Gönderen Konu: Rüzgarda yolda gezme  (Okunma sayısı 11193 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '09
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Rüzgarda yolda gezme
« : Şubat 09, 2012, 21:39:27 »
Şunu net olarak söyleyebilirim ki Corolla rüzgardan aşırı derecede etkileniyor. 2 gündür kuvvetli rüzgar var ve aracı kullanırken sürekli iki elimi direksiyonda tutarak kullandım aracı. Araç oldukça yalpalıyor, sağ sola oynuyor, kapı aralarından dahi rüzgar sesi geliyor. Bunu daha önce de yaşamıştım, bu kez perçinlendi. Aynı segmentteki araçlar da acaba böyle mi? Aracım 2009 model D-4D. Lastiklerim de kış lastiği ve taktıralı 1 ay oldu.
2009 Corolla D-4D

Toyota Club Türkiye

Rüzgarda yolda gezme
« : Şubat 09, 2012, 21:39:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
Ynt: Rüzgarda yolda gezme
« Yanıtla #1 : Şubat 09, 2012, 21:47:06 »
   İki elinizle direksiyonu sıkı sıkıya tutacağınız kadar rüzgar varsa etkilenmesi normaldir.Siz birde 2002-2007 model Corolla'ları görseniz şaşarsınız Eray bey.
   Gezinmenin başka nedenlerini de şöyle sıralaya biliriz.
- bozuk yol zemini
- bozuk rot ayarı
- bozuk denge kolları ya da burçları
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 09, 2012, 21:53:57 »
Eray bey,

Otomobilinizle güzel bir havada saatte 120km hızla giderken bir problem var mı?

Eminim yoktur, o zaman aerodinamisinde bir problem yok diyebiliriz.

Diğer yandan siz 90 ile giderken, karşı doğrultudan gelse bile, anlık yön ve debisi değişebilen 60km'lik bir rüzgarın aracınızı sağa sola sallaması kadar doğal birşey olamaz, bu araçtan araca değişkenlik gösteren bir unsurdur ama sonuçta bütün araçlar sallanır.

Şu günlerde benim aracım aşırı rüzgarlı günlerde durduğu yerde bile sallanmaktadır, bence şikayet edilecek bir durum yok.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 09, 2012, 22:06:20 »
 Özcan ve Tekin bey çok güzel açıklamış durumu zaten.
Belki rastlamışsınızdır; otoyolların bazı yerlerinde rüzgar balonları mevcuttur. Bunlar rüzgar yönü ve şiddetini gösterir. Amaç sürücüleri uyarmaktır. Diğer yerlerde ise, deneyimli bir sürücü özellikle vadi aralarında ağaçları ve otları izler. Bu rüzgar konusunda fikir verir. Kimi yollarda ise rüzgar panelleri vardır.
Araç hızı arttıkça, aracın yere uyguladığı kuvvet azalır. Zaten böyle de olması gerekir. Ancak burada denge önemlidir. Bu noktada aracın süspansiyon özellikleri, lastikleri(kalite, uygunluk, hava basıncı) ve yerden yüksekliği önemlidir. Kimi araçların direksiyon özellikleride farklıdır. Ayrıca aracın altına az hava alması istenir. Düzen ayarları viraj ya da düz gidiş arasında, üretici firmanında tercihine göre bir dengede tutulur. Bu ve benzeri etmenler paralelinde, bahsettiğiniz durum açığa çıkabilir. Sadece bu etkinin derecesi farklı olur.

F1 araçlarında, nadir de olsa bazı durumlarda havalanma ve takla atma olaylarına rast gelmişsinizdir. Halbuki aynı araçlar, belli hızdan sonra, bir tünelin tavanında bile gidebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Şubat 09, 2012, 23:00:24 »
   Hakan abi ayrıca bazı otoyollarda,rüzgarın çok olduğu noktalarda rüzgar kesiciler kullanılır.Bu genelde tünel giriş ve çıkışlarında uygulanır.Tünel'den çıkan aracın rüzgarda dengesinin bozulmaması için düşünülmüş bir sistemdir.
   Bir örnekte vermek isterim.Bazen otobüsün direksiyonundayken fark ederim.Arkadan büyük bir araç (otobüs ya da Tır) yaklaştığında,aradaki mesafe daha 2-3 metreyken araçta önce küçük bir sallantı,araç yan yana geldiğinde ise daha büyük bir sallantı meydana geliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 10, 2012, 10:55:32 »
Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda aracınızı ve kullanma şeklinizi gözden geçirdikten sonra bir deneme yapınız.Ancak kapı aralarında rüzgar geliyor cümlesi dikkatimi çekti.Aracınızda herhangi bir kaza yaşanmadı ise kapı fitilleri (lastik ) eskimiş demektir.Fitillerin değişmesi hem sesi azaltır hemde iç ısının kolay kontrol edilmesini sağlar. Özellikle lastik basınçlarına dikkatinizi çekmek isterim.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '11
  • 1 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 12, 2012, 14:35:19 »
 Bunların hiç birinin çözümü yok japon araçlarının hepsi böyle rüzgardan maalesef çok etkileniyorlar. Benim corolla da hiç tat vermiyor özellikle otobanda yol düz ve kaymak gibi olduğundan daha çok hissediyorsunuz... Bende toyota da var honda da vardı mitsubishi de vardı nissan da vardı hepsi rüzgardan fena şekilde nasiibini alıyordu çok şükür vw'de bu sorun yok en azından aşırı rüzgarda sallansa bile yine güven veriyor toyota da bu yok. Araç sollamaya korkuyor insan fırlayacak gibi oluyor... Sorunsuz araç ama yola oturmuyor... Lakin helezon yay atıp arabayı baya bi indirirseniz bi nebze yardımcı olabilir.. Ama c kasa vectra gibi yola oturanı görmedim ben passattan bile daha iyi oturuyor...
2004 Ford Mondeo 2.0i Ghia X, G. Gri OV.
2011 Toyota Yaris 1,4 D4D Manuel...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 12, 2012, 15:00:22 »
Oğuz Bey size katılıyorum. Aynı yolda, aynı şartlarda vw golf ile seyehat ettik, böyle bir şey olmadı. Sorun aracın aerodinamik yapısıyla ilgili olmalı. Nabalım, her güzelin bir kusuru vardır diyerek kabulleneceğiz.
2009 Corolla D-4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 12, 2012, 16:15:37 »
Oğuz Bey size katılıyorum. Aynı yolda, aynı şartlarda vw golf ile seyehat ettik, böyle bir şey olmadı. Sorun aracın aerodinamik yapısıyla ilgili olmalı. Nabalım, her güzelin bir kusuru vardır diyerek kabulleneceğiz.

Eray bey yukarıda değerli arkadaşlar değerli görüşlerini paylaşmış ve siz sadece Oğuz beye katılıp kestirip atmışsınız gibi görünüyor.
Ama çok güzel açıklamalar gelmiş Tekin bey demişki normal şartlarda bir sorun yoksa aerodinamiğinde bir sorun yoktur , Özcan bey ise rot aayarı vs. ayarsızlıklardan bahsetmiş , Mehmet Ali bey kapı aralarından sızan havayı sormuş kaza veya fitil ile ilgili bir sorun olup olmadığından bahsetmiş , Hakan bey otoyollardaki rüzgar balonlarından ve F1 araçlarında da yaşanan sorunlardan bahsetmiş, yani demek istediğim emeğe saygı lütfen bi anda kestirip atmak olmuyor Golf ile aynı yolda aynı şartlarda gittiğinizi belirtmişsiniz, ama aynı şartlar olduğunu bilemezsiniz. Saygılar.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 12, 2012, 18:24:00 »
    Sercan Bey söylediklerinizde kısmen haklısınız. Onların yorumlarına cevap vermemekle böyle bir sonuç ortaya çıkmış oluyor. Özellikle Tekin Bey ve Hakan Bey, oldukça tecrübeli ve bilgiye sahipler. Sorunları çözmek, kaynağını bulmak ve yardımcı olmak için de oldukça uğraşıyorlar.Bundan önce de kendileri bana yardımcı olmuşlardı, özellikle fren servosu problemimde. Emeklerine haksızlık etmek haddime düşmez.
     Aracım rüzgardan oldukça fazla etkileniyor dedim, bu iddiamı da yineliyorum. Her gün 5 kişi aynı yolda 3 farklı arabayla gidiş geliş yapıyoruz. Her ne kadar rüzgar şartları günden güne değişse de yol şartları değişmiyor. Kaldı ki bu problemimi tek bir kez yaşadıktan sonra değil, defalarca karşılaştıktan sonra forumda belirttim. 6 aydan beri karda, yağmurda, rüzgarda araçlarımızla gidip geliyoruz. Rüzgarlı havada Corollanın aşırı derecede etkilendiği konusunda arabadaki herkes hemfikiriz.
    Aracım herhangi bir kaza geçirmedi. Lastik basınçları normal değerlerinde, lastiklerim de yeni.  Ayrıca normal hava şartlarında 90 km ya da 110-120 km hızla da giderken herhangi bir sallanma yaşamıyor. Zaten konuda da belirttiğim gibi rüzgardan etkilendiğinin altını çizdim. Konuya yorum yazan tüm üyelere teşekkür ederim.
2009 Corolla D-4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 12, 2012, 18:29:00 »
    Sercan Bey söylediklerinizde kısmen haklısınız. Onların yorumlarına cevap vermemekle böyle bir sonuç ortaya çıkmış oluyor. Özellikle Tekin Bey ve Hakan Bey, oldukça tecrübeli ve bilgiye sahipler. Sorunları çözmek, kaynağını bulmak ve yardımcı olmak için de oldukça uğraşıyorlar.Bundan önce de kendileri bana yardımcı olmuşlardı, özellikle fren servosu problemimde. Emeklerine haksızlık etmek haddime düşmez.
     Aracım rüzgardan oldukça fazla etkileniyor dedim, bu iddiamı da yineliyorum. Her gün 5 kişi aynı yolda 3 farklı arabayla gidiş geliş yapıyoruz. Her ne kadar rüzgar şartları günden güne değişse de yol şartları değişmiyor. Kaldı ki bu problemimi tek bir kez yaşadıktan sonra değil, defalarca karşılaştıktan sonra forumda belirttim. 6 aydan beri karda, yağmurda, rüzgarda araçlarımızla gidip geliyoruz. Rüzgarlı havada Corollanın aşırı derecede etkilendiği konusunda arabadaki herkes hemfikiriz.
    Aracım herhangi bir kaza geçirmedi. Lastik basınçları normal değerlerinde, lastiklerim de yeni.  Ayrıca normal hava şartlarında 90 km ya da 110-120 km hızla da giderken herhangi bir sallanma yaşamıyor. Zaten konuda da belirttiğim gibi rüzgardan etkilendiğinin altını çizdim. Konuya yorum yazan tüm üyelere teşekkür ederim.

Eray bey bende sizinle hemfikirim o modellerin rüzgarda etkilendiğinden fakat demek istediğimi zaten anlamışsınız bende anlatabilmişim , yani daha açık olursam yukarıda daha detaylı bilgiler paylaşılmış onun üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum teşekkürler.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Şubat 12, 2012, 19:00:35 »
 Sercan arkadaşımız çok güzel yaklaşmış konuya. Tabi diğer tüm arkadaşlar da. Burada yaşanan bir sıkıntıdan bahsediliyor ve hep birlikte bunun sebeplerini ve çözümlerini ortaya koymaya çalışıyoruz.
 Aracınızın yürüyen aksamında yapabileceğiniz müdahale yay ile olabilir. Ayrıca daha iyi yere basış için, ön tampon altı, arka bağaj üstü bozucu, yan marşpiye ekleri iyi olur. Ancak bunların mühendislik ürünü olması gerekir. Yoksa görüntüden öteye gidemez hatta zararı bile olabilir.
Düzen açılarınında etkisini göz ardı etmeyelim. Bunların da iyi bir yerde ayarlanması iyi olur.

Not: Bildiğiniz gibi motorsikletler, yüksek hızlarda yan atarak(lastikleri buna izin verir) manevra yaparlar. Bazen sert yan rüzgarda bunu yapamazlar ve çok büyük tehlike oluşur. Yine Boğaziçi köprüsünde aşırı rüzgarda araçlar istemeden şerit dahi değiştirebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #12 : Şubat 12, 2012, 19:02:55 »
Aklıma gelmişken şunu da ekleyeyim. Her aracın direksiyon sisteminde, fabrika çıkışı olarak belli oranda boşluk vardır. Bu olması gerekli bir şeydir. Eğer bu oran arttı ise de gezme olması gerekenden fazla olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 12, 2012, 19:18:26 »
Eray bey,

Aracınız 2009 model, acaba şimdiye dek hiç rot ayarı yaptırdınız mı? yaptırdıysanız nerede ne zaman yaptırdınız? Toyota binek araçlarda TOE ayarı o kadar az ki, zannedersem +1 +1.5 yani çok hassas bir şekilde ayar olmaz ise, dediğiniz etkilenmelerde o oranda fazla olur.

Direksiyonunuz hareketlerinize anlık tepki veremiyor, virajlarda kontrol dışına çıkacakmış yada boşluk varmış gibi hisler yaşıyorsanız, rot ayar zamanınız gelmiş demektir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Şubat 12, 2012, 19:22:08 »
Yol koşulları da göz önünde bulundurularak 120 km/h uzun araştırmalar sonucu konmuş bir kuraldır.Araçlarımız normal günlük kullanım için tasarlandığından daha ileri düzey kullanım isteniyorsa 3,5 cm yaylarla aracın direnç katsayısı düşürülebilir.O zaman yol tutuş iyileşir.Ben 2011 elegante çok iyi sonuç almıştım.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 12, 2012, 21:53:34 »
       Tekin Bey aracım 57.000 km de. Ben arabayı alalı 10.000 km oldu. Ben hiç rot ayarı yaptırmadım. Rot ayarını yaptırmak istiyorum ne zamandan beri. Araç 60.000 bakımına girdikten sonra bunu değerlendirmeyi düşünüyorum.
       Ancak söylediğim gibi aracımda normal şartlar altında yol tutuş, savrulma, yolda gezme, gibi problemler yaşamıyorum. Direksiyonda boşluk hissine de kapılmadım. Çünkü direksiyonunda boşluk ve kaçırma olan bir aracı rahatlıkla hissedebiliyorum. Aslında dikkat ederseniz ben sadece aracın rüzgardan fazla etkilendiğini söylemek istiyorum. Bunun benim aracıma özgü bir problem değil de bu modelin geneline ait bir problem olduğunu düşünüyorum. Zira araç oldukça geniş ve uzun. 
       Hakan Bey siz de sağolsun bir sürü öneri yazmışsınız. Ekonomik durumum elverirse bunlardan bir kısmını uygularım inşallah.
2009 Corolla D-4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 12, 2012, 21:57:44 »
 Yav Eray ne uğraşacaksın yaa, sat kurtul gitsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Şubat 13, 2012, 01:49:51 »
Yavw Eray ne uğraşacaksın yaa, sat kurtul gitsin
   Kemal abi gelmiş :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Omega 2.5 - V6
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 198000
  • Model Yılı: '99
  • 85 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 13, 2012, 03:03:00 »
O heybetli duruşun hakkını vermediğini bende hep söylüyorum...
94 D.slx / 88 Mercedes B.230E / 99 Pug 306 / 07 Corolla / 74 Taunus / 84 T.131 / 91 taunus / 87 Gold Taunus(mefta) / 96 Vectra cd / 03 TDCI Mondeo /  İmpreza 08 / Mini Çupra İbiza / 99 Omega

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 13, 2012, 09:27:39 »
arkadaşım toyotanın yol tutuşunu beğenmiyor bende 1997 model ae101 1.6 gli var ben çok memnunum ww serisi polo polo clasic 200 model bora ve golf kullandım yeni modellerini bilmem ama bende 1997 model toyotanın yol tutuşu daha iyi geldi benim görüşüm bu yeni kasa toyotaları binmediğim için bilemiyorum