0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
1.3 XL Karbüratörlü
Benim aracım Skoda Favorit ve yakıt besleme sistemi karbüratör. Jikle sistemi de otomatik ve kademelidir.Sağlıklı çalışan sistemde soğukta marş basıldığında 2000d/d' de çalışır ve kısa sürede (yaklaşık 15-20 saniye) 1500d/d' ye düşer; biraz daha ısındığında (gene yaklaşık 30 saniye-1 dakika) 1100d/d' ye iner, gene yaklaşık 1 dakika sonra da normal rölanti ayarına iner. Kademeleri bu şekilde çalışır. Hiç incelemedim ancak Toyota' daki jikle de bu şekilde olsa gerek. Yalnız jikle ayarı yaptırmaya niyetlenirseniz, işin uzmanı olduğuna inanmadığınız birisine kesinlikle kurcalatmayın. Benim aracın karbüratörünü temizlerken jiklesini söken bir usta yüzünden 2 sene boyunca soğuktaki marşlarda araç 1 dakika kadar potlayarak çalıştı. Nihayetinde sıkıntıyı bulup sorunu çözdüm. Eğer ki servis manuelini bulup ayarlarını oradaki değerlere göre yaptırabilirseniz, sorun kalmayacağını düşünüyorum.Bir de "soukta marşa basmadan önce gazı pompalıyorum" şeklinde bir ifadeniz var. Gazı pompalamanıza hiç gerek yok. Soğukta ve mümkünse sessiz bir ortamda gaza yarım ve yavaşça bastığınızda jiklenin tak sesiyle birlikte devreye girdiğini duyacaksınız. Bu işlemi yapmakla birlikte jikle kelebeği denilen kelebeği kapatarak motorun az hava-çok yakıt (zengin karışım) ile çalışmasını sağlarsınız; tabii gaza da bastığınız için gerekli miktardaki yakıtı da motora sevk etmiş olursunuz. Eğer gazı pompalarsanız gereksiz yere yakıt sevki nedeniyle zaten az hava alarak çalışacak olan motoru fazla fazla yakıtla boğmuş olursunuz.Kusura bakmayın uzun yazdım zira jikle meselesinden zamanında çok çekmiştim.
Valla bizim jikle sistemi (benim şahsen) şöyle :İlk çalıştırdığımda direk 2000/d geliyor ta ki motor ısınana kadar bu standart devam ediyor. Motor ısınınca normal rolantiye geçiyor. Motor 15 dk stop halinde kalsın tekrar çalışıyor jikle ısınınca tekrar rolantiye düşüyor. Sıcak havada bile jikle sistemi çalışıyor.
Hava sıcak da dur bakalım Corollanın motoru sıcak mı? Mersin'de bile sabahları aracımın rölantisi yüksek olur. Bu gayet normaldir. Bir de hava filtrene bir baktır. Hava filtresi çok pis olmuşsa diyaframı iyi yapamıyor olabilir....
98 model XE vardı bende benzer bir problem yaşamıştım ilk çalıştırmada nerede ise 2000 devire yükseliyordu usta bunun ayarının yapılamayacağını hava şartlarına göre kendini ayarladığını söylemişti. Ben de ilk otuz saniye kadar böyle yüksek devirde çalışmasına izin veriyordum ardından gaza basıp bırakınca jikle otomatikman devre dışı oluyordu. Zaten havalar ısınınca normale dönmüştü. Bence bunun muhakkak bir tamiri, ayarı vardır ama bundan anlayan usta bulunur mu o mechul.
Gaza basıp bırakınca jikle devre dışı kalır ama motor hemen normal devrine de düşmez. Mesela rolanti 9 bin ise jikle devre dışı bile olsa motor soğukken 10-11 binde seyreder. Eğer aracınızdaki durum böyle ise normaldir.
Emre senin otomatik jigle mi bozuk acaba ? motoru çalıştırmadan gazı sonuna kadar 2 kere pompala ve bırak eğer jigle düzgün çalışlıyorsa devreden çıkar. eğer devre dışı ise devreye girer bu şekilde
Mesut abi ne yaparsam yapayım jikle devreden çıkmıyor. Hep 2000 d/d calısıyor.