartılacak bir yaş değil  anlık bir dalgınlıkla olmuş bir kaza kanımca.
Benim fikrim ehliyet verilirken yapılması gerekenlerin en önemlisi psikoteknik  testine tabi tutmak ve bunu belli aralıklarla tekrarlattırmak olmalı. bu uygulanıyor ama sadece nakliye işi yapan firmalar ve otobüs şöförlerine  bana göre ehliyet almak isteyen herkes bu teste tabi tutulmalı.  konu ile ilgili olarakta ülkemizde yaşa göre kazaya karışma oranlarını gösteren bir link i eklemek istiyorum.

http://www.traport.org.tr/sektordenhaberler.php?HaberID=392

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mart 31, 2012, 10:21:02 »
Türkayla Mahmutun yazdıklarını harmanlarsak tabiki yaşı ilerlemiş çok iyi refleksi olanlar var... Bu nedenle en güzeli 55ten sonra belirli aralıklarla testler yapmak örneğin otobüs şöförleri için bu böyle ama tüm herkes için böyle bir uygulama gelir mi? Bunca eksik varken buna ne zaman sıra gelir bilinmez :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mart 31, 2012, 12:19:00 »
Gülsüm hanım, öncelikle çok geçmiş olsun, hayata aynen devam.

Bizde ehliyet alma yaşı 17 iken 18'e çıkartıldı. Oysa Avrupada'ki gibi gençlerin, 16 yaşında sadece yanında ehliyetli biri varken kullanabileceği ve şu kadar sürede şu kadar hata yaparsa şöyle olur gibi düzenlemeler getirilse idi, trafik sistemine daha faydalı bir katkıda bulunulmuş olurdu. Diğer taraftan belli yaş ürezindekilere belli kontrollerin getirilmesi düşüncesine kesinlikle katılıyorum. Yeterki bu uygulamayı yapan istasyonların sayısı artsın. Bildiğiniz gibi, 1 yıl içinde 5'den fazla radara girenlerin ehliyetleri alınmakta ve ehliyeti geri almak için bazı simülasyon testlerini geçmek gerekmektedir. Bahsettiğim istasyonlar bunlardır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Mart 31, 2012, 12:47:13 »
45 yaşından itibaren ehliyet değiştirmek istediğinizde (sadece yenileme işlemi) mutlaka doktor raporu istiyorlar... Bu sadece değiştirmelerde değil rutin uygulama haline getirilebilir...

Bu arada vurgulamak isterim ki; dikkatsizliğin ve sorumsuzluğun  yaşı yoktur...