0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
egr valfini servis kaça temizler acaba
Yalnız o arkadas senin Opel'inden değil kendi aracı olan 3.2 FSI Passat'tan bahsediyordu Fatih bey...
EGR nin faydaları, gereksizliği (bize birşey olmaz) gibi konularda fikirlerimizi paylaştıktan sonra görünen o ki, Opel EGR konusunda araçları geri çağırmadı, yada ben yanılıyorum. Eğer öyleyse şu konuda da yanılmıyorumdur, Opel hiç bir zaman araçlarını geri çağırmadı!
EGR sisteminden sonra sessizce çoğalmakta olan bir sorun sistemi daha var, oda DPF (diesel partikül filtresi), bu filtrede yakıttan dolayı değil ama çok kısa mesafelerde kullanılan Diesel araçlarda, bu kısa sürelerde kendini yetersiz zaman nedeniyle temizleyemediğinden oluşan tıkanmalar, sorunlar çıkartmaktadır.EGR ve DPF sistemleri içindeki kömüre dönüşmüş partiküller, sadece pürmüz tarzı alevlerle tam olarak temizlenebilir.
Öncelikle motoru çalıştırdığımızda ısınmasını beklemek(motor soğuksa ki mutlaka eğer değilse 1 2 dk yeterlidir)Daha park ettikten sonra aracı rolantide çalıştırmak ben en az 2 dakika rolantide çalışmasını bekliyorum ki bu da çok önemlidir hem Tekin beyin bahsettiği sorunu en aza indirir hemde araç işlevini tamamlar , park ederken bile araç zorlanabilir(yokuş vs.) bu sebepten aracın rolantide çalışması beklenip sonrasında stop edilir ya da off
Tekin bey Vw Crafter aracımda partikül filtresi 6.000 derece ısı ile çalışıyordu.Uyarı lambası yandığı zaman,aracı 2.000 devir,5. vites 70 km/h ile 20dk-40 gittimde temizlenmiş oluyordu. Yukarıda da belirttiğim gibi İsuzu'da bu 20 dk otomatik,bunun yetmediği durumlarda yani turuncu uyarı lambası yandığında araç en kısa zamanda uygun bir yere çekilip DPD düğmesine basilip,araç hareket ettirilmeden 20 dk rölantide calistiriliyor... EGR ya da DPD sistemi olmayan araclarda ise Ad Blue adında,emisyon degerini düşürücü kimyasal bir sıvı kullanılıyor.Belli periyotlarda egzoz çıkışına bu sıvı puskurtulerek zararlı egzoz gazlarının degeri düşürülüyor.Bu sistemin olumsuz yani,Ad Blue sıvısı -14 dereceden sonra donmaktadir.Donup cozundugunde özelliğini yitirmez. Fatih bey öncelikle her şey sizin Opel'inizden ibaret degil.Ve "yalnız bir arkadasın dediği gibi" yazım tarzı hoş olmayan bir şeydir.Onu diyen benim ve ad-soyad olarak ta Özcan Musaoglu yazıyor.Birseyler yazarken biraz daha dikkatli olmanı rica edeceğim Fatih bey
Bu egr valfi benzinli araçlarda uygulanır mı
Sercan bey,Günümüz teknolojisine sahip araçları ilk çalıştırmadan 5sn sonra harekete geçirebiliriz, daha fazla beklemek daha fazla gereksiz yakıt tüktiminden başka birşey yapmaz.Aracımızı park etmek için zaten yavaşlamışızdır, Turbo zaten serinlemiştir, çok dik yokuşlarda zorlayarak park ederken ısınan debriyaj pedalı içinde 5sn beklemek yeterlidir. Hızlı süratlerde seyrederken, herhangi bir nedenle aniden yavaşlayıp durmamız gerektiğinde, hemen motoru stop etmek Turbo için iyi değildir.
Aracımızı park etmek için zaten yavaşlamışızdır, Turbo zaten serinlemiştir, çok dik yokuşlarda zorlayarak park ederken ısınan debriyaj pedalı içinde 5sn beklemek yeterlidir. Hızlı süratlerde seyrederken, herhangi bir nedenle aniden yavaşlayıp durmamız gerektiğinde, hemen motoru stop etmek Turbo için iyi değildir.
5 saniye sözün gelisidir diye düşünüyorum.2 dk'lik zaman yeterlidir.Mercedes'in tasarruflu araç kullanma teknikleri egitiminde "ilk kalkış için 3 dakika rolanti,uzun yol sonrası turbo saglıgı için de 2 dakika rölantide calışması yeterlidir" diye söylenmişti...