Gönderen Konu: Yakıt filtresini, dışarıda değiştirmedeki en büyük risk!  (Okunma sayısı 39731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Merhaba otomobil severler,

Bildiğiniz gibi motor teknolojilerinin ulaştığı bu son noktalarda, işletim sistemleri, kullanılan sarf malzemeleri ve motorun yapısı en küçük hassasiyet oranlarında ve seviyelerinde çalışmakla beraber, bu motorlar için en büyük riski en çok tükettiğimiz yakıt ve filtresi oluşturmaktadır.

Kötü yakıt, motorun verimini direkt olarak etkilediği gibi kılcal kanallarıda tıkayarak uzun vadede oldukça pahalı sorunlar çıkartmaktadır. 

Benzinli (yakıt filtresi olan) olsun dizel olsun günümüz motorlarının sevmediği durum, piston içinde oluşabilecek çok verimli yanmadır. Olması gerekenden daha çok verimli yanma, fakir karışımla meydana gelir. Böyle bir fakir karışım da, ancak piston içine fazla miktarda hava girişiyle oluşur. Bu tip hava girişleri, depoda bulunan çok düşük yakıt seviyeleri nedeniyle de oluşabilir. Yakıt pompasının, depodaki düşük seviyeli yakıtı emerken içinde meydana getirdiği girdap nedeniyle, pistona içinde hava kabarcıkları olan yakıt püskürtülmüş olur, buda zararlı fakir karışım oluşmasına sebep olur. O nedenle üreticiler, depoda kalan yakıtla 100km'ye yakın yol yapılabilecekken, yakıt seviyesi uyarı ışığını yakma yoluna gitmişlerdir.

Diğer yandan, periyodik değişim sürelerinde değiştirmekte olduğumuz yakıt filtresini, yetkili servis dışında değiştirmedeki en büyük risk ise şudur. Garantili olsun veya garanti süresi bitmiş olsun, yetkili serviste değiştiğiniz yakıt filtresi nedeniyle motorunuz yanarsa, bu hasarınızı ispatlama ve onarılma talebinde bulunma şansınız olur.

Yakıt filtesi yüzünden motor yanar mı?

Size şu gerçek olayı anlatmak istiyorum,

X marka dizel bir Jip sahibi olan yakın bir dostum garanti süresi içinde bakımlarını yetkili serviste yaptırmakta idi. Belli bir süre sonra bana da anlattığı gibi egzostundan bazen aşırı duman çıktığını gördüğünü söyledi. Daha sonra yetkili servisi, kontrol ettiği motorda enjektörlerden birinin arızalı olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyleyip, garanti dahilinde bu parçayı değiştiler. Aradan yaklaşık geçen 1 ay sonra uzun yola çıkan arkadaşım, motoru yandığı için yolda kaldı, servisi aradı ve aracı o yetkili servise çekildi sonra motor komple yapıldı. Aradan 1 - 2 hafta sonra egzosttan tekrar dumanlar çıkmaya başladı ve bu konuyu banada danışınca, oldukça detaylı bir araştırmaya girdim ve yakıta karışan hava nedeniyle bu tip arızalar çıktığı bilgisine eriştim, pistona bir yerlerden fazla hava geliyor olmalıydı ve bu yakıt yoluyla olabilirdi. Serviste tekrar araştırmaya alınan Jipin, yakıt filtresi değişimi sırasında contasının yamulduğu ve buradan da hava emdiği bulunmuş oldu. Yakıt filtresi hemen değişen araçta, egzosttan çıkan duman da hemen kesilmiş oldu.

-Özellikle yakıt filtrenizi yetkili servisinizde değiştirmeniz bu tip bir konuda garanti altında olmanızı sağlar.

-Herzaman, yakıt seviyesi uyarı ışığınız yanmadan yakıt almanız daha faydalıdır.

Hepinize sağlıklı ve sorunsuz sürüş dilerim.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '15
  • 47 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt filtresini, dışarıda değiştirmedeki en büyük risk!
« Yanıtla #1 : Aralık 12, 2012, 20:57:18 »
Güzel bilgiler paylaşmışsınız, elinize sağlık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2012, 21:45:32 »
vay be , neler neler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2012, 21:52:40 »
Tekin Abi ,yine güzel bir konu olmuş öncelikle paylaşım için teşekkürler .

Abi yalnız egzozdan duman çıkması 2 yolla olur ya araç yağ yakar (mavi duman çıkar ) . Yada araç zengin karışımla çalışır (siyah duman çıkar) . Sizin anlattığınız bu olayda eğer araç yağ yakmıyorsa duman atmaması lazım .

Ama şu olabilir fakir karışımından çok erken aşınan motor hemencik yağ yakmaya başlar ve en sonunda yaşanılan gibi motor yanar . Egzozdan çıkan duman bu yaşanan olayda bildiğim kadarıyla başka türlü açıklanamaz .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Aralık 17, 2012, 14:23:57 »
Tekin Abi, yine güzel bir konu olmuş öncelikle paylaşım için teşekkürler .

Abi yalnız egzozdan duman çıkması 2 yolla olur ya araç yağ yakar (mavi duman çıkar ) . Yada araç zengin karışımla çalışır (siyah duman çıkar) . Sizin anlattığınız bu olayda eğer araç yağ yakmıyorsa duman atmaması lazım .

Ama şu olabilir fakir karışımından çok erken aşınan motor hemencik yağ yakmaya başlar ve en sonunda yaşanılan gibi motor yanar . Egzozdan çıkan duman bu yaşanan olayda bildiğim kadarıyla başka türlü açıklanamaz .

Doğru teşhiste bulunmuşsunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 17, 2012, 14:35:47 »
bizim araçlarda ne zaman değişmesi gerekiyor benzin filtresi acaba
yine toyota inadına corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 17, 2012, 14:39:23 »
Doğru teşhiste bulunmuşsunuz.

Tekin abi . Sana Tekin diye hitap etmişim onun için özür dilerim nasıl oldu bilmiyorum . :(

Düzeltmek istedim ama mesaj eskidiğinden düzelt butonu aktif değil . :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 17, 2012, 15:16:10 »
Benzinle karışık hava geldiği zaman araçlar genelde tekler yada güçten düşerler. Yada en iyi ihtimalle gaza abanıldığı zaman hızlanmaya başlarken tekleme yapar. Karışan havanın enjektörleri bozması ani basınç değişimleri olabilirmi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 17, 2012, 16:10:13 »
Burada anlamadığım bir nokta da yakıt filtresi contasından hava emilmesi.. Bu filtre içten basınçlıdır , olsa olsa dışarıya yakıt sızdırma yapması gerekmezmiydi? Bu bir,

İkincisi, dizeller genelde fakir karışımla çalışmıyor mu zaten , ne kadar gaz verirsen yakmaya devam eder. Gazı çok çok fazla verirsen ( box uygulamalarında da bazı yüksek ayarlarda görüldüğü gibi ) siyah duman atmaya başlar.

Dolayısıyla o arıza sebebi pek pek aklıma yatmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • corollamı özledim
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '11
  • 10 kere teşekkür etti
  • 39 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 19, 2012, 19:46:31 »
Burada anlamadığım bir nokta da yakıt filtresi contasından hava emilmesi.. Bu filtre içten basınçlıdır , olsa olsa dışarıya yakıt sızdırma yapması gerekmezmiydi? Bu bir,

İkincisi, dizeller genelde fakir karışımla çalışmıyor mu zaten , ne kadar gaz verirsen yakmaya devam eder. Gazı çok çok fazla verirsen ( box uygulamalarında da bazı yüksek ayarlarda görüldüğü gibi ) siyah duman atmaya başlar.

eğer yakıt filitresi yakıt pompasından önce yani depo ile pompa arasında ise pompa yakıtı emerken filtreden yakıtı çekerken bir miktar zorlanır ve eğer filitrede açık biryer bulursa bir kısımda hava çeker. benim tahminimde filitre pompadan öncedir.
Chevrolet Cruze 40,000 km 2011

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 19, 2012, 20:45:12 »
Yakıt deposu içinde zaten bir ilk pompa var, yakıtı ilk aşamada o basıyor. Daha sonra filtre ve yüksek basınç pompası var. Yani filtreye gelen yakıt basınçlıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 21, 2012, 00:18:42 »

Hayat tecrubesi :) aynen depodan çıkan mazot zaten bir basınçla çıkıyor...Filtreden geçtikten sonra enjektörlere çok kuvvetli bir pompa ile basılıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Aralık 23, 2012, 01:26:53 »
Yakıt deposu içinde zaten bir ilk pompa var, yakıtı ilk aşamada o basıyor. Daha sonra filtre ve yüksek basınç pompası var. Yani filtreye gelen yakıt basınçlıdır.

Benzinli motorlarda yakıt pompasının yakıt deposunun içinde olduğunu biliyorum.

Yüksek basınçlı Dizel motorlu araçların yakıt deposunda da yakıt pompası olup olmadığına emin değilim,
Eğer depoda pompa yoksa yakıt filtresinin yakıt sızdırmak yerine hava emmesi çok daha rahat olabilir.
Eğer depoda pompa varsa bu pompanın çok fazla basınç üretmesine gerek olmadığını düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Birazda Alman takılalım :)
  • 2 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 23, 2012, 02:00:11 »
Bugün aracın marş moturunda arıza sebebiyle ustaya gittik sonuç dişli kırılmış.Neyse geçelim burayı aracın cok geç çalıstığını söyledim ve usta tavsiye etti gittik gösterdik sonuçta benzin filtresini değişti artık yarım marşta bile hemen çalışıyor.Dikkatimi çeken nokta ise benzinde sürdüğüm zamanlarda çok gaza basarsam siyah duman atma vardı demekki filtresinden dolayı böyle oldu.Yarın bir bakayım siyah duman atma sıkıntısı var mı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 25, 2012, 10:50:44 »
bizim araçlarda ne zaman değişmesi gerekiyor benzin filtresi acaba

aracınız dizel ise 40bin km'de bir, benzinli ise 80.000km'de bir değişmesi gerekli ancak benzinlilerde filtre deponun içerisinde olduğu için hiçbir ustanın işine gelmediğinden değiştirmiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 25, 2012, 11:12:47 »
Bu konudan da ben tekrar şunu anladım.Kesinlikle periyodik bakımları yetkin bir yerde yapmak ve aksatmamak lazımdır.Alkışınız geldi Tekin bey
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 25, 2012, 11:38:20 »
Aslında aracını tanımakla alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum.130.000 bakımında götürdüm bütün filtreleri değiştirdik.En son olarak mazot filtresini de değiştirelim dedim.Değiştirdik herşey normal gibi geliyordu.Akaryakıt istasyonuna girdim Euro dizel olarak depoyu fulledik sonrasında marş basıyorum basıyorum cok geç çalısıyor..Anladım bir gariplik olduğunu kaputu açtım mazot filtresi mazot kaçırıyor.Gittim tamircime söyledim falan oda baktı ve mazot filtresinin hatalı üretildiğini parçasının oturcağı kısmının ova olup hafif aralık kaldığını fark ettik sonra başka filtreyle değiştirdik.Uzun süredir kullanıyorum ve şeytan kulağına kurşun birşey olmadı :) O yüzden arabanızı tanıyorsanız bence bakımı nerde yaptırdığınız önemli değil.Anormal birşeyler hissettiğimiz anda gidip sorunu çözmeye çalışırsak işlem tamamdır :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • Araç: Auris
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 25, 2012, 12:38:20 »
aracınız dizel ise 40bin km'de bir, benzinli ise 80.000km'de bir değişmesi gerekli ancak benzinlilerde filtre deponun içerisinde olduğu için hiçbir ustanın işine gelmediğinden değiştirmiyor.

Ufuk bey deponun icinde yakit pompasinin emişinde bir filtre var, onun dışında 2. Filtre nerede genelde araclarin altinda olur ve kolay değişir.
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 25, 2012, 12:49:19 »
Ufuk bey deponun icinde yakit pompasinin emişinde bir filtre var, onun dışında 2. Filtre nerede genelde araclarin altinda olur ve kolay değişir.

2. filtre gibi birşey söz konusu değil zaten. Yakıt pompasının girişinde süzgeç vardır pompaya bağlantılı bir filtre vardır, mesela ZZE121 H/B araçlarda filtre pompa ile birlikte geliyor ve kimse değiştirmiyor, sedanlar da ise filtre pompadan ayrıldığı halde kimse değiştirmiyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • Araç: Auris
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 25, 2012, 12:53:44 »
İyi o zaman bende yakit filtesi alayim diyordum gerek kalmadı:D Pompayi açmayım elimde kalır şimdi ;-)
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!